tirsdag 9. april 2013

90 grader

Klar for dagen, på med treningsklær og ut i det fine været. Slik begynte min dag. Og i stedet for å gå på autopilot, valgte jeg i dag å gå en helt ny vei, en helt ny retning jeg aldri før hadde gått. Først etter en time stoppet jeg opp, og oppdaget at jeg befant meg en helt annen plass enn jeg hadde sett for meg. Jeg hadde faktisk ingen idè om hvor jeg var! På veien dit var jeg blitt distrahert av alt som var å se - hester og kyr, sjø og knauser, barn som lekte. Jeg var mer opptatt av alt jeg så, enn å holde rett kurs. Nå sto jeg der totalforrvirret og lettere oppgitt over meg selv og mitt fantastiske fravær av stedsans. Hva nå? En bakketopp! - om jeg bare kom meg opp dit, ville jeg nok få oversikten over hvor jeg var. Som tenkt så gjort - og desto mer forvirret. Jeg var i ukjent terreng. Jeg hadde gått meg vill. 

Så sto jeg der på bakketoppen, da - og kom til å tenke på foreleseren min, psykologen - som så ofte sa - "har dere tenkt på hvilken forskjell nitti grader utgjør?". Flytter du hodet 90 grader, får du plutselig et helt annet perspektiv, og verden kan se annerledes ut. Slik er det også i mellommenneskelige relasjoner. Verden kan se forskjellig ut, ut i fra hvilken retning vi ser. Mens jeg sto der og grunnet på det, kom en dame tuslende. Jeg hadde ikke annet valg enn å stoppe henne og si "unnskyld, men kan du forklare meg hvor jeg er?".Hun begynte å skratt-le. Jeg så vel rimelig forvirret ut. Hun beskrev veien hjem, og da jeg snudde ryggen til henne hørte jeg henne humre og le for seg selv. Pinlig....

På vei hjem kom jeg til å tenke på den kjipe krangelen jeg og mannen hadde for noen dager siden. Vi var helt uenige om en sak. Vanligvis pleier en av oss å rekke ut en hånd, og alt ordner seg nokså raskt. Men denne gang var vi sta begge to og ingen rikket seg av flekken. Helt til jeg igjen kom til å tenke på de 90 gradene. Jeg løp ut en tur, og på min vei øvde jeg meg på å kjenne etter hvordan det var å snu blikket vekk fra målet. Noen ganger oppdaget jeg noe nytt, og endret kurs, andre ganger holdt jeg på å snuble i mine egne bein. Foreleseren hadde rett - verden så nokså annerledes ut. Kunne det være mannen min hadde rett, ut i fra hvor hans blikk var festet? Kunne det være, at om jeg snudde blikket 90 grader, ville jeg se det samme som ham - og omvendt? Med denne oppdagelsen, kom jeg fornøyd hjem til mannen, og vi fikk en fin prat rundt det å se ting forskjellig. Livet er ikke bare svart - hvitt, det finnes nyanser og alltid flere sider av en sak.

Hvor vil jeg med dette? Jo, jeg er nokså sikker på at jeg ikke er alene om å være sta og trassig innimellom. Kanskje heller ikke alene om å, av og til, miste målet av syne. Kanskje er det flere enn meg med dårlig evne til å orientere seg. Kan det være at du også trenger å se ting fra en litt annen vinkel? Kan det være du har grodd så fast i å søke mot ett bestemt mål, at du ikke ser andre muligheter? Kan det være du hadde hatt godt av å se 90 grader til siden, for å se hvordan verden ser ut da? Kan det være at du hadde gjort en ny oppdagelse om du rettet blikket en litt annen vei? Kan det være du ville forstått et annet menneske bedre slik - og kan det være at ved å snu blikket 90 grader, så ville ditt blikk også møte et annet...?

Selv har jeg fått flere nye oppdagelser med å stadig la min forelesers ord komme til meg. 90 grader, det er ikke mer som skal til - for et helt nytt perspektiv på livet, ekteskapet, jobben, ditt forhold til andre mennesker - og på verden. 90 grader. En litt annen vinkel enn du er vant til - en litt annen retning - vil gi deg nye tanker, nye mål, ny inspirasjon - og kan hende både en og tre oppdagelser som bare har ligget og ventet på deg. Kan hende er det først når vi våger å gå litt utenfor komfortsonen, litt utenfor det vi pleier, litt utenfor våre fastlåste mønstre - at vi får de største oppdagelsene - og ser de fineste skattene?

Denne uken kan du velge å møte dagene på en slik måte, at når du står fast, når du krangler med kjærsten, når livet er kjipt, når du ikke forstår - så kan du våge å snu blikket 90 grader...Slik at du ser ting fra en litt annen side, i et litt annet perspektiv. Kan hende det hjelper...?

                                                                      Klem,
 Jeg er ikke mye til blogger for tiden, men kommer sterkere tilbake.
 April er en travel måned. Jeg har min siste og største eksamen i disse dager. 
Ser frem til mai - da kan jeg puste lettet ut....
 Ellers vil jeg takke alle dere som responderte på mitt forrige innlegg. Alle kommentarer - og alle åpenhjertige mail. 
Jeg blir helt rørt....og veldig ydmyk og takknemlig over at noen får noe ut av de rare skribleriene mine...
Mange har spurt hvordan det går med svigerfar - og til det kan jeg ikke si annet enn at 
han fortsatt lever på overtid og det er en krevende tid. Situasjonen tar mye krefter...
Takk for all omtanke og gode ord. Det betyr mye. 
Ønsker dere alle en nydelig uke - 
med 90-graders perspektiv ;)


58 kommentarer:

Fredrik sa...

Tommel opp! Bra skrivd og godt perspektiv på perspektivene. Fredrik :^)

Fredrik sa...

Og tvi tvi i stiuasjonen dere står i. Må være tøft med eksamen og en døende i famiien på en gang.

Anonym sa...

Til deg : http://www.youtube.com/watch?v=mq59iE3MhXM

Maren Sofie sa...

Der var du jo!!! herligt å se deg igjen! du har vært savnet men skjønner d er mye som skjer i livet ditt. syntest dette innlegget var kjempebra d er så viktig d å se ting fra flere sider. nitti gradre skal jeg huske på og ta med meg denne uka. tusen tusen takk for at du deler så mye bra. lykke t med eksamen din også med alt d andre som skjer. god klem fra maren!!

Anonym sa...

Hei Spirea. Ei venninne av meg la ut et annet av dine innlegg på fjesboka og dermed fant jeg inn til denne bloggen. Jeg har nå lest 4 innlegg her og har tørket tårer og sitter egentlig litt "pumpa" igjen. Du skriver om sånne ting som andre ikke gjør og selv om noen av innleggene er såre og gjør vondt, så gir dem meg mye. Du har en gave jeg håper du vil bruke på en sånn måte at enda mange flere vil få glede av det du skriver. Bok? Få jobb i et magasin eller avis? er bare så oppglødd her nå, jeg mener det at jeg syns du har en gave. Fortsett i allfall å skrive. Takk også for dette om de 90 gradene. det skal jeg ta med meg videre.
med vennlig hilsen K. H fra Vestfold.

Frk Elton sa...

Godt å "se" deg igjen :)
Veldig godt skrevet og beskrevet! Det er rart hvordan vi så lett kjører oss fast i ett mønster og ikke evner snu oss 90 grader.
Men det skal jeg jammen prøve :)
Takk igjen for fine ord du deler med verden :)
Lykke til med eksamen og styrke til det vanskelige dere går igjennom!
Klem

Livet i Casa Didriksen sa...

Hei på deg.
Fint innlegg. Det er ikke lett bestandig å se verden fra et annet synspunkt, men vi har godt av det.

Bustenellik sa...

Takk :-)

Fjordheim sa...

Ja det er viktig å prøve å se ting fra en annen vinkel
av og til. Ikke alltid lett, men en bør prøve.
Så fint at du både fant veien hjem og at du og din
kjære fikk snakket ut.
Ønsker deg en velsignet god dag :)

Anonym sa...

♥ ♥ ♥

Unknown sa...

Hei! :-) Å som jeg trengte dette! Går rett inn i hvordan jeg har det for tiden. Jeg står litt fast, stirret for lenge på et mål. Også har jeg mast veldig på kjærsten i det siste og laget masse trøbbel. Bare fordi jeg ikke helt evner (eller ønsker, gidder, orker) å se ting fra andre sider. Det er lett å bli litt for selvsikker og arrogant på den måten. Må bare si at jeg har begynt å snakke med en livscoach. Hun også snakker om å se ting fra andre sider og kommer med masse sånne fine bilder som deg. På den måten forstår jeg så godt hva hun mener. Du minte meg litt om henne nå ;-) Takk skal du ha for dagens innlegg. Siljeklem

Katarina Eidsvåg sa...

Tusen takk for at du delte dette. Det traff meg i dag. Tenker på deg og dine. Det må være en tung situasjon dere er i nå, men du er sterk. ha en så god uke du kan. Og husk en ting: ikke stress med bloggen eller bloggbesøk når du har så mye å gjøre. First things first. Vi vet alle at du kommer tilbake igjen sterkere. Katarina

Randi sa...

Kjenner at jeg må svare på innlegget ditt i dag. Leser her hver gang du legger ut noe nytt, men det er sjelden jeg kommenterer. Mens jeg leste nedover siden i dag så tenkte jeg at dette er jo greit nok, men det er ikke aktuelt for meg og min situasjon, prøver å få meg selv til å ignorere at jeg sitter her og egentlig er litt sur, skuffet, irritert, tenker at jeg trenger abslutt ikke å se ting fra en annen vinkel..
Så kommer jeg til det siste avsnittet og jeg kan ikke lenger nekte for at dette gjelder meg, nå skal jeg sette meg ut i solen med en god kopp te og se på ting fra en annen vinkel -jeg har ingen grunn til å furte, egentlig!
Takk for at du skrev det du skrev i dag. Jeg skal be for deg og dine, takke Gud for at du er til og for at du skriver som du gjør :)

Miriam sa...

Herlighet som du treffer meg! Jeg vet ikke hva jeg skal skrive, men tusen takk.
Varme klemmer fra Miriam som tenker på deg

Ingeborg sa...

Ja, ofte hjelper det å se noe fra en annen vinkel. Og noen ganger stadfester det bare tankene våre. En del av livet, finne vegen tilbake, hjem eller til hverandre.
Godt skrevet Spirea og lykke til med eksamen:)

Varm klem fra Ingeborg

Sonja sa...

Det er sant som du skriver, og en god læremester du har :-) Takk for at du deler videre av det du har oppdaget, for det var en fin en. Jeg har mange ganger vært nødt å stoppe opp og "vri hodet", for å få et annet perspektiv på en situasjon. Men det krever vilje, og er ikke like lett alltid. I møte med mennesker nytter det ikke se rett frem alltid. Vi må faktisk legge hode på skakke, se litt til siden eller snu oss rundt, for å evne å se ting annerledes. Det er slik livet er. Ha en fin tirsdag videre! Sonja

Anonym sa...

<3

Unni sa...

Denne gang tror jeg dette var til meg. Takk! Varm hilsen fra Unni

Bratte bakker sa...

Fantastisk - igjen!
90graderstipset kunne ikke kommet på et bedre tidspunkt ;)
Tusen takk!
Lykke til på ekamen også. Klem

Underberget sa...

Helt sant! Ønsker deg masse lykke til med eksamen!

Unknown sa...

Du er så god til å gjøre smarte tanker om til historier med mening. likte denne!takk for alt du deler. også må det være både rart og trist at alt strekker ut. og tungt. sender masse gode klemmer til deg <3

heidi sa...

Så fint og så klokt. Og en viktig påminnelse for en annen stabukk i en travel hverdag. Tusen takk. Sender og en stor, god klem

Celia sa...

Mycket klokt Spirea. Det ska jag komma ihåg.
Ber att din examen ska gå perfekt!
Kram från pensionatet

Anonym sa...

Så bra, Spirea. Så alvorlig og tankevekkende. Fin måte du åpner våre øyne på. Og stae er vel de fleste av oss i mange situasjoner. Vi vil ha rett, vi vil vite best, vi vil få det til, men så faller det ned til at vi også er mennesker, og kan ta feil, selv om den kan sitte langt inne.
Så lurt med 90 grader.

Og du, masse lykke til med eksamen. Tror du klarer det veldig bra. Skal huske på deg.
God klem
M

amo sin blogg sa...

Det er berre så fantastisk det du skriv.
Og du tek opp så mange treffande og gode tema.
Takk skal du ha !

Klem

amo sin blogg sa...

Og lukke til med eksamen !!

Tina sa...

Jeg føyer meg i rekken av alle som sier gode ord om bloggen din og deg. Du har en gave i å skrive, helt sant, det har du. Jeg tar til meg alt du skriver og syns du er et forbilde for meg i mange ting. Ikke så lett for meg å snu meg 90 grader for å få en ny versjon på ting, men jommen skal jeg prøve. Jeg har det med å være sta. Tusen takk for dette innlegget. Lykke til med alt. klemmer fra tina

Sylke Feldhusen sa...

Fint skrevet, Spirea. Lykke til med eksamen og alt det andre!

Klem

Rikke Løw sa...

Nydelige deg. Så flott skrevet! Takker for alt du deler. Klem fra Rikke Løw

Aslak sa...

Liker. Veldig bra spirea. Guds velsignelse over eksamen din. Aslak

Refleksjon på livsvegen sa...

Å kjære Spirea! Så viktig påminning igjen!
Stor takk at du deler!!

Lukke til eksamen!
Tenkjer på deg i ei krevande tid!!

klem i natta

Sissel Lindeman sa...

Hvor godt du skriver spirea! og så fint å se dig her igjen.du er savnet når du bliver lenge borte. de 90 grader er nogle av de ting jeg øver mig på. tak for alle gode refleksjoner!varm klem fra sissel

Sissel Lindeman sa...

å lykke til med din eksamen!jeg tenker på dig.

Tone sa...

Utrolig viktig poeng:) Man må løfte hodet og være åpen for å se andre muligheter/synspunkter.
Takk for hyggelig hilsen inne hos meg, veldig koselig!
Ønsker deg en flott dag!
Klem

Anonym sa...

Innleggene dine er noen ganger litt lange (*løper og gjemmer meg*) men SÅ verdt å lese gjennom. Takk for alt du deler. Du er en klok kvinne med mye godhet i deg. Jeg liker denne bloggen så godt. Vennlig hilsen Margit

salige lavendel sa...

Takk for kos hilsen kjære deg. Vi er midt i pakking, nedvasking og flytting og oppussing nå...puh, litt å gjøre kan man si. Men vi har det fint og gleder oss til alt det nye - og synes det blir spennende å se livet fra nye 90 grader =) Vi skal få enda mer tid sammen, min kjære og meg og det gleder jeg meg aller mest til. Skal nok gi en rapport på bloggen etterhvert med bilder også for dem som måtte være interessert. Ha en strålende dag hvis du kan!! klem

mann, 54 sa...

Takk for enda et bra innlegg! Ha en god dag. Mann, 54

Black Feathers sa...

Et flott innlegg. Jeg leste innlegget ditt under også. Veldig bra. ;) Klem Eline. ;)

Laura sa...

Vil bare gi et livstegn fra meg til deg :)
Leser blogginnleggene dine, men har ikke så mye overskudd til å kommentere for tiden.
Men jeg følger med deg!

Ha en fin dag og uke.

Klem

Anonym sa...

bloggen din har fått meg til å endre kurs i livet

OddStyle.dk sa...

En rigtig fin blog og meget velskrevet indlæg - Tak
Håber du har lyst til at kigge forbi mig... :)
Mange hilsener Tina OddStyle

Linda Karin sa...

Så sant, så sant! Det stikker i stoltheten, men likevel ble livet lettere for meg og mine når jeg begynte å øve på å ikke bare bombastisk stå fast på mitt. Men heller prøve å gjøre som du sier: å snu meg 90 grader og se saken fra en ny side. Forsøke å se det fra mannens eller barnets side av saken. Har fått noen aha-opplevelser! Det er godt Gud har gitt oss hverandre :)
Ønsker deg masse lykke til på eksamen! Har stor respekt for deg som skriver så nydelige innlegg midt i en så vanskelig tid, hadde jeg aldri orker. Gleder meg allerede til det som kommer, du skriver rett til hjertet mitt!
Takk for gode ord på min blogg, det varmer mer enn du aner <3 Klem

Maria sa...

Kjære deg
Tusen takk for den fine påskehilsenen din og kommentaren også i dag :) Jeg smiler når jeg tenker på deg - du er helt spesiell, og du kan tro jeg savner å skrible litt jeg også!
Guttene har faktisk vært enda et døgn til observasjon på sykehuset, de fikk en ny infeksjon, men nå håper jeg de snart er helt friske igjen. Hektisk har det vært, og er det fortsatt, men jeg får med meg alle de fine innleggene dine!
Lykke til med den endelige eksamen!
God klem

frøken ij sa...

Så hyggelig at du tok turen innom meg midt i all lesingen :) Lykke til med eksamen, og ha en flott uke videre!

TreTette sa...

Så vakkert og ærlig du skriver, det er inspirerende! :)

Anonym sa...

det er ikke første gang du treffer meg. sikkert ikke siste heller. jeg liker det ikke, for det betyr at jeg må prøve å endre meg. for det innser jeg jo at jeg må. på den annen side liker jeg det, fordi det gir meg muligheten til vekst. endring og vekst. jeg liker bloggen din. liker ikke alltid temaene, forstå meg rett. det handler om meg og at jeg ser meg selv slik jeg er. du pirker i meg på en måte som får meg til å tenke. og det har jeg bare godt av. fortsett å skrive som du gjør. syns du er bra. veldig bra.

OddStyle.dk sa...

Meget tankevækkende, inspirerende og ærligt du beskriver. Smukt headerbillede...
Rigtig fin blog du har, her vil jeg kigge forbi igen :-)
Ønsker dig en fin torsdag
Kram OddStyle

Med kjæleik til livet sa...

lukke te med eksamen - og du er ikkje så verst du heller ;)

monikaklemma

Hjem & Glede sa...

Kjære Spirea!
Takk for inspirasjon!

Masse lykke til med eksamen.
Takk for så skjønn hilsen.
Klemmer tilbake
Camilla.

Unknown sa...

Først- tusen hjertelig takk for de koselige ordene du legger igjen hos meg, de varmer :)

Så, du treffer blink hver eneste gang med dine ord. Det skal jeg virkelig notere meg på minnet og bære med meg og formidle til de rundt meg- det er jo så sant :)

Ønsker deg fine dager og God Helg klem fra Monica

Katarina sa...

Innom deg med en klem. Håper det går bra i eksamens tiden din. Heier på deg! Gleder meg til neste innlegg. God Klem fra Katarina

Torunn Tangen sa...

Tusen takk til deg; for et herlig og inspirerende innlegg!

Ønsker en fortsatt fin lørdagskveld (:

Toril sa...

Kjære fine Spirea, håper du har hodet over vannet og ikke drukner i eksamensstress. Takk igjen for de gode ordene du skriver her.. her i huset jobber vi mye med tålmodighet for tiden, vi har merket at det er noe vi trenger å bli bedre på.. Stoppe opp og reflektere over den andres meninger og synspunkter - viktig! Takk også for koselige kommentarer hos meg! Varmer hjertet mitt at du tar deg den tiden <3 Klemmer til deg, og masse lykkeønsker, måtte du kjenne på fred og arbeidsro!

Marthe sa...

Noen ganger får man kink i nakken også..;) Men ja - jeg har troen på å se ting fra en litt annen vinkel av og til - om ikke annet enn for å lære noe nytt om deg selv og verden og de du har rundt deg. Jeg øver masse på å se meg selv i 90 graders vinkel, det tror jeg er en nyttig kunnskap.

(Ny følger forresten! lykke til på eksamen!)

KriStyle sa...

Så merkelig at jeg leser dette i dag, for jeg hadde nok trengt å snu hode 90 grader i dag og ikke være så sta! Takk for delingene dine!
Lykke til med eksamen :)

Klem

Hjem & Glede sa...

Bare innom med en GOD klem siden jeg blir borte en stund nå!

GOOOD klem da!
Camilla .

Midnatsrop sa...

Kära Spirea, jag kikar in och säger att du är helt fantastisk med ditt skrivande. Och det är något vi människor behöver taga fasta på. Att gå på okända vägar och stigar ger en otroligt många upptäckter och tankar, både om livet och en rannsakan av oss själva. Du finns i mina böner och Herren skall utrusta dig med ännu mera kraft för varje dags behov. Sänder många kramar till dig från mig.

tonje boganes sa...

Fin tekst å lese med en viktig påminnelse;)
Takk for fine ord hos meg, Spirea. Det går fint hos meg. Snart får vi utlevert siste oppgave. Kjenner jeg gruer meg litt til den, for jeg har litt knapt med tid, men det ordner seg nok på et vis. Eksamen er ikke før i slutten av mai.
Masse lykke til med din innspurt!
God klem
Tonje