lørdag 21. april 2012

La stoltheten fare

                                               
          < Jeg har blitt oppfordret til å skrive flere innlegg om relasjoner - og derfor gjør jeg også nettopp det >

For noen dager siden sa jeg til en venninne, da vi skulle gå hvert til vårt, at jeg syntes hun skulle gå hjem og gi mannen sin en god klem. Hun så på meg med store, forundrede og litt triste øyne - og jeg måtte forklare henne at det var en fin ting å gjøre. Hvorfor? Jo, fordi jeg tror at han trenger en klem som forteller ham at han er verdsatt, fordi jeg vet at hun trenger å øve seg på å legge vekk sin stolthet overfor ham - og fordi de begge har godt av å kjenne på nærheten. Å gi en klem, det kan ofte være starten på noe bra.

Det er dager der jeg og min kjære krangler. Hos oss er det heller unntaket enn regelen og det er jeg gla for. Men når det først er slik, kan han være skikkelig sur, mens jeg er av den eksplosive typen som også lett tar til tårene. Når uenighetene river og ordene hagler, er det lett å gå på hvert sitt rom og sutre. Noen dager har jeg sittet en etasje over eller under min da surpomp av en mann (som vanligvis er en stor humørspreder), også blir jeg så veldig mint om at jeg skal knuse stoltheten min og gå og gi han en klem.  Som om Gud pirker litt borti meg og sier "Ikke gjør dette mot hverandre - la stoltheten fare". "Ikke tale om!" tenker jeg, men mange ganger har jeg ikke fått ro før jeg har lusket av gårde med halen mellom beina og strekt ut armene mot ham. Andre ganger kommer han meg i forkjøpet. Vi har lært at vi ikke kommer noen vei med stolthet. Bare det å se den andre komme med utstrekte armer er jo nok til å få smilet frem igjen. En klem åpner opp for tilgivelse og for den gode samtalen. En klem som viser et ydmykt hjerte.

For noen dager siden gikk en vase jeg var gla i i tusen knas. Et av barna mine hadde stått og luktet på blomstene som var oppi, og veivet litt for mye med hendene. Jeg kjente jeg ble veldig oppgitt. Men så ser jeg ned i to store øyne, fulle av skam og fortvilelse. Jeg kunne ikke annet enn å trekke den lille inntil meg og gi en god klem. "Jeg er så gla i deg" sa jeg - og kjente at mammahjertet holdt på å boble over. Tross alt er det så veldig, veldig mye viktigere for meg at barna lukter på blomster og gleder seg over dem, enn at en vase går i knas. En klem som viser overbærenhet og kjærlighet.

Så var det en dag på jobb. Jeg møtte et lite barn som sto i en gang og gråt. Jeg satt meg ned og spurte hva som var skjedd. Hun hadde mistet mammaen sin av syne. Hun gråt og gråt, helt ute av seg. "Trenger du en klem?" spurte jeg. Hun nikket. Jeg ga henne en klem, og holdt henne inntil meg en stund. Da hun roet seg smilte hun og vi ble enige om å finne mammaen hennes sammen. Klemmen hadde gjort henne rolig. En klem som viser omsorg og trøst.

Er du en som gir klemmer eller liker du best å få dem? Noen syns det er flaut å gi en klem, andre syns til og med det er flaut å motta en. Noen liker ikke klemmer i det hele tatt. Selv er jeg en sånn en som liker motta, men også å gi, men ser fort folk litt an. Noen er såvidt inntil kinnet ditt, andre gir herlige bamseklemmer som forteller alt om hva de syns om deg - også er det den klemmen som er for lang - og som også forteller hva en person syns om deg, den klemmen som er så altfor kort, så vidt inntil, men som utføres av høflighet skyld. En klem som gis i kjærlighet til et annet menneske - enten det er til en venn du er gla i, en sønn eller datter, en mor eller far - eller til ham eller henne du elsker, kan være barrierebrytende - den kan åpne opp for en god samtale - den kan gi omsorg og trøst - den kan fortelle deg hvor mye du betyr for et annet menneske og den kan få deg til å kjenne på ilende følelser i magen - en klem kan åpne opp for et kyss - en klem forteller et menneske at det har blitt sett, anerkjent og verdsatt - en klem kan være livgivende der noe er på vei til å visne.
En klem kan utgjøre en stor forskjell.

Og spør du Gud hva han mener du bør gjøre, så vil han svare at det aller beste du kan gjøre overfor et annet menneske er å legge vekk din stolthet. Stolthet fører ikke til noe godt. Et ydmykt hjerte er et hjerte formet aav Gud. Jeg er overbevist om at Gud ville ha oppfordret oss alle til å gi en klem - litt oftere.

Gi noen en klem i dag. Og syns du det er vanskelig, så gjør det likevel. Øv deg på å legge vekk den stoltheten du bærer på og be Gud om å forme hjertet ditt - slik at hardheten forsvinner og det igjen kan bli fyllt av ydmykhet og kjærlighet. Du kommer ingen vei med stolthet, men du kan komme ganske langt med en klem.
                                                                   
                                                                    Klem,
post signature

♥ Noen små huskeregler på slutten:
1. Elsk hverandre gjennom alt
2. Ikke lyv
3. Ha en åpen kommunikasjon
4. Når du blir såret - vær rask med å tilgi
5.Snakk aldri om å gå fra hverandre
6.Aldri si at noe er ok, hvis det ikke er det
7. Legg vekk din stolthet
8.Sammenlign ikke fortid med nåtid
9.Snakk ikke for ofte om ekser
10.Gi og ta
11. Vær bevisst på hans/hennes følelser og behov
12. Om dere krangler, la ikke solen gå ned over deres vrede
13.Prøv ikke å vær den perfekte - vær den rette35 kommentarer:

Fredrik sa...

Nok et tankevekkende innlegg! Tidlig på ser jeg ;-) So am I! Må bare si at du så inni granskauen får meg til å tenke på ting jeg sjelden tenker på ellers. Og det er en fin ting det asså. Ha en fin lørdag! Hilsener fra Fredrik

Katarina Eidsvåg sa...

Fantastisk skrevet. Klemmer er sååå viktige både å gi og å få, det kan gjøre en kjempeforskjell på en dag det. Og så nydelige "regler" du skrev på slutten her. Dette tar jeg med meg videre, som alltid med dine innlegg. Du treffer midt i hjertet. Vet jommen ikke om mange andre blogger som treffer på denne måten. Du er unik og jeg ønsker deg en herlige lørdag og helg :-)) Katarina (ps. Har du tenkt på det jeg spurte om? heheheh)

annemor sa...

Såå nydelige ord, og så veldig sant! Flott at du setter så gode og fine ord på noe så viktig...Du skriver veldig fint, og sterkt. Takk for hilsen inne his meg.

Klem

Ingrid sa...

Elsker din åpne ærlighet, og at du skriver så mye nyttig!

Maria sa...

Jeg er en sånn som liker å få klemmer, men er litt tilbakeholden med å gi noen ganger.. Stolthet, sjenanse og annet er det vel som hindrer meg. Så takk for denne påminnelsen! :)

Håper du har mange lyspunkter midt i alt det som er tøft for tiden!
Bloggen din er alltid et lyspunkt for meg! :)

Mange klemmer fra meg

Anonymous sa...

Vakkert skrevet! Takk :0)

Anonymous sa...

Aledles nydelig, varmt, rørende, livsviktig og veldig, veldig sant. Hvor får du alt fra? Tror forresten jeg vet det. Ha en god helg.
Stor klem fra M

Anonymous sa...

Takk! Trengte å lese akkurat dette i dag!

Kristin sa...

Herlig! En god tekst på en god dag :)

sigrid sa...

Takk igjen!
Du er den beste!
Takk at du bryr deg om å dele sjølv om du kan trenge all energi sjølv!

Gud Velsigne deg!

klem

loftkroken sa...

Tusen takk Spirea ♥
En KLEM kan smelte de største isfjell !

For en visdom og innsikt du har ♥

God helg til deg min kjære bloggvenn
Du er såå god ♥

Klem Bente

monica navestad sa...

Nok en gang et fantastisk innlegg fra deg. Du er så bra. Klemmer er viktig å møter jeg deg en gang skal du få en stor en...

Beate Kristin sa...

Hei, nå er jeg tilbake igjen! Og dette var veldig fint skrevet og noe å virkelig tenke på. Tusen takk!

klem, Beate

Sissel Lindeman sa...

Du setter ord på viktige tema. Jeg er mektig imponert over dig. Du skriver på en helt spesiell måte og jeg sier igjen og igjen: Skriv bog!! :-D Ønsker deg og dine en flot søndagsaften. Klem fra Sissel

Sissel Lindeman sa...

PS. Jeg håber du er noe bedre? Har tenkt mye på deg de siste dager.

Nadine sa...

You have a gift. A heavenly one. Believe it. Be not dismayed, but carry on and do the things the Lord has said.I know how you feel some times, but please carry on and on and one. It´s not time to give up now, sweetie. I absolutely adore this blog of yours. You must have a heart of GO(L)D! Blessbless! Love, Nadine

Maren Sofie sa...

Så masse bra å ta med seg videre. Fiiine regler på slutten der og så fint at du er så ærli som du er. Me like!!! :-) :-) Jeg er foresten en som også gir masse klemmer men altfor ofte synest jeg at folk blir litt sjenerte da. Sjønner ikke hvorfor egntli. Rart ikke sant? Burde jo vært så naturli som bare det med klemmer .også som du sier så bryter det jo non barrierer da. GODKLEM sendes din vei. takk for epostsvar!!! :-))

Laura sa...

Nok et flott innlegg!
Mine viktigste regler i mellommenneskelige relasjoner:
Be om unnskyldning når jeg føler jeg at jeg har gjort noen urett med ord eller handlinger,
tilgi,
vær raus!

Kem

i Vinduskarmen sa...

Det er godt å bli minnet på slikt, selv om jeg faktisk er en veldig klemmeperson. Jeg klemmer og klemmer og klemmer, og glemmer helt at noen ikke liker det. Men det gjør jo bare sååååååå godt! :-)
Håper du har en super søndag kveld! KLEMMER!! :-)

Mann, 43 sa...

Hei husker du meg? Skrev en kommentar til deg for noen måneder siden og fortalte at jeg sto midt i et samlivsbrudd og hadde av en eller annen grunn "forvillet" meg inn på din blogg. Håper du husker. Jeg har lenge tenkt på å gi en tilb.melding for jeg skrev også at jeg hadde begynt å lure på alfakurs på den tiden, men var ikke kristen. Det er jeg nå og jeg ser igjen lyst på livet. Vil bare takke deg for hva denne bloggen betydde for meg i min tøffeste tid noen gang, og jeg lover deg å fortsette å komme innom her. Leser alt du skriver faktisk. Og jeg har mye å lære om Gud. Og det du skriver om her i dette innlegget håper jeg mange tar til seg. Jeg og eksen fikk ikke til disse tingene, vi ga i grunn blaffen og det var dumt. Gir en GOD KLEM til deg Spirea !! :0)

Ingeborg sa...

Til en forandring har jeg ikke noe å skrive om innlegget ditt, litt tom i hodet, men er innom for å takke for gode ord hos meg. Hvil deg etter vestlandstur, slike dager har jeg også innimellom, men ser på det som en pris det er verdt å betale for å være med på det jeg ønsker.

Ønsker deg en fin ny uke med en klem:)

monica navestad sa...

Fra meg til deg <3
http://www.monicasliv.com/2011/05/dessert-song.html

Anonymous sa...

♥ (jeg elsker å gi deg hjerter for du treffer hjertet mitt hver gang jeg er innom)

Spirea sa...

Kjære deg, jeg husker deg så veldig godt! Det du skrev til meg den gangen, gjorde et veldig inntrykk - og det du skriver nå får meg til å gråte. Av glede. Dette var fantastiske nyheter og jeg blir så gla på dine vegne. Tusen takk for tilbakemeldingen, og for de gode ordene til meg, jeg blir helt satt ut, føler meg så ubrukelig også sier du dette? Takk, du aner virkelig ikke hvor godt dette gjorde meg. Og takk for din ærlighet! Jeg håper du fortsetter å følge med, og du? Gi meg gjerne et vink om hvordan det går med deg innimellom, da ;) Må Gud velsigne deg. God klem fra Spirea

Spirea sa...

Kjære alle skjønne - jeg må bare få takke dere for alle kommentarer. Dere er så gode. Jeg blir så rørt. I dag er en litt tung dag, og jeg er helt tappet. Da hjelper det å lese alle deres gode ord: Det betyr mer enn dere aner. Takk. Og til deg Monica...den sangen - jeg tror du ble brukt her. Takk.
Ønsker alle en god start på en ny uke. Klemmer fra Spirea

Monica Serina sa...

Nå fikk du meg til å tenke Spirea!(nok en gang) For jeg er en klemmeperson. Mens jeg gikk på BiG fikk jeg stadig høre at jeg var skyld i at ei (og flere) av venninene mine hadde blitt mer klemmete. Det gikk også rykter om at klemmene mine var så gode. Jeg elsker å klemme med hele meg! Jeg prøver å gi klemmer så ofte som jeg kan. Jeg tenker at jeg er flink til å klemme. Men så får du meg til å tenke. For når du står der, du har kranglet eller det har vært vanskelig mellom dere. Plutselig er det skrittet mot klemmen så utrolig mye vanskeligere. Jeg kan virkelig la stoltheten fare noen ganger! Og jeg vet om flere relasjoner som kunne vært bedre hadde vi vært flinkere med de gode og verdifulle klemmene. Takk for påminnelsen nydelige du! Stor klem fra meg til deg!
God klem fra meg til deg!

Myke minutter sa...

Jeg er veldig glad i klemmer ja :) Prøver å leve etter at man ikke skal la solen gå ned over sin vrede og dessuten mottoet: "Do you want to be right or do you want to be happy" når det gjelder stolthet. Ha en super ukestart! Solskinnsklem fra Miami

Anne sa...

Du er bare en så utrolig flott person..
så god til å sette ord på de viktige ting..
jeg beundrer deg.
Takk for alt du klarer å formidle så fint.
Ønsker deg av hele mitt hjerte en god dag og at du får en fin uke
Klem Anne♥

Fru Eriksson sa...

Otroligt vackert & rörande inlägg ♥...
/Kram från mig i Sverige☼

salige lavendel sa...

Takk for tankene du deler, vakkert og ærlig skrevet som du pleier. Jeg klemmer ikke alle, jeg er selektiv =) Men når jeg klemmer mener jeg det. Klemmer veldig mye på min kjære ♥ Han er en herlig person som mitt hjerte alltid banker varmt for. Det å legge vekk stoltheten som du skriver og være ydmyk - det krever et sterkt menneske! Å være mild og ydmyk er nok lettere når man er trygg på sin egen integritet, at man er så sikker på hvem man er og hva man står for at man blir storhjertet og imøtekommende av det, selv i pressede situasjoner. Ikke lett, men herlig når man får det til!Likte så godt det "ME" bildet du har med her i dag!! Håper du har noen gode dager...Og så sender jeg deg en stor KLEM.

Kristina, Nord i bygdo sa...

Nok eit fantastisk bra innlegg fra deg kjære Spirea. Du har mykje visdom og kunnskap om relasjoner og kommunikasjon som eg synest er så utruleg flott at du vil dele med oss. Takk for at du er så ærleg og direkte. Det er godt og viktig å bli utfordra iblant. Det vart eg gjennom det du skreiv om å gi gode klemmer.

Tusen♥lig takk for dine skjønne kommentarer inne hos meg. Betyr mykje for meg, spesielt siden du er du :) Følte ikkje press til å skrive nytt innlegg, men du fekk lysta fram i meg :)

God klem fra meg

Hespe sa...

Hei, og takk for kos hilsen på bloggen min - alltid like hyggelig når nye finner veien inn til meg :)

Så fint du skriver - kjenner det går rett i hjertet!! Selv er jeg helt klart en klemmeperson - jeg elsker å gi og elsker å få - finnes ikke noe bedre!!!

Titter gjerne innom til deg igjen!

Klemmer fra Hildegunn

salige lavendel sa...

Takk for all ros, du er så skjønn =)

Lykkemisjonen sa...

For en nydelig blogg du har, ekte og hjertevarm. Og innlegget om stolthet var noe jeg trengte akkurat nå:)

SV: Tusen takk for så koselig kommentar, setter stor pris på besøket på bloggen min og at du la igjen et "fotspor":) Ønsker deg en herlig og velsignet tirsdag!:)

Øyeblikk sa...

Å kjære, vene, Spirea :) Dette innlegget var heilt rett for meg no. Heilt rett!! Eg er ein klemmar, utan tvil, men nett no er eg stolt - for stolt. Og så har eg litt vondt i hjertet mitt, og kanskje var det nettopp difor du la att eit hjertespor hos meg, slik at eg kunne finna bloggen din og dette innlegget...

Eg er nok ikkje så veldig personlig i bloggen min, av og til, men ikkje ofte. Den vart også til i ein periode der eg var sjukemeldt, og eg trong å få utløp for noko samt å få positive tilbakemeldingar på at eg er ok :)

Takk for at du er her i bloggeland, du raser i superfart inn i min bloggroll, her skal eg ikkje gå glipp av eit einaste innlegg - det er bra sikkert <3

Klem Eli