søndag 15. april 2012

Ekteskaps valg


Gift på hver sin kant....men det gnistrer mellom dem. Han gir henne mange lange blikk og varme smil - hun gjengjelder dem. Et sug i magen, en brusende følelse. De har en kjemi utenom det vanlige, forstår hverandre, snakker samme språk. Han er borti henne så ofte han kan. Åpenbar flørting. Åpenbar tiltrekning.

Begge har de sin kristne tro, begge vet de hvor grensene går, begge vet de så godt forskjellen på rett og galt. Begge ser sine ektefeller, men noe mangler begge steder. Kanskje har de sluttet å nærme seg hverandre fysisk? Kanskje er det for mye kritikk og sårende ord? Kanskje snakker de forbi hverandre? Kanskje river sjalusien ned? Kanskje er kjærligheten ikke blitt gitt nok næring og nå på vei til å dø hen? Kanskje er det for mange misforståelser, for lite tilgivelse, for lite lyttende ører, for lite oppmuntring, for lite tid sammen, for lite anerkjennelse, godhet og respekt?
Ekteskapet har mange aspekter, mange sider  - og det må pleies. Daglig. For å holdes liv i. Det krever en innsats - ikke bare hos en, men hos begge.

Jeg traff en gang et ektepar som hadde vært gift i over 60 år. De var gamle, skrukkete og grå, og lykkelige. Enda var det glimt i øyet og flørt mellom de to. De satt på en benk og holdt hender og var et fantastisk vakkert syn. Jeg betraktet dem lenge og tenkte i mitt stille sinn - tenk å få til det der. Jeg formet min tanke til et spørsmål og jeg spurte dem - "hva er hemmeligheten deres for et godt og langt ekteskap?". "Hemmeligheten" sa hun stille, og smilte mildt mot mannen sin - "er å huske på alle T-ordene. " 
"T-ordene?" undret jeg meg. Hun nikket. "Dette er det som skal til for et godt og langt ekteskap:

Tro på Gud og tro på hverandre, takk hverandre, ha tillit til hverandre, ta på hverandre, tjen hverandre, tenk på hverandre, trøst hverandre, tilgi hverandre, tal hverandres språk, tøys med hverandre". Så fortsatte hun med å si  at "å huske på alle T'ene, eller å iallefall klare å komme på en eller to av dem daglig, det er det som har holdt oss oppe - og gift - i over 60 år".
Jeg, som på den tiden var ugift, gikk derfra med hodet fullt av drømmer, med nye håp om livslange forhold, og med en dose visdom jeg var blitt overlevert på veien - fra dem som visste hvordan.
Jeg kommer for alltid til å huske de skjønne gråtustete menneskene som satt der og lyste av kjærlighet til hverandre. De hadde lært meg noe viktig og jeg prøver å huske på T-rekken, som jeg kaller den, så ofte jeg kan...men lett er det ikke. Ikke alltid.

Tilbake til de to med øyne for hverandre. Farlig? Farlig...Varselsignalene ringer. Tankene herjer, søvnløsheten har kommet. Gleden over å se hverandre er blitt for stor. Håpet om å se hverandre, om enn bare et lite glimt, er blitt for stort. Betatt - av hverandre. Betatt av en de ikke er gift med. Det er så vanskelig, så vondt, så spennende og så feil. En gryende forelskelse er på gang - om ikke de her og nå slutter å gi næring til alle følelser. Men vil de det, eller kan flørtingen være livgivende og uskyldig - enn så lenge? Er det som skjer mellom dem, noe som representerer det de savner hos sin ektefelle? 

To par øyne møtes, blikket holdes akkurat litt lenger enn det som er vanlig. En omfavnelse som er akkurat litt for lang. Hender som berøres litt for lenge. Tankene leker. Det kan ende i utroskap...
Men... det kan vel umulig skje med en bror eller søster? Det kan vel umulig skje med en onkel eller tante, det skjer vel ikke med foreldrene våre, det skjer ikke med noen i menigheten, det skjer ikke blant nære venner, det skjer ikke med oss. Tror vi. Det trodde jeg, da jeg var liten og ikke visste bedre. Jeg håpte iallefall - i det lengste, at verden var et perfekt sted å vokse opp. Nå er jeg voksen og jeg vet. Vi tror vi har full kontroll - Men det skjer. Igjen og igjen er det to som ser hverandre - og setter to andre til side.

Vi står ofte på valg. Å velge kjærligheten hver eneste dag, å huske på "T-rekken", og å huske på hva vi lovte da vi giftet oss - kan kanskje være med på å forhindre at en flørt går lenger enn som så....?

Valget er ditt, og valget er mitt. 365 dager i året.

                                                                   Klem,
post signature
♥ Tusen takk for alt engasjement 
og for alle skjønne kommentarer dere kommer med.
Det gleder meg veldig!
Jeg prøver så godt jeg kan å besøke tilbake
alle dere med blogger.
                                                   45 kommentarer:

Maren Sofie sa...

Woohoo! ;-o Detta var heftige saker. Jeg blir så nysjerri på du alltid skriver fra eget liv eller om du lager historier. Vet atte mye er fra eget liv asså, men ikke alltid hva. Hoho, nysjerrige meg. Uansett var dette kjempebra skrevet, jeg fikk masse ut a det, selvom jeg ikke er gift, bare kjærste. Men vi gjør oss alle våre tanker. Takk for alt du setter ord på, det er sykt tøft a deg. Masse klemmer fra ei som snart sender deg en mail. Har et innleggsønske til deg (hvis det er lov da)

Spirea sa...

Maren Sofie, tusen takk for at du er så trofast engasjert :) Setter stor pris på det. Er på nett, og svarer deg med en gang. Du er ikke alene om å lure på om alt jeg skriver er fra eget liv. Jeg får en del mail med mye spørsmål og undringer. Jeg kommer antakelig til å skrive et innlegg som kan bli litt klargjørende i fht det der. Det meste er fra eget liv, men noe "låner" jeg fra andres- med godkjenninger, og noe låner jeg fra andres og skriver litt om/anonymiserer. Og mange ganger er jeg hemmelighetsfull og lar folket få lure litt... Takk for alle gode ord - søte deg. Og selvsagt er det lov å sende mail - også med ønske om tema. Liker det jeg :) God klem tilbake fra Spirea

sigrid sa...

SÅ bra at du skriv om dette...
Skal prøve hugse T-orda!

Søndagsklem :-)

Sissel Lindeman sa...

Jeg har ikke ord for alle disse sterke tema du tar opp og for ditt mot. Du er en sterk kvinne jeg beundrer. Så personlig veldig ofte men samtidig litt hemmelighetsfuld. Jeg kan meget godt like den kombinasjonen :-) Tror nok Gud bruger deg på en helt spesiell måte. Innlegget i dag var sårt, brennhett og til eftertanke. Vi kan nok stå på valg i ekteskapet noen gange, men så altfor mange av oss er naive og ser ikke hva som sker. Tak for at du belyser dette tema. Det trengst. Varme søndagsklemmer fra Sissel

loftkroken sa...

Nå har jeg og mannen lest innlegget,så bra med de T-ordene ♥
"Skriv det opp å heng det på kjøleskapet sa han" :))
Du har så mye kunnskap og visdom Spirea at dette er som å dele ut fra en skatte kiste ♥

Klemmer Bente

Anonymous sa...

Liv Hege sa...

Ååh, nok et herlig innlegg! Fantastisk med disse T-ordene!! De tar jeg med meg... Jeg tør påstå at det ikke er mange som har så mange varme, tankevekkende og følelsesladde innlegg som deg.
Tusen takk, kjære deg!
Klem fra LH

Anonymous sa...

Takk igjen for et flott og tankevekkende innlegg. Måtte tankene dine og T-rekka bli til hjelp for mange. Kanskje en snuoperasjon for noen ektepar, nytt håp for noen, og en stor advarsel til alle flørtere. Tusen takk, Spirea, at du setter ord på dette. Vi trenger dine innlegg i vår hverdag.
Klem M

Kristin sa...

Så sant så sant!

Potrina sa...

Fantastisk flott innlegg!! De T-ordene skal jeg virkelig ta med meg :)

Tusen takk for fiin kommentar inne hos meg idag :)

Klem

Kristin sa...

Så fantastisk! Skal ramme inn T-ordene tror jeg, som en daglig påminner! Klem til deg i dag!

Janne Tove sa...

Nydlig skrevet og så sant - det med T-orda. Det er vel alle som tenker at et ekteskap skal vare livet ut når dei står framfor prest eller skrivar og lovar å dele livet. Men som du skriv - begge må ville bruke T-orda aktivt - og ære være dei som får dette til. Trur det er mange rundt om som har ein stor sorg i seg fordi det ikkje gjekk......

Mykje fint her inne sidan eg var her sist - så fint at du deler så mykje vakkert og sårt - klem

Joy sa...

Åh, fantastiskt... Att jag aldrig (t)änkt på alla dess T-orden förut... Men det ska jag aldrig glömma!
Jag drömmer också om ett långt och lyckligt äktenskap med min kära. Förhållande är ju inte alltid en dans på rosor, men jag är är otroligt tacksam för att jag har min man vid min sida.
Hoppas du haft en mysig helg! OCh tack för alltid lika fina ord hos mig!
Kramar Joy

Bibbi sa...

Hei. Titter innom igjen. Kjempeviktig tema, og vakkert skrevet. Glad for at nettopp du finnes i bloggverden :)

i Vinduskarmen sa...

Jeg velger T-ordene! :-) Ha en fin kveld! :-) klem

Renate sa...

Så bra og viktig tema!
Ekteskap er arbeid, men håper vi og kan få være gift i 60 år og mer!
Likte T-ordene - de skal jeg prøve å huske :)
Klem

Lises hjertegleder sa...

T-ene skal tas vare på og minnes daglig <3

Ingeborg sa...

Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

Ingeborg sa...

IngeborgApr 15, 2012 11:49 AM
Ekteskap, gammelt eller nytt. Jeg tror likevel man kan oppleve å bli betatt av andre. Men hva gjør man da? Jeg skal ikke dømme noen, av og til tror jeg det riktig å starte pånytt.

Men det er jo ikke bare to det dreier seg om, det er som du skriver, to til, og flere enn det.

Jeg har vært kjempeheldig og har vært gift i mer enn 25 år. Ja, jeg føler meg heldig. Klart vi har hatt vanskelige perioder, klart man kan bli betatt når andre gir deg oppmerksomhet. Men i mitt liv, har mannen min vært den beste for meg.

Jeg holdt på å miste han i ei ulykke for mange år siden, han var nær å miste meg i alvorlig sykdom. Men han gjalp meg å kjempe.

Det har forandret oss, vi har stoppet litt opp, tenkt over livet vårt. For oss er ungene og hverandre det viktigste i livet. Det er vi enige om.

Og jeg er trygg på at vi vil bli gamle sammen. Det er jeg glad for.

Slett
Svar

Anonymous sa...

Tøft. Og nå har jeg tenkt lenge på om jeg skal være tøff nok til å innrømme at jeg har vært der selv. Betatt av en annen mens jeg var gift. Har du kanskje opplevd det selv? du skriver forbausende godt om dette nemlig. Jeg og eksen gikk hver vår vei i ekteskapet. Vi var for ulike i utgangspunktet tror jeg. Vi prøvde en lang stund men det endte i skilsmisse. Jeg var ikke utro. Vel, kanskje i tankene. Men jeg forelsket meg, jeg innrømmer det. Mens jeg enda var gift. Hun var en som ga meg det jeg savnet og så meg på en ny måte. Og hun var så flott. Dette skriver jeg bare for å dele min side av det. Og jeg tror du forstår. Forhåpentlig uten å dømme. Jeg snik-leser bloggen din nokså ofte. Liker veldig godt de innlegg du har om slike forhold som dette. Jeg kan som sagt kjenne jeg igjen. Og igjen: jeg undrer meg virkelig. Hvem er du som kan skrive alt dette om det ikke er selvopplevd? Du svarer nok ikke på det ;-) men for en evne. Takker.
Hilsen en kristen mann fra Vestfold

Spirea sa...

En liten respons fra meg. Jeg er overveldet over alt dere deler, alt dere gir tilbake og for alt engasjement. Dere får meg til å kjenne meg så maksimalt ydmyk, og det har jeg godt av. Temaet er vanskelig og sårt for mange. Det kan skje hvem som helst, enten man har Gud i hjertet eller ikke, og jeg er ikke en som dømmer. Jeg kommer bare med mine tanker, selvopplevd eller ei (- ikke alle spørsmål skal ha svar ;). Jeg kom forresten på en ting - ekteparet jeg møtte sa det var 10 T-ord. Og jeg ser nå at jeg hadde glemt ett (som nå er redigert inn) - nemlig "tull og tøys med hverandre" - så til dere som noterer dere T-ordene, husk også på dette ;) Klemmer fra Spirea til dere alle!

Fru Eriksson sa...

Så fint ♥...
/Kram fru A.E

Fredrik sa...

Godt beskrevet. Vi er nok alle i faresonen når det gjelder å kunne bli betatt av en annen. Greia er hva vi gjør med det, som du skriver. Nok et innlegg til ettertanke og som gjør at nok noen av oss må ta et lite dypdykk og ransake sjela ;-) Ha en fin uke! Hilsen fra Fredrik

Nadine sa...

Beautifully described. I´m touched. Be blessed you brave woman. Hugs from Nadine

Maria sa...

Tusen takk for at du delte dette! Kunne ønske flere var så ærlige og modige som deg!!
Og takk for påminnelse om T-ordene! De skal noteres her også :)
Tenker mye på deg...
Klem fra Maria

Fru R. sa...

Heia
Tusen takk for en fantastisk flott innlegg igjen!!
Dette du beskriver er så normalt, noen nærer opp under og det ender slik det ikke burde. Mange opplever dette, alle har vel vært betatt, mer normalt enn unormalt tror jeg. Så viktig å huske på i hverdagen å gi hverandre oppmerksomhet, ingen kjenner deg bedre enn den du lever med...Viktig å huske på. Følelsene kommer og går, og helt normalt.
Og så er ikke gresset grønnere på den andre siden!!
Ha en flott mandagskveld

Anonymous sa...

Tøft! :-))

Jan Samuel sa...

Tusen takk for innlegg,og tusen takk
for hyggelig kommentar søster!!!!!!!!

Må Gud rikelig velsigne
deg og dine med alt godt!!!!!!!
AMEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hilsen fra Katthult

Manuela - Mrs Hardy sa...

Så fint skrevet, du er så flink!
Ha en super dag!
Klem m

Fruen sa...

Heisann!
Tusen takk for så hyggelig kommentar inne hos meg!
Kjente meg veldig godt igjen når det kommer til å fatte seg i korthet. Noe jeg sjelden gjør/klarer ;) Hehe!
Ellers så skal jeg ta med meg T-rekken videre.. Ligger mye i alle disse t-ene:)
Ha en strålende aften og uke!
Klemklem, Fruen i Nord:)

Anonymous sa...

Takk for at du deler av din livserfaring og din klokskap. Dette var nyttig for meg. Jeg og mannen har gått gjennom noe av dette du skriver om faktisk. Jobber enda litt med saken for å være ærlig. Jeg skriver anonymt nå (er en av bloggerene du ofte besøker) for dette syns jeg er vanskelig. Jeg vet enda ikke utfallet av vårt ekteskap. Men takk tusen takk for at du er der og skriver om disse viktige tingene. Jeg kan nesten ikke vente til hva du skriver om neste gang. Er det lov å ønske seg at du skriver om ekteskap og forhold litt oftere? ;-) Håper dagen din er flott. Varme hilsener fra en medblogger

Tankenesmor. sa...

Det er godt å være inne å lese tekstene dine igjen. Det er godt å se det menneskelige og Guddommelige her. Det er godt å se troen og håpet samt gleden og sorgen. Det er godt å søke tilflukt til deg og dine tekster.

Tusen takk for at du er du. Og her kommer det noen svar på de flotte kommentarene dine.

Sv/Duften av Praha: Jeg møtte denne mannen og det var kjærlighet. en unik kjærlighet. Ikke en erotisk kjærlighet, men kjærligheten til en kjær venn.

Tusen takk for at du kommenterer og oppmuntrer meg til å fortsette. Og takk for at du skriver disse flotte tekstene dine.

En varm og god klem til deg.

monica navestad sa...

Den største arbeidsplassen i livet er sammen med ektefelle og barn.Jeg syntes det er viktig å velge hverandre hver dag og være tett på hverandre så man føler seg trygg. Forelskelsen forsvinner, og da er det viktig å gå over til kjærligheten, noen ganger kan det være vanskelig. DU er så bra er så glad for å ha funnet deg og bloggen din. Stå på kjære deg, du er helt unik :)

Jan Samuel sa...

Hei og Guds fred til deg og dine.

Blir så minna på å sende deg,
SALME 121
Hilsen Jan Samuel

En sang ved festreisene.

Jeg løfter mine øyne mot fjellene.
Hvor skal min hjelp komme fra?

2 Min hjelp kommer fra Herren,
himmelens og jordens skaper.

3 Han vil ikke la din fot vakle,
din vokter vil ikke blunde!

4 Se, han blunder ikke og sover ikke,
Israels vokter.

5 Herren er din vokter,
Herren er din skygge
ved din høyre hånd.

6 Solen skal ikke skade deg om dagen,
heller ikke månen om natten.

7 Herren skal bevare deg fra alt ondt.
Han skal bevare ditt liv.

8 Herren skal bevare din utgang og din inngang
fra nå og til evig tid.

Jesus er svaret! sa...

De t-orda skal jeg merke meg. Tusen takk for det du skriver. Den man elsker og har valgt å elske fortjener å settes først og kjærligheten må pleies.
og viktigst: å elske er ett valg. Følelsene er bare en del av det.

Anonymous sa...

Et av dine beste innlegg syns jeg. Dette og de som du har skrevet om din vei mot frihet og jakten på ærligheten. Fantastisk skriver-evne du har. Jeg er så satt ut av alt du får ned. SÅ gla i denne bloggen. TUSEN takk for at du er der og skriver ut til oss lesere. GOD HELG!!

Ole Jørgen sa...

Tankevekkjande innlegg, og ikkje minst nyttig! Eg tek med meg dei T-orda vidare. Laga meg ei lita "hustavle" og limte inn på familiebloggen vår.(http://ninaogole.blogspot.com/2012/04/dei-10-t-orda.html)

Takk!

Maskinistfrua sa...

Dette skal opp på en tavle. De 10 t'er:) Tusen takk!

Maria sa...

Denne synes jeg var virkelig flott! De T-ene må jeg huske på nå som jeg skal gifte meg om fire måneder. Er ikke bare, bare det! Takk for det du deler, kloke tanker og refleksjoner. Klem!

Markus Jr. sa...

Kanonbra! TAKK!!!

Beate sa...

Så viktig, og innimellom så vanskelig. T- ordene likte jeg. De skal jeg huske på. Takk!

Janet sa...

Et FANTASTISK innlegg! Jeg er helt imponert. Takk for alt du deler på denne bloggen, det står virkelig stor respekt av deg og jeg har nå lagt denne som mine favoritter. TAKK!!

Kremen av.. sa...

For et NYDELIG innlegg!!!! TUSEN takk!

Jenny sa...

Dette minnet meg om noe jeg hørte på radioen for mange år siden. Et eldre ektepar feiret et eller at bryllup. Husker ikke om det var diamant eller hva det var. Intervjueren spurte mannen om han aldri hadde tenkt på skillsmisse. Han svarte – Nei, men jeg har tenkt på mord. Det sier jo også noe.

Det er trist at noen skiller seg, likevel tror jeg at for noen så er det best. Andre igjen kan ha mye å vinne på å velge kjærligheten på nytt hver dag.

Mizi Margueron sa...

Hvem som noen gang leser dette vitnesbyrdet i dag, skulle feire med meg og min familie, fordi det hele startet som en vits for noen mennesker og andre sa at det var umulig. Jeg heter Reidunn Olderløkken og er fra Ålesund, Norge, men jeg flytter til Chicago i USA sammen med min kone. Jeg er lykkelig gift med to barn og en nydelig kone. Noe forferdelig skjedde med familien min, da jeg mistet jobben og kona forlot huset mitt fordi jeg ikke kunne ta godt vare på meg selv og familiens behov. av henne og barna mine i det øyeblikket. Jeg klarte i ni år, ingen kone å forsørge meg for å ta godt vare på barna. Jeg prøver å sende en testmelding til min kone, men hun hindrer meg i å snakke med henne, jeg prøver å snakke med venninnen og familiemedlemmene, men vet fortsatt at en kan hjelpe meg, og jeg har sendt inn søknad senere til så mange firma, men de gjorde likevel ikke ring meg, før det kom en trofast dag som jeg aldri vil glemme i livet mitt. Da jeg møtte en gammel venn av meg som jeg forklarte alle mine vanskeligheter med, og han fortalte meg om en flott mann som hjalp ham med å få en god jobb i coca cola company og han fortalte at han er en stavebeslag, men jeg er en person som aldri tror på stavebeslag, men jeg bestemte meg for å prøve ham, og Drigbinovia instruerte meg og viste meg hva jeg skulle gjøre i løpet av de syv dagene av lunsj. Jeg følger alle instruksjonene og gjør det han ba meg om å gjøre det bra. Drigbinovia sørget for at alt gikk bra og min kone skulle se meg igjen etter det fantastiske arbeidet med Drigbonovia. Min kone ringer til meg med et ukjent nummer og ba om unnskyldning, og hun fortalte meg at hun virkelig savner meg og barna våre og min kone vender hjem. Og etter to dager Et selskap som jeg har sendt inn mitt takknemningsbrev som heter, nå er jeg sjef for paragon selskap i USA. Jeg anbefaler deg om du har problemer med å sende en melding til denne e-posten: doctorigbinovia93@gmail.com eller WhatsApp ham på +2348144480786 og du vil få det beste resultatet. Ta ting for gitt, og det vil bli tatt fra deg. Jeg ønsker deg det beste.......