torsdag 5. september 2013

Sammenligningens pris

Jeg fikk en epost i går. Fra ei jente jeg har valgt å gå noen mil med mens det har blåst som verst i livet hennes. Det går så mye bedre nå, hun har jobbet med det vonde - og i går fikk jeg en epost som sa "du utgjør en forskjell". Helt ned til "klem fra", handlet alt om hvor viktig jeg har vært for henne - gode ord og beskrivelser på hva det er med meg, som hun syns er så bra...Tror du dette er et skryte-innlegg? Langt i fra. Dette innlegget handler om sammenligningens pris.

Vanligvis er jeg en fornøyd jente, som ikke sammenligner seg med andre. Jeg sliter lite med misunnelse og sjalusi. Jeg har vært der, men den tiden er over, ja, det har jeg bare bestemt. Enkelt ikke sant? Ikke helt....Nå har det seg sånn, at etter å ha vært syk i halvannet år, så har jeg begynt jobbe igjen. En jobb der jeg hele dagen er i møte med mennesker med utfordringer i livet. Jeg liker jobben min, men helt siden oppstart har kjipe tanker sneket seg inn og rotet til hodet mitt. Bestemmelsen om å ikke sammenligne seg med andre, er omtrent smuldret bort. Og med daglig klump i halsen tror og mener jeg at jeg ikke er bra nok. Fordi jeg sammenligner meg med andre...

"De andre" er så dyktige, de får til så mye og attpåtil klarer de å uttrykke hvor flinke de selv syns de er. Alt de gjør og sier er bra - og for en selvtillit, tenker jeg - mens min egen blir mindre og mindre. Så mange flotte ord, som gjør at jeg har ramlet av lasset for lenge siden. Tanker som "jeg er helt ubrukelig", "jeg er utdatert etter å ha vært syk så lenge", "dette mestrer jeg ikke lenger"...tynger meg.

Så er det altså ikke helt sant når jeg sier at jeg ikke sammenligner meg med andre. Jeg tror vi gjør det alle sammen, mer eller mindre ubevisst. Vi vurderer oss selv i møte med andre - om alt fra økonomi til hus til utseendet. Noen av oss kaver mer med det enn andre - og jeg har vært så glad for å slippe akkurat det...Men nå? Jeg er helt ute. Kanskje har du også vært der? Kanskje sammeligner du utseendet ditt? Kanskje sammeligner du deg på jobb, som meg? Kanskje sammeligner du bloggen din - og kanskje sammenligner du deg med hva familie eller venner får til....mens du, i egne øyne, ikke er god nok?

En tung dag ringte jeg mamma og "sutret" litt. Jeg følte meg så liten sammenlignet med "de andre". Hun lyttet - men var snar til å minne meg på alt det jeg faktisk får til, mine styrker og de egenskaper jeg har som faktisk er nødvendige i jobben min. "Og store ord, er ikke annet enn ord. Din handling er det som sier noe om hvem du er...".Kloke ord, som løftet meg opp. Det samme gjorde hun som sendte meg epost... Å overøse mennesker med ros, kan være forløsende. Å minne mennesker på at de er verdifulle, gode nok som de er, at de klarer, kan og er....som de skal være - er å handle etter Guds hjerte.

Jeg håper det snur nå, og på jobben i dag, da jeg en tilbakemelding som rørte meg til tårer - innså jeg igjen viktige ting. Selv om andre rundt meg er flinke, kloke, faglig dyktige - og selv om du som leser her skulle mene det samme, eller at noen rundt deg er så pene, flotte, kreative, intelligente - og at du selv er så langt i fra alt det - så husk: Du ER god nok som du er. Du ER verdifull og de kvaliteter og egenskaper DU bærer på er helt unike. Det finnes bare en av deg. Også finnes det en Gud som har skapt deg, som ser deg, som vet om - at sammenligningens pris kan føre til uro i magen, forsvinnende nattesøvn, stram muskulatur, angst og depresjon. Er du klar for å gi den over til Han som lytter og tar i mot?

Vi er mange som sammenligner oss med andre. Kanskje skulle vi heller bruke energien på å minne hverandre om at vi er gode nok, alle sammen. Og kanskje kan vi på den måten hjelpe hverandre fra å måtte smake på sammenligningens pris...Vet du? Jeg har bestemt meg. Igjen. For å jage kjipe tanker vekk og tro det når noen sier - "du utgjør en forskjell". For det er jo helt sant - Vi utgjør en forskjell - alle sammen....!
                                                                           Klem,75 kommentarer:

Glede sa...

Kjære deg ;)
Vet du dette traff meg rett i hjerte, faktisk renner en tåre ;) Du er så god til å fortelle og formidle ! Eg kjenner meg så utrolig godt igjen !! Eg har også desverre en tendens til å sammenligne meg med altfor mange! Spesielt i forhold til venner og ikke minst søsknene mine, i forhold til jobb.. de har alle flotte karrierer bak og forann seg, mens eg sitter syk hjemme... De bygger hus og hjem, reiser på ferie og LEVER, mens eg får støtte fra NAV og føler meg som DEN taperen !!
Så tusen takk for gode ord, eg vet jo det er sant, men veldig vanskelig å huske av og til !! ;)
En god klem til deg ;)

Kort og Søm sa...

Jeg gleder meg til hvert innlegg du har i bloggen din...og av og til triller tårene mens jeg leser.
Du skriver så godt, det er det ingen tvil om.
Klem Fredrikke

Unni sa...

Dette traff så dugelig... Og så tøft a deg å være så æ ærlig.Jeg kjenner også den klumpen i halsen veldig ofte dessverre.Fikk litt mer guts i meg nå kjente jeg, for det j handler mye om å snu tanker.klok mamma du har og så fint å bli mint på hvor viktig det er å oppmuntre hverandre.tusen takk for et sterkt innlegg igjen.god klem fra Unni

amo sin blogg sa...

Du er ein meister til å sette ord på ting som me alle går og balar med.
Du er unik og har ordet og pennen i di makt :)
Takk for at du inkluderer oss.
Lukke til vidare Spirea. Du er enestående :)

Varme klemmar frå Anne-Mari

Anonym sa...

TAKK,TUSEN TUSEN TAKK.DENNE BLOGGEN ER FANTASTISK.DU ER FANTASTISK.

rinemor sa...

Skulle egentlig inn hit å lese forrige innlegg....igjen ;) Fantastisk å bli minnet på!!! Takk ;) minte meg om en sang solsenger på søndagsskolen...iallfall her på Sørlandet(synger på den av og til)

DU ER DU OG DU DUGER

Du er du og du duger

Glad som en lerke, sint som en veps 
Eller midt i mellom, eller midt i mellom. 
Rask som en røyskatt, treg som snegle 
Eller midt i mellom eller midt i mellom.

Ref. Du er du og du duger, du er du og du duger.       
  Du er du og du duger, du er du og du duger,        
Og du passer perfekt i Guds favn.

Rund som en ball, tynn som en fyrstikk, 
Eller midt i mellom, eller midt i mellom.


Herlig altså ;)
Godt klem fra meg ♥

Refleksjon på livsvegen sa...

Nydelige du!

Takk :-)
Og Guds Signing!!!

Fjordheim sa...

Ja vi er alle orginaler og utgjør en betydning for
mennesker rundt oss, selv om det mange ganger er
vanskelig å tro. Lurt å bestemme seg for å ikke
sammenligne seg med andre og være misunnelig.
Er jo så viktig.
Du betyr så mye for alle oss som leser bloggen din.
Takk skal du ha.
Ønsker deg ei velsignet god helg :)

Anonym sa...

Sterkt.

Anonym sa...

Takk for oppmuntring! Takknemlighet har vist seg som et sterkt våpen mot sammenligning. Funker supert for meg!

Sonja sa...

Jeg tror de færreste av oss ønsker å innrømme at vi sammenligner oss eller er sjalu. At du skriver om sammenligning på bloggen din, syns jeg er topp!! Det er som du sier, noe de fleste gjør. Selv har jeg en venninne som ikke klarer glede seg på våre vegne da vi kjøpte hytte nå i sommer. Jeg vet hun er skikkelig misunnelig og snakker derfor nedlatende om hytteliv i stedet for å glede seg med oss. Det er leit og trist, men hennes problem. Jeg syns vi skal prøve etterstrebe det Jesus sier om å glede oss med de glade og gråte med de gråtende. Dumt du kjenner på sammenligning (eller følelsen av utilstrekkelighet??) på jobben. Men jeg er overbevist om at dette handler om at du har vært ute av arbeidslivet en stund, ikke om deg. Ta til deg alt vi skriver her, alt det du får høre om deg, for det er sannheten. Du er et herlig menneske som deler de mest såre, vanskelige ting. Ting mange kunne drømme om å snakke om en gang. Dette innlegget likte jeg godt og jeg håper mange kjenner seg "truffet", slik at vi kan jobbe for å oppmuntre hverandre mer og mer!! :-) Dette ble langt, men nå ble jeg så engjasjerte. Varm klem fra Sonja

Anonym sa...

<3 Så bra!

Aslak sa...

Godt skrevet! Til ettertanke. God helg! Aslak

Unknown sa...

Takk til deg for dette innlegget spriea! du skriver så levende og jeg føler på en måte med deg. det er ikke gøy når man har klart så lenge å la sammenligningen ligge. syns i grunnen det er godt gjort jeg. men så når det kommer, er det veldig kjipt da. jeg tror også at din nye bestemmelse vil hjelpe, også er det så sant det du skriver. sammelinging har en pris. selv var jeg forknytt i mange år fordi jeg syntes alle jenter rundt meg var så mye tynnere og penere. jeg fikk en alvorlig spiseforstyrrelse, men er helt fin og frisk i dag. jeg sier som en over her at takknemlighet hjelper så mye for å bli kvitt sammenligning. jeg syns forresten ikke sammenligning og missunnelse eller sjalusi er det samme. det er det vel ikke? men alt er nedbrytende da. håper du får en flott helg. bøttevis av klemmer fra silje

maren sofie sa...

gråter når jg leser dette. kjenner mg så igjen. vondt å ha d sånn men jeg tror du finner stryken til å klare dette og, du har jo klart d før. noen av oss klarer aldri bli kvitt sånne vondte tanker. takk for at du får frem så mangen viktige ting i denne bloggen. jeg digger. men det vett du jo!! :-)) klem i fleng fra maren sofie. pss har sendt dg mail jeg ;-))

Hjem & Glede sa...

Kjære snille gode!
Tenkte akkurat på deg da jeg så du hadde tittet innom meg igjen.....tusen takk for at DU tar deg tid,du som har så mange som vil ha en bit av deg:)

Du er bare så fantastisk god du....
Energi mangelen min kommer av at hele kroppen min er utslitt nå etter 5 år med operasjoner og skuffelser med beina.
Mye smerter osv....så akkurat nå er det litt tungt....MEN jeg vet at dette skal gå fint:)
Ønsker deg herlige dager og håper at du har det bra!
Du er mer enn god nok vet du!

Klem på klem
Camilla :)

Vigdis sa...

Ærlig,sant og ekte .Takk for at du delte dette. Vigdis

Unknown sa...

Dette er som å lese om meg selv.Takk for at du belyser dette.God helg til deg. Elena

Unknown sa...

Ps.glemte å si at jeg sender deg noen ord i løpet av helgen.:)

Anonym sa...

Ønsker deg alt godt jeg kjære du. <3
Klem.

Katarina Eidsvåg sa...

Kjenner meg veldig igjen. Takk for et flott og ærlig innlegg. Varme klemmer til deg også håper jeg du får en skjønn helg. <3 K.

Anonym sa...

Unknown sa...

Fint skrevet og viktig å ta opp. Vet du hva, noen av de samme tankene har jeg hatt i det siste, men er ikke så god som deg til å formulere meg så jeg prøvde ikke engang å skrive om det.
Men takk, og jeg VET at du og bloggen din ikke minst betyr en forskjell for folk. Det er så viktig å tenke positivt og løfte hverandre opp :) klem

Anonym sa...

Takk for skrivinga di!!! Veldig flott at du skriver om det som er NÅ, det du er midt i!

Jobber som veileder på NAV-kontor, ganske ny i jobben, og vil bare sei... at øver meg på å ikkje la hodet gjøre alle ting så STORE. Være beslutsom -uten at det betyr at eg er HARD på nokon måte. At det faktisk finnes SMÅ arbeidsoppgaver og at ikkje ALT er så "big deal" og supereksistensialistisk... (min tilbøyelighet, og kanskje din også -som jo er fint på mange måter! -men har sine utfordringer ;) Arbeidslivet ER krevende, spesielt når man skal ta mange mange VURDERINGER pr. dag. Men utrulig bra når man kjenner at dette MESTRER eg jo, og når man "klarer" å trives! Håper du skal virkelig få oppleve det i høst!!

Eg øver på å ikkje gå inn i "alt" som eg kan tenke og grunne på, jobbe med fokus på ein og ein ting om gangen, ikkje bekymre seg for alt mulig..."angsten for å mislykkes" er ei sterk kraft som ikkje må få "dra oss ned". Lettere sagt enn gjort ofte, men det å ikkje tillate meg å tenke at alt står og faller på om eg gjør DEN FANTASTISKE jobben. At ikkje "alt i verden" er mitt ansvar ;)

Ja, har ein viktig jobb, men det å ikkje "ta lett" på noko som helst... det kjenner eg jo at bare vil føre til utbrenthet. Trur det er viktig å ha tillitt til at ein gjør ein god jobb -eller iallfall så godt ein kan heile tida. Å legge lista så høgt at det blir utmattande perfeksjonisme...(flink-pike-syndrom blanda sammen med eit høgt ønske om å utgjøre ein stor og god forskjell for folk...)lønner seg jo ikkje kjenner eg.

Veit ikkje om noko av dette er relevant i forhold til din jobbsituasjon. Veit bare at sånn perfeksjonisme / ambisiøs på hjelpe-andre fronten...er ein utfordring og krever eit lass av senka skuldre og øvelse på å kvile tankane og slappe av i forhold til å forholde seg til folk -både kollega og andre. Så er det jo godt og fantastisk å kunne "legge ned alt som tynger" hos Jesus. For et privilegium... Og finne alle mulige små-store ting som gir energi og glede...

og ja...misunnelse er ein av dei sterkaste kreftene som finst...

Takk igjen for at du skriv :) god helg!

loftkroken sa...

Jeg må bare få sagt at jeg setter utrolig pris på DEG ♥
Du har en visdom og innsikt som mange kan se laaaangt etter ♥ Du er ydmyk ♥
Alt du deler her inne på bloggen har blitt til nytte og hjelp for mange
inklusive meg ♥
Takk for kommentaren på bloggen :)

Så glad du finnes :))Malin sa...

Spirea, DU er BRA!

Anonym sa...

Kjære skjønne deg:)
I kveld så lyner og tordner det så voldsomt her at eg kjenner meg ikkje så trygg akkurat,rart kor lite som skal til for å skremme ein egentlig...
Eg og har lett for å sammenligne meg med andre,så mange som har det så mykje bedre og finere og ja alt og så blir ein sittande å sjå på seg sjølv og det ein har,kjenner følelsen.,,
Lett å bli misunnelig på andre men som eg seier til jentene at det er nok alltid noken som er misunnelig på dei og...dei har nok noko som andre misunner dei!

Sjølv om det har vært ei tøff tid fra vi solgte huset så har det vært meininga at vi skulle ha dette huset,alt ordna seg og vi trivest godt her,blitt kjent med nye folk og jentene har fått venner:)
Det var meininga vi skulle flytte på oss og dette var rette tida:)

Ønsker deg ein fin kveld;)
God klem fra Lillian

Miriam sa...

Fineste gullgode deg!! Ja, ja, ja! Gjennkjennbart! Vært der, er der og sliter meg gjennom noen dager. Føler meg dritelendig mange dager, men så blir jeg plutselig påmint om at jeg også er gull verdt tross alt. For det er jo alle :-) Og det er så nydelig med sånne mennesker som du sier om din mamma og hun med mailen, som kommer og muntrer opp. Jeg hper det her innlegget ditt får folk til å våkne og bestemme seg for å løfte hverandre mer opp. Knallflott innlegg. God fredag, lørdag og søndag og God Bless!! Miriamklem

Marielle sa...

Hei. Jeg har ikke lagt igjen noen hilsen her før men kjende for det i kveld. Du skriver så utrulig bra. Jeg har lest alle innleggene siden midten av august tror jeg. Har lest, lest og lest. Det du gjør med meg og for meg (og andre) e så bra. Jeg har kje mye problemer med sammenligning selv, som du og begynte å si, men av og til stikker det så sinnsjukt. Som i går da venninna mi fortalte at hu e blitt gravide. Og vi har prøvd i 5 år. Da kjente jeg det for å si det sånn. Utrolig fint at du tar opp så amnge allsidige tema og at du våger skrive om de. Jeg håper du vett at du er heilt spesielle og at du ikke må slutte skrive. Takk for alt du betyr. Og takk for en fin, fin blogg. Marielle

Winkel's Crazy Ideas sa...

En nydelig og betydningsfull post! Dette betydde noe for meg og gjorde dagen min litt bedre, takk. Ha en god og velsignet helg, Pam

Unknown sa...

Du er i hvert fall bra nok :) du som skriver så fantastisk så de aller fleste kjenner seg igjen. Du er en gave <3 Setter så stor pris på din klokskap og kjærligheten til å dele av de.

Lykke til videre på jobben din og heldige er de som får ha deg rundt seg i real life :)

Takk for at du ER <3

Klemmer fra Monica

molar85 sa...

Jeg tror vi alle kan sulle oss inn i negative tanker. Etterhvert som vi tenker disse tankene og vanner dem får vi det negative til å spire og gro. Jeg har aldri hørt om positive tanker som er kommet ut av det negative..
Kjenner meg igjen i situasjonen din og tankene. Jeg som du har vært hjemme en god stund med mine utfordringer for så å begynne på jobb igjen. Jeg har følt meg liten og dum i mange situasjoner. Dette burde jeg klart nå, hvorfor husker jeg ikke, hva synes de andre om meg nå...osv...
Jeg har gjort meg selv liten i mange situasjoner.

Så er spørsmålet. Hva kan man gjøre med det? Bli mer bevisst på eget tankemønster? Drive indre monologer i positiv retning? Skryte av sine medarbeidere og så positive frø?

Kansje verdt et forsøk. En ting jeg er rimelig sikker på at forandring må skje ved deg, akkurat som forandring må skje ved meg.
Kanskje det skal være målet fra mandag av?
For du er god nok! Selv om andre hauser seg selv opp skal ikke du tynge deg ned!
Du engasjerer så mange mennesker rundt deg (meg selv inkludert), gir mye av deg selv og skriver fantastisk.

Ønsker deg en fabelaktiv helg!
Mange klemmer fra meg

PS: Fantastisk bra skrevet (som vanlig ;)

Anonym sa...

Kjære Spirea!

Så bra. Dette var en ærlig og fin oppmuntring til oss alle. Så fint du får sagt det. Og så lur hun mammaen din også er!!
Mødre kan være gode å ha mange ganger.

Trengte innlegget ditt i dag, jeg. Mistet litt motet i dag på grunn av noen bedrevitere i menigheten. Men nå snudde det litt. Så stor takk til deg.

Og du, med alle de gode kommentarene du har fått i dag, har du all god grunn til å være fornøyd med deg selv, og samtidig voks langt forbi de "flinke" på jobb. DEt er kanskje litt synd på de egentlig.
Vær deg selv, du, for DU ER GOD NOK.
Stter stor pris på deg!

God klem fra M

Laila sa...

Vil takke deg for alt du skriver om på bloggen din. Du er veldig god til å sette ord på alt sammen. Tusen takk for at du tok opp akkurat dette tema, jeg har hatt det sånn jeg også i noen uker nå, så det var rart. Jeg leser innlegget ditt og gråter litt, også syns jeg så mange kommentarer er så gode. Håper du får en fin lørdags kveld. klemmer fra Laila (ny følger)

Tina sa...

Du er så ærlig og det syns jeg er topp!! Også sier jeg som en over at det er kult du skriver om det som er NÅ. Du har mye i bagasjen om mye visdom, så allle dine innlegg om fortid er knallbra. Men så er det fint å høre om hvordan du har det nå også :-)
Jeg har sammenlignet meg mye. Vært misunnelig på min pene "modelface"-veninne. Men så fikk jeg en kjæreste, som har bygget meg så opp, og nå sammenligner jeg meg ikke mer. For tenk at en så fin mann kunne like meg og syns at jeg er så pen også? ;-) Å sammenligne seg på jobb er ikke godt, men jeg tror det henger sammen med at du har vært syk. For du VET jo at du er dritgod på det du driver med. Virkelig dritgod!!Så det så ;-) Jeg sender en kjempeklem til deg, du som er så snill og god. Takk for at du gir så mye. Tina

heidi sa...

Been there done that.....må øve meg igjen og igjen på å ikke sammenligne meg med andre. Du er god!!! klem fra meg som etter laaang tid er en tur i blogglandia igjen

helena sa...

har nettopp klart omsider å legge meg til som følger på den fineste bloggen jeg vet. takk for at du deler så mye klokt og fint. du har gjort kjempeinntrykk på meg. stor hilsen fra helena i Risør

helena sa...

jeg blir så forbaska nysgjerrig da. har du skrevet på bloggen din hva du er for noe? så mange ganger jeg tror du er lege eller psykolog eller noe. helt sikkert feil da men blir så nysgjerrig. kanskje sosionom eller barnevernspedagog eller en samlivsterapeut eller? nå synsser jeg bare men hadde vært så gøy om jeg hadde rett ;~) sorry maset. stor hilsen fra helena igejn

Sissel Lindeman sa...

Tak for alt du deler,du er så bra.jeg håper du har riktig fin dag i dag.varm klem til dig

Spirea sa...

Hei Helena! Velkommen som følger, hyggelig :) For å svare på det du spør om: Nei, jeg har ikke skrevet om yrket mitt på bloggen - men flere enn deg har lurt på det tidligere. Ut i fra en del innlegg blir det også lett å anta, tenke seg til og tro at jeg er det ene eller det andre - men spiller det noen rolle egentlig? kan hende du har rett ifht en av dine antakelser, ja, men jeg kommer ikke til å bekrefte ;) sånn er det bare - jeg skriver anonymt for en grunn ;) Det holder i grunn at dere lesere vet at jeg jobber med mennesker .... ;) Ønsker deg en fin, ny uke, Helena. Klem, Spirea <3

Spirea sa...

Dette var herlig å lese. Glad på dine vegne :) Du er fantastisk, Tina. Mange gode klemmer til deg <3

Spirea sa...

Tusen takk, dette ga meg mye og ja - kanskje vi skal sette oss et nytt mål, du og jeg?! :) klem din vei <3

Spirea sa...

Kjære deg, jeg vil bare takke deg for at du skrev denne kommentaren. Den har jeg lest mange ganger, og den har gjort mye med meg. Jeg jobber ikke i Nav, men kan så absolutt relatere til det du skriver, og jeg må si du "hjelper" meg et godt stykke på vei ifht mine tanker som jeg kaver med for tiden....Det du sier er så bra, så viktig og jeg trengte at du repeterte dette for meg - det med å ikke "gå inn i alt", la "flink pike"-syndromet fare...selvom om det er lettere sagt enn gjort. Jeg kjenner meg så utrolig igjen i beskrivelsene dine - jeg er en perfeksjonist, og ja, jeg har også blitt utbrent av å være nettopp det. Igjen - du har gitt meg utrolig mye å tenke på - så tusen, tusen takk for dette. Ønsker deg en fin ny uke! klem din vei <3

Spirea sa...

Tusen takk for din ærlighet - og for din tilbakemelding. DET gjorde mye med og for meg. Jeg pleier ikke si "jeg forstår hvordan du har det", for som regel kan man ikke forstå uten å ha vært der. Men i ditt tilfelle, kan jeg iallefall si at jeg -tror-jeg forstår hvordan du har det...jeg har vært der selv. Syk, på Nav-støtte og følt meg så liten. Men vet du - vi er like store som dem som gjør akkurat det du beskriver, og et stort menneske, måles heller ikke i hus, hjem, penger osv...men i hjertet...om du skjønner. Leit å høre at du har det sånn, men det at du er bevisst på det - betyr at du kan gjøre noe med det - for fra og med nå, syns jeg du skal bestemme deg for at : du er minst like god som alle de andre - du er ingen taper, men en fantastisk flott vinner :) og livet, vet du, det kan snu når som helst ;) (det er jeg et bevis på....)
jeg ønsker deg alt godt og igjen: Takk for at du skrev til meg <3 klem

Spirea sa...

Tusen takk alle - for fine kommentarer, for åpenhet og ærlighet. Setter stor pris på det hele og har valgt å kommentere noen spesielt.... En mail kom forresten til meg og lurte på om jeg "fisket" etter komplimenter....Ok, sårende - og helt på trynet - jeg ble i grunn mest sint. Jeg deler noe jeg syns er kjipt å dele, litt sårt faktisk, for det er ikke gøy å innrømme eget nederlag eller egne tunge tanker...Også blir jeg så til de grader misforstått...GRrr...jeg er altså ikke ute etter fiske komplimenter (hvis flere skulle mene eller tro det!!), men å fortelle alle dere lesere at dere er unike, fantastiske og gull verdt SELV OM tankene kan rote det til innimellom ;) (....som de altså gjør hos meg for tiden...!)
God ny uke til alle <3

Livets små øyeblikk sa...

Jeg husker at jeg fikk en kommentar på bloggen min en gang fra ei som sa at vi så lett "sammenligner oss nedover". Med det mente hun at man ofte ser hva andre gjør bedre og sammenligner oss med de. Mens det vi faktisk er gode på, det var vi ikke så flinke til å gi oss selv ros for. Janteloven rår sterkt, og såvidt jeg har forstått så er du fra en liten plass - der får den ekstra godt tak. Jeg vet, har erfart...
Vi er gode nok som vi er, om jeg har lært mine barn kun en ting håper jeg at det er akkurat det.

Takk for innleggene dine som alltid får meg til å tenke,
varm klem:)

Anonym sa...

God morgen kjære spirea!
Dette innlegget traff meg midt i magen nå. Jeg er fæl til å sammenlikne meg med andre, og det på alle plan.
Etter en helg ibLetohallen hvor salget gikk veldig dårlig for. Min del så sammenlikner jeg meg med de andre som solgte bedre. Så tenker jeg slettes ikke på at de solgte antikviteter mens jeg solgte egenproduserte ting.
Jeg sammenlikner meg også med slanke og vellykkede mennesker. Jeg skal på jobbintervju i morgen og vet at med min erfaring så er jeg nærmest overkvalifisert til stillingen. Men igjen så sammenlikner jeg meg med andre og tenker at de vil nok ha en slank jente i jobben og ikke meg som veier en del for mye. Men jeg vet jo egentlig også at jeg har sjarm i bøttevis og et søtt ansikt. Men det klarer ikke jeg fokusere på.
Huff, sammenlikningens pris ja. Ser jeg har masse å lære.
Håper dagene er gode med deg :)
God klem fra meg og igjen takk for et nydelig innlegg <3

Casa Kaos sa...

Så fint skrevet!
Det er dessverre så altfor lett å sammenlikne seg med andre. Bra du minner meg på at jeg ikke trenger det.
Ha en fin dag :-)

Minimalistmamma sa...

Dette var veldig flott og tankevekkende.
Senest på fredag fikk jeg råd om å begynne å anerkjenne de tingene jeg gjør, for jeg gjør så utrolig mye rett også glemmer jeg å skryte av meg selv for det.
Det er bare så innmari vanskelig da alle andre er opptatt av å være best, ha det beste og gjøre det beste - jeg er i grunn bare opptatt av å ha det best med meg og mine.

Maria D. sa...

Hei
Takk for kommentar. Nå er jeg tilbake fast igjen. Har vært et travelt år, som har gjort bloggingen nedprioritert.

Helt enig med innlegget ditt! =)

Anne sa...

Kjære deg...
Takk for at du tar deg tid til å gi så fine kommentarer.
Takk for du er den du er ... Du er unik.
Takk for du setter ord på vanskelige ting og er til så stor glede og oppmuntring for så mange , inkludert meg.
Ønsker deg gode og fine høstdager.

Klem fra Anne

Fabelaktig sa...

Hei søte!
Jeg blir så glad når jeg ser du har vært inne hos meg :)

Alt er strålende bra med meg ;) Hvordan er det med deg!
Tenker på deg fra tid til annen.

Ønsker deg en fin ukesstart:)
klemklem
-Maia

Midnatsrop sa...

Lika klok som alltid. Och din visdom sprider sig utöver världen, och är till stor hjälp för många människor. Tusen tack för ditt fina inlägg Spirea. Önskar dig allt gott och ha en välsignad dag. Kramar från mig.

Celia sa...

Tack kära Spirea för det du skriver. Har inte hälsat på dig på mycket länge, men det ska bli bättring nu. Önskar dig en ljuvlig höst med sköna rofyllda dagar med mycket styrka och kraft från vår Herre och Gud. Och fortsatt inspiration till nya kloka, känslosamma och lärorika inlägg!
Kramar från pensionatet!

Karen sa...

Å så sant så sant! :) Å sammenligne seg med andre er rett og slett giftig! Man blir så nedtrykt av å gå rundt å strekke seg etter ting, som kanskje ikke er for deg engang!
Gode ord! Og så bra at du har vært så viktig for et annet menneske... Hva er vi vel hvis vi ikke kan gjøre en forskjell for en som trenger oss?

Tusen takk for kommentar inne hos meg, og for at du vil følge!
Ønsker deg en strålende dag :)
*klemmer*

Kristina, nord i bygdo sa...

Kjære gode Spirea ♥ Eg kjenner meg veldig igjen i det du skriver her. Det er så alt for lett å falle i den grøfta å gå rundt å sammenligne seg med alle andre. Alle har me vel områder i livet, enten det er utsjånad eller andre egenskaper, som me er misfornøgde med. Da er det SÅ lett å fokusere på det hos ein annan person som eg sjølv savner/mangler/trur eg ikkje har. Eg blir med deg på å slutte med det. Vere fri til å kunne akseptere seg sjølv og elske min neste. Vere raus nok til å beundre og løfte opp personer som er "bedre" enn meg. Då vil eg jo sjølv også vere det beste eksempelet av den eg er skapt til å vere.

Det gjorde meg godt å lese dette innlegget, så takk igjen Spirea, for at du er den du er. Meir enn god nok ;)

Stor klem

bentetove sa...

Dette er noe som går igjen hos de fleste tror jeg, jeg kjenner også veldig godt igjen tankene dine. Etter at jeg var borte fra arbeidslivet i nesten to år for så å starte igjen var jeg ikke høy i hatten nei. Selv om jeg hadde vært yrkesaktiv i nesten 27 år var det dårlig med selvtilliten. Men jeg fant ut at selv om mange ser så flinke og perfekte ut er det ikke slik innvendig, det er jo ofte et skall vi putter på oss.
Tror vi skal tenke slik - vi er bare små mennesker alle sammen. Og du har ihvertfall et hjerte av gull ser jeg, og det er så mye mer verdt enn et perfekt ytre og dyktighet.
Ønsker deg lykke til i jobben :)) Og takk for flott og tankevekkende innlegg nok en gang!

Valheim gard, landliv i Ryfylke sa...

Heisann !
Blei anbefalt å gå innom bloggen din, og jammen er eg glad eg gjorde det :)
Nå har eg bladd litt her inne - så flott du skriv!
Gler meg til å følga deg vidare.
Klem Birgit

ralfefarfars paradis sa...

Dette er et stort tema for mange,jeg øver meg stadig på ikke å sammenligne. For min del så handler det ikke så mye om at jeg er misunnelig- eller ikke unner folk å være flinke-gode- hva det måtte være. Men mer om at jeg kan føle meg litt liten ved siden av noen mennesker- om du forstår hva jeg mener...tror også dette er noe som kvinner er hardere rammet av enn menn? Hva tror du? De har sikkert sine områder der de sammenligner- men jeg føler at vi kvinner fort kan sammenligne oss på alle mulige områder- også på ting som vi virkelig ikke kan gjøre noe med- eller forandre på...Flott at du skriver om dette-selv om det ikke er lett å blottlegge deg selv-håper du får en fin uke både på jobb og på hjemmebane. Stor klem fra meg;)

Dyrene i hagen sa...

Hei Spirea!
Eg les alltid dine innlegg.
Tusen takk for gode innlegg,der du set
fokus på ting mange av oss oppleve.
Du skriv det på ein god måte, samtidig
som du får oss til å opna augo våre !
Tusen takk!!
Silje

Anonym sa...

Takk for at du har en blogg som tar opp tema mange av oss tenker på, men ikke våger snakke om.
J.S

Monica sa...

Hei på deg.
Tusen, tusen takk for nok et klokt og flott innlegg fra deg.Og tusen takk for at du tenker på meg. Selv om vi ikke kjenner hverandre gjør det godt å vite..., jeg sliter enda med tunge dager..., og selv om det "går bedre og bedre dag for dag", føler jeg meg ofte veldig liten...
Håper det går bra med deg, og igjen tusen takk for at du skriver om ting som mange av oss tenker på.
Gode tanker og varme klemmer fra meg :)

Anonym sa...

tenk å kunne klare å la sånne mailer prelle av... "be a goose" pleier mannen min å sei, la det prelle av ;)

Ingeborg sa...

Før var jeg en som sammenlignet meg med andre hele tida, absolutt hele tida. Og jeg kom dårlig ut hver gang. Så ble livet mitt slik at jeg måtte jobbe mye med meg selv, og litt etter litt brydde jeg meg mindre og hva andre tenker og mener. Det er vanskelig, men så utrolig deilig når man klarer å slappe av i kampen om å være god, faktisk klare å bare være god nok, ikke nødvendigvis best.

MittLilleHjerte sa...

Hei igjen Spirea:)
Må få tittet litt innom når jeg har tid fra der jeg er nå...du vet;)
Du skriver så sant om innleggene dine treffer meg skikkelig godt og jeg må bare stoppe opp hver gang jeg leser de:) Er ikke det flott;)
Gleder meg til mail fra deg:)
Ha en fin kveld og fine dager videre;)
Vi snakkes fine fine deg:)
Hjerteklem fra Janne

Marianne sa...

Har også vært der hvor jeg hele tiden sammenligner meg med andre. For meg var det en streben etter å være perfekt, og en konstant følelse av å ikke være bra nok. Heldigvis er jeg nå, etter mange år og mange runder med meg selv og noen år med terapi, kommet dit at jeg endelig synes jeg er bra nok. For meg kom også dette med alderen, det å være tryggere i seg selv og gi mer blaffen i hva andre måtte synes. Og det er deilig!

A worshipping heart sa...

Takk for at du alltid er så oppmuntrende i kommentarene dine de gangene du er innom meg!
Selv om jeg ikke alltid er like flink til å kommentere selv synes jeg det er SÅ verdifullt alt du skriver. Du skriver ting som treffer, og som mange trenger å lese. Ift dette innlegget; for meg måtte jeg skjønne at hva andre gjør, og hva andre får til, forandrer ikke det kallet Gud har over mitt liv. Det forandrer ikke mine drømmer og lengsler. Og det er så deilig! Ja, sammenligningen og misunnelsen prøver seg ofte, men møter den med at jeg er bra nok, og at jeg er kalt til noe spesielt.
God søndagskveld fra meg :) Klem

Øyeblikk sa...

Å jada, her kjenner eg meg att! Det siste 1,5 året har vore tøft, i ny jobb og veldig like tankar som du har slåss med. Eg har brukt utallige mengder med energi på å fortvila over kor flinke mine kolleger er, kor lett alt er for dei, at dei ser alt så klart og er løysningsorienterte og handlingsdyktige - medan eg berre satt i ein krok og syntes synd i meg sjølv. Vel, det tok meg kun to timar med coaching å komma over dette. Tenk det... Berre to timar... Jøje meg all den fortvilelsen eg kunne spart meg. Nok om det! No har eg det godt, veldig godt! Og det har vore så forløysande, både for sinn, skinn og ferdighet. No får eg tilbakemelding i frå sjefen om framgang i form av sjumilssteg - og det er så herlig, eg blir så glad, så letta og så fornøyd!

Dette var eit viktig innlegg, Spirea, igjen. Du har det med å treffa spot on! For ei gåve du har!

Varm klem frå Eli (tidligare Frøken Fryd)

Jan Samuel sa...

Tusen takk for et velsigna inlegg!!
Kjenner meg igjen ja.
Livet er ikke alltid like enkelt,
men Gud er den samme, og han
ser hva vi trenger hver dag.

La oss alle huske på hverandre
når vi ber til vår Far i Himmelen.

Jeg ønsker deg og dine Guds
rike velsignelse, å hilser deg med,
5 Mosebok 31 vers 8.
Hilsen Jan Samuel.

Hjem & Glede sa...

Skjønne Spirea!
Bare innom for å ønske deg en fin fin dag.
Du er hjertelig velkommen på give away hos meg..... :))))

Klem på klem

ralfefarfars paradis sa...

Håper alt står bra til med deg- og at du får ei nydelig høsthelg.Stor klem fra meg;)

Toril sa...

Nydelig deg, takk for nok et rørende innlegg. Som balsam for sjelen å lese de gode ordene dine som setter ting i perspektiv. Når det gjelder vår felles utfordring så er ikke situasjonene som mye endret etter sommeren... Saken er at vi har begynt å tenke tanken å prøve oss et nytt sted. Noe som gir meg en følelse av utroskap som jeg er usikker på om er reel eller om det bare er sterke bånd og "familiefølelse" som gir meg dårlig samvittighet.. Jammen ikke lett! Har heldigvis en god gruppe som vi lever og vokser i. Den betyr mye. Håper du har gode dager, kjære deg! Ønsker deg alt det beste! Varme klemmer fra Sunnmøre :)

Anonym sa...

Bare innom for å ønske deg en flott dag og kommende uke.
God klem fra meg :)

Anonym sa...

Du er så veldig savnet!!!

Anonym sa...

Takk Spirea for den du er!

Gud velsigne deg, -
Med Glede.
Med Styrke.
Og Godhet.

Takker deg Herre, for «Spirea», og den «kvinnen bak Spirea»,
Du skapte Henne, - og gleder deg over Henne, -
Fordi hun får gjøre verden til et litt bedre sted å være, -
For den ENE, - for mange.
Takk Herre!

En skrev: «Kan ikke du skrive oftere».

Slapp av, - Du går i ferdig lagte gjerninger, Spirea!

Gud minner deg på, og gir deg frimodighet, lyst og overskudd, - når HAN ser at tiden er der.

Igjen: GUD VELSIGNER DEG!

Ha en GOD dag i dag!

Hilsen en «Med-Vandrer»

"Bonus": Gud send en godhet, en velsignelse til enhver leser!
Tror det er det Gud liker: Å dele ut godhet/velsignelse til Deg, -
Fordi du tar det imot,
Fordi det er han som gir.