torsdag 18. oktober 2012

Ser du solen, mamma?


Min lille jente på 4 år står foran det store vinduet og kikker ut. Det er rett før leggetid, og hun står der så skjønn i den litt for store nattkjolen. Hun tviholder på puten sin, som om hun er klar for å legge seg når som helst. Hun kikker ut i mørket og lytter til regnet som trommer på taket.

Jeg spør henne hva hun tenker på. "Du, mamma" svarer hun bestemt. "Det regner veldig mye nå!" Jeg nikker. "Hestene mine blir veldig våte nå, mamma!" Jeg bekrefter igjen. "Det er veldig mørkt der ute, snart er det natten og leggetid" sier hun, nok en gang i en veslevoksen tone. "Men du, mamma?". Et lurt smil brer seg over leppene hennes - "ser du solen, mamma?"
Jeg blir stille. Undrer meg litt. Det er helt mørkt der ute, vinden suser, regnet plasker og det er ikke et lys å skimte. "Nei, jeg ser nok ingen sol" sier jeg spørrende. "Det gjør jeg, mamma, jeg ser solen. På lat som. Og da er det ikke lenger så mørkt, da blir alt lyst der i mørket"....
Strålende fornøyd med sin forklaring, smiler hun mot meg, før hun tusler opp trappen - klar for å sove. Selv om hun har sett solen midt i mørket.

Klarer du å se solen, selv om det er mørkt? Min lille bekreftet for meg, noe jeg syns er så viktig i livet. Å lete etter glimt av lys, midt i mørket. Små barn kan "late som" og tro så sterkt at det de tror blir virkelighet. En fantastisk egenskap. Kan vi, som voksne, klare å gjøre det samme? Vi, som har levd i mange år, og gått på både en og fjorten smeller, - vi har en tendens til å sette oss ned når alt er mørkt - og bli der. Iallefall en stund. Uten evne eller vilje til å se lysglimtene som presser seg frem innimellom. Men vi kan velge å snu det. Vi har evnen til å ta valg, og vi kan velge hvordan dagen i dag skal se ut. Om vi skal sitte i det stummende mørket, eller om vi skal tvinge oss til å fokusere på det som gir håp og små glimt av glede. Noen ganger er det lurt å telle alle velsignelser i livet. Alt fra barnelatter til gode ord fra en som bryr seg om. Det hjelper. For velsignelsene er som oftest i flertall...
I dag kan jeg velge om en som har såret meg, skal få fortsette å bestemme humøret mitt. Jeg kan velge om for lite søvn skal gi seg utslag i surhet, eller om jeg skal være glad når jeg møter andre mennesker. Jeg kan velge om irritasjonen over noe som ble sagt eller gjort i går, skal få henge ved meg i dag - og prege hele denne dagen. Vi kan ta valg. Hver eneste dag. Og vi kan lære av de små - så mye mer, enn vi skulle tro.

Det er ikke for ingenting at Jesus hyller barna, og ber oss voksne om å bli som barn igjen når det kommer til troen. For barna tror så sterkt. I en voksenverden, som på mange måter er kald og mørk, kommer barna som nydelige kontraster - med sin fantastiske evne til å se lyset, når alt annet er mørkt rundt dem. Barna tror, betingelsesløst, fordi det i deres verden er så enkelt som bare det.

Det regner ute i dag. Igjen. Jeg kikker ut av det store vinduet og ser at himmelen er mørk. Nesten svart.
Når jeg våknet opp i dag, kavet jeg med sårede følelser fra i går. Men jeg har lært av jenta mi. Så nå trer jeg på meg regntøyet og går ut. For selv om det er mørkt ute - så skimter jeg solen. Tror jeg. Jo, jeg ser faktisk solen, tross alt. Det har jeg bare bestemt meg for....og i kveld skal jeg stå sammen med datteren min og titte ut i mørket. Og sammen skal vi se solen....igjen.

                                                               Klem,
post signature
♥ Jeg undrer meg stadig over alle besøk fra Facebook siden jeg selv ikke er der, 
så i dag går en glad takk til alle dere som tipser om bloggen min nettopp der....

53 kommentarer:

Marguerite sa...

Kloka,fina,Spirea!!!
Vilken underbar lite dotter du har!!!

"Det är alltid bättre att tända ett ljus,än att förbanna mörkret"

Ett ordspråk,så sant som något!!!
Det handlar,som du skriver,om att själv välja...

Jag önskar er en riktig "solskensdag"!!!
KRAAAM!!!

Fjordheim sa...

Ja det er en flott evne å kunne se solen selv i mørket.
Bak skyene er himmelen alltid blå - har jeg hørt.
Og slik er det jo.
Her jeg sitte titter sola så vidt frem, bak en sky.
Tror jeg skal ut å plante løk og glede meg til vårens blomstring.
Ønsker deg ei lys og herlig helg :)

Anonym sa...

Wow!!!! Dette var bare fantastisk fortalt! Du har en gave, det er i hvert fall sikkert! Og takk for påminnelsen om at solen alltid er der, for det er jo sant :)

hilsen Beate

Frk Elton sa...

For en klok liten jente du har :)
Så sant, det finnes alltid noe man kan gleder seg over når det er som mørkest :) Solen vil vise seg igjen, uansett hvor vanskelig det er å tro på :) Skulle hatt et bilde på veggen som minner om akkurat det, kansje jeg skal vri hode å male meg en slik inspirert av deg og dine tankevekkende ord ;)
Beste ønsker for dagen din Spirea :)

Klemmer

24 sa...

Så sant så sant.
Vi voksne må bli betre på dette, finne noe positivt selv om alt ser mørkt ut :)

God lesning, du er utrulig flik å formidle dine tanker gjennom ord. Ord som treffer oss som leser rett i hjerte.

Ha ein fin dag med sol :)

Henriette

Refleksjon på livsvegen sa...

Takk!
Sender litt solskinn sjølv om himmelen er grå og det regnar.
Har hatt flott haustdagar, berre hatt for lite tid til å nyte!

Varm klem frå ei som alltid må lese det du skriv fordi du alltid gir meg noko å tenkje på ♥

Petrus og Petrine sa...

Noen ganger, veldig mange ganger, er jeg flink til å se solen. I noen få sammenger er det bekmørkt. Det om jeg føler meg tråkket på av mennesker som står meg nær. Det skjer jo ..

Men i dag ser jeg solen, gjennom et tykt skylag
Klem for en solriknklem dag

Anonym sa...

Ååå de er så skjønne desse små,har ein forklaring så enkel og det å late som det burde kanskje me og vært flinkere til,for må innrømma at ofte så ser det mørkt ut og ein har lyst å grave seg ned men det å sjå etter lyset og sola er viktigt det,finne positive ting og fokusere på det:)
Ha ein fin dag skjønne deg;)
Klem fra Lillian

Ole Jørgen sa...

Fint innlegg! Det er så mange ting i livet som handlar om fokus: Om kva vi vel å fokusere på. Eg fekk for eksempel nettopp ei ganske stor bilrekning... Så kan eg velje då, om eg vil fokusere på kor dyrt det var, eller på kor bra det er at bilen no er i god stand!

kari sa...

Dette er veldig sant. Det å fokusere på de rette tingene i livet er det som gir mening. Takk for dine ord i dag, de trengte jeg. Ny leser av bloggen din og jeg representerer kanskje en gruppe i mindretall. Jeg er en dame som er godt over 60 og må si jeg finer stor glede i alt det du skriver. Må Gud velsigne deg. mvh Kari

Øyeblikk sa...

Du har jo ei lita sol i heimen din uansett vær du då, i lillemor med den herligste innstillinga :-) Me har mykje å læra av born, dei ser så ukomplisert på ting, dei er ikkje farga eller prega av så mykje negativ erfaring (dei fleste...) som me er, me som kanskje taper ein kamp på forhånd basert på "lært hjelpeløshet". I sorg situasjoner er born som små livbøyer synest eg, dei lever NO og stopper ikkje opp.

Flott innlegg, Spirea, du viser oss at ein kan komma longt med god innstilling :-)

Klem Eli

Maren Sofie sa...

For ei herli jente du har da! Herlighet så skjønt!! Jeg syntest dette var et flotters innlegg som traff meg midt mellom ribbene i dag. Jeg har vært sur og lei meg sia jeg sto opp og har ikke lyst å smile. men så går det bare utover meg sjøl da. Kansje som du sier at det går an å bestemme seg for hvordan en vil tenke og handle. Takk for påminnels. Ønsker deg fineste dagen. nyt regnet det kan faktisk være fint å ut å gå når det drypper. klemmer fra maren s.

Anonym sa...

Linn sa...

Fantastisk historie! Så herlig skrevet og,du har ett stort talent :) Takk for koselig kommentar hos meg,du er hjertlig velkommen tilbake. Titter gjerne innom her igjen og ;)

Aslak sa...

Takk for nok et flott innlegg til ettertanke. God torsdag. Aslak

Anonym sa...

Jeg blir rørt. Av datteren din. Av måten du forteller til oss. Av måten vi gjennom dette blir vekket opp litt. Det er klart solen er der. Det er klart håpet er der. Det er klart at det alltid ligger noe bedre foran der og venter på oss.
Men i dag - skinner solen!
Tusen takk for at du gir oss gode opplevelser og håp på en regnfull dag.

Klem M

Unknown sa...

Herlighet som du kan skrive! også sånn rett i <3 mitt da!!! Takk spirea for alt du skriver om og for at du tar opp så kjempemasse forskjellige temaer. dette var nydelig rett og slett. takk. klem silje

Katarina E. sa...

Så gode de små er! Og så godt forhold det høres ut som du har med din jente. Søte, fine jenten som sier så mye skjønt. Takk for at du deler og setter ting i perspektiver. Dette var veldig godt å lese for meg i dag. Takk. klem fra din venn, Katarina

Fredrik sa...

Liker når du bruker barna i innleggene dine. Flott innlegg dette Spirea. Fredrik :^)

loftkroken sa...

Ååå så fantastisk fortalt ♥ og for ei herlig lita jente,SMELT ♥
Skjønt du er tilbake :))
Takk for kos kommentar på bloggen min ♥

Klemmer Bentevenn

ynde sa...

Nydelig ♥ klem

Sonja sa...

Så god du er og så god jenta di er. Fint å få ting litt i perspektiv . Takk for enda et vakkert innlegg. Sonja

VeroNot sa...

Rørende og vakkert! *klem*

Linn sa...

Du har ei klok jente:) ei jente med visdomsord:) og det du har skrevet akkurat idag, ja det trengte jeg og lese. Jeg sliter litt om dagen, men vis jeg klarer og leve etter det du beskriver, tenker over at jeg har ett valg..ja da kan jeg kanskje klare og snu den nedperioden min nå;) håper jeg:) du har en svært meningsfull blogg kjære deg:) jeg nyter hvert sekund jeg er her inne hos deg:) du gir mening, og du betyr noe:) takk:)
Klem fra Linn

amo sin blogg sa...

Ein får mange visdomsord frå dei små :)

God veke vidare !
Klem frå Anne-Mari

Humlehagen sa...

Så nydelig skrevet og jeg er så enig i det du skriver..om at vi kan velge - vi kan gripe mulighetene - velge å male dagene våre i en lysere farge, selv om vi egentlig har en dårlig dag..det hjelper faktisk.:)Klem til deg!:)Og takk for hilsen!:)

Anita sa...

"Lær meg å telle mine dager så jeg kan få visdom i hjertet"

Anita ;)

Malin sa...

Når man blir mamma, så blir vel ungene på en måte sola i mørket. For uansett hva som skjer, og hvor kjipt alt er, så er de der. Som et lysglimt i mørket.

Takk for alle de fine kommentarene du legger igjen på bloggen min. Jeg blir alltid så glad for å lese dem. Du er så raus!

Klem fra Malin :)

Ursula Gjøsund Ukkelberg sa...

Utrolig fin blogg du har. Elsker å lese den. Klem fra Afrika.

Nadine sa...

Lovely,lovely story!thanks so much for sharing! Wishing you a wonderful weekend! Nadine

Miriam sa...

Så herlig å komme inn hit i dag og lese dette.Jeg har hatt noen tunge dager i det siste og de to siste innleggene dine har gjort meg godt.Tusen takk. God helg-klem fra miriam

Sissel Lindeman sa...

Så godt det er å lese alle dine innlegg. Hver og en av dem gir meg noe. Du må ha fået en gave af Gud. Jeg kan ikke forstå noe annet. Du skriver inn i våres hjerter. Dette var så herlig, så fin den jenten din er. Må Gud velsigne deg og familjen din. Og riktig god helg ønskes deg. Varme klemmer fra Sissel

Anonym sa...

For en fine blogg du har. Har lest mye i løpet av de siste to dagene, og eg tror eg vett kem du e...Hvis eg ikkje tar helt feil har vi gått i samme menighed en gang, og du e en moroklump og ei nydelige ei slig eg huske deg. Har du vært Alpha-leder? ;-) eg skakje sei mer her men blir veldig nysgjerrig. Selv e eg fra Stavanger, går i Imi-kirken. Gir du et pip tebage?

Jesus er svaret! sa...

Herlig innlegg. Det trengte jeg!!
klem

heidi sa...

Så godt å lese, gode ord til meg!!! Takk for at du gjør det du gjør. Deler av de gavene Gud har gitt deg. Må Gud velsigne deg rikelig slik du velsigner oss. Mange gode klemmer

Linda Karin sa...

Nydelig, rett og slett! Din blogg er min favoritt! Kjenner jeg blir rørt hver gang jeg leser det du har å dele. Tusen takk! Er glad du klarte å finne skrivegleden igjen!! At du tok valget om å se etter solglimt og reiser deg igjen i stedet for å bli sittende i mørket. Tyvene tak stjele teksten din men du kan heldigvis velge at de ikke skal få lov til å stjele skrivegleden din også! Stå på, du er en fantastisk inspirator for utrolig mange :)

Unknown sa...

Dette tar jeg helhjertet til meg. Jeg har hatt det dritt i hele dag på grunn av noe som hendte i går. Nå skal jeg prøve snu det. Takk for dette innlegget. Takk for denne bloggen. Elena

Spirea sa...

Hei du :) Vet du hvem jeg er? Kan du ikke sende meg en mail, da (hjertespor@gmail.com) - jeg er, som du sikkert forstår, ikke spesielt giret for å ta den biten her ;) Men ja, jeg har vært Alpha-leder i mange år...Blir nysgjerrig tilbake, jeg, på hvem du kan være :) Bless, bless. Spirea

Anonym sa...

Ok Spirea :-) Eg ska senda deg en epost eg.

Malys krok sa...

Så fint at du skriver igjen! Dette, som og ditt forrige innlegg, var godt å lese! Det du sier er ord som ofte er i mine tanker, men jeg "når ikke" alltid opp til dem! Du sier det på en vakker måte, som gjør meg godt! takk for dette innlegget og for din hilsen!
-Margit-

Livets små øyeblikk sa...

Nydelig Spirea, viktige tanker og veldig godt å lese:)
Takk for at du deler disse fine ordene.

God og varm klem til deg,
Hanne:)

Ingeborg sa...

Nydelig, unger i den alderen er noe av det beste som finnes:) Og ja, det er godt å se sola, noen ganger er det ikke så lett, men så godt det er når det lykkes:)

Og så du, tusen takk for oppmuntrende ord hos meg. Viktige ting skjer nå, gjør meg litt redd, men må jo tro det beste:) Da hjelper gode ord fra medbloggere:)

Fin helg til deg!

Anonym sa...

Å så nydelig du setter ord på noe som er så underfullt, å klare å se solen gjennom mørket. Barn er fantastiske, og du også. God helg ønskes deg

klem

Gotteriogsann sa...

Å, så vakkert skrevet. Og så sant. Takk for at du er tilbake igjen, og takk for at du rører og oppmuntrer.
Du er helt fantastisk.
Stor klem fra meg.

MittLilleHjerte sa...

Kjempefint innlegg Spirea:))
Og jeg er så enig i det du skriver i at vi kan velge hvordan vi vil ha det:)
Blir rørt jeg...Og du skriver så utrolig bra!
Ønsker deg en knallfin helg!:))
Stor klem fra Janne

Renate sa...

For et herlig innlegg, Spirea! og for ei nydelig datter du har!!
Utrolig hva vi kan lære av de små! Minnet meg om noe min femåring sa her en dag da han så opp mot den mørke nattehimmelen - han sa at han så onkelen sin(som er død) som smilte til han og ga han tommelen-opp :)
Takk for gode ord inne hos meg! Har vært litt stille på "tanker.."-bloggen, men kommer snart tilbake...tiden strekker ikke alltid til :)
God klem til deg!

Hjem & Glede sa...

Å du skiver så vakkert og levende.
Heldigvis klarer jeg å se solen uansett vær!

Ønsker deg en vakker ukestart.
God klem Camilla.

Katrine sa...

Tusen, tusen takk til din lille prinsesse og til deg som forteller om solen som skinner selv om det er mørkt. Takk også for alle fine kommentarer med oppløftende ord. Jeg blir varm i hjertet.

Jeg gjør stadig mitt beste med å se solen. Bloggen bærer preg av det. Likevel håper jeg den vil titte frem fra de tunge skyene om en liten stund, hvis ikke skal jeg prøve å se den i mørket, og håpe den i tillegg vil gi litt ekstra energi når den titter frem. :)

Jeg sender deg en god klem, og vil ta deg med på tur i regnet. Tipp, tapp på paraplyen. Regn i fjeset, og kanskje litt latter når tørre sko treffer en våt dam. Jeg ønsker deg mye sol!

Unknown sa...

Hei vakre nydelige flotte deg!

Jeg må virkelig beklage at jeg ikke har vært her inne på en stund, men som du vet går livet opp og ned og noen ganger så strekker tiden virkelig ikke til!
Nok en gang et nydelig innlegg fra deg og som treffer hjertet :)

Klem fra Monica!

Celia sa...

Tänk vad de små barnen kan lära oss, vad gjorde vi utan dessa små klokheter? En härligt uppmuntrande text som jag kan börja min morgon med, trots att det är mörkt och trist utanför så kan solen lysa med full kraft här inne.
Kramar från Fridens Pensionat

Hos oss i Nøkkeldalen sa...

tusen takk kjære deg, OG vesle anuppa di, for nok eit godt og inspirerande innlegg!! har vore litt lite på blogger i det siste, og har ikkje fått lest dette før no (rolig dag idag pga forkjølelse, ikkje så gale at det ikkje er godt for noko) :)
håpar du har det bra! stor klem

Midnatsrop sa...

Käaste spirea, hur underbart du beskriver allting, samtidigt så sitter jag här och småler för mig själv...Precis så här upplevde jag: Vaknade en solig och gyllene morgon till ett nattsvartdag...Stod på altanen med mitt morgonkaffe och jag kände en djup ovilja inför arbetsdagen. Helt plötsligt så började det sjunga i mitt hjärta: Gyllne morgon...Jag blev arg och tänkte så är det inte alls...Men det fortsatte att sjunga starkare och starkare tills slöjan från ögonen föll bort och jag såg vilken härlig morgon det verkligen var. Jag skrattade högt för mig själv och ropade HALLELUJA..Hela den dagen blev som förbytt och var fylld med bara glädje. Så tack för att du finns och det du ger till en betryckt värld. Önskar dig och de dina en solig och ljus helg med Herrens alla välsignelser. Kära kramar från mig !

Drøm ditt liv,lev din drøm sa...

Heisan!
Tusen takk for besøket og fine ord.
Fin og blogg du og skriver så flott
og et nydelig innlegg fra deg.
Jeg linker og følger din blogg.
Takk for titten.
Ønsker Ei riktig god oktoberhelg.