tirsdag 27. mars 2012

Betydningen av et smil


Da jeg var liten husker jeg at en lærer skrev følgende ord til meg i det jeg kalte for "minneboken" min, en samling av hilsener fra store og små. "Smil til verden, og verden smiler til deg". I ettertid har jeg hørt dette flere ganger, men ofte tenkt på det som altfor vanskelig når dagene absolutt ikke innbyr til å smile, og dessuten - for en klisjè! Men mon tro om ikke det er en viss sannhet i det likevel?

For noen dager siden hadde jeg en "ikke-akkurat-super"-dag, og ofte blir det vanskelig å gjøre noe som helst fornuftig når alt bare er rot i hodet. Det hjelper som regel om jeg kommer meg ut og går litt, og går jeg lenge nok, så hender det også at noe "letter".

Denne dagen surret jeg bare rundt i nabolaget, forbi skole, barnehager og innom butikken. Ingen mål med min ferd, den ble bare til mens jeg gikk. Det som var så rart, var at mens jeg gikk der og surret i min egen lille verden, merket jeg meg at dem som passerte meg nikket og sa hei, mens andre møtte blikket mitt med varme smil. En liten gutt satt i hagen sin og ropte ut "hei på deg, hva heter du?". Vi pratet en liten stund, og hadde en ytterst dyp samtale om alle de gule og oransje-prikkete dinosaurene han mente bodde under verandaen. Det spredte seg et snev av glede i meg. Men så rart, tenkte jeg, dette var jo mer enn normalt, var det ikke?

Har du hatt sånne dager, der du lurer på hvorfor alle de som vanligvis haster forbi, med lepper som knipes stramt sammen eller med blikk som går ned i bakken i dèt man passerer hverandre, plutselig smiler stort og har åpne blikk rett på deg? Har verden forandret seg?

Jeg var overbevist om at jeg hadde ett eller annet festlig midt i fleisen som gjorde at disse menneskene ga sånn respons den dagen, og det første jeg gjorde da jeg kom inn døren var å sjekke i speilet. Så sto jeg der i gangen, da, og lette etter den flekken jeg trodde jeg hadde på nesen, etter maling i håret eller mascarastriper under øynene... Utrolig nok fant jeg ikke noe rarere enn normalt. Det jeg derimot la merke til var at ansiktet mitt var mildt og smilende. Jeg hadde glade øyne. Det slo meg at jeg selv hadde gått rundt og smilt, uten å være klar over det. Kunne det være derfor folk smilte tilbake?

På en nokså kjip dag hadde jeg hatt et smilende ansikt, til tross. Rart kanskje, men på den annen side... Før jeg gikk ut hadde jeg hatt en lang stund i bønn der jeg fikk "lagt fra meg" mye hos Gud. Lovsangen hadde stått på full guffe mesteparten av dagen. Jeg forsto der og da at jeg var blitt preget av dette. Verden hadde ikke forandret seg. Jeg var derimot forandret, og det var synlig.

Ikke alle dager er like. Heldigvis. Og det er en tid for alt. Noen dager klarer vi kanskje ikke smile og det  må være helt i orden. Men å være bevisst på hva man fyller seg med, er kanskje ikke så dumt likevel - for det man tar inn, er det som også går ut. Å la Gud få prege sinnet ditt, la Gud få overta det du drasser på, kan gjøre mer med deg enn du aner. Å smile til noen, betyr veldig ofte et smil tilbake - og et lettere sinn kan fort bli utfallet. Selv legger jeg alltid merke til mennesker som smiler, og et vakkert smil, et smil der øyne og munn er samstemte, er ofte nok til å smelte mitt hjerte og gjøre meg glad. Dager fulle av smil er fantastiske.Vi er jo alle som speil. Vi speiler hverandre, og vi preger og påvirker hverandre. Hvor lett er det å være sur når den andre er smørblid? Hvor lett er det å være gla, når en hissigpropp trykker deg ned? Kanskje det kan være lurt å faktisk anstrenge seg litt for å prøve å smile. Det frigjør dessuten endorfiner, har jeg hørt, og endorfiner er et hormon som gir en følelse av glede...Mon tro om det å smile kanskje er et valg man kan ta? Kan man velge om dagen skal være "ikke-akkurat-super" eller om den skal være fin? I såfall velger jeg meg det siste, og mitt håp er at jeg vil kunne speile noe av Guds mildhet, litt oftere, slik jeg antakelig gjorde denne dagen - ved å smile.

Så ønsker jeg deg en skjønn dag, full av glede, godhet og mange smil.

                                                                   Klem,
post signature
28 kommentarer:

Anonymous sa...

Å, så deilig historie du fortalte. Og så sant som det er. Et smil kan jo smelte et ishjerte. Et smil kan varme en frossen sjel. Et smil kan snu dagen til noen fra ned til opp. Men det sa du visst du også. Takk ihvertfall for en deilig påminning. Og så heldig den lille gutten var.
Ha en strålende kveld.
M

Renate sa...

Så herlig!
Vi burde absolutt smile mer :)
Takk for oppmuntringen og påminnelsen!
Klem

Janne Tove sa...

Så fint at du fikk en slik fin opplevelse. Jeg har ofte merket dette - at viss jeg er bevist på å smile og hilse når jeg treffer mennesker - så får jeg mye tilbake og dagen blir bedre. Jeg tror så absolutt på at en kan bestemme seg for at dagen skal bli fin - det har den iallefall blitt for meg mange ganger....og kanskje spesiellt de dagene jeg har det vanskelig. Kanskje er det nettopp da vi får en hjelp fra oven....Klem og takk for gode ord hos meg kjære du:-))....det gjør dagen min fin.

loftkroken sa...

Nydelig ♥
Du får meg til å smile her jeg sitter :))
Dette hadde jeg på fb siden min i dag :

"Som oftest er vi for opptatt av å telle våre problemer, la oss heller begynne å telle våre velsignelser :)"

Klemmer & SMIL til deg ♥

Jesus er svaret! sa...

Så sant så sant. Det kan forandre hele dagen få ett smil. har tenkt mye på det samme. Bare det å se opp og smile til de man passerer kan utgjøre en enorm forskjell!
Nydelig er du!

Sissel Lindeman sa...

Det betyr virkelig mye å få et smil, og det kan gjøre underverk å få et når dagen er trist. Da bliver det vanskelig å ikke gi ett tilbage, og det å smile gjør noe med oss alle. Jeg tror også at vi kan bestemme selv hvordan dagen skal bli. Det er ikke altid like lett, men de gangene det fungerer, er det fantastisk. Jeg liker så godt denne bloggen din, det gir mig alltid så mye å lese hva du har på hjertet. Tusen tak skal du ha. Jeg håper dagene dine er noe bedre enn for kort tid siden. Sender deg et varmt smil og en klem her fra Jylland. Sissel.

Katarina E. sa...

Så vakkert du skriver om livet. Jeg er så glad for at noen våger å ta opp hvordan livet går opp og ned og ikke bare rett frem slik som noen skal ha det til. Takk for svar på mail, jeg svarer snart tilbake. Som du forstår er jeg på rett vei nå. Tusen takk for at du finnes og for at du valgte å begynne å blogge. Klem klem fra Katarina E.

salige lavendel sa...

Nydelig skrevet som vanlig. Jeg tror det er lett å undervurdere hvor viktig et smil er, kanskje fordi det virker så lite. Men et smil til en fremmed kan bety mer enn man tror. Til og med et smil i forbindelse med bilkjøring kan bety noe. Smil til en som skal gå over veien,og du får et stort smil tilbake. Eller smil til en som ikke helt overholdt vikeplikten og du ser lettelsen i ansiktet når du smiler istedet for å se streng ut. Det gjør noe med oss selv å se hvordan et smil og mildhet virker på andre. Det er egentlig ganske inspirerende at mildhet har sånn stor makt!Bak mildheten ligger stålets styrke...Takk for koselig hilsen hos meg også. Ja, jeg har vært i Frankrike noen få ganger jeg også =) Vil gjerne tilbake igjen.

Anonymous sa...

Innom og nysgjerrig på hva du skriver. Som alltid veldig fint. Jeg liker at du deler fra livet ditt. Denne gang fikk jeg smilet frem. Andre ganger kommer tårer og masse følelser. Jeg tror du hjelper flere enn meg litt på livets vei. Det håper jeg du klarer å se eller tro på. Så håper jeg du har en fin dag i dag og at solen skinner der du bor og at du blir møtt med smil også i dag. Varme tanker sendes din vei fra Troms

Annika Vanja Andersson sa...

Vad bra du beskriver, jag satt här och smålog, när jag läste ditt inlägg och tänkte...Jamen, så här är det. Tack ska du ha för allt du skriver. Vill ge dig ett stort smile idag, från Småland. Guds rika välsignelser, och en Goe Klem !

Anonymous sa...

Hei Spirea. Så fin blogg du har og så mye viktig du tar opp. Dette er min første kommentar til deg og jeg har et spørsmål. Jeg har lest alle dine innlegg som omhandler relasjoner, forhold, ekteskap og skilsmisse og skilsmissebarn og lurer på om du kan skrive enda mer om de temaene? Jeg forstår du har litt peil på det der. Dette er bare ett ønske fra en av dine trofaste lesere. Håper du ikke tar det som mas. Med ønske om en god dag til deg.

Ulla sa...

Tusen takk for koselig kommentar på bloggen min:) Gleder meg til et dypdykk i Hjertespor! Ha en fantastisk før-påskedag!:)

Solstrålå sa...

Herlig og forfriskende å besøke bloggen din,deilig med en blogg med dybde og visdom.
Det er sant at bønn og nærvær med Gud preger oss,,,,det er det ingen tvil om!Kanskje noe i det gamle ordtaket,,si meg hvem du omgås,så skal jeg si deg hvem du er!
Da jeg skulle opprette bloggen fikk jeg dette navnet i hjertet med en gang,så Blomster i Livetshage ble det.
Ønsker deg en fin dag,,,heldiggris som har så deilig vær.
Goe varme klem fra Sol

Fabelaktig sa...

Ett smil gjør så mye, jeg smiler til alle jeg ser (stort sett) og det er festlig hvordan folk snur seg vekk eller blir forlegne.
I dag skinner solen og våren er virkelig i annmarsj, men jeg må dessverre holde meg innendørs, for er det noe som slår ut frøken fabelaktig, så er det pollen. Men jeg elsker våren for det :)

Takk for alltid fine og gode ord inne hos meg, skjønne deg.

Fabelaktig onsdag;)
Stort smil & godklem

Anonymous sa...

Maren Sofie sa...

Herli! :-) Jeg prøver å å smile til de fleste jeg møter og jeg ser jo effekten. smil tilbake. det er verdt det å smile når man får smil tilbake, sellom det krever litt å smile enkelte dager da :-)
Jeg beit meg litt merke i den lille pjokk du nevner her jeg som snakket om dinosaurer med deg. herli da :-) håper dagen din i dag er go. klem fra maren sofie

Ingeborg sa...

Godt gjort å smile når dagen er tung:) Godt gjort å komme seg ut også, men ut å gå, det hjelper, har prøvd det selv, mange ganger.

Tror nok smilet ditt gjorde noe med de du møtte også, du klarte å få dem til å smile:)

Varm klem, gode du.

sigrid sa...

Så godt det er med eit smil..
På mandag var eg på kurs i Oslo..
Rart å møte alle menneska på trikk og i gata..
Prøvde å smile, men ikkje alle klarte å smile tilbake..
Ein eldre mann på trikken var iallfall takknemleg for å få sitteplassen eg hadde.. om ikkje anna :-)

klem :-)

Lises hjertegleder sa...

Jeg ønsker å gi deg 1000 smil tilbake:)
Du er så god, og jeg må bare takke for nydelige hilsener hos meg:)
-og for alt det du skriver om her , det setter seg dypt inn i sjelen.
En god klem til deg <3

Maria sa...

Det er sant at vi påvirker hverandre. Og et smil kan gjøre en utrolig forskjell både for den som smiler og menneskene rundt!
Takk for at du minnet meg på det! Og fint å lese om at den fine stunden du hadde hatt med Gud hadde påvirket deg. Han smiler til oss!
Og jeg håper du ser det ekstra tydelig for tiden.
Du har vært i mine bønner den siste tiden! Jeg håper du får en fin tid sammen med dine kjære i palmehelgen!
Klem fra meg

Liv Hege sa...

Det er så sant, det læreren din skrev - og det fikk du jo fullt ut erfare denne vakre dagen som du beskriver her...
Når man opplever smil fra andre - så gjør det noe med en... Jeg tror på at gode og ekte smil er ren og skjær medisin for sjelen noen ganger. Og kanskje omvendt også; smilet er sjelens ansikt utad.
Takk for alt du deler og påminner oss om, kjære Spirea!
God klem til deg (og tusen takk for dine herlige ord hos meg)

Annfrid sa...

Så fint du skriver, jeg har sittet og lest flere av tekstene dine.

Gleder meg til å titte innom deg igjen.

Klem og gode ønsker fra Annfrid

Spirea sa...

Tusen tusen takk for alle tilbakemeldinger! :) Jeg setter SÅ pris på alt dere skriver og deler - og for alt engasjement. Dere som er bloggere prøver jeg å få besøkt tilbake så snart jeg kan :)
Klem, Spirea

Spirea sa...

Kjære deg - takk skal du ha! og så hyggelig at du legger igjen en hilsen, som tilogmed inneholder et lite skrive-ønske! Det var rørende. Vil du sende meg en mail og utdype litt? :) Det hadde jeg satt pris på. Forøvrig vet jeg ikke om jeg har så "peil" som du mener, men du skal ikke se bort i fra om at jeg vil skrive mer om disse tema i fremtiden. Det er noen av hjertesakene mine. Men - send en mail, du ;) God klem

dagdrømmeren sa...

Herlig tekst å lese! Dette er så sant! Jeg må bare bli så mye mer flink på å huske å smile de dagene en føler seg litt nedfor. Takk for at du deler

Kjekt du ville være med på giveawayen min. Ønsker deg ei god helg og en fin påske
Klem Tonje

Katrine sa...

Nydelig. Smil er bra. Både å gi og å få igjen. Det viser jo at noen helt ukjente ser deg og legger merke til deg. Vi får en følelse av å bety noe. Vi betyr selvsagt noe ellers også, men det blir mer tydelig siden det kommer fra mennesker en ikke omgås i det vanlige.

Jeg mente hvert ord jeg skrev i forrige kommentar. Jeg bryr meg virkelig om deg. Du vet, noen får man bare gode følelser for, og jeg liker deg. Derfor vil jeg så inderlig gjerne hjelpe deg - gjerne med mer enn bare ord - fra en annen landsdel. :)

Jeg ønsker deg en fredlig og avlsappende påske, og jeg håper du finner noen små gleder i hverdagen. Jeg skal sende deg gode tanker fra påskefjellet.

Ingeborg sa...

Det er et forsvar dette å vegre seg mot å glede seg for mye, for man kan bli skuffet, og da svir det mindre hvis forventningene ikke skrus opp.

Merkelig dette hvordan vi er skrudd sammen, men av og til gjør erfaringene oss slik.

Takk for god kommentar til diktet mitt!

Ønsker deg også en best mulig påske, så koselig å pusle i hagen, håper været holder hva som er lovet.

Varm klem:)

Anonym sa...

Nydelig :) Betydningen av smil er sterkt undervurdert. Men som du sier.. Smil til verden så smiler verden til deg. Det er nemlig sannhet. Så å gå rundt med et smil om munnen er det nydeligste smykket en kan bære. Ha en velsignet fin kveld! (takk for fin tekst som satt sitt spor)
- Marianne