torsdag 1. mars 2012

Hva ser du?


Jeg sto foran min lille jente og skulle trekke på henne en bukse. Da jeg bøyde meg ned, skled min noe utringede t-skjorte ned. Hun, som alltid skravler, stilnet - og gjorde store øyne. Hun stirret og stirret. Jeg ble nesten brydd. "Hva er det, lille venn?" sa jeg. "Jo, mamma....du skjønner, jeg ser noe rart!" sier hun, og klør seg forundret i hodet.
"Hva da?" spør jeg. "Jo, altså, du mamma....Hvorfor har du en rompe foran også?"

Jeg knakk sammen i latter. Er det ikke utrolig hva de små "ser", hva de utforsker og hva de undrer seg over? En rompe foran, ja, selvsagt ser det slik ut. Iallefall hvis det er snakk om litt size på det hele, da...

Jeg tenker på hvor ofte jeg har tenkt at noe ser sånn eller sånn ut, på situasjoner som helt klart er slik jeg TROR de er. I mitt hode er det jo sånn. Men om jeg ser litt nøyere etter, eller lytter til dem det gjelder, utforsker litt mer, så er situasjonen kanskje litt annerledes likevel, og kanskje har den et litt annet aspekt som jeg har oversett. Mon tro om det er slik sladder og rykter oppstår, - fra mennesker som TROR de vet hvordan det hele henger sammen? Vi ser ofte det vi VIL se.
Min lille trodde jeg hadde en rompe foran, men det hun faktisk så var jo en puppekløft - som hun assosierte med noe hun kjente til og kjente ordet på.

Har du sett noe i det siste som viste seg å være helt annerledes enn du trodde? Har du møtt et menneske du trodde var en bestemt type, men som viste seg å være en annen? Har du fått en annen versjon av en sak - som har gitt saken en helt annen og ny mening? Det har jeg. Ofte. Tør du utforske litt, slik som de små, eller nøyer du deg med førsteinntrykket - og lar det bli med det. Hører du på andres sannheter om noe eller noen, eller finner du ut av tingene selv?

Jeg tror det er viktig at vi våger å ikke bare tenke svart - hvitt, men prøve å lete etter nyansene innimellom. Jeg tror det er viktig at vi våger å se litt bakenfor førsteinntrykk og det som møter oss, og at vi av og til utforsker litt mer. Jeg tror det er viktig at vi ikke bare lytter til andres oppfatninger av noe(n), men kjenner etter, etterspør og finner ut hva vi selv mener om det hele.

Det kan gi oss nye perspektiver, nye måter å se verden på - og vi lærer stadig. Det ytre, er ikke alltid forenlig med det indre. Det finnes mye mer, bakom en historie. Mennesker har mer å by på enn det vi tror. To like hendelser kan oppleves totalt forskjellig for to mennesker og by på to vidt forskjellige historier. Fasinerende, ikke sant?

Livet er også mer enn du ser. Det du har i dag, har du kanskje ikke i morgen. Det du ikke har i dag, har du kanskje i morgen. Det er det bare Gud som vet. Ta vare på det du har - verdsett det - og let etter noe mer, bakom det første du ser...Da er det enda mer spennende å møte mennesker, da er det spennende å leve.

                                                                 Klem, 
post signature9 kommentarer:

Anonymous sa...

Utrolig morsomt sagt. Disse små er jo bare herlige i sin måte å uttrykke seg på. Men enig om at vi ofte fort trekker en konklusjon over det vi ser. Her burde vi vel alle stoppe opp og tenke litt. Takk igjen for et tankevekkende innlegg.
M

Blåbærtua sa...

Det er så godt å lese innlegga dine,masse å tenke over,me har veldig lett for å konkludere med sån er det,uten å kjenne alle fakta.
Ha ein fin kveld!

Maria sa...

Det jeg liker så godt med bloggen din er hvordan du bruker egne opplevelser, du er så ærlig - men samtidig anonym. Det er så lett å koble seg på! Takk for det du skriver, jeg koser meg veldig. Du er også utrolig flink til å skrive, og det gjør leseopplevelsen utrolig god.

Kristin sa...

Haha, nydelig!! Jeg er veldig god til å tenke litt negativt ut fra førsteinntrykk... Jobber med å snu den! Klem til deg, du skjønne:)

Hanne sa...

Takk for fine ord,
og takk for at du la igjen et spor slik at jeg kunne finne inn til deg:)

Jeg møter så ofte nye mennesker at jeg ofte bare rekker å få et førsteinntrykk, og går nok av og til i den fellen når jeg møter mennesker som blir ved meg en stund også. Men jeg prøver å se litt bak, hvis jeg får muligheten, og er det noe jeg elsker så er det å høre andre sin "historie". Får jeg muligheten til det så er førsteinntrykket glemt for lenge siden.

Håper du får en fin fredag og ei god helg,
klem fra Hanne:)

Tone sa...

Herlig sitat! :)

For en flott blogg du har, velskrevet og varm og tankevekkende. Jeg har lest meg gjennom noen av innleggene dine nedover på "veggen" her, og selv om jeg må innrømme at jeg ikke er kristen, så er det gode og kloke ord å ta med seg videre likevel. Ordene dine får likevel stor verdi. Du er virkelig dyktig til å skrive innlegg som får en til å nikke gjenkjennende, humre litt, stoppe opp og tenke litt, både på problemer og utfordringer men også alle små go store gleder i hverdagen og i livet.

Ønsker deg en fin helg!

Lisa sa...

For en herlig blog. Venninna mi som tipset om den. Vil bli følger men skjønner ikke hvordan?
Ha ei velsigna helg!

Aslak sa...

Herlig :-)

Jesus er svaret! sa...

Nydelig..fra barnemunn...
Og helt enig med deg. Vi må ikke lage oss opp en mening uten å ha snakket med mennesker og lært dem å kjenne.
Der har jeg mye å lære..
klem