tirsdag 21. august 2012

Et "helt greit" ekteskap


                De to. Forelskede, lykkelige. Her og nå. Så mye som stemmer. Tilsynelatende.

Årene går. Ekteskapet er ikke som før. Borte er forelskelsen, de gode samtalene, intimiteten og gleden over hverandre. Han savner nærhet, sex og anerkjennelse. Hun savner oppmuntring, to lyttende ører og tid sammen. Han synker ned i sofaen etter jobb, sliten etter en lang dag. Hun fokuserer mer på barna enn på ham, og er opptatt med egne hobbyer på kvelden. De to. Side om side.
Det diskuteres -  alt fra barneoppdragelse til økonomi. Sårende ord, uenigheter og mangel på felles interesser. Jobb, barn, fritid krever sitt. Før de omtrent har merket det, har de sklidd lenger og lenger fra hverandre.

Så mye som ikke lenger stemmer. Hva skjedde underveis? Hva var det de gjorde da de giftet seg? Ga de etter for press fra venner, familie eller menighet? Tok de en altfor rask avgjørelse, basert kun på forelskelse? Var det klokken som tikket, og minnet om at det var på tide med barn? Var det den enes kjærlighetssorg og trangen til å fylle tomrommet, som gjorde utslaget? Eller var det alderen, følelsen av desperasjon? Eller....var det - ekte kjærlighet?

Mange gifter seg uten å ha snakket gjennom forventninger til ekteskapet og til hverandre, og ender opp med å bli skuffet. De fleste av oss har, i løpet av oppveksten,  bare hatt et fåtall av ekteskap som vi virkelig har fått se "up close and personal". Ofte bare ett faktisk(dine foreldres). Og selvom vi har brukt tid med forskjellige par, er våre tanker om hva et ekteskap virkelig er, begrenset til det ekteparene viser utad. Vi kan aldri fullt og helt vite hvordan noen andres ekteskap fungerer bak lukkede dører. Derfor entrer de fleste mennesker ekteskapet, med store "hull" i deres forståelse av hva et ekteskap faktisk innebærer.

Du og jeg har våre grunner for å være gift med den vi er gift med i dag. Vi har alle tatt våre valg, og mens enkelte aldri skulle ha giftet seg, har forhåpentlig de aller fleste gjort et godt, solid og lykkelig valg. Men noen ganger endrer alt seg - når tiden går. Hva gjør vi da? Må vi gå fra hverandre? Eller finnes det håp?

På en reise for noen år tilbake, kjørte jeg forbi to trær som sto side ved side. De hadde tvinnet seg fullstendig i hverandre. Jeg ble stående og tenke på hvor mange som bare lever side ved side - uten å virkelig ta del i hverandres liv, - tanker og følelser. Tenk å kunne leve, side om side, men likevel flettet i hverandre - slik at man skaper en enhet, et sterkt bånd som ikke så lett slites over. Det handler om å bli "ett" med hverandre. Men er det mulig å oppnå?

Jeg tror det er mulig å bygge sterke ekteskap, tross forskjellene, men desto større forskjeller og uenigheter, desto hardere jobbing. Et solid ekteskap handler om investering på flere plan, og det er faktisk ikke så vanskelig å gjøre små grep som kan utgjøre en stor forskjell. Og klarer dere det ikke på egenhånd, står det stor respekt av dem som søker hjelp hos en veileder. Det krever mot og styrke.

Gary Chapman, en av mine favoritter innen ekteskapsveiledning, sier at det handler om investeringer på det emosjonelle, fysiske og åndelige plan. Vær tilstede, se den andre, lytt og bry deg om. Ta deg tid. La ikke solen gå ned over deres vrede. Si at du elsker.
Vær raus med klemmene, gi et kyss når du drar på jobb, hold hender når dere går tur. Sex er dessuten en viktig del av ekteskapet, selvom noen kan se ut til å mene det motsatte. Å være intime, frigjør endorfiner ("lykkehormonet" i kroppen), skaper nærhet og sterkere bånd.
Be for og med hverandre, la fortiden ligge - og prøv å legge alle bekymringer på Han som kan hjelpe.

Altfor mange tar til takke med et middels fungerende, "greit nok" ekteskap. Altfor mange gir også opp for raskt. Noen ganger er det virkelig ikke håp. Men veldig ofte er det mer enn nok...
Og der det finnes håp, finnes det også muligheter. For et sterkere ekteskap, for sterkere bånd. Du kan begynne i dag - med å gjøre en liten endring overfor den du er gla i. For små endringer, kan føre til store utfall  - og få ekteskapet ditt fra "helt greit" til "veldig bra"....

                                                              Klem,
post signature
♥ Tusen takk for alle fine kommentarer dere kommer med. Dere har mer en enn gang snudd en
 kjip dag om til en fin dag, og det er jeg så takknemlig for. Takk for oppmuntringer, støtte og for alle 
mail...Jeg er for tiden litt uinspirert, har for mye å tenke på - og er heller ikke særlig god på å besøke alle dere bloggvenner. Kommer sterkere tilbake... Og dersom noen har spesielle
tema-ønsker, kom gjerne med dem - kanskje jeg blir inspirert? ;) 


47 kommentarer:

Maren Sofie sa...

Viktig, viktig. Vi gikk på samlivskurs før vi gifta oss, og det gjorde god nytte her hos oss. Men nå har vi vært gift bare kort tid enda og er uten barn. Syntest det er så bra du setter fokus på åssen det kan gå for mange, og jeg syns du setter håp i folk her jeg. For jeg tror også det er muli og fikse opp i mye som har gått galt gjennom årene..Takker for dine tanker rundt dette, klemmer fra maren

Sonja sa...

Syns det er så mange som sliter i ekteskapet jeg. Selv er jeg samboer, og det er ikke så mye bedre det. Det er ikke det jeg sier, men det er rart hvor mange som ikke helt får ting til. Tror mange gifter seg for fort eller føler på de der tingen du nevner her. Press eller tiden som går. Veit ikke, men det er et viktig valg. Jeg håper å gifte meg med sambo om en stund. Og frem til det bruker vi god tid på å jobbe med ting så vi veit hva vi gjør. Fin blogg du har Spirea. Sender deg en mail snart. Sonja.

Marguerite sa...

Vilken fantastisk bild,på dessa två träd,som snott sig om varandra!!Har aldrig sett något liknande!!!

Jag träffade min Kalle,när jag bara var 14 år.(idag är jag 55) Vi har alltså varit ihop nästan hela livet.Visst har det "stormat"många gånger,men vi har alltid kunnat prata om allting.Han är min allra bäste vän och vi har gått igenom så mycket tillsammans...När vi fick möta Jesus (1982),fick vi också en djup andlig gemenskap...då uppnådde vi den största lyckan man kan få,i ett äktenskap,här på jorden!!!
När våra tre barn,flyttat hemifrån och vi blev själva,är det också viktigt att ha gemensamma intressen att dela,som vi då har med motorcyklarna...
Framför allt är det A och O,att kunna prata med varandra om allt och inte låta "solen gå ner över ens vrede"!!!

Det är många som tar det lätt,på det här med äktenskap och ger upp alldeles för tidigt,men har man lovat,inför Gud och människor,att älska varandra i nöd och lust,så har man. Även i dagar av nöd...
Jag är så tacksam,,,tycker att jag har världens bäste man och jag är så rikt välsignad!!!

Tack för ditt inlägg, Spirea!!!
Var välsignad,du också!!!
KRAAAM!!!

Anonym sa...

Velger å være anonym nå, enda jeg er en av dine faste lesere og pleier kommentere ofte. Må bare ta av meg hatten for at du våger sette ord på ting som mange sliter med. At du i tillegg tør nevne dette med sex i en kristen-blogg syns jeg er helt topp. Du går litt utenfor grensene og utfordrer tabuer, men det liker jeg. Så får noen andre kanskje bli røde i toppen ;-)
Vi har slitt mye i vårt ekteskap og er enda ikke gjennom. Noen dager har jeg lyst å gå, andre dager har jeg lyst å bli. Hva gjør man da? holder ut og jobber med ting? Jeg syns det er vanskelig, men jeg håper og tror vi skal få til dette. Er midt i 40årene og våre mange barn har nok tatt for mye av oppmerksomheten vår. Jeg syns du utfordrer og oppfordrer og jeg håper dette innlegget får dem som skal gifte seg til å tenke seg om hva som er motivet. Jeg håper det er ekte kjærlighet.

Håper du har gode dager, Spirea. Og angående tema. Hadde du våget å skrive mer om ekteskap der nærhet og intimitet er fraværende? Også lurer jeg på om du kan skrive om all den dobbelmoralen som finnes rundt om, også i kristne miljøer?

MittLilleHjerte sa...

Kjempebra skrevet og mange vil kjenne seg atter en gang i det du skriver, spirea:)
Og bildet var virkelig prikken over i`en til inlegget ditt i dag:)
Fin dag til skjønneste Spirea;)

klemmer i fleng!

Hilsen Janne

Anonym sa...

Veldig bra, Spirea. Meget godt og tydelig skrevet. Du er vis og du er sann og ekte. For de fleste som sliter i ekteskapet finnes det håp, om de bare våger å gå til veiledning. Den er jo sterk, som våger å innrømme at; dette får vi ikke til. Da er det håp. Takk at du bringer dette opp. Måtte det bli til et puff for flere som har det vondt og vanskelig og har glidd fra hverandre. Det finnes mange gode veilere rundt omkring. Både innen kirken og det offentlige. Takk at du er så frimodig og modig. Gud velsigne din penn.
Klem M

Anonym sa...

I dag tror jeg du får noen anonyme kommentarer. Også fra meg. Jeg sitter her og gråter over mitt ekteskap som brast. Gråter over alt som ble tatt fra meg. Vi klarte det ikke. Ga ikke opp for tidelig, men klarte det bare ikke mer. Jeg syns det er så vondt. Og noen ganger ser jeg ikke håp eller veien videre som nyskilt. Finnes det håp for oss som går fra hverandre også? Jeg vet ikke din erfaring med skilsmisse, men jeg ønsker meg veldig noen ord om håp til oss som det brast for. Det måtte vel være mitt tema-ønske, da. Jeg liker forresten bloggen din meget godt. Du er "one of a kind" her i bloggeland. Varm hilsen ........

Sissel Lindeman sa...

Tak for alt du deler og gir av deg selv. Noen gange undrer jeg meg over hvor du får alle dine tanker fra. Du skriver knallende godt. Jeg har vært gift i mange år. Giftet meg med "den rette" mannen og det er jeg taknemmelig for. Hver dag takker jeg faktisk min Gud for at Han ga meg min mann. Vi har vært mye lykkelige, men også gått igjennom mye vondt. Det har stått sin prøve og vi kommer styrket ud af det. Jeg syns du udfordrer oss i dag og det har vi godt af. Ønsker deg en skjønn dag. Har forstått dere har mye fint vær der i Norge nå. Varm klem, Sissel

Anonym sa...

♥ ♥ ♥

Unknown sa...

Du er bare helt fantastisk til å sette ord på ting, fantastisk flink til å skrive :)
Jeg tror nok de fleste som leser dette kjenner seg veldig igjen om man er gift, samboer eller har vært noen av delene. Ingen har sakt at det skal være en enkel ting å leve og det er opp til oss selv å gjøre det beste ut av livet vårt selv om det innebærer knall hard jobbing....EVERY DAY!!!
Takk for at du er du Spirea og du legger igjen de herligste spor hos oss andre...værtfall hos meg :o)

Ha en fortsatt fin dag, her er det fantastisk deilig å varmt i dag, håper det er det hos deg også :o)

Klem fra Camilla

Med kjæleik til livet sa...

ord til ettertanke dette her ...

Eg er så heldig at om noen dager skal eg feire 21 års bryllupsdag med min kjære mann -- lykke ;)

grip dagen - nyt den - monikaklemma

Humlehagen sa...

Dette var bare SÅ bra skrevet,Spirea-takk til deg for så interessant påfyll i hverdagen!:)Blir alltid gående å tenke på det du formidler..så dype og viktige ting som angår oss alle.:)Alt godt til deg fra meg!Så håper jeg du har en fin dag.:)Mange klemmer herfra!:)

Aslak sa...

Kanon! spikern på hodet. velsignet uke til deg.

Tina sa...

Tøft av deg å skrive om dette. Mange "burde" kjenne seg igjen for mang fler enn vi skulle tro, har det vanskelig i ektskapet. Fantastisk bilde du bruker om de trærne, og fantastisk bilde øverst i innlegget.
Takker for alt du gir. klem

EIt pust i kvardagen sa...

Hei igjen. Du skriv kjempefint. Kjekt å vere tilbake frå ferie og lese på bloggen din. :) Tusen takk for alle kommentarar som du legg igjen på min blogg, det varmar veldig. Eg synes det er så kjekt å kome inn å sjå at du har skrevet noko til meg, tusen takk til deg! (Har forresten svart deg på min blogg denne gongen...)
Håpar du har det bra, flotte tankar du delar me oss. Eg håpar at eg i framtida vil få eit godt ekteskap, og at du har det veldig bra med din familie! :) Til slutt, veldig fint bilde du har tatt på reisa. :)

Venke Synnøve sa...

Bra skreve, og virkeleg ord til ettertanke... Når ein har små ungar er ofte ekteskapet/forholdet ting som må gjerast,vaskast, ordnast,ryddast, og når ungane er i seng er me alt for flinke til å gjera kvart vårt. Me snakke om å bli flinkare til å vera ilag...trur dette er noko me berre Må gjera!
Takk for at du skriv så kjekt, og inspirerande! :)

Malin sa...

Du skriver så utrolig godt Spirea. Spot on hver gang! Veldig viktig tema du tar opp her. Tror mange har følt på det du skriver om her ila. et langt forhold. I større og mindre grad.

Fjordheim sa...

Ja her var det mange viktige moment.
Har også lese en del av Chapman. Veldig lærerikt.
takk for at du setter søkelyset på så mange viktige ting.
Du har virkelig en misjon med bloggen din.
God klem fra meg )

Fredrik sa...

Liker at du skriver om litt "hot stuff", Spirea. Mange trenger å høre dette. Mange lever på overflaten og viser kun fasaden. Godt skrevet! Hilsen Fredrik

Miriam sa...

Dette var så bra. Men kan tenke en del ikke helt tørr kommentere dette. Sensitive greier du skriver om, og ingen vil vel helt innrømme at de har det leit i forholdet/ekteskapet sitt. Sier som andre her: du utfordrer og får oss til å tenke. Tror mange som står på trappen til å gifte seg kanskje får litt å tenke gjennom. Selv er jeg ikke gift enda, men tenker ofte og mye gjennom det du skriver om, hvordan ting kan forandre seg. Syns du er modig spirea som tar opp litt sånn tabuting. Fortsett med det! ;-)
Klemmer fra Miriam

Livets små øyeblikk sa...

Viktige ord og tanker Spirea, likte godt det du skriver om å investere i et forhold, tror mange glemmer det når hverdagen kommer og blir sittende igjen skuffet fordi det ikke ble som de trodde.

Fineste onsdagen til deg,
og god klem:)

Unknown sa...

Jeg tror mange flere enn vi vet har et vanskelig ekteskap. De små rådene du kommer med her er fine og viktige, og jeg skulle ønske mange klarte fokusere slik i det daglige. Men når man har kjørt seg helt fast i et spor, må det vel løses opp en stor knute først tror jeg. Blir bare overfladisk å gi hverandre komplimenter eller prøve å være nære, visst at alt annet gjør vondt langt inni hjertet. Snakker litt av erfaring. Har det veldig bra i dag :o) Forresten tror jeg det krever litt "guts" å svare på innlegget ditt i dag, nettopp fordi så mange sliter sånn. Ha en fin dag søteste.

Nadine sa...

Am l.o.v.i.n.g your honesty and your glow for the marriage. Loads of people need guidance and encouragement. Thanks for sharing. Ps. Been a while since I´ve stopped by. Been busy writing my little book, but hopefully more blog-time from now on. Bless, bless

Anonym sa...

Hei søteste deg:)
Du tar opp kjempeviktige ting og eg kjenner meg litt igjen at etter å vært gift i snart 13 år så har ting utvikla seg både på godt og vondt,ser særlig hos oss at det går så masse opp i ungene at eg ser at eg av og til har så nok med å klare å holde hode over vannet sjølv og gi alle kjærlighet og omsorg så ingen blir gløymt at det kan gå litt på bekostning av mannen,det er viktig å ikkje gløyme å ta tid med kvarandre og gi oppmerksomhet av ulik art egentlig.
Ekteskap er jobb,hihi nå må eg skrive opp datoen for 13 års d

agen så ikkje det går i gløymeboka,faktisk 28 august så det nærmer seg:)

Ein flott dag til deg:)
God klem fra Lillian

Fredrik sa...

Leste dette en gang til nå på morgenkvisten (enda jeg burde hatt hodet fullt av jobben). Vil bare si at jeg liker at du tar opp det med sex. Hvem er det som gjør det av kristne bloggere? Og jeg tror, mann som jeg er, at mange (særlig menn) savner dette når tiden går og ender opp med frustrasjon og følelsen av å ikke være attraktiv lenger. God onsdag!! F.

Katarina Eidsvåg sa...

<3 Sensitivt tema. Så det blir med et hjerte fordi du er så bra! Klem

amo sin blogg sa...

Kjære deg, du tek opp eit tema som angår dei fleste.
Etter over 40 års ekteskap, sjølsagt med oppturar og nedturar, som eg trur er naturleg når to menneske skal tilpasse seg kvarandre, har eg lyst å nemne nokre ord frå Profeten av Kahlil Gibran:
"La det være avstand i deres samvær, Og la himmelens vinder danse mellom dere" vidare: "Fyll hverandres beger, men drikk av hver sitt.
Del brødet med hverandre, men spis ikke av samme bit."
"Og stå sammen, men ikke for nær hverandre. For templets søyler står atskilt, Og eika og sypressen vokser ikke i hverandres skygge."
Dette trur eg er noko av det viktigaste i ekteskapet, RESPEKT for kvarandre !
Ellers er eg forundra over å lese ovanfor her at seksuallivet og spørsmål om det,er tabu i ekteskap mellom kristne.

Ingar sa...

Igjen et viktig tema, et herlig bilde og kloke ord fra Spirea! Diagnosen i overskriften kjenner nok mange igjen, jeg kaller det ekteskap på «tomgang» hvor hver holder på med sitt, sliter og strever. Det trenger ikke være noen stor konflikt i utgangspunktet, men den gode kommunikasjonen har stoppet opp, deretter også nærheten og intimiteten. De fleste som har vært gift noen år har nok vært der, og det tærer på den investerte «egenkapitalen» i ekteskapet. Da er det tid for å ta grep! Kona og jeg har vært gift i 30 år og vi har også vært der i noen kortere perioder, noen ganger var det jeg som tok initiativ og ansvar for situasjonen, andre ganger var det hun som gjorde det. Gary Chapman er verd å lytte til, et ekteskap der ektefellene slutter å investere i hverandre vil automatisk tørke ut og får problemer når utfordringene kommer. Men i bunnen ligger ekteskapsløftet, det er et viljespørsmål vi har gitt innfor Gud. For et kristent ektepar hvor alt har sluknet er det fortsatt håp hvis begge parter er villige til å ydmyke seg innfor Gud, men den prosessen trenger man hjelp til!

Stig sa...

Så reportasjen om deg i Agenda 3:16 og ble nysgjerrig på bloggen din. Er glad jeg tok turen innom her. Du skriver så treffende og det er mye jeg, og sikkert mange andre, kan kjenne seg igjen i. Flott at du tar opp tema som ikke så mange andre skriver om, og flott med kristent fokus på bloggen din. Her kommer jeg tilbake. Ønsker deg Guds velsignelse over hverdagen og alt du står i. MVH Stig.

Anonym sa...

Så viktig å kjempe for det en har ♥ Jeg er takknemlig for å ha fått vært gift med samme i 23 år,forhold må pleies jevnlig ellers dør det:/Og vi har nok vært på god avstand fra hverandre i perioder.Det er når det er tøffe omstendigheter og tett skjema slikt skjer!
Hver lørdag har jeg og mannen en liten koselig ting vi bruker å gi til hverandre ♥ Barna kniser litt hver gang vi gjør det,hi hi

Tusen takk Spirea for at du tar opp dette viktige temaet ♥

Klem B

Camilla Malvine sa...

Kjempebra innlegg - igjen!
<3

Katrine sa...

Denne gangen har du faktisk truffet ukens store tema hjemme hos oss. Det kommende året kan føre med seg store endringer. Vi har høsten til å finne ut hva og hvordan vi ønsker å satse, så tusen takk for gode samlivsråd, ekteskapsråd og fine tanker om temaet.

Jeg er glad for at du nøt en herlig sommerdag sist du la igjen en hilsen hos meg. og kanskje, kanskje har du nå tatt et forfriskende norsk sommerbad. Du er til og med så heldig å ha nokså varmt vann. Jeg elsker å bade. Her er det regn og innekos. Jeg liker det også.

Jeg håper at dagene dine fremdeles er fine, lite strevsomme, glade, opplevelsesrike, og at ekteskapet ditt er verdt å jobbe for. Jeg mener i hvert fall at du i deg selv er verdt det.

- og husk, Spirea; ta kontakt med meg hvis jeg kan bidra meg noe. Nå er jeg noenlunde tilbake til meg selv etter sommeren og jeg er tilstedet mer enn noen gang. :))

tonje boganes sa...

Fint innlegg, Spirea!
Godt å høre at dere har hatt deilig sommervær. Her er det skiftende, men i grunnen ikke så kaldt, så deilig er det. Disse siste dagene har vært sååå spennende med minstemann som også startet på skolen.

Ønsker deg fine dager!
Klem

Frk Elton sa...

Nok en gang, tusen takk for ordene dine, så viktige og så nærliggende for mange av oss. Du er en stjerne i bloggeland!
Vår forhold har vært en stor prøvelse på mange måter enda vi bare har vært sammen i 5 år, men vi jobber med det. Derfor er det på en måte godt å høre at andre også sliter litt. (ikke at jeg unner noen å slite) man føler seg i allefall litt mindre ensom slik ;)
Takk for kommentarer Spirea :) Å ja lillegutt ble veldig fornøyd men kjøkkenet sitt, roter til tider noe dugelig men han har lagd mange flott "måltider" der ;)

Håper du får en god dag!

Klemmer

Spirea sa...

Kjære deg, takk for kommentar - og for at du syns det er bra jeg tar opp dette med sex (enda det var i kun få setninger ;)) Når det gjelder ditt tema-ønske om fraværene intimitet, så kanskje - kanskje det kommer, men jeg må kjenne meg inspirert til å skrive om det...Vi får se, men ja, det er et viktig tema - og jeg kunne nok få lyst til å skrive om slikt ;)). Dobbeltmoralen i kristne miljøer? tja, jeg ville vel sagt at dobbelmoral finnes overalt, ikke bare i kristne miljøer - men kristne har kanskje et større ansvar enn ikke-kristne, i og med at vi prøver å leve etter Guds ord.. - og dermed kan fallhøyden virke større...Men vi er bare mennesker, akkurat som dem som ikke tror. Så om jeg kan skrive om det? mulig, men da om dobbelmoralen generelt ;) håper du forstår hva jeg mener....
Jeg ønsker deg alt godt for deres ekteskap og når man er i tvil, som du sier - det er da man oppsøker hjelp - om dere ikke allerede har det. Jeg vil råde deg til det :)
Må Gud velsigne deg og din du er gift med, og må han gi dere dager der dere igjen kjenner på den store kjærligheten overfor hverandre. Nok til å kjempe for. Klem, Spirea

Spirea sa...

Takk Fredrik :) Det tror jeg du har rett i. Kanskje særlig menn kjenner på en slik frustrasjon, og det er leit og vondt når det blir slik. Jeg står for det jeg skriver her, at sex er en nokså viktig del av ekteskapet. Ser ut som vi er enige ;) Ønsker deg en fin uke videre, Fredrik :)

Spirea sa...

Kjære alle, takk for så mange fine, reflekterte og ærlige kommentarer. Noen av dere våger å sette ord på det som er vanskelig, og det står det virkelig respekt av :) Jeg håper dere alle finner ut av hva som "gnager" og hva som kan og bør gjøres videre.
Og til dere som forteller om år som ektepar og deler av deres livserfaring og gode råd. Takk, dere - som har gått foran og med erfaring, er gull verdt for oss litt yngre.
Takk for at dere tar dere tid til å legge igjen noen ord, det varmer og jeg skal innrømme dere rører meg til tårer med alt dere åpner om og forteller...Takk! Ønsker alle en fin uke videre (snart helg!) :) klemmer

Refleksjon på livsvegen sa...

Sterkt innlegg!
Vi har holdt av og holdt ut i 25år!

Livet er ingen dans på roser, og kan vere hardt å leve..

Mira sa...

Du er god til å sette ord på ting!
Me har vært gift i 20 år.
Oppturer og nedturer heilt klart.
Men sånn er det vel for de fleste.


Ønsker deg ei fin helg!
Klem,

ralfefarfars paradis sa...

Kjære Spirea...kjærligheten er verdt å kjempe for...jeg tror ofte vi kan ha litt for høye forventninger til hva den andre og hva vi selv skal kunne klare å gi hverandre hele tiden.Så lenge man kan snakke sammen om alt- så tror jeg mange vil tåle at enkelte deler av samlivet blir nedprioritert for en tid- jeg tror det er når man føler at det ikke finnes noen løsning, eller at løfter blir brutt igjen og igjen- at man begynner å løsrive seg fra den andre for godt...så tror jeg stoltheten vår ofte står i veien også. En skilsmisse er ikke bare vond for dem det gjelder- men den kan bli en stor belastning for familien rundt,særlig når det er barn involvert- plutselig får man nesten ikke treffe dette barnet lengre som man før traff stadig vekk-jeg vet ikke -men så lenge folk ikke har barn tenker jeg at de får gjøre som de vil- men når det er barn med i bildet synes jeg det blir så mye, mye vanskeligere- for de er jo helt uskyldige...jeg lurer på hvor mange barn det er som går med et hemmelig håp om at mamma og pappa skal bli glade i hverandre igjen? Man skal absolutt jobbe med forholdet sitt- men noen ganger er livet så krevende at alt må legges på vent- men forhåpentligvis skal ekteskapet vare til døden skiller- og da vil det alltid komme bedre dager der man kan begynne med friske midler igjen;)Håper du får ei riktig fin og velsigna helg Spirea- så venter jeg i spenning på neste innlegg fra deg. Når det gjelder lekehytta så er regelen ingen sko inne, det går fint foreløpig;) Stor klem til deg.

Anonym sa...

Du skriver utrolig bra! Jeg er ny leser av bloggen din, etter å ha sett den i Agenda. Elsker det jeg leser her. Tåler du konstruktiv kritikk? Jeg syns at tekstene noen ganger er litt lange. Interessante og gode, men litt lange. Tror kanskje flere hadde lest alt fra a til å om det var noe kortere. Jeg leser alt du skriver fra a til å og er himmelfallen over hvordan du setter ord på tanker og følelser. Bare et lite tips dette, håper du ikke blir sur på meg :-) Er forøvrig en dame på 39, med tre viltre småbarn og en mann som jobber offshore. Vi vet alt om at det kan tære på av og til. Men heldigvis går det ikke for lenge før vi ordner opp. Hvis man gnager over år, tror jeg ekteskap fort kommer inn i vonde mønstre det er vanskelig å bryte ut av. Takk for tankevekkende ord. Du er som en annen her skrev: en stjerne i bloggverden. Takk. God helg. S.V.K

Spirea sa...

Kjære deg, takk for så fin kommentar! :) Og joda, jeg tar konstruktiv kritikk, jeg :) Syns det er fint du er ærlig om hva du syns kan forbedres - og tro meg, du setter bare ord på noe jeg selv er veldig klar over ;) Men du skjønner, jeg har så mye å hjertet!!
Men ja, jeg tar det til etterretning. Når èn mener det, er jeg nokså sikker på at flere mener det samme, så jeg skal prøve så godt jeg kan å lage innleggene litt kortere. Noen ganger er det absolutt mulig - andre ganger helt komplett umulig ;)
Igjen takk skal du ha for gode ord og innspill. God helg til deg :) klem

Anonym sa...

Takk for at du deler ditt syn med verden! Er veldig glad for at du gjør det, fordi det er dager da alt går helt feil og trenger virkelig ord som dette og at du har frimodigheten til å skrive. Kan du skrive mer om dine egne erfaringer med å være kristen? Altså hva har du opplevd som kristen, positivt eller negativt. Blir glad bare du gjør det :)

Spirea sa...

Tusen takk for dine fine ord, det varmet :) Gla for å høre at du liker at jeg deler :) Og ja, jeg kan absolutt skrive mer om egne erfaringer som kristen. Jeg har lenge tenkt på det, og kanskje du nå bekreftet for meg at det er på tide med litt mer om akkurat det. Så ja, det kommer :) Klem til deg - med ønske om god helg!

Kaja Elisabeth sa...

Fint innlegg! Så bra du tar det opp og er realistisk i forhold til ekteskap og hva det innbærer. Savner dette tema blant mine venner og kjente. Viktig, viktig tema :)

w sa...

Så flott innlegg:)
Det er så viktig å ta vare på hverandre. Jeg og mannen min har 15 år sammen i okt. i år. Jeg kan med hånden på hjertet si at vi får det bare bedre å bedre:) Men jeg har gjort en ting så og si hver dag i sikkert 11 år og det er å be til Gud for ekteskapet vårt. Og jeg tror at Gud hører bønn og velsigner oss med et godt ekteskap;) Vi kan sikkert alle bli enda bedre og vi slutter ikke å jobbe for ekteskapet. Foruten om Gud, er mannen min det viktigste i livet mitt.;)

Stor klem

Mizi Margueron sa...

Jeg heter Linnea Magnus, jeg kommer fra Oslo, men jeg er flyttet til Skottland med mannen min, jeg vil dele denne gode nyheten om livet mitt med alle og med de som trenger hjelp i tårnekvinner / Forhold. Jeg led i seks år, min mann forlot meg og fortsatte å ha en annen kvinne bare fordi familien hans ikke elsket meg, og fordi jeg ikke kunne gi ham en baby, gråt jeg i syv år fordi mannen min skilt meg. Jeg leter etter staver som skyen hjalp meg på nettet. Jeg møtte så mange tryllekunstnere, de hevdet alle pengene uten å hjelpe meg, men den 3. juni 2019 så jeg et online bidrag fra en god magiker som heter Drigbinovia. Jeg bestemte meg for å komme i kontakt med ham da jeg kom i kontakt med ham, han fortalte meg at problemet mitt var løst fordi jeg hadde kontaktet ham, jeg fortalte ham alt mitt problem og han lovet å hjelpe meg å returnere mannen min tilbake. Drigbinovia instruerte meg og viste meg hva jeg skulle gjøre så jeg følger alle instruksjonene og gjør det han ba meg gjøre etter tre dager han fortalte meg at mannen min vil ringe meg før jeg sover den dagen og beklager. Så snart han fortalte meg alt, ringte mannen min meg og spurte meg om å ta ham tilbake etter seks år med skilsmisse. I dag deler jeg denne meldingen fordi jeg vil at verden skal vite og det er en god jobb, og jeg er også veldig glad for å være gravid, og for de av dere som trenger hjelp, problemer med jobb eller kampanje, kontakt Drigbinovia i dag og løse problemet ditt her er e-post: doctorigbinovia93@gmail.com eller whatsapp ham på jeg +2348144480768 Jeg lover deg at ditt problem vil bli løst