mandag 23. desember 2013

For alle menneskerFå timer til julaften. Midt i kaoset har jeg pustet ut hos frisøren. Et liten time luksus for en stresset mamma. Mens jeg blir dullet med, kommer en jente på egen alder inn i salongen. Hun ser blek og tynn ut, og jeg tenker at hun også er en sliten mamma. Hun dumper ned ved siden av meg, og i det hun ser inn i mine øyne, kjenner jeg en intens smerte bre seg i kroppen min. Det er sånt jeg opplever en gang i blant, i samtale med mennesker, der Gud gir meg et hint. Jeg forstår at denne jenta bærer tungt. Jeg vrir meg på stolen. Så hører jeg hennes historie. Hun er kreftsyk. Døende. Mann og tre barn, som snart må ta farvel. "Jeg har ikke lenge igjen" sier hun, "dette blir min siste jul..mine siste dager..og jeg ønsker føle meg fin...tross alt". Mine tårer renner mens dette skrives, for selv i en frisørsalong har jeg, igjen, blitt påmint at julen ikke er like god for alle...

Det har kommet mange julekort dumpende ned i postkassen den siste tiden. Vi viser frem et glimt av livet - servert på flott papir. Bilder av barna - noen ganger i kombinasjon med smilende foreldre. Bilder fra fotografen - fra ferien i sommer eller fra snøfylte fjell. Kortet vi fikk i dag ble jeg sittende lenge og se på. Fra et vennepar - et nydelig bilde av de to. Kun de to. Ingen barn. De kan ikke få barn. De bærer en sorg mange av oss ikke kan forstå, for vi tar den store velsignelsen det er å få barn, som en selvfølge. Kortet var nydelig, men igjen minte det meg om - at julen også kan innebære savn - etter barn som fryder seg mens de danser rundt juletreet med tindrene øyne.

En liten jente sitter på rommet sitt og tørker tårene. En etter en drypper de og lager en liten dam foran henne. Det er julaften i morgen. Hun er hos mamma i år. Vet det blir koselig og fint, men likevel gjør det så altfor vondt i magen. For hun savner pappa. Hvert år er det sånn. Vondt i magen, hvor hun enn er. Samvittigheten er så vond. Hos mamma, gnager den overfor pappa. Hos pappa, gnager den overfor mamma. Men hun kan ikke velge, det er for vanskelig. Siden skilsmissen, har hun gruet seg til jul, og magesmertene kommer allerede i oktober...Gleden er borte. Vil bare få det overstått. Et lite barn gruer seg til jul og kjemper en kamp vi andre ikke kan se. Julen innebærer minner om en tapt tid - en dyp sorg - og en overveldende lengsel etter en hel familie.

Hva vi enn bærer med oss inn i denne julehøytiden. Hva vi enn har av minner. Hva vi enn har av sår. Hva vi enn lider oss gjennom i denne tid - sorg, sykdom, smerte, savn. Hva vi enn gleder oss til, fryder oss over, takker for. Hva enn vi bærer i våre hjerter - Julen kommer - igjen - og igjen - for å minne oss om - Ham som vil gå gjennom den sammen med oss. Han som vil bære det som er tungt. Han som gir fred til urolige hjerter. Han som er lys i mørket. Han som ble født - for å være din og min veiviser i livet, en som holder vår hånd, en som plukker oss opp når vi faller. En som gråter med de sørgende og ler med de glade.

Han er hos deg. I denne tid. Han er hos hun som vet hun skal dø - fra alle dem hun er gla i. Han er hos det lille barnet som gruer seg til å kjenne på sorgen over en brutt familie og knuste drømmer. Han er hos dem som savner et barn. Han er hos dem som har mistet, hos dem som gråter, hos dem som er glade, hos dem som er urolige i hjertet, hos dem som ikke vet, hos dem som ikke tror, hos dem som kjenner seg svake, hos gamle, unge, de midt i livet. Han er der. Han er her.

Dette er hva jeg tror på. Dette er budskapet denne julen - som alle andre dager hele året...
Han er der - hos deg. Full av kjærlighet. For alle mennesker.


Velsignet og fredfull julehøytid ønskes alle lesere!
48 kommentarer:

Unni sa...

Flott og sterkt skrevet. Riktig god jul ønsker jeg deg, Spirea. Varme klemmer fra Unni i Kr.sand

Anonym sa...

GOD JUL! Takk for alt du deler.

Malys krok sa...

Ja Han er der! Og så godt det er at vi har oppdaget det. Sterk lesning!
Jeg tenker på deg. Ønsker deg og dine en fredfull og velsignet julehøytid!
Ønsker også at det nye året må komme med fred og glede. Klem fra meg.
-Margit-

Sissel Lindeman sa...

Tak og atter tak for alt du deler av dig. Du skriver helt fantastisk og jeg får frysninger nedover. Ønsker dig og dine kære riktig god jul. Og ja, han er her og han er der, hos oss alle. Tak for den påminnelse. Varme klemmer fra Jylland

Anonym sa...

♥ ♥ ♥

Unknown sa...

trengte denne nå i kveld. håpte på innlegg fra deg når jeg gikk på nett. har det vondt og gruer for morgen dagen. takker for at du skriver om livet, slik livet er. ikke noe fiksfakseri og fasadestyr. god jul. elena

Katarina Eidsvåg sa...

God jul ønsker jeg deg og dine. Varme klemmer fra Katarina. Ps. dette var sterk lesning og ga meg mye å tenke på.

Fjordheim sa...

Ja det er mange som gruer seg til jul. Vondt å tenke på,
og nesten ikke å forstå for oss som aldri har opplevd noe lignende.
I dag var vi på besøk hos noen som mistet far, svigerfar, bestefar,
han døde i går. Ikke lett i juletida. men det må jo bare gå.
Han ble syk i høst, ikke lenge siden de fikk beskjed om at
han hadde kreft med spredning. Han ble frelst etter han ble syk,
for ca en måned siden. Det letter sorgen til våre venner.
Håper du fikk ei god stund hos frisøren. Ikke alltid en har lyst
til å være sjelesørger, men det er rart det at en ofte kommer i slike
situasjoner. Tror Gud sender mennesker til deg siden du er så god
til å lytte.
Ønsker deg ei velsignet god julehøytid sammen med dine kjære :)

Emma sa...

Hei. Har lest bloggen din noen måneder. Må bare si at du har det virkelig med å havne opp i mange situasjoner med ulike menneskeskjebner.Jeg blir litt blown away. Men tror du er en sånn som takler det. Jeg hadde sippet i dager etter det frisørmøtet jeg. Fint at du setter ord på livet. det er det jeg liker best med bloggen din. Sann om livet. God Jul. Emma

Aslak sa...

Velsignet jul. Aslak

Englepappa/ Ole JN sa...

Du skriv så godt og sterkt! Takk for at du deler slike gode tankar, og at du utvidar perspektivet på jula. Ynskjer deg og familien ei triveleg julehelg!

Petrus og Petrine sa...

Jeg blir grepet av høytid når jeg leser tekstene dine! og sant nok julen forstørrer våre følelser på godt og vondt.
Jeg ønsker deg en gledelig jul med samhold, gleder og varme. Og tanken om at det finnes noe som er større enn oss som leder an er jeg med på...
De varmeste klemmer og beste ønsker for julen!

Kort og Søm sa...

Riktig god jul til deg og dine,
klem Fredrikke

Anonym sa...

Så veldig sterkt å lese!! ,god jul!!

Monica Serina sa...

Jeg så litt over på kommentarene du har fått, og ei kommenterer at du alltid har med å komme opp i mange forskjellige menneskesjebner. Det er en av tingene jeg beundrer med deg, for du har øynene med deg du! Du ser mer enn deg selv og rundt deg, noe som er en egenskap av velsignelse. Og fra meg er det et av de fineste komplimentene du kan få!

Takk for at du ser rundt deg. Takk for at du deler!
Jeg vil bare sende deg en god klem!
Ønsker deg en God og Velsigna jul!
"Jeg er oppstandelsen og livet, den som tror på meg, skal leve om han enn dør. Og hver den som tror på meg, skal aldri i evighet dø"

Elise sa...

Takk for alt du minner oss på. Takk for at du er du :)
Ønsker deg og dine en velsignet og god julehøytid og et godt nytt år :)

Klem fra Elise

Bratte Bakka sa...

Ynskjer deg og dine ei velsigna jolehelg

Klem!

Ingar sa...

Takk for alt du deler fra din hverdag, fra møter med mennesker med sår, smerte og lengsler. Takk at du deler alt dette med oss, Spirea! Og takk for at du viser til Han som betyr alt for oss!

Ønsker deg en velsignet god julehøytid sammen med familien din. Gud velsigne dere alle!

Anonym sa...

Dette gjorde godt å lese nå i kveld. Mange takk. Annlaug

Anonym sa...

❤️Ei nydelig og fredfull jul til deg og dine:)
Klem fra Lillian

Lena sa...

Tusen takk for at jeg fikk lese dette i dag :-) fortsatt god jul!

Sylke Feldhusen sa...

Jeg vil ønske deg en velsignet julehøytid, Spirea!

Klem

Kristin sa...

Fantastisk godt og tankevekkende skrevet... Ønsker deg og familien gode dager:) Klem Kristin

Anonym sa...

<3 fant dette via fb.nydelig. go jul.i

Anonym sa...

Dette traff meg midt i hjertet <3
Vi ventet i mange år før vi fikk vår lille sønn. Det var et stort savn hvert eneste år. Samtidig så savner vi foreldrene våre begge to og synes det er utrolig trist at vi ikke har besteforeldre til han. I år så mistet jeg også farmor og det har vært en sorg å bære i disse dagene. I en alder av 39 år er jeg eldstegenerasjon nå og det er skremmende. Men vi klarer oss tross alt og har hatt noen fine dager med søsknene mine og tantebarn.
Håper du har noen fine romjulsdagene kjære spirea <3
God klem fra meg :)

House of Silver sa...

Kære Hjertespor
Ved et tilfælde faldt jeg over din blog (gennem bloggen Fabelagtig) og har nu siddet i over en time og surfet på din blog, og jeg MÅ SIGE, at det er en helt, helt usædvanlig fin og menneskeklog blog, du har. Tro, håb og kærlighed fra dig til dine læsere. Jeg bliver så glad for at vide, at du og din blog er til, og har nu tilføjet den på min blog, så jeg hurtigt kan finde dig igen.
Há en fantastisk dejlig juleferie med dine nærmeste.
Kram
Jeanette

To Pluss Tre sa...

Kjære deg, takk for en vakker tekst og påminnelse! Ønsker deg og dine en riktig god julehøytid! Klem din vei

Anne sa...

Kjære,kjære deg ...
Så flott du tar opp disse vanskelige tingene.
Ting vi ikke alltid er like flinke til å tenke på .
Håper du har fine juledager sammen med dine.
Lei meg for at det av og til går litt lang tid mellom hver gang du hører fra meg ..
Men vit at jeg alltid er innom og tenker på deg ..
Jeg har det fint og har store og små samlet her i julen ...
Da blir det ikke så mye tid her på bloggen.
Takk for alt du har gitt i året som har gått...gode du.
Måtte du få mange gode dager framover .
Klemmer fra Anne

Refleksjon på livsvegen sa...

Tenkjer på deg!
Vonar du har gode dagar med dine!

For dei som har det vondt på ein eller anna måte forsterkar nok høgtidene og feriane dette.
Når "alle andre" er SÅ lykkelige!
Takk at du minner oss på dei som ikkje har det så godt og på HAN som er med oss uansett!

God Jul klem frå Sigrid

amo sin blogg sa...

Fint og tankevekkande innlegg.
Ynskjer deg fine romjulsdagar.
Takk for koseleg besøk hos meg :)
Klem frå Anne-Mari

Anonym sa...

Dette rørte meg til tårer

Anonym sa...

Både godt og vondt og bli minnet om at julen er sår og vond og trist og ikke bare tindrende barneøyne og mennesker som klapper i hendene og er så glade.
Takk, Spirea, hva du gir oss av tankevekkende innlegg.
Takk også for din flotte åpenhet om hva julen virkelig er, og hvem julen er. Det gir håp, det gir trygghet, og DET gir glede.
God romjul til deg og dine.
Klem M

Unknown sa...

Du skriver så tårene spruter. Jeg har vært det lille barnet som grudde seg til jul. Det snudde da jeg stiftet egen familie. Men så fint du beskriver en slik sårhet mange mennesker går gjennom i denne tid. Du er så bra. Mange klemmer fra Silje

Anonym sa...

Så varmt skrevet <3 ønsker deg fortsatt en fin juletid <3 klem fra meg

Marguerite sa...

Sänder en önskan om fortsatta fina,goda och Välsignade dagar,till dig och de dina!!
KRAAAM!!!

Malys krok sa...

Tusen takk for romjulsklemmen! Glad for å se at du har vært innom!
Tenker på deg, og sender mer enn gjerne en klem tilbake!
Ønsker deg fine juledager videre! -Margit-

Tina sa...

innom med en juleklem til deg. syns som vanlig du skriver alldeles nydelig og jeg vil takke deg for det. håper du får en fortsatt fin romjul og et nydelig godt nytt år. klem Tina

Unknown sa...

Takk for atter en gang nydelige ord <3 Du er skjønn og jeg håper du kan få gitt ut en bok engang og bli kjent - for alle trenger en dose med deg og tid for ettertanke. Størst av alt er kjærligheten <3

Ønsker deg fine romjulsdager og en nydelig 2014- takk for klemmen og klemmer deg godt tilbake :)

Smil og klem Monica

Linn sa...

Hei vennen:-)
Så god du er. Du gir mennesker en stemme ved og dele slikt med oss. Takk for at du er den du er:-)
Ønsker deg en fortsatt fin og fredfull romjul:-)
Stor klem fra Linn

Livets små øyeblikk sa...

<3
Kjære du, håper du og dine har hatt gode dager og at dagene frem mot det nye året blir fine.
Varm og god klem til deg
Hanne:)

loftkroken sa...

Du er såå god Spirea ♡
Ikke alle ser det du ser, ikke alle er et slikt flott medmenneske som du.Takk for alt du deler med oss av tanker ord.Setter utrolig pris på deg skal du vite. Heldige meg som får være din venn ♡ Tenker ofte på deg ♡
Sterke sanne ord lever videre ♡
Håper du har bra dager min venn!

Gode klemmer fra :
Bente

Laura sa...

Tusen takk Spirea, for et innlegg som rørte ved hjertet mitt. Og takk for hilsen inne på bloggen min. Gjør godt å lese ordene dine. Julen setter igang mange følelser og jeg har pådratt meg bekkenløsning, men jeg er fylt av takknemlighet og har det bra! Nå har jeg under 3 uker igjen!

Jeg håper du har en fin jul og ønsker deg av hele mitt hjerte et fint og gledelig 2014! Mange juleklemmer sendes din veg.

Hjem & Glede sa...

Kjære vakre Spirea ❤
TAKK for at du er du ❤❤❤
TAKK for det gamle.
Ønsker deg et godt nytt år av hele mitt hjerte❤❤❤
Varm klem og take care.

Unknown sa...

Kjære Spiera <3

Er innom for å takke for masse flotte innlegg i året som ligger bak! Takk for at du setter ord på ting og situasjoner som er vanskelig for mange....

Ønsker deg et Velsignet Godt Nytt År, må året bli fylt med gode dager fylt med fred, god helsevig glede.
God klem <3

Hvite Blonder og Myke Karameller sa...

Det er så ufattelig trist at denne høytiden ikke er like god for alle...
Takk for alt du deler, alt du bringer opp på overflaten alt det som vi har så inderlig godt av å høre.
Skal ta meg mye mer tid til å lese dine innlegg dette året, det har du fortjent !!

Måtte 2014 bli et rikt og godt år for de som trenger det aller mest.
Godt Nyttår :)

Klem Heidi

Jill Kristin Ø.Remme sa...

♥ Så viktige tanker å tenke, hele året! Ønsker deg et riktig kjærlig og omsorgsfullt nyttår:))

Anonym sa...

Vil bare ønske deg et fabelaktig spennende og vidunderlig, enestående, spesielt og velsignet godt nytt år, du skjønne Spirea. Du er unik i bloggverdenen.
Mange takker Gud for deg, også jeg....
Klem M

hjemveien sa...

Kjære Spirea.
Herren velsigne Deg i dag!
Du er forskjellen, - du er viktig!
GUD GLEDER SEG OVER DEG!
I DAG

En hilsen fra MinsteBror

Takk for hilsen på bloggen min, -
Fint å se det du har skrevet hos andre også