søndag 6. mai 2012

Se mitt hjerte

"Hello, my name is Laundry" sa han i det han rakk hånden mot meg - og satt opp det største gliset jeg noengang hadde sett. De kritthvite tennene sto i sterk kontrast mot den mørke huden hans. "Laundry..?" spurte jeg, litt nølende - og jeg skal innrømme jeg kjempet for å ikke begynne å le. Han nikket, rettet seg opp i ryggen og så riktig så stolt ut.
Vi er i Afrika. Et kontinent jeg elsker og har et sterkt forhold til. Et kontinent der alt er annerledes fra Norge - iallefall det meste. Mannen jeg møtte het, direkte oversatt - "skittentøy", men var en strålende mann som ikke så ut til å la seg påvirke av det noe spesielle navnet sitt.

Senere har jeg også møtt på "Coca Cola", "Open Door" og "Panasonic" for å nevne noen. Samtlige like fornøyde og noen kanskje også litt uvitende om betydningen av deres navn. Jeg har sett ungdommer i kirkekoret stå med t-skjorter de har "arvet" fra Norge, med store RFSU-bokstaver på. Lykkelig uvitende om hva de reklamerer for. Det hadde nok blitt stor oppstandelse her i Norge, om kirkens ungdommer reklamerte for kondomer og slikt - men i Afrika? Ingen bryr seg. Det viktigste er å ha klær på kroppen, ikke hvordan de ser ut. Jeg syns det er herlig, for hvor lett har ikke vi for å dømme hverandre nedenom og hjem dersom noen skiller seg litt ut her i lille Norge? Kan det være vi har noe å lære?

Tilbake i Norge. En av mine nærmeste er en flott mann med langt hår, piercinger i ansiktet, tatoveringer på kroppen og naglebelte om livet. Han ser røff ut, men øynene stråler og gjenspeiler hvem som bor i hans hjerte. Han er en bevisst og flott familiefar - men han skiller seg ut. Han har blitt forvist fra menigheter grunnet "upassende utseende", mistenkt for nasking i butikker og ført inn på bakrom for å kroppsvisiteres - og gått ut derfra som en fri mann og fått vekterne til å måpe i det han snur ryggen til dem. Han bærer et stort kors på ryggen der det står "Holy Riders". En kristen mc-klubb.

Er vi litt raske med å dømme mon tro?

Hva er det som får oss til å tro at barn med spesielle navn må være noen små bøller - eller at det å bo på beste vestkant er å sette likhetstegn med lykkelige familier? Hva er det som får oss til å tro at mennesker
i rullestol ikke kan snakkes direkte til, men må snakkes til gjennom den som triller stolen? Hva er det som får oss til å tro at mennesker med en røffere stil enn hva vi er vant til, ikke kan være troende? Hva er det som får oss til å tro at mennesker med Downs - eller narkomane eller prostituerte ikke har de samme følelsene som deg og meg? Hva er det som får oss til å tro at pene mennesker med pene klær, pen ektefelle, pene barn og pent hus, lever vellykkede liv? For noen av oss er det slik at vi dømmer, lager oss en formening, for fort - og jeg bare undrer meg - for vi tar så ofte feil. Så veldig, veldig feil.

Jeg har skrevet mye om at jeg bærer med meg mye bagasje. Jeg har også hatt mine perioder i livet der stilen har variert noe. Jeg har vært den frika, hippie mc-jenta med piercing og farget hår - og jeg har vært den striglede, merkebevisste, preppy jenta som var opptatt av å signalisere vellykkethet. To motpoler, utseendemessig - men selvom jeg har kavet med å finne ut av livet, har hjertet mitt hele tiden vært det samme. Det har hatt en tro på Gud - tross alt.

Hva slags bagasje har du med deg? Lar du den definere livet ditt - eller lar du Gud få definere hvem du er? Ofte er det lett å tenke at "med alt det jeg har med meg av sår og skyld og skam, er jeg ikke verd å elske", fortiden blir som en lenke om foten - men sannheten er at Gud ser deg som skinnende ren, vakker, fantastisk, hel - og tilgitt. La ikke mennesker rundt deg få definere hvem du er - la ingen få tråkke deg ned med sine ord eller gjerninger eller med sin fordømmelse. Rett opp ryggen, smil og vær stolt - enten du er en rocka biker, en punk eller en striglet, fin frue eller herremann. Alt er like bra.

Også skulle jeg ønske vi kunne lære av de stolte afrikanerne - der klær er viktigere enn merket på dem, der personlighet er viktigere enn navn, der å hjelpe hverandre er viktigere enn å se ned på dem som er annerledes, der det er viktigere med et sted å sove enn glasserte takstein over hodet - og der de som har et hjerte fylt av Gud, lever slik at det synes, høres og kjennes.

Jeg syns du skal være stolt om du våger å skille deg litt ut. Mennesker ser det ytre, men Gud ser til ditt hjerte - og det ditt hjerte er fylt av er også det som betyr noe her i livet. Det er det som definerer deg.

I Bibelen står det faktisk at "mennesker ser til det ytre, men Gud ser til ditt hjerte" - og akkurat det - er så uendelig trist og så uendelig godt på samme tid. Fordømmelsen finnes i altfor stor grad hos oss mennesker, men det finnes ingen fordømmelse hos Gud - bare et hjerte fylt av kjærlighet, som ser til ditt  hjerte og til mitt hjerte -   med kjærlighet.


                                                               Klem,
post signature50 kommentarer:

Oddvar sa...

Til ettertanke. Veldig bra skrevet. Takk!

Ingeborg sa...

Så er du tilbake igjen med dine gode ord, det er bra:)
Du har nå vært litt innom bloggen min mens du har hatt skrivepause, uventa og godt.

Jeg har det ikke helt bra for tida, håper det snart går over.

Fin ny uke til deg:) Varm klem fra meg.

Unknown sa...

Virkelig bra skrevet, du er et menneske som har mye å bidra med....det er jeg sikker på :)
Jeg har min bagasje men har funnet mannen i mitt liv som lar bagasje være bagasje og som elsker meg for det jeg har vært i gjennom for det er det som gjør at jeg er det mennesket jeg er i dag :)

Ønsker deg alt godt, du rører noe i meg...Tusen takk :)

Klem fra Camilla

Malin sa...

Du skriver godt syns jeg!

Katarina Eidsvåg sa...

Du skriver om det jeg brenner for, nemlig å se mennesker som de er og å se lenger enn bare det vi viser utad. Knall innlegg. Takk. Håper du har hatt en fin uke med mye hvile. Veldig glad for alt du deler her. Varm klem fra Katarina

Kristin sa...

Så godt og flott du skriver! Det er så sant at vi (iallefall jeg) veldig fort tenker negativt om mennesker som skiller seg litt ut. Senere har jeg mer enn en gang blitt flau over tankene mine når jeg oppdager at dette er et knakende godt menneske, med mange flotte sider og verdier! Viktig påminnelse igjen Spirea!! Ønsker deg en flott ny uke- måtte det gå oppover og framover;) Klemmer i fleng

Sissel Lindeman sa...

Jeg bliver som altid lige grepet av det du skriver om. Det treffer meg på en meget bra måte, for du beskriver alltingen så fint. Jeg kan leve meg inn i det og dermed forstå hva du mener. Ja dette var viktige ord, vi har alt for lett for å dømme hverandre. Og ofte blir det feil ja, det har du rett i. Håper du har kommet dig litt etter pausen din og at du sakte men sikkert også blir helt frisk. tenker på dig. klemmer fra Sissel

Hos oss i Nøkkeldalen sa...

så koselig med eit innlegg igjen fra deg!! håpar det går bra med deg! Ja det du tar opp trur eg dei fleste av oss kan ha godt av å lese, det er så lett for å ha forutinntatte meiningar om folk! sjølv om eg har bestemt meg for å ikkje tenke slik, tar eg meg fortsatt i å stadig gjere det. seinast idag, faktisk! tusen takk for eit kjempefint innlegg! og tusen takk for nok ein koselig kommentar på bloggen min, eg set veldig pris på det! ønsker deg ei bra veke! klem

VeroNot sa...

Sterke ord som får en til å tenkt gjennom hvordan man selv "oppfører seg" mot mennesker som er forskjellig fra seg selv.
Flott du åpner opp øynene våres og får oss til å tenke oss om.
Ha en fin dag i morgen! Mange gode klemmer

Anonym sa...

DA fikk jeg dagens andakt. Tusen takk. Dyp, ransakende og omrisset av en kjærlig Gud strømmer mot meg. Tusen takk og lykke til med uken som ligger der, - for deg.
Klem M

Monica Serina sa...

Spirea, du får meg til å tenke. Du stiller mange spørsmål i denne teksten som treffer meg og prosessen jeg er midt i. Så sitter jeg her, veldig sliten, og vet ikke helt om det er det som gjør det eller om teksten din som treffer. Jeg vil tippe en blanding. Men noe rører seg i meg.

Så må jeg si jeg ble utrolig glad når jeg så du hadde vært innom bloggen min. For å svare deg litt på den kommentaren så ja, det er nok en del av livet. Heldigvis kommer det en annerledes dag i morgen som du sier :) Og det gjorde det!
Jeg ønsker deg en nydelig uke! Må du nyte den og alt det gode den bringer. Jeg skal i hvertfall nyte den kommende uka. Selv om jeg skal opp 04.30 i morgen, men i gjengjeld setter jeg meg på et fly til Egypt;)
GOD klem fra meg til nydelige deg!

Anonym sa...

PS: - Også litt morsom, da. For noen navn de har i Afrika. Og for noen smil de har.
Klem M

Midnatsrop sa...

Tusen tack Spirea, för din välsignade inlägg, och även kommentar på min blogg. Jag gråter just nu, av både bedrövelser och tacksamhet. Tack för att du finns... Herrens beskyddande armar finnes omkring dig, och Goe Klem fra Småland til dig, fra mig !

loftkroken sa...

Der er du :))Ble så glad :)
Så masse kunnskap og historier du sitter på, helt helt utrolig
Spirea ♥ Glad du deler ♥
Tenk de har slike navn, måtte smile :)
Vi har veldig lett for å dømme utfra utseende,veldig trist!
Jeg vil i alle fall prøve å la mennesker få en sjanse eller to!
Men jeg faller sikkert noen ganger i det!

Takk for varm kommentar på bloggen,super kos ♥

Klemmer til søteste Spirea ♥

Unknown sa...

Kjære vakre NYDELIGE deg.
Du aner virkelig ikke hva dine ord betyr for andre.
Jeg er så glad du er tilbake etter en velfortjent pause.
Det du skriver er så sant.
Jeg vet så veldig godt hvordan det er å bli dømt for hvordan man ser ut eller er. Gleder meg over vær mail,kommentar og gode ord fra deg. Du har fått en spesiell plass hos meg.
Stå på, for du er bra og ikke glem: Du kan lene deg på meg anytime :)
Så tradisjonen tro må jeg minne deg på en setning i sangen "vår" This is my prayer in the harvest
When favor and providence flow
I know I'm filled to be empited again
The seed I've recieved I will sow.

Anonym sa...

Når eg ser du har lagt igjen ein kommentar hos meg blir eg så glad,alltid så godt det du skriver,du er heilt topp:)Eg har aldri angra på at eg begynnte å blogga,det å få så mange positive tilbakemeldinger,hyggelige hilsninger det gjør bare så uendelig godt,kan leva lenge på det,det kan faktisk få ein grå dag til å bli hakket bedre.
Du skriver så masse bra til ettertanke,blir så glad når eg ser du har kommet med et nytt innlegg,du når så mange og det er så flott:))
Stor klem fra Lillian.
Ønske deg ei fin ny veke:)

Katrine sa...

Det er fint å velge selv hvem vi vil være, men veien dit kan for noen være lang. Vi vil jo så gjerne passe inn. Livet handler ikke om å passe inn, men om å glede seg, nyte, le og leve. Vi finner oss selv, og blir tryggere på at den personen vi er, er bra nok. Vi er bra. Du er bra og jeg er bra. (Uansett vår ytre forkledning.)

Tusen takk for at du skrev slike nydelige ord til meg i dag tidlig. En finfin morgenglede. -og som jeg skrev til deg sist; jeg tenker på deg hver dag, og sender deg gode tanker, og håper du har bra. Du betyr noe for meg, kjære, flotte Spirea! :)

Toril sa...

For et nydelig innlegg!
Og takk for kjempe koselig hilsen hos meg!!
Blir så glad for sånne tilbakemeldinger..
og glad for å finne veien tilbake hit til deg :)
Vil gjerne følge deg og dine kloke ord videre!
Måtte den nye uka bli full av velsignelser.
Klemmer til deg :)

Aslak sa...

Jeg tror vi er alt for raske med å dømme, men ikke bare andre, også oss selv. Vi gir hverandre lite slingringsmonn og vi er for strenge og harde med oss selv alt for mye. Veldig bra innlegg. Vennlig hilsen Aslak

Tarifa sa...

Dette var veldig bra skrivd! Jeg er innvandrer og bodd i norge 10 år nå. først nå at jeg føler ikke meg så mye dømt lengre men i start var det veldi mye fordom kansje for hudfargen min eller svart håret. har lakt meg til som en følger og jeg er så glad jeg fant blogg din.mange fine krsiten blogger jeg har finnet i de siste dagene. det gir mye til meg. er kristen ortdoks. gud være med deg. hilsen tarifa

Jesus er svaret! sa...

Takk. Trenger stadig å minne meg på dette. Gud minte meg spesielt på dette når jeg bodde i Oslo og jeg ikke orket å trene noe særlig. Og han understreket dette med at hjertet mitt var mye viktigere for han enn en perfekt kropp. Hva er vitsen med å se strøken ut utenpå hvis man er råtten innvendig?
La oss bevare hjertet vårt! Og la oss leve hjerte-hjerte med andre mennesker!

Marguerite sa...

Tack för det som du delar med dig av,till glädje,eftertänksamhet och välsignelse för oss andra!!!...Herren vare med och över dig,kära Spirea!!!...KRAAAM!!!

Celia sa...

Mycket att tänka på detta, tack för det. Jag försöker skilja på att döma och att bedöma. Ibland är det hårfint och det är lätt att trilla ner i diket. Men om jag bara försöker se människor med Guds ögon så blir det enklare. Men jag övar varje dag.

Honney & Salt sa...

Så fantastisk fint innlegg også herlig sant :)
Det blir så alt for fort dømt , vi må bli flinkere til å se lenger inn. Takk for at du tok opp et viktig tema :)
Du er dyktig til å formidle og trekke frem fra dypet .

Magdalena sa...

tusen takk for hilsen i bloggen fra deg!
fin og personlig blogg du har! har også dype spor i livet mitt, mange tap som setter spor..
ønsker deg alt godt..
så blogges vi,- goklem,magny :)

Fabelaktig sa...

Du Spirea!
Når du skriver, så fanger du meg. Du tvinger meg til å reflektere... tenke, veie og vurdere. Takk for at du gjør det.

Jeg har mer bagasje enn de fleste, skal jeg ta det med meg? Skal folk få lov å dømme meg ut i fra det? Jeg valgte å begynne på nytt, jeg valgte ett sted å starte fra (bagasjen er med meg uansett og er en del av meg)

Fabelaktig ukestart til deg, håper du får en finfin uke. Jeg skal bare en kjapp tur til København, så denne uken er rolig for min del *deilig*

Fabelaktige klemmer&smil

Kate sa...

Hei på deg!! Herlig blog du har her. Og jeg syns du tar opp så mangen viktige tema! Dette med å dømme, fordømme og gjøre seg opp meninger for raskt det er jo en felle vi alle kan falle i. Jeg har tenkt mye på det og prøver så godt jeg kan å ikke gjøre det. Mennesker som kanskje ser annerledes ut kan være de nydeligste diamanter faktisk. Jeg følger deg videre!! Mange klemmer fra Kate i Rogaland :-)

Berre Kristin sa...

Viktig innlegg! Så alt for lett å laga seg ein oppfatning av menneske på bakgrunn av ytre ting. Utan at ein kjenner vedkommande i heile tatt! Prøver alltid å "la tvilen koma tiltalte til gode", og prøva bli kjend med folk før eg gjer meg opp ei meining om kven det er. Men ikkje alltid like lett. Takk igjen for at du belyser eit slikt tema:)

Anonym sa...

Veldig sant det du sier og veldig bra at du påpeker det. Håper det vekker oss opp. =)

Camilla Malvine sa...

Viktig å bli minnet på! Tusen takk! :D Enkelte av blogginnleggene dine skulle vært "pensum" i menighetsdrift... :) hehe. Mange klemmer herfra! Gleder meg til neste blogginnlegg <3

salige lavendel sa...

Ja, det er så aløtfor lett å dømme..vi har sikkert gjort det alle som en! Men det er bra å prøve å ikke gjøre det. Det er som regel ganske urettferdig, for vi vet så utrolig lite om andre mennesker og deres situasjon. Vi evner egentlig ikke å dømme noen, så vi burde la det være. Vi har nok med å prøve være en god utgave av oss selv =) Takk for koselig hilsen hos meg også. Du spør om det jeg lager er fra mitt eget hode - jeg får jo det meste av inspirasjonen fra de antikke bildene (fra bøker, magasiner og postkort)som jeg har samlet meg. Tonnevis av inspirasjon der, så det ville være helt feil å si at det er fra mitt eget hode. Jeg takker og bukker heller for de gamle kunstnerne som er døde for mange år siden og synes det er så bra at jeg har lov til å bruke deres kunst i min design. Jeg har så mange skatter i samlingen min, verdiløse for de fleste men en uendelig kilde til skapertrang hos meg =)

Askeladden sa...

Når jeg leste dette innlegget blei jeg faktisk provosert over fort vi dømmer andre mennesker.pga. det ytre. Men når jeg tenker meg om ser jeg hvor mye av inntrykket mitt av andre er basert på ytre ting. Det selv om jeg ikke ønsker det. Jeg vil jo se hjerte og det indre. Så dette innlegget var også en tankevekker. Takk for fine kommentarer på bloggen min:-). Ha en velsigne uke!

Dans på roser... sa...

Hei!
Først må jeg få si tusen takk for en kjempekoselig hilsen i bloggen min. Jeg liker det du sa, at "du ikke kom deg videre" =) Da traff jeg noe i deg, og det liker jeg, vettu ;)

Så veldig, veldig sant, dette du skriver.
Fasader er vi gode på, her hjemme på berget.
Jeg synes maskerade-leken vår er ganske kjedelig.
Jeg liker det som er ekte, nært og sant.
Tusen takk for et supert innlegg!

Nå skal jeg lage meg kaffe, scrolle meg litt nerdover i bloggen din, lese og kose meg.

Kathrin.
Skal b

Anonym sa...

Viktig og bra skrevet! Dette er noe jeg jobber med, jeg innrømmer glatt at jeg er kritisk og fordømmende men ser jo hvor negativt det er :-( Huff a meg. Jeg må og skal skjerpe meg. Takk for dette som du skrev som jeg syns åpnet øynene mine litt nå. Ha en god dag!! :-)

Joy sa...

Finaste Spirea,
Tack för varma goda ord hos mig...
Dina texter fångar verkligen mig - på ett bra sätt.
Personligen så inspireras jag dras jag till människor som ger massor av sig själva - vågar visa vem de är. Och då spelar det ingen roll om de är 20 år äldre än mig eller från en helt annan världsdel. Det är snarare det som ger dybde i en vännskap - att man har något speciellt och olika levserfarenheter att tillföra varandra.

Finaste onsdagen till dig kära bloggvän!

Stor kram Joy

Lykkemisjonen sa...

Du skriver så varmt og ekte og dypt om viktige temaer, veldig glad for at det finnes blogger som tar opp litt dypere ting:) Veldig gøy med rosa-blogger såklart, alt til sitt bruk, men herlig at det finnes et mangfold! Og dette er en blogg med substans!:):)

SV:Tusen takk! Så koselig at du liker innleggene mine, det gjør meg glad:):)

Maria sa...

Godt skrevet, og svært viktig! Vi er dessverre litt for ofte alt for flinke til å dømme folk etter utseende, bosted, osv. Vi tror vi vet noe om noen, men som regel stemmer det i svært liten grad. Viktig påminner!

eline sa...

Fant bloggen din gjennom en annen kristen nettside. Liker det jeg leser og følger deg videre.Blessings!

h.espe sa...

Nok en gang et innlegg med mening her hos deg! Det er nok helt korrekt som du sier - vi har mye å lære av Laundry og mange med han, vi må lære oss å se hva som virkelig er viktig her i livet!

Ha en fortsatt fin uke gode du!

Klemmer fra Hildegunn

Anne sa...

Kjære skjønne deg..
takk for nok et flott innlegg med den dypeste mening.
Noe vi alle trenger å bli minnet på.
Du er fantastisk!
ønsker deg gode dager.
Klem Anne

Madikken sa...

Heia supert innlegg
samtidig som jeg er her vil jeg takke deg for besøket inne hos meg.
Ønsker deg en god dag
klem

Maria sa...

Tusen takk, Spirea!
Det er så mye mer ved et menneske enn det vi kan se med øynene!

salige lavendel sa...

Er bare innom for å si god helg!! Håper du kan kose deg med den. klem klem

loftkroken sa...

God helg til godeste deg ♥ Så glad du finns ♥
Takk for super koselig kommentar

Masse varme klemmer slengest over deg ♥

Bente

Lises hjertegleder sa...

Kjære gode Spirea. De ting som betyr mest klarer du alltid å sette de gode, riktige ord på.
Er dypt takknemlig for de trøstende ord fra deg- det betyr mer enn du aner...
Den vanskelige tid jeg maila til deg om -er over -for denne gang.Men andre
prøvelser står i kø.
Jeg bøyer meg i støvet og ber om visdom gjennom utfordringene-
Gud bærer oss når vi selv ikke kan gå.
Kos deg med helg og dine kjære <3
Klem Anne Lise.

Katrine sa...

Jeg vil ikke være med i give-away, men jeg vil sende deg en klem, en god tanke, og et ønske om en helg fylt med glede, ny energi og vind i ansiktet. Fineste Spirea! :))

Forever Love sa...

For en fantastisk fin og sterk blogg, her renner tårene:)
Takk for hilsen hos meg, bra du la igjen et spor slik at jeg fant deg!

Gleder meg til å følge deg videre!

Klem T

Anonym sa...

Tusen takk for gode ord på bloggen min! Setter stor pris på ordene dine, både hos meg og hos deg!! ♥ God klem!!

lenapenas-verden sa...

For ein inspirerende fin blogg med tankevekkende og reflekterte innlegg. Syns det er skummelt kor mange stempel folk fårpga utsjånad, legning, heimstad og andre ting. Når til og med unger i barnehagen opplever merkepress og blir mobba om dei har feil kle blir det riv ruskende galt. eg har vore så heldig å jobbe med både narkomane, eldre, folk med psykiske lidelser og folk med psykisk utviklingshemming. Alle med sine gode og dårligere sider som alle oss andre.

Legg meg til som følger og ønsker deg ein fin mandag vidare ♥

Anonym sa...

Ønsker deg en fin uke...takk for treffende ord til ettertanke, veldig sterkt å lese,det gir håp å lese Hjertespor.

Takk for hilsen

klem