fredag 6. april 2012

Jakten på ærligheten


Det er ofte et snev av sannhet
bak "jeg bare tuller"
- ofte et snev av følelser
bak "det bryr jeg meg ikke om"
- ofte et snev av smerte
bak "jeg har det greit"
- ofte et snev av "jeg trenger deg"
bak "la meg være i fred"
- og ofte er det 
mange fortrengte ord
   bak stillheten

Noe av det jeg virkelig brenner for er å snakke sant om livet, våge å sette ord på alle livets sider. Jeg ønsker å se fasader revet ned, jeg ønsker å høre mennesker snakke ærlig om hvordan livet er og våge å si at det finnes tunge dager - og jeg er overbevist om at sannheten setter fri. Fasader skaper murer mellom mennesker. Fasader sier "hit, men ikke lenger". Fasader handler om skuespill, masker og roller, om å opprettholde det du ønsker at de rundt deg skal tro om deg. Fasader handler om å svare at "det går bra", selv om sannheten er en helt annen. Fasader handler sjeldent om sannheten. 

Jeg blir oppriktig lei meg når jeg ser mennesker kave med å fremstå som noe annet enn det de er - enten det handler om utseende, økonomi, hjem og interiør, karriere - eller familie og relasjoner og det de tror gir status. En vakker dag slår fasaden sprekker. En dag vil de ikke lenger orke å pusse og polere på det hele. En dag skjer det noe uventet - i forholdet, med familien, med jobben - og de vil trenge hjelp. Er de da klare til å takle den ydmykelsen og smerten det fører med seg?

Da jeg var i slutten av 20-årene, hadde livet allerede gitt meg mange sår. Jeg var ung og naiv og hadde sett, hørt og erfart mer enn de fleste andre på samme alder. Mine sår var åpne og blødende. Jeg gikk med en enorm smerte innvendig, men nektet å åpne opp for noen. Jeg følte meg som en 70-åring når det kom til livserfaring. Mine venner hadde et bilde av meg som utadvendt, smilende og full av ramp. Jeg var jenta det var gøy å være sammen med og som var lyttende og rask til å rekke ut en hånd til den som slet, men som overså egne behov. Jeg var jenta som var i vinden - hadde mange venner og alltid noe på gang med gutta. Jeg ønsket ikke bli den som trengte hjelp med livet. Jeg ville mestre det selv. Så jeg bar på det, og bar på det, og bar på det - helt til vekten av byrdene ble for tunge og jeg falt om. Jeg hadde ikke lenger et valg, skulle jeg klare å reise meg trengte jeg hjelp. Fasadespillet mitt ble for tungt å bære, for tungt å opprettholde. Merkeklær, perfekt sminke, velkledd, smilende og blid, student som tilsynelatende fikset det meste...Sannheten var en annen.

Jeg begynte min vei mot friheten. Jeg kom mange skritt videre ved at jeg åpnet opp for ett annet menneske - og deretter for mine nærmeste venner og min nærmeste familie.
Men så flyttet jeg, til en annen by, for å studere videre - og jeg fikk nye venner, nye mennesker å forholde meg til. Igjen var det lett å sette opp en fasade. Jeg var god på det. Når noen spurte meg "hvordan har du det egentlig?", smilte jeg og svarte "det går bra". På en armlengdes avstand, der holdt jeg dem.
Helt til jeg knakk sammen igjen, og denne gang for alvor. Jeg var helt utkjørt, ønsket ikke være tilstede mer, livet var for hardt å leve. Psykisk var jeg kanonsterk, det har jeg alltid vært, og det skulle mye til for å knekke meg. Men jeg hadde nådd bunnen, jeg var ulykkelig. Igjen gikk veien til de få som kjente meg inn og ut - jeg kapitulerte - og igjen begynte jeg å gå en tung vei - på vei mot et nytt liv, der ærlighet om livet ble mitt tema. Denne gang bestemte jeg meg for at jeg aldri mer skulle tilbake til fasader og skuespill. Og der er er jeg enda i dag. Heldigvis.

Jeg ser på mine barn og håper at jeg skal klare å lære dem å skille mellom viktig og uviktig i livet. Merkeklær, perfekt sminke, antall kjærester, et strøkent hjem, den "rette" bilen, den perfekte jobben, det "perfekte" ekteskapet eller forholdet, det "rette" navnet, de "rette" vennene - det betyr så lite.
Å være ekte derimot og å våge å være den du er. Har du noen gang tenkt på at ordet "ærlighet" er en stor del av ordet "kjærlighet"? Ikke uten grunn tror jeg. Kjærligheten er ærlig, oppriktig og sann, og jeg skal gjøre alt jeg kan for at de små skal få vokse opp og være akkurat den de er, ikke noe påtatt, ikke etterligne noen, ikke prøve å fremstå med andre kvaliteter, annet utseende eller annen bakgrunn enn den de har. Jeg vil lære mine barn å være fornøyde og stolte av seg selv.

Og jeg ønsker å lære dem at sannheten, den er frigjørende. Å sette ord på det vanskelige, å la maskene falle - det er frigjørende og gjør livet så mye lettere å leve. Å våge å snakke om noe som kanskje er tabu i egne eller andres øyne, å snakke om noe du har båret på lenge...det er frigjørende når det blir tatt i mot med kjærlighet.

Vi blir ikke alltid møtt med kjærlighet. Noen ganger kan det å åpne opp være vanskelig og noen ganger mister vi noen på veien - som ikke takler den sannheten du fortalte. Jeg velger i dag mine venner med omhu, jeg deler fortsatt det innerste bare med noen få utvalgte,  jeg sier aldri lenger at livet er bra hvis det ikke er det - og jeg velger å leve livet mitt som den jeg er. Ingen annen. Ingen skal fortelle meg hvordan jeg skal være eller hva jeg skal gjøre - jeg er meg, og jeg har dager som er glade, og jeg har dager som er triste, men jeg bærer ikke lenger på det alene. Sannheten har satt meg fri. Og jeg kommer for alltid til å fortsatt jakte på ærligheten.

                                                               Klem,
post signature33 kommentarer:

maren sofie sa...

Så sannt det du skriver! :-)men så vanskelig å skulle vise sitt sanne jeg. det er nesten lettere å skjule seg bak fasader. iallfall når folk ikke klarer ta i mot det jeg har å si. men jeg er så veldi enig i at vi burde våge å la maskene falle, jeg tror fasader skaper avstand mellom folk jeg og altfor mange går rundt som kopier av andre og de tror status er viktigst i livet. men status kan man ikke ta med til himlen ;-) jeg vil også jakte på ærlighet. tusen takk for at du sa dette.jeg syns du er tøff jeg. påskeklem fra maren

Fredrik sa...

Så bra blogg. Havna innpå fordi en kompis sa et innlegg var som skrevet om meg.Jeg ser det er flere faktisk. Villt. Betyr vel at flere enn meg kan kjenne seg igjen. Fikk også nokså mye å tenke på av det du skriver om å være ærlig og ekte. Flott oppfordring. Jobber med saken!! :-) Ha en fin påske Spirea.

Sissel Lindeman sa...

Kjære Spirea som nok en gang skriver fra sitt hjerte til våre hjerter. Tak skal du ha! Jeg bliver rørt av alle de tanker som rører seg hos deg. Interessant tema og nå måtte jeg finne frem en bok jeg leser for tiden og som omhandler sannhet. Der står det at den største løgnen vi serverer hverandre er "jeg har det bra". Det tror jeg er sant. Skulle ønske vi alle ble bedre på å snakke sant og ikke lar jaget etter materielle goder styre oss. Ønsker deg en skjønn påske og gode dager. Klemmer fra Sissel

Fru R. sa...

Heia, så masse flott du skriver. Dette var ord til ettertanke og følelser blir satt i sving. Har lagt meg til som følger hos deg, alle og enhver vil kjenne seg igjen i dette. Har leste flere av innleggene dine og det setter ting i perspektiv.
Ha en nydelig flott påske, jeg garanterer at her kommer til jeg å være innom mye.
Godklem fra Mette

Markus Jr. sa...

All respekt! Personlig & rått. Me like! :o) Dette var sannhet!

Blåbærtua sa...

Eg e så utrulig glad for eg oppdaga bloggen din,det er bare så ærlig og bra det du skriver,mange ganger har eg tenkt kor flott det ser ut på bloggene rundt om,der det blir et jag etter å ha det flott og vise fram det nyeste,eg kan sitte å lage et innlegg eg som kan ose av positivitet og glede,men sannheten kan være at eg har det heilt pyton akkurat då,lett å gjemme seg bak noko istedenfor å vært ærlig og skrive korleis ein synest alt e egentlig.
Diktet eg hadde på bloggen min veit eg faktisk ikkje hvem som har laga,har det på kjøleskapet så eg kan titte på det ofte:)
Ønske deg ein fin dag!
Klem

Anonymous sa...

Å, så sant,så ekte, så ærlig og så befriende. Nydelig oppfordring til oss alle. Hvorfor skal vi gå igjennom livet som en annen enn den vi er. Tenk på hva andre mennesker går glipp av, når de ikke får kjenne meg som den jeg er. Tusen takk at du minner oss på dette. Du har gått din vei, og det har gjort deg til et fantastisk nydelig og ærlig menneske. Lykkelig er den som lever nære deg.
Gud velsigne deg og barna og mannen din denne påsken.
Klem M

Ingeborg sa...

Hjelpe meg, Spirea. Dette er så vanskelig. Jeg har alltid vært den snille, fredsmegleren, den koselige, lune, pliktoppfyllende osv. Det hadde livet lært meg at var lurt. Da kunne jeg slippe å stå til ansvar for noe, da ble jeg likt.

For det er tøft å være ærlig, overfor seg selv og andre. Til slutt ble jeg syk, men jeg klarte fortsatt å lure noen, og "Greit nok" var et standard svar når noen spurte hvordan jeg hadde det. Jeg skulle ikke belaste andre med alt ikke var greit. Jeg klarte ikke dette i det lange løp, og ble ærlig.

Prøver fortsatt å være ærlig, men det er vanskelig, jeg er fortsatt hun som vil bli likt.

I bøkene mine er jeg ærlig, der klarer jeg å distansere meg litt, men det var skummelt å gi dem ut. Men så mange gode tilbakemeldinger jeg har fått, og så mange som faktisk kjenner seg igjen.

Det er det du også får til, du skriver slik at man kjenner seg igjen. Takk!

Og takk for alltid gode kommentarer inne på bloggen!

Ha en fortsatt fin påske.

Varm klem fra Ingeborg

loftkroken sa...

Såå sant det du skriver !
Det har egentlig blitt til en klisje :"Hvordan står det til og jo takk bare bra" For de som spør vil jo ikke høre noe annet heller,har ikke tid....Mange et ganske så overfladiske !
Så fantastisk når man treffer mennesker som er ekte mot andre og seg selv ♥

BE THE TYPE OF PERSON YOU WANT TO MEET ♥

Varme klemmer

oppsummert sa...

Fasaden har en funksjon, det er en grense som settes opp for å beskytte mot det sårbare. Vi har ulikt forhold til folk rundt oss og det er en del av den mentale fasaden. Det handler om trygghet, i seg selv. Det tar tid å bygge opp, selv om det for mange ligger der naturlig. Dersom en har fått det en trenger i barndommen kommer tryggheten lettere.

Det er vel balansegangen mellom ærlighet (til seg selv og mot andre) og trygghet det handler om?

Ved å være åpen og ærlig risikerer man - både avvisning og stygge ord, men også fortrolighet og at andre tør være mer åpen selv.

Anonymous sa...

Herlighet, hvor får du det fra alt sammen? Jeg bare himler med øynene (i positiv forstand altså) Jeg er forsåvidt enig med "oppsummert" over her som sier fasaden er en del av beskyttelsesmekanismen vår. Men jeg tror kanskje du snakker om den "perfekte fasade"? Slik forsto jeg det. Og den er det altfor mye av i vårt land dessverre. Vi tror alt kan kjøpes for penger og jo mer vi gjør av denslags jo mer tror vi at vår verdi øker. Jeg liker heller ikke alle fasader.Og ønsker vi egentlig ikke vite hvordan folk har det, så får vi la det være med å spørre. Flott innlegg til ettertanke syns jeg.

MittLilleHjerte sa...

Hei Spirea:) Tusen takk for koselig ord du la igjen på bloggen min:) Det varmer meg:) Og for en herlig blogg du skriver med sanne ord. Her inne vil jeg gjerne være og kommer gjerne igjen:)
Klem fra Janne

Renate sa...

Så bra innlegg! Kjenner meg veldig godt igjen, og jobber med saken :) ekke alltid så lett å være ærlig mot seg selv og andre..
Fortsatt god påske!
Klem

Lill-Karin Nyland sa...

Nok et klokt innlegg til ettertanke! Du skriver så godt, Spirea, du skriver slik at mange av oss kjenner oss igjen.
Vi spiller alle mange "roller" i livet, og få av oss klarer å være 100 prosent ærlige og "seg selv" i alle rollene. Jeg har mange ganger tenkt at alle skulle turt å være mer modig, mer direkte og åpen. Men kanskje hadde ikke alle taklet en slik tilværelse?

Jeg startet en reise i fjor, en reise som jeg kaller "Min Vei". Ved å gå den veien, ved å respektere hjertet og magefølelsen, ved å gjøre det JEG vil gjøre, føler jeg at jeg mer og mer blir meg selv. Det tar tid, men jeg øver meg hver dag.
Jeg prøver også å lære barna mine at de er elsket for den de er. At verden ligger åpen for dem, og at de kan gjøre det de vil i livene sine.

Nok en gang: Takk!

loftkroken sa...

You make my day ♥
Takk for nyyydelig kommentar ♥

Annika Vanja Andersson sa...

Hur väl känner inte jag igen den smärta som du skriver om. Jag känner mig som en clown... Och har man någon gång gläntat på hjärtedörren, så blir det bara missförstånd... Den enda som förstår min innersta längtan, och känner mina djup är Jesus. Jag är inte bitter på någon människa, det finns så mycket kärlek inom mig,och vill alla så väl. Tack kära Spirea för ditt fantastiska inlägg./ Var högt välsignad, du Herrens trogna tjänarinna, och verka i den kraft, som är nerlagd i ditt kärleksfulla hjärta. Herren är med dig. Goe klem fra Småland !

Kristin sa...

Wow.. Du snakker rett inn i hva jeg strever med for tiden, om ikke direkte, så så indirekte som det går an... Takk! Å våge å være ærlig når det kan virke "slemt". Det frister å være "snill" selv om det ikke er det som er sant. Våge å være ærlig. Sannheten skal sette deg fri. Takk,kjære deg, jeg drikker mot fra det du skriver. "Han leder meg på rettferdighets stier for sitt navns skyld". Ærlighetens vei tror jeg er en rettferdighetens sti. Brutal ærlighet, at det kan være kjærlighet, det trenger jeg å lære. Ørlighet i kjærlighet. Jeg er oppvokst med å skåne, eller rettere sagt å alltid bli skånet. Da blir ærligheten skummel. Jeg må våge å være ærlig. Takk igjen, jeg trengte det så veldig. ♥ Må Gud velsigne deg så rikelig, og gi deg det hjertet ditt lengter etter! ♥

Maskinistfrua sa...

Tusen takk for hyggelig hilsen inne hos meg Spirea! Jeg liker så godt det du skriver, og idag har jeg faktisk tenkt mye på det du har skrevet her - om at "sannheten setter deg fri"! Hvorfor bekymre seg for hva mennesker tenker og tror om deg? Det er kun Gud som en dag skal dømme meg. Derfor vil jeg leve i sannhet. Det har hjulpet meg mye i mitt liv. Stor klem fra en interiør blogger:) Og fortsatt deilig påske til deg♥

monica navestad sa...

Nydelig skrevet. Du er så bra <3

Nadine sa...

What an important message to all of us. This gave me lots to think about. Thanks a lot. Happy holidays and be blessed! :-)

Sol sa...

Tusen takk for alt du deler på bloggen din. Jeg er til stadighet innom. Tror du rører mange med ærligheten din. Klem fra meg og veldig god påske til deg og dine.

Monica Serina sa...

Spirea! Du er nydelig. Takk for at du skriver. Jeg vet at når du sier du kjenner deg igjen så er det sant. For du skriver så alt for ofte rett inn i hjerte på meg. Det gjorde du nok en gang. Det gjør vondt når det treffer, men på samme tid godt fordi du setter ord på noe som er vanskelig å sette ord på. Det gjør vondt fordi du skriver noe som jeg vet så godt, men så er fasaden så mye tryggere.
Jeg vet at blogginnleggene dine har stor betydning for de som leser dem. De har stor betydning for meg. Jeg er så utrolig glad for at jeg kom over bloggen din.
God klem fra ei som setter stor pris på deg, og som håper du har en FIN påske!

salige lavendel sa...

Tusen tusen takk for koselig hilsen hos meg =) Du skriver om noe viktig her i dag. (Eller i dag OGSÅ!)Det har noe med ens integritet å gjøre å våge å være ekte og ærlig. For å klare det tror jeg en må vite hvem man er først, og hvem man er kan man jo faktisk velge! Vi er ikke som dyrene, styrt av instinkter. Vi velger hvilke egenskaper og kvaliteter vi vil opparbeide oss i livet. Det er et spennende prosjekt å bli en "personlighet", en prosess som egentlig starter ganske tidlig i livet. Noen får en dårlig start fordi familien ikke fungerer som en trygg sone å blomstre i. Det er fryktelig trist! Men mange som er uheldige med starten og bærer med seg mange sår, ender opp med å bli mer reflektert over livet og kan komme ut av det som vakre diamanter med helt unike kvaliteter. Det aner meg at du er en av disse =) For meg handler det å være ærlig overhodet ikke om å være slem, man kan være ærlig på en kjærlig måte...Det er vel en balanse her som det er med det meste i livet. Noen mennesker ønsker jeg å ha på en armlengdes avstand - hit men ikke lenger. Men noen vil jeg gjerne ha som nære venner, fasadeløst. Når det gjelder Bibelverset du siterer i dag om at "sannheten skal frigjøre dere", har jeg et spesielt forhold til det. Jeg har merket at utrolig mange mennesker er så redd for ting de har hørt skal stå i Bibelen - eller ting de tror står i Bibelen men som slett ikke står der i det hele tatt. Noen av disse "troene" eller læresetningene er funnet på av kirken som i sin tid ville skremme folk fra å lese i Bibelen for ikke å miste sin makt...Det å finne ut hva som faktisk står i Bibelen, hva som er den virkelige sannheten, setter en fri, bl.a fordi man ikke går rundt og er unødvendig engstelig for skremmende læresetninger (f.eks læren om et brennende helvete). Det er godt å være fri for en sånn type frykt! Ble visst lange skriverier her - bare les det du orker og hopp over resten, hihi. Ønsker deg en strålende lørdag tilbake!! klem fras meg til deg

Maria sa...

Dette tror jeg at jeg kommer til å ha behov for å lese igjen mange flere ganger..
Jeg sier bare TAKK!!!

Malina sa...

Du skriver vanvittig bra. Og så veldig sant!
Ønsker deg og dine en god påske:)

Monica sa...

Hei på deg.
Tusen takk for nok et flott og ærlig innlegg fra deg. Du skriver, som alltid, utrolig bra.
Ønsker deg en fortsatt fin påske.
Klem, Monica

Venke Synnøve sa...

Hei,og takk for kommentar. Har lest mange av dine innlegg,og du er så ærlig og herlig. Godt å ta seg tid til å lesa det du skriv og reflektera over det!
ha ei fin påske vidare! :)

Venke Synnøve sa...

Hei,og takk for kommentar. Har lest mange av dine innlegg,og du er så ærlig og herlig. Godt å ta seg tid til å lesa det du skriv og reflektera over det!
ha ei fin påske vidare! :)

Hos oss i Nøkkeldalen sa...

ååå så fint innlegg! Takk for din ærlighet, og at du deler alt du gjer, det gir iallefall meg masse (og utifra antallet kommentarar ser de jo ut som at eg ikkje er den einaste) :)
"Sant om livet" er eit begrep eg ikkje har tenkt så masse over før, men som eg har blitt veldig glad i etter å ha begynnt å følge bloggen din og eit par andre bloggar, som også fokuserar på "sant om livet". Vil faktisk tørre påstå at det har forandra noko i meg,i positiv retning!
Og takk for den medfølande kommentaren inne på bloggen min! Ha ein fin kveld! klem

dagdrømmeren sa...

Takk for dine fantastiske innlegg!
Du berører meg med det du skriver! Jeg føler at du er der og erfart mye av det jeg har gjort, og du setter så fint ord på det.

Håper dere har hatt en fin påske. Vi har kost oss hjemme og fått masse tid sammen i familien, gått på turer, lekt og lest, ryddet litt ute og slappet mye av :)

Ønsker deg ei god ny uke
Klem Tonje

Jesus er svaret! sa...

Nok en gang....jeg kjenner meg igjen...Fasaden holder ikke. Den vil falle, og mennesker trenger å forstå at det er skadelig å late som man er noe annet eller noen annen enn den man er.
Jeg har også erfart at ved å være sammen med andre som er ekte, blir jeg mer og mer ekte selv. og det er definitivt frigjørende. Men det koster! Ingen er like. Det hadde vært skikkelig kjedelig!
Du oppmuntrer meg stadig vennen!

Katrine sa...

Vakre, flotte og nydelige Spirea!
Jeg har hele tiden kjent at vi forstår hverandre på et litt dypere nivå, at vi deler noe og at vi er ganske like du og jeg. Vi lever nå for glede, ærlighet og kjærlighet.

Vi har vokst oss ut av den overflatiske verden som så mange befinner seg i. Vi har kjent at dette ikke fungerer, og kommet oss opp av mørke groper og dype daler. Jeg vet at det krever mye, og jeg vet at det gjør en sterkere. Jeg er blitt tøffere og samtidig mer bevisst på å leve livet. Jeg lar ikke lenger negative ting velte meg. Det føles bra, og jeg er stolt av det.

Jeg liker deg bare bedre og bedre, og dine innlegg er ofte triste, men vakre skildringer og ender godt. Det meste skjer for en grunn er en av mine grunnleggende leveregler, og jeg har tro på at de aller fleste historier ender med positive utfall - det gjelder bare å tenke nytt og prøve og legge merke til dette. Lik som historiene dine.

Jeg ønsker deg en fredfull og god helg. Du er unik, og du er sterk! Barna dine er heldige som har deg som mamma og voksenperson i livene sine. :))

Unni sa...

Fant denne i dag. Vakkert, nydelig og brutalt ærlig. Du er usedvanlig god på å sette ord på livet.
Takk. Unni