lørdag 12. januar 2013

På våre høye hester

Han hadde akkurat fortalt om sin fortid. Der drømmer brast og hjertet knuste. 8 år fikk de sammen, før hun gikk lei. Død var kjærligheten, vennskapet, begjæret. Borte. Det hadde hun bare bestemt. Å leve med den samme mannen livet ut ble for kjedelig. Dessuten var det jo så mange flotte menn der ute, og hun ville leve livet - som hun sa....Løftene hun en gang ga, ga hun blaffen i. "Kjemp for oss" ba han. "Jeg elsker deg ikke lenger" svarte hun hardt og snudde ryggen til.

Nå satt han der. Trengte en å snakke med. En han trodde hadde visdom og evne til å lytte. En han trodde var en venn. "Dette er ikke bra" sa "vennen", i en ovenifra-og-ned-tone. "Dere som er kristne må da kunne klare å holde liv i ekteskapet!?". Hodet sank ned mot brystet. Blikket landet på armbåndet rundt håndleddet. "WWJD?"("WhatWouldJesusDo?") sto det med kraftige bokstaver, som  en påminnelse i alle slags situasjoner. Nå ville han bare vekk derifra...

Brått ble han revet ut av tankene. "Skilsmisse er en styggedom vi må styre unna" sier "vennen", og rynker brynene. Ingen medfølelse, bare skarpe ord og hardnakkede meninger. Da han omsider klarer å reise seg og gå - er han mer nedbrutt enn da han kom.

Senere får jeg høre om det. Og jeg hverken klarer eller ønsker å forstå hvordan noen kan være så fordømmende. Et menneske i bunnløs fortvilelse over et ekteskap som går føyken. Et menneske som gjennomlever skam, sorg, frustrasjon og svik. Alt på en gang. Jeg spør også: Hva ville egentlig Jesus gjort?. Jeg tror jeg vet svaret. Og det siste han ville gjort, er å være fordømmende. Han gråter sammen med, Han trøster, Han lytter. Han er en som tar oss i mot når vi faller og ikke klarer gå en meter til. Da løfter Han oss opp og bærer oss videre.

Et ekteskap som ikke lenger er. Det skjer hver eneste dag. Dessverre. Noen av oss avslutter en kamp, andre har aldri forstått at et ekteskapet må pleies. Vi innbiller oss at det går på skinner. Helt til den dagen da den ene ikke vil mer, og kanskje sitter den andre igjen som et stort spørsmålstegn. Jeg har tidligere skrevet om ekteskap som surrer og går sin gang - men som er hverken mer eller mindre enn middels. Et ekteskap der vi har sluttet å se hverandre, sluttet å flørte med hverandre, sluttet å være intime. Vi slutter med alt det som Gud hadde ment at ekteskapet skulle være - og alt det vi håpte på, da vi valgte å si ja. Gud ønsker at vi skal klare å holde våre løfter, Han ønsker å se oss blomstre i ekteskapene våre - ikke forfalle, bli undertrykt eller trøkket på. Han ønsker ikke se oss slutte med alt det som en gang gjorde oss godt. Men om det skjer, da gråter han. Han fordømmer ikke.

Det gikk noen år. En ny skilsmisse er på trappene. Denne gang er det mannen på sin høye hest. Han som hadde vært så fordømmende og nedlatende. Nå er han selv blitt forlatt. Kona fant en annen. Han som sa at skilsmisse var forkastelig. Han som ikke forsto relasjoner. Nå var han selv der.

Og min venn, han som ble skilt noen år tidligere, han gjorde det Jesus ville ha gjort. Han dro på besøk.  Der møter han en skamfull mann med kjærlighet og nåde. Ikke lenger så kjepphøy. Ikke lenger sittende på sin høye hest. Han ramlet av, og lå på bakken i smerte og gråt.

Et samlivsbrudd fører med seg så uendelig mye vondt. For de to det gjelder, for barn og for familiene rundt. Et samlivsbrudd er for mange "letteste utvei". Tilsynelatende. Sårene det etterlater, er derimot ikke "lette" å bære. Noen ganger er det verdt det - å heller velge den tyngste veien - for å få det bedre. Og mens vi velger våre veier - så la oss uansett stige ned fra våre høye hester
slik at vi får bakkekontakt.....
                                                                  Klem,61 kommentarer:

Unknown sa...

wow,så godt skrevet!du er god altså,og sier det så vi forstår!bakke-kontakt ja.den likte jeg. nydelig lørdag til deg. klemmer fra elena

Elise sa...

Så godt å bli minnet på at vi alle er sårbare, vi må tenke oss godt om før vi kritiserer noen for deres ulykke. Det er fint å bli minnet på at vi hele tiden skal tenke på hva Jesus ville gjort når vi står over for noe vanskelig.

Takk for alle de fine ordene du gir meg. Jeg har fått en fin start på det nye året, jeg fikk tilbud om en jobb som jeg nå har startet i:) Takk for din forbønn. Ønsker deg en fin helg:)

Klem fra Elise

Refleksjon på livsvegen sa...

Å kjære Spirea! Eit viktig innlegg igjen! Så godt din venn såg kva den andre trengde. Veit om at det er mange som vert stilt til vegs med at ein må prøve meir. Kva veit dei kva ein har prøvd? Kun den som har skoen på veit kvar den trykker. Ein eldre mann sa på tv, då han fekk spørsmål om kva resepten på eit langt ekteskap var, det er å gi meir enn ein krev. Tankevekker! Ha vakker helg i ditt liv. Og igjen takk at du deler!
Klem

bentetove sa...

Tusen takk for flott innlegg! Det er så godt å komme inn her til deg og lese dine kloke ord.Ydmykhet er det noe som heter, ingen har oppskrift på hvordan en skilmisse skal foregå.Dette formidler du så godt. Ha en fin helg Spirea:)

amo sin blogg sa...

Enda eit godt innlegg frå deg. Takk for at du deler med oss.

Takk for koselege kommentarar hos meg.

Eg ynskjer deg ei fin helg.
Anne-Mari

Anonym sa...

Tankevekkende!Sterk historie!Du setter ting i perspektiv hver gang. Jeg vil få takke deg for den tjenesten du har og den oppgave du gjør. Jeg kan bare forestille meg hvor vanskelig det må være å dele alt det du gjør. Takk for at du gjør det likevel. J.R

Unknown sa...

Ennå et bra, viktig og tankevekkende innlegg <3

Fjordheim sa...

Ja det er en tøff opplevelse for den svikta part.
Viktig at vi ikke kommer med fordømmelse, vi vet
som regel ikke alt.
Hørte en gang en fortelling om mann som ville skilles.
Han gikk til en venn for å få råd fordi han ville
såre kona si skikkelig. Vet ikke hvorfor han ville skilles,
mulig hun hadde såra han. Vennen ga han det rådet å gi kona
mye oppmerksomhet både med komplimenter og gaver.
Så skulle han slippe "bomba" etter ca en måned.
Så møtte vennen han igjen etter en måned og lurte
på hvordan det kona hadde reagert da han sa han ville skilles.
Skilles fra den flotte kona, nei det var ikke aktuelt svarte mannen.
Så slik kan det går når en gir hverandre oppmerksomhet.
Men noen ganger hjelper nok ikke det, dessverre.
Ønsker deg ei herlig helg :)

Anonym sa...

Kjære Spirea.
Dette var et veldig alvorlig og fint innlegg. Alle opplever vel venner som står midt i eller skal skilles. Da er det virkelig viktig hvordan vi "veileder" de videre. Og alle sitter vi jo i glasshus.
Det å tenke på hvordan Jesus ville gjort det, er lurt. For Han er en fantastisk person som ser det enkelte menneske og den lidelse det står oppi. Og aldri vil Han fordømme.
Kan vi hjelpe noen til å tenke annerldes, se annerledes, prøve annerledes, slik at skilsmisse unngåes, er det jo verdt hvert forsøk. For der det er barn, er det alltid barna som lider. Og det er vanskelig å reparere.
Må vi hjelpe til å backe opp under det som er rett, og ikke det som bærer feil av sted.
Takk skal du ha og god helg.
Klem M

mann,53 sa...

Så sant! Har vært på den høye hesten selv dessverre,og lærte så det svei. Den gangen handlet det ikke om skilsmisse,men om homofili. Jeg var en stolt og sterk motstander av homofile og gikk hardt ut. Jeg må ha såret mange. I fjor sto min lillebror frem. Vært homofil siden han var barn.
Hva dette gjorde med meg er enda vondt å sette ord på,men han er en bror jeg har mye kjærlighet til. Han har alltid vært min beste venn. Det er vi heldigvis enda. Og jeg er også en som har ramlet av den høye hesten. Vi vet ikke hvorfor folk er som de er,gjør som de gjør alltid,men det kan hende noen bærer tungt. Og å dømme er ikke vår oppgave.
Jeg takker for deg, Spirea, Som vekker oss opp litt. Hadde jeg slitt,ville jeg ha prata med deg!
God helg.

Sissel Lindeman sa...

For en tid tilbage hadde jeg mange samtaler med noen nære venner. De slet seg i mellom. Der var krangling og svik. De har jobbet sig gjennom det hele,og det er bra. Men i dag sitter de og triumferer over hva de har fået til,over hvor flinke de har vært. Jeg skal si at jeg bliver uvel af det hele. Ydmykhet er borte,tilbage er stolthed og hovmod.
Det her var et særdeles godt skrevet innlegg. Du traff meg midt i. Tak skal du ha for alt du giver. Må du få rikelig tilbage! varm klem fra Sissel

Anonym sa...

Takk for et godt og sant innlegg,-igjen <3 og gratulerer med artikkelen i Dagen! Så flott! :) Guds velsignelse og fred over deg <3 torsdag var Dagen her hos meg, intervjuet meg om helbredelse.. vet ikke helt når det kommer, men blir spennende.. God bedring til deg! Du bringer glede og håp til mange også glede til Faderens hjerte, som også er vår hensikt, eller..? Klemmer fra meg <3

Matt 7, 1-2 (31:13)
Døm* ikke, for at dere ikke skal bli dømt. For med den dommen dere dømmer, skal dere selv bli dømt. Og med det målet dere måler opp med, skal det bli målt opp tilbake for dere.

Aslak sa...

Flott formulert! Velsignet helg! Aslak

Maria sa...

Setter sånn pris på innleggene dine om ekteskap og relasjoner. Synes åpenhet rundt disse tingene er en mangelvare, takk for at du deler!!

Kristine sa...

Takk kjære deg, for at du nok en gang deler et godt skrevet innlegg. Jeg setter stor pris på innleggene du deler, og tankene jeg sitter igjen med etterpå. Åpenheten rundt de vanskelige tingene er utrolig viktig, synes jeg.
God helg! :)

Livets små øyeblikk sa...

De man møter på vei opp møter man også på vei ned igjen. Sanne ord som gjelder det meste her i livet!
Takk for alle fine innlegg du deler, ord til ettertanke og refleksjon.

Ønsker deg og dine en fin helg,
varm og god klem:)

Katarina Eidsvåg sa...

Tusen takk.denne traff mer enn jeg liker. jeg jobber med ting og har tenkt bli bedre. du er syk til å sette ord på det vanskelige. du er unik. klem fra meg

Anonym sa...

<3

Bratte Bakka sa...

Uff ja, det er so forbaska at mange av oss som burde gå framfor med eit godt eksempel, fort kan verte eit skrekkeksempel... men som du skriv..kanskje lurt å spørje seg litt oftare om kva Jesus ville ha gjort.. vart ei bedre verd av slikt.

Klem og god laurdag

camilla sa...

Hei min gode bloggevenn....:)
Det er alltid så godt å lese det du skriver Spirea..:)Ikke bare skriver du utrolig bra..!!Men man tenker seg virkelig om...og ja, det er av og til godt å bli minnet på hvor godt man faktisk kan ha det...og at det må pleies og stelles godt med...og at man ikke skal dømme og kritisere...men gjøre det man ville ønsket at andre gjorde med oss i en slik situasjon...:)
Blir så trist på vedkommendes vegne...
Som regel finner vel de fleste ut at gresset ikke er grønnere på den andre siden...bare synd at da er det jo allerede gjort..Noen er sviktet og såret..og tillit er ødelagt...
Håper den og dem det gjelder en dag har det livet de ønsker seg,og har det godt, med seg selv og kanskje en som elsker dem...og kan se fremover og ikke tilbake...:)
god helg Spirea:)Mange gode klemmer:):)

maren sofie sa...

Min beste venninne ble skilt for non år sia. Jeg vet hun kjente mye på skam. Mannen gadd bare ikke kjempe mer for dem. De hadde sliti nokså lenge også hollt det for han. Helt ute av det blå. da hun oppsøkte ei for å snakke om det hele, så fikk hun beskjed atte dette burte de fikse siden de var kristne. nesten som denne storyn her. jeg syns det er utrolig, hvorfor skal det vær lettere for kristne å klare ekteskapet. jo for de atte de har Gud, men de har da samme relasjonele problemer sant? jeg digger at du skriver om sånne ting som det her. du våger, du tørr og jeg er så gla for å henge med på denne bloggen. anbefaler den til alle. så har jeg tenkt en del på deg i det siste og håpr livet er bedre. som andre har skrivd: det skal bli et bra år!!!! :-) :-) massevis av klemmr fra maren sofie

maren sofie sa...

glemte en ting. det er en ting jeg legger merke til i det du skrivr. ofte veksler du i ett og samme innlegg mellom gud og jesus. Jeg er ikke heeelt inni alt enda, men lurer på hvorfor du gjør det?? :-)

Anonym sa...

♥ ♥

VeroNot sa...

Det er synd å si det, men jeg kjenner mange såkalte kristne som er slik.. Forhåndsdømmende... De man tror skal være "best" - er det ikke....
Heldigvis er ikke alle like! Er mange som burde lese dette.... Klem til deg!

Sonja sa...

Jeg likte dette innlegget! Du tar ting på kornet og skriver om det ikke alle andre gjør. Jeg er skråsikker på at mange leser men ikke en gang tør kommentere, for det ER av og til vanskelig å kommentere dine innlegg. Vet du hvorfor? For du får oss til å bli sittende og tenke. Og da forsvinner alt vi hadde tenkt å skrive. Og når det gjelder dette så har nok alle vært der at vi dømmer. Men vi kan lære å ikke gjøre det igjen. Fin og litt lei historie på en gang. Alvorlig og sterk. Mange må lese og ikke minst suge det til seg. God helg. Sonja

Anne sa...

Kjære skjønne Spirea.
WWJD...viktige ord vi alle trenger å bli minnet på i så mang en sammenheng.
Tenker masse på deg og håper du får gode dager og et godt år,
det fortjener du så absolutt.!
Takk for omtanke og hilsen, jeg har det bra og det nye året har startet så fint på alle måter.
God klem og ønske om en fin og rolig søndag til deg .
Husk å ta godt vare på deg selv !

Jan Samuel sa...

5 Mosebok 28 vers
6 Velsignet er du når du går inn,
og velsignet er du når du går ut!
7 Når fiender angriper deg, skal Herren gjøre det slik
at du beseirer dem. Om de kommer mot deg på én vei,
skal de flykte for deg på sju.
8 Herren skal befale velsignelse over deg, over din matbod og i alt ditt arbeid. Ja, Herren din Gud skal velsigne deg i det landet som han gir deg.

Gud velsigne deg og dine!!

Hilsen Jan Samuel

Englepappa/ Ole JN sa...

Då eg las innlegget ditt, kom eg til å tenkje på historia om kvinna som var gripen i hor, og som dei førte fram for Jesus for at han skulle dømme. Han bøyer seg ned, skriv i sanden og seier at den som er utan synd kan kaste den første steinen... Der får vi sjå kva han gjer! Takk for tankevekkjande og klok tekst!

Dagens blogginnlegg hos meg, inspirert av deg:
http://englepappa.blogspot.no/2013/01/skrift-i-sand.html

Anonym sa...

Kjære skjønne deg:)
Så tankevekkende innlegg fra deg,du skriver på ein slik måte at ein bare blir sittende og tenke,jammen er det lett å dømme,forhåndsdømme og slikt,men ein hjelper ikkje folk med å være hard,kanskje det hadde vært bra å lagt sine meiningar vekk og heller hjelpe personen uansett så mykje ein er imot ting,men er nok ikkje lett.


Ønsker deg ein fine søndag!
Klem fra Lillian

Frk Elton sa...

Takk for tankevekkende ord :) Jeg tror at å forhåndsdømme er den enkleste måten, for veldig mange mennnesker, å takle en situsajon. Så mye lettere enn å tenke uten for boksen og være raus..
Håper verden leser dine ord og går i seg selv.
Det gjør i alle fall jeg ;)
Klemmer

Midnatsrop sa...

Jag blir så gripen när jag läser ditt allvarliga inlägg kära Spirea. Har gått igenom detta själv, och vet hur otroligt svårt och komplicerat det är. Men jag är dock ödmjuk inför livet, och min före detta man, är en av mina bästa vänner. Hur än livet blir, så gäller det att ha ett förlåtande hjärta, för att kunna gå vidare. Ha en välsignad och underbar ny vecka. Du finns i mina tankar och böner. Mange goe klemmer fra meg !

Monica sa...

Kjære skjønne Spirea.
Tusen takk for tankevekkende og kloke ord fra deg igjen.
Vil også takke for fine ord og omtanke i året som gikk. Leit å høre at du ikke er helt på topp, men håper det nye året har gitt deg noen gode dager, og at det blir et godt og innholdsrikt år for deg.
Dine innlegg røre meg langt inn i hjertet, og gir meg alltid noe å tenke på...., tusen takk for det!
Ønsker deg en riktig god søndag, og en fin ny uke.
Smil og klemmer fra Monica

Ingrid sa...

Dine innlegg er alltid like inspirerende til å komme nærmere Gud, og til å være mer lik Jesus! Elsker bloggen din :)

Unknown sa...

Dette er et vanskelig tema og veldig sårt for dem midt oppi det.Å bli møtt på den måten der er ikke bra i det hele tatt. Det er når man er så nedfor at man trenger støtte og åpne armer, ikke fordømmelse. Veldig godt skrevet. takk for dine alltid så gode, tankevekkende innlegg. Kan hende dem, som mener skilsmisse er den største synd i hele verden, nå sitter og irriterer seg over innlegget ditt. Men Jesus sa at ingen synd er større enn en annen, og ingen skal dømme hverandre. Så da så. ;-) Mange klemmer fra Silje

Charlotte sa...

Min bror opplevde dette da han ble separert for en tid siden. Menighetsfolka han snakka med var nokså oppgitte og nedlatende. Det var sånn en skam for han å skulle bli skilt. Ikke det en ønsker seg i det hele tatt. Men så skjer det av og til likavel :( Jeg syns det er flott du tar det opp, flott om du kan få folk til å tenke over hvordan man møter mennesker. Jesus ville ha rakt ut armene ja. Ikke vært nedlatende.Så hvorfor er vi mennesker det så lett?
Min bror har det bra i dag. Han er gift igjen. Til og med det ble en ny skam. For det var også en synd. Det å gifte seg på nytt. Men jeg tror jesus syns det er greit. Hva tror du om det?
Jeg håper du er bedre og at du har en fin helg. hilsen Charlotte (kona til Fredrik)

Anonym sa...

Jeg er leder for en gruppe aleneforeldre. Mange av oss er troende, mange er skilt og mange av oss har vonde erfaringer i det å bli det. Får jeg lov til å lese dette for dem på gruppen til torsdag? jeg kan godt gi deg en tilbakemelding på hvordan det gikk, men for meg var dette veldig fint å lese. mvh en østfolding

Kristina, nord i bygdo sa...

Hei kjære Spirea-venn ♥ Endeleg fekk eg gjort det eg så lenge har tenkt på, å skrive ei lita helsing til deg. Håper alt står bra til med deg og at formen ikkje er så verst etter behandlinga du nevnte du skulle til i forrige innlegg. Tusen takk for dine alltid gode og oppmuntrende kommentarar. Du er så raus. Men så veit eg du har ein god kilde å ta av òg. Eg takker Gud for det Han gir oss gjennom deg og bloggen din. Eg leste repportasjen i Dagen med stor iver og glede. "Denne jenta er ein god blogge-venn av meg"-kunne eg stolt fortelle til mannen min. Kjempebra at fleire får vite om bloggen din! To tomler opp for det :)

Så tankevekkande innlegg du skriver i dag. Og veldig overaskande at kristne kan møte kvarande i kriser slik du beskreiv i det første tilfellet. langt i fra slik Jesus vil me skal møte kvarandre.

Ønsker deg og familien din ei god og spennande ny veke. Vær velsigna!

Anonym sa...

Typisk kristne å vær så mye mer fordømmende!blir ikke overrasket i det heile.

tonje boganes sa...

Hei Spirea
Så fint innlegg om deg i avisa! Sååå kjekt!!

Tankevekkende innlegg hos deg her. Det er så viktig å ikke fordømme, men å møte de rundt seg med omsorg og åpne armer...

Vi har hatt ei flott helg på fjellet, barna lært å stå på slalom. Gøy!! Litt kjedelig dag jeg kom hjem nå nettopp og oppdaget at mobilen min var borte... finner den og rett og slett ikke, men den dukker nok opp (håper jeg) ellers har vi hatt ei super helg.
Håper du også har det fint. Jeg er ikke så ofte rundt på bloggrunde om dagen. Litt travelt for tida, men det er alltid godt å besøke bloggen din og deg.

God klem Tonje

Beate sa...

Du setter alltid igang så mange tanker hos meg, og så er det noe med deg som gjør at jeg får lyst å fortelle deg alt jeg tenker.. men jeg skal ikke gjøre det. Men denne historien får fram et minne hos meg, fra da jeg var tenåring og mammaen min ble skilt (igjen) Det opplevdes vanskeligere å fortelle det til mine kristen venner, enn til andre, nettopp på grunn av redselen for fordømmelse. For meg falt ting litt på plass i møte med historien om Jesus i møte med kvinnen som var grepet i ekteskapsbrudd.

Sender deg en god klem og håper det går bra med deg etter behandlingen.
Ta godt vare på deg selv <3

Miamor sa...

Visdom kjære du! Takk for at du deler...skulle ønske jeg kunne tatt en kaffekopp med deg!
Takk for hyggelig hilsen på bloggen min..ja søndagen har vært god! Jeg har time-out elle rutetime som vi sa på skolen i gamle dager..fra jobb og prøver å "være tilstede i eget liv" eller i det livet jeg er tenkt til å ha..."mindfullness" på engelsk..men liker å bruke mitt eget språk!
klem

rine -mor sa...

Har vært på hyttetur med en hel gjeng med venninner og det første jeg gjør når jeg kommer hjem ( selvfølgelig hatt kvalitets tid med min skjønne familie først) er å titte innom her hos deg! Og jammen hadde du ikke skrevet ;) Og det du skriver er et veldig viktig tema! ( har flere venner som har gått ifra hverandre, men de er mine vennet uansett. Håper du har hatt en fin helg?? Ønsker deg en god , ny uke Spirea . Klem fra meg

Laura sa...

Følte bare for å "komme innom" med en god klem til deg Spirea!
Jeg er så takknemlig for det du legger igjen inne på bloggen min <3

Unknown sa...

Innleggene dine tar pusten fra meg- de er bare så på kornet og så på dypet fine. Ja hva ville Jesus gjort- ihvertfall ikke dømt. Tror ikke på fordømmelse- det er det bare vi menneskene her på jord som gjør.

Ønsker deg gode dager og en fin uke <3

Klemmer fra Monica

Spirea sa...

Typisk kristne å være..."så mye mer fordømmende"? mer fordømmende enn hvem?
Typisk *mennesker* å være fordømmende, vil jeg si da. Kristne - OG ikke-kristne.

Spirea sa...

Så fint at du kommenterer - selvom det er vanskelig noen ganger ;) Jeg liker nemlig å få innspill og tanker fra dere. Det driver meg videre og jeg syns det er så fint å lese alt dere deler her. Takk.
Og forresten, så er det fint å høre at jeg får deg til å tenke :) Takk, Sonja. God uke videre til deg!

Spirea sa...

Selvsagt kan du lese dette for dem :) Så hyggelig at du vil det!! og så fint det høres ut med en sånn gruppe, da! :) Gi meg gjerne en tilbakemelding, hadde vært spennende å høre hvordan det ble mottatt. Ha en flott uke - og kos deg på torsdag! klem

Spirea sa...

....og jeg kjenner mange ikke-kristne som er slik ;) Vi er nokså like, uavhengig av tro.

Synd at det er blitt slik at de kristne, tilsynelatende, skal være "best". Burde vi ikke alle etterstrebe å være gode mennesker - enten vi tror på Gud eller ei? Jeg for min del er kristen - men langt i fra "best". Hadde jeg vært det, hadde jeg ikke trengt Gud i livet mitt.... ;) Jeg er ikke kristen fordi jeg ønsker å være eller bli sett på som "best". I grunnen syns jeg det er litt leit - for jeg er ikke hakket bedre enn dem som ikke tror.

Men jeg forstår hva du mener, for vi kristne prøver jo å følge det som Gud har sagt er "lurt" - og det er jo blant annet å ikke forhåndsdømme ;)
God uke videre til deg! klem

Hjem & Glede sa...

Å Spirea!
Du skriver helt utrolig bra!
Takk for at du deler og takk for at du er den du er!
Jeg ønsker deg en vidunderlig flott uke og håper at formen din er fin.

God klem
Camilla.

Spirea sa...

Tusen takk alle, for fine tilbakemeldinger og for deres tanker rundt dette :)
Fint å se at noen av dere sammenligner med historien fra Bibelen om kvinnen ved brønnen/kvinnen som ble grepet i hor. Den har også inspirert meg her ;)
Skulle gjerne kommentert alt dere har skrevet her, men det kan bli litt i meste laget ;) Men en stor takk for engasjement!
God uke ønskes dere videre. klem klem

Fabelaktig sa...

Hei du søte,
takk for nok ett innlegg til ettertanke!

Takk for alle koselige hilsner inne hos meg - du er en knupp!

Ønsker deg en fortryllende start på uken!
Her skal kvelden tilbringes med en kjær venninne, jeg som hater å shoppe skal faktisk bli med henne på shopping (grøss og gru) - hva man ikke gjør for de man er glad i *smile*

Stor klem
-Maia

Anonym sa...

Bare et spørsmål:Støtter du skilsmisse?? Får en fornemmelse av det.

Ingar sa...

Takk Spirea, for et sterkt og alvorlig innlegg til ettertanke for oss alle, og her var det mange gode kommentarer. Du skriver selv hva Jesus ville gjort - han ville grått! Han gråter med de svake, mislykkede, fortvilede, ulykkelige, de som er sveket og skuffet, de som opplever tap og sorg uansett om årsaken er samlivsbrudd eller noe annet. Men Jesus gråt også over Jerusalem, for de som ikke tok i mot og ikke forsto Guds vei. Dette er Kristi sinnelag, dette har vi blitt bedt om å etterfølge, og det gir ikke rom for å plassere seg selv på en høy hest over andre som har kommet i en ulykkelig situasjon!

Så er samlivsbrudd i nær krets så ekstra vanskelig fordi vi så fort tar parti for den ene eller den andre. Må Gud hjelpe oss at vi stiller opp som gode medmennesker for den som trenger det. Dette gjelder kristne så vel som ikke-kristne. Men som kristne ønsker vi i tillegg å gi de ulykkelige det beste vi kan gi, og det er trøst, legedom og kjærlighet fra Gud, vår Far, han som ser og kjenner oss alle bedre enn oss selv.

Spirea sa...

Nei, jeg støtter ikke skilsmisse - men jeg støtter dem som går gjennom det.
De trenger noen å lene seg mot.

Jeg er en forkjemper for ekteskapet. I aller høyeste grad. Jeg vet ikke om du har lest mer enn dette innlegget her på bloggen min, men jeg tror og håper "fornemmelsen" din vil avta dersom du leser mer...
Jeg ønsker av hele mitt hjerte at vi alle heller jobber med ekteskapene våre, enn at vi skiller oss. Men det finnes unntak (og nå kan jeg dessverre få en del kristne mot meg, men det blåser jeg i) - noen ganger kan det være både riktig og til det beste å skille seg. Det står det tilogmed om i Bibelen. Og å dømme dem som velger nettopp det, er det siste jeg kan eller ønsker å gjøre....

Håper det var tydelig nok? :)

Spirea sa...

Og takk for en nydelig kommentar, der du poengterer det viktigste som Gud har å by på - nemlig legedom for knuste hjerter. Men ja, det er vanskelig. Det er det alltid. Selv er jeg mest opptatt av barna som er involverte - de blir alltid, alltid smertelidende og har ingenting de skulle ha sagt...dessverre.
Takk skal du ha for at du tar deg tid til å legge igjen noen spor her hos meg, Ingar. Setter stor pris på dem alle :) Gud velsigne denne tirsdagen din - og resten av uken. :)

Spirea sa...

Takk for dine trofaste kommentarer, Maren Sofie. Du er bare skjønn! <3
Og så fint du spør om ting du lurer på. Joda, jeg vet - jeg blander stadig mellom Gud og Jesus. For meg går de litt under "ett", selvom jeg jo vet forskjellen på dem ;) Vanskelig å forklare i grunnen. Gud, Jesus og den Hellige Ånd er ett - samtidig som de ikke er det ;) forstå det den som kan. Jeg har gitt opp....Men iallefall er det derfor jeg surrer litt om hverandre...Og ja, jeg vet - rotete og ikke spesielt godt svar, men sånn er det nå.. ;) Mange klemmer til deg

Celia sa...

Ja detta är verkligen ett böneämne idag, att be för alla olyckliga äktenskap som håller på att gå i kras. Gissar att det är likadant i hela skandinavien att just kristna skilsmässor ökar. Vad beror det på? Vad kan man göra? det finns nog massor att göra, för det går att rädda de allra flesta. Men för dem som inte går att rädda och de som redan gått i kras måste vi, som du skriver vara mycket förlåtande och ömma. Där har kyrkan fortfarande mycket kvar att lära.
Tack för ännu ett underbart inlägg!
Kramar från Sverige

Anonym sa...

Hei igjen :) Intervjuet med meg kommer i Dagen på lørdag, i Velsignet helg. Ha en fiiin uke! Klemmer fra meg, som reiser til østlandet i morgen og til syden på søndag <3

salige lavendel sa...

Hei kjære deg =) Må bare si tusen takk for ditt hjertespor inne hos meg for noen dager siden. Skulle ha svart deg for lenge siden...Viktig tema du skriver om i dag. Det er lett å være dømmende, men det er igrunn ikke så mye vits i å være det - det er ikke vi som har fått myndighet til å dømme, og det gjør jo ikke noe positivt verken for oss selv eller dem vi dømmer. Jesus viste medfølelse med mennesker som var kommet i en vanskelig situasjon mens han var her på jorden, han har neppe forandret innstilling der han er nå! Men i tillegg til å vise medfølelse, ga han også praktisk hjelp. I Bibelen finnes det så utrolig mye praktisk hjelp til å skape et blomstrende ekteskap, bare så synd at mange ikke bryr seg om å lese der! Håper du har gode dager! Her hos oss skjer det så mye spennende for tiden =) Vi holder på å forenkle livet vårt litt så vi kan være mer sammen og jobbe litt mindre. Skal skrive litt om det på bloggen om en stund. Det er godt når livet smiler til en, skulle ønske livet smilte til alle!

loftkroken sa...

Skjønne gode du ♥
Det har varmet veldig at du har lagt igjen dine kommentarer hos meg ♥ min trofaste venn ♥
Takk igjen for at du belyser dette.Jeg fikk nettopp høre om noen andre som dømte fra sin høye hest og er nå i samme situasjon (gjelder noe annet)
Tusen tusen takk du fantastisk å formidle ♥
Håper du har fine dager ♥ tenker masse på deg ♥

Klem Bente

ynde sa...

Fantastisk å lesa innlegga dine Spirea :) go' klem fra Kjersti