søndag 18. desember 2011

"Nå er de endelig skilt"
Stadig ser jeg overskrifter som dette. Senest nå i helgen, på forsiden av et blad som sto på hyllen i butikken. Endelig skilt.

Har du tenkt over hva det signaliserer? Endelig har noen gått fra hverandre? Noen som, da de giftet seg, ønsket å dele livet sammen og å få det til å fungere?
Det er trist, bare trist, at media fremstiller ekteskapet som noe man kan ta så enkelt på. Noe som er greit å kvitte seg med dersom det ikke funker fullt så bra lenger.

Selvsagt finnes det gode grunner for skilsmisse. Noen ganger skulle de to aldri vært gift i utgangspunktet, noen ganger er det vold, misbruk eller utroskap inni bildet. Noen ganger er skilsmisse redningen for et menneske, for en kone, en mann, eller for et barn. Noen ganger er det faktisk sånn.

Jeg har selv for mye erfaring med skilsmisser. Hvordan? får forbli et ubesvart spørsmål. Jeg kan ikke si annet enn at det er vondt, sårt og trist. Jeg har overhode ikke noe positivt å si om det. Unntaket er - at en skilsmisse noen ganger kan redde et menneske fra å gå til grunne, redde barn fra en trist oppvekst, og føre til en mulighet for oppblomstring for nettopp disse. Noen ganger.

Andre ganger, og veldig ofte, fører det med seg gråt, fortvilelse, savn, sorg, en sønn som roper etter pappa, en datter som lurer på om det er hennes skyld at mamma dro, en kone som har fått selvbildet sitt knust, en ektemann som føler seg mislykket....En familie er knust. Splittet. Tryggheten er borte.


Fotograf: Jill Greenberg
                        

Jeg kjemper med tårene når dette skrives. Mye minner, mye sår. Mye legedom.

Om dere sliter i ekteskapet, stort eller smått - snakk sammen. Snakk sammen, dere to. Snakk sammen, sammen med noen.
Er det vold, misbruk, mishandling av deg eller barna. Kom deg ut. Få hjelp. Nå. Vær så snill.

Finnes det mulighet for tilgivelse og forsoning? Går det an å jobbe med de vanskelige tingene? Har du noe uoppgjort med din kjære? Savner du kjæreste-tiden?
Jeg har tro på at alt er mulig, så lenge viljen er der.

Og Gud er der. Midt i det vonde. Han er der. Han var der. Og Han er der i fremtiden.

Ta vare på hverandre. Ta vare på ekteskapet.


 


                                                                
                                                                  Klem,

post signature
3 kommentarer:

Anonymous sa...

Må si du er tøff. Dette var veldig viktig å si noe om, og du sier det godt.

klem

Hos oss i Nøkkeldalen sa...

fint og viktig innlegg! tusen takk for kjempekoselige kommentarar på bloggen min, dei lyste opp ein ellers trøtt dag:) ha ein fin dag og førjulstid! klem

aslak sa...

Leste nettopp dette innlegget. Ser det er skrevet i din oppstart av bloggen. Undret meg over så få kommentarer. Syns dette var et viktig og sterkt innlegg. Å glede seg over en skilsmisse er trist, dessverre går flere og flere fra hverandre i dag for fort. Takk for dette innlegget.