tirsdag 29. januar 2013

Gull, glitter og ståltråd


Nettopp pusset opp huset for 1 million. Designertapet til 3000 kr rullen. Sofa med merket godt synlig - så alle kan se at den kommer fra landets mest ekslusive møbeldesigner. En bil er årets modell, den andre "dessverre" bare fjorårets. Hytte på fjellet. 5 utenlandsreiser i året. Barn med Ralph Lauren-klær. Livet er helt topp.

Min venn - materialisten. Min venn, som mener det er viktig å holde fasaden, uansett hvor ofte jeg banker henne i hodet med fornuft. Selv har hun en helt "vanlig" bakgrunn. Ingen stor karriere, ingen rik mann. "Det har bare blitt slik" sier hun. "Vi har så mye å leve opp til. Venner fra beste vestkant. Direktører, professorer og advokater.Vi kan jo ikke være dårligere enn dem.". Lån bryr hun seg ikke om. Så lenge fasaden er av glitter og gull, gjør det ingenting med 7 millioner i minus. "Det er det verdt" sier hun, mens jeg sitter med store øyne og har lyst til å banke henne enda litt hardere i hodet.

Verdens beste venner. Så like. Så ulike. I dag ringte hun meg. Vi snakket sammen i over en time. I mange måneder har jeg bedt til min Gud om å få henne ned på jorden igjen. Selv har jeg ikke lagt fingrene mellom, har hverken vært diskrèt eller blyg - men jeg har ikke klart det. Da må det guddommelige krefter til. Hun og familien har nå, helt ut av det blå, meldt seg på en leir som varer en hel måned. Da skal de reise rundt med hjelpesendinger til vanskeligstilte familier. De kommer til å se fattigdom og nød, spa-sentrene er langt unna og 44-tommers tv finnes ikke. Ei heller finnes det hudpleiere, frisører og designbutikker. Jeg hører henne fortelle - og holder på å dette av stolen. Overrasket, men for en fantastisk bra overraskelse! Samtalen i dag kunne ikke gledet meg mer. En materialist har begynt å se litt annerledes på livet. Begynt å forstå viktigheten av å hjelpe andre, dele med andre, glede andre. Forhåpentlig vil hun også, etter denne reisen, få et helt annet syn på rikdom. Bønner hørt - og jeg er rørt.

Da jeg var 13 var jeg på en rundreise i sørlige Afrika. En reise som enda sitter som støpt. Jeg så, og kom for første gang tett innpå slummen. Jeg så barn uten sko, uten klær, uten vann, uten mat. De var skitne og tannløse. Bleier, varme velduftende kluter, fiks-ferdig-mat på glass og klær av egyptisk bomull - fantes ikke. Jeg satt med store øyne og håpte de ikke la merke til hvordan de var dagens attraksjon (noe jeg i etterkant syns er uendelig vondt å tenke på...). Jeg bestemte meg for å aldri glemme. Og siden har det blitt mange turer til Afrika - og andre land, for å se, lære, erfare, oppleve, kjenne det på kroppen. Ikke alle reiser handler om slaraffenliv på stranden eller fem dager til ende på spa. Vi trenger alle å påminnes hvor godt vi har det - og at sutringen over alt vi ikke har, raskt får en annen lyd den dagen vi ser...og forstår....at verden ikke handler om glitter og gull. Jeg skulle ønske vi alle kunne gjøre en slik reise - eller ti - for livet er så mye mer. Så mye mer  - som har så mye større verdi - enn gull.

I skrivende øyeblikk er en i min afrikanske familie på vei hjem fra sykehuset. 16 i bussen. 6 overlevde. Han kan endelig reise hjem. Hjem til et hus på 30 m2. Et hus uten vann, uten toalett, uten tepper, uten pc, tv og alt det vi her hjemme tar som en selvfølge. Men vet du hva han sier? Jo, han er rik. For han ser ikke på det han ikke har, men på det han har. Han har livet i behold, han har klær som holder ham varm, han har grønnsaker i hagen, han har mange barn og barnebarn - og de har leker av ståltråd. En urokkelig tro, et sterkt håp. Han er rik. Og likevel har han ikke råd til å betale for dagene på sykehuset, eller for medisinen han er avhengig av i månedene som kommer....Men rik, ja, det er han så absolutt.

Våkn opp! Vi gleder oss over gull og glitter - mens andre gleder seg over leker av ståltråd. Det er ikke det at du har et polert hus eller den flotteste bilen - som gjør deg rik. Og når du tenker etter, så vet du det, ikke sant? Hvis min venn, materialisten, kan klare å snu om - så kan vel også du? Hva kan du gjøre i dag, for å hjelpe en annen? Hva kan du selge, for deretter å gi pengene til et barn som trenger det? Hva kan du gi avkall på? Hva kan du gi? Et smil, litt tid, litt penger, noen brukte møbler, klær som barna er vokst ut av...Kan du gi det vekk?

Jesus sa: "Samle dere ikke skatter på jorden, der møll og mark ødelegger - og der tyver bryter inn. Samle dere skatter i Himmelen, der møll og mark ikke ødelegger - og tyver ikke bryter inn. For der din skatt er, der vil også ditt hjerte være...." (matt 6:19-21). Han sa aldri at vi skulle leve asketiske liv, uten penger eller eiendeler - men han advarer mot usunn selvopptatthet og tillit til det materielle. Materialismen. Den lover oss trygghet, men gir oss desto mer utrygghet.

Gull, glitter, ståltråd. Hva er rikdom for deg? Der din skatt er - der vil også ditt hjerte være....
                                                           
                                                                Klem,
Igjen vil jeg minne om at jeg alltid anonymiserer innlegg om andre mennesker....
også vil jeg takke for alt engasjement! Jeg har verdens beste lesere!
61 kommentarer:

Miriam sa...

Hei Spirea. Jeg har klump i halsen nå for du setter ord på noe som treffer meg. Og det gjør vondt. Og det gjør vondt å vite at jeg har sutret meg gjennom de siste månedene fordi jeg ikke har "råd til" den fine spisestuen fra Bohus. Leser om vennen din i afrika som ikke engang har do, og får helt vondt altså. Blir sint og opprørt over meg selv og på alle oss som ser egne nesetupper og det er det. Du setter søren meg ting i perspektiv! Takk fra Miriam

Anonym sa...

Dette var sterkt. Stine

Rikke Løw sa...

<3 Likte dette selv om det stakk. Klem fra Rikke Løw

Tina sa...

Jeg hadde en sånn en reise for noen år siden. Dro til østEorupa og kom hjem med mangen perspektiver på livet. det endret meg veldig. de gangene jeg kjenner at jeg begynner blir for matrialistisk igjen, så tenker jeg at jeg bør ta en ny tur. så det skal jeg snart faktisk. nydelig og viktig innlegg. håper mange leser (selvom at det er litt langt ;-) he-he!!)
Du er sånn en fin en, tar opp så mye bra. klemmer fra Tina

Anonym sa...

♥ ♥

Anonym sa...

Tusen takk for et tankevekkende innlegg skjønne deg:)
Eg kjenner ofte på det at alt er så materialistisk og dette med ting og tang og det med å ha masse tenkte eg på før idag,skulle ofte ønskt å levd litt enklere,starta på nytt og kaste seg ut av karusellen.
Kjenner ein familie på 6 som leigde ut huset for et år,drog utenlands for å hjelpe andre,de bur i ein liten leilighet,og eg beundrer dei virkelig:))tøft og med all respekt å gjere!


Fin dag til deg!
Klem fra Lillian

Anonym sa...

Å, dette var bra innlegg! Synes det er så mye fokus på å "ha de rette tingene", i bloggverdenen også. Og der en legger ut bilder av ting man har kjøpt..Og så finnes det mennesker både i Norge og andre land som lever på et eksistensminimum, folk dør av sult ute i verden.. Tenk om alle hadde bidratt litt...til å hjelpe de som har det vondt, og som du skriver, rikdom er ikke å ha alt! Flott Spirea..

Klem

Fjordheim sa...

Høres helt forferdelig ut å ha så mye lån for å leve opp til det andre har.
Håper de får et flott opphold og mange gode opplevelser på turen.
Vi trenger ikke alt det matrialistiske for å ha et godt liv.
Men å ha noen rundt en å være glad i er viktig.
Ønsker deg ei fortatt god uke :)

Englepappa/ Ole JN sa...

Eit viktig innlegg - i ein kvardag der eg trur mange har mista perspektivet. Eller som ein kollega av meg så treffande sa det: Det einaste vi har nok av, er pengar...

Ynskjer deg ei god veke!

Elise sa...

Først vil jeg takke for fine ord inne hos meg, du skal vite at de varmer:)

Etter turen jeg hadde til Madagaskar i høst har jeg også fått et helt annet perspektiv på livet. Vi har så uendelig mye og de har gjerne ingen ting. Flott at du tae dette opp, det er et viktig tema.

Klem fra Elise

Marguerite sa...

"Har du funnit den dyrbara pärlan,har du sett dess bedårande glans???
Har du lämnat ditt hjärta åt Jesus,kan du säga att det är Hans???" Det var några rader ur en sång,som kom till mig...

Vi må samla våra skatter i Himlen,där inte mått och mal förstör och det gör vi genom att hjälpa andra,som har det svårt...
När Kalle var i Kenya på "Faith Homes",fick han helt andra perspektiv,vilket många,många fler borde få...

Tack för ännu ett tänkvärt inlägg,kära Spirea!!!
Herrens Välsignelse över dig och de dina!!!
KRAAAM!!!

Anonym sa...

Har også en venn jeg prøver dunke fornuft inni,men han vil ikke se.Jeg reiste med mercy ships et år og fikk brukt sykepleier-utdannelsen min.Fikk møte så mange mennesker i nød,og er det noe jeg har lært så er det deres takknemlighet over små ting. Veldig godt innlegg. Takker Gud for bloggen din. Helena

Laura sa...

Et flott og "øyeåpnende" innlegg som setter ting i perspektiv.
Det er voldsomt som fasade har blitt viktig i denne delen av verden - og kanskje spesielt i bloggverden...
Ønsker deg en fin uke, leser alle innleggene dine, men er ikke så flink som deg til å legge igjen kommentarer ;)

Stor klem

amo sin blogg sa...

Du treff nok mange med dette innlegget.
Dømet du skriv om er ekstremt, men mange er nok i fella pa eit lavare nivå.
Me treng alle å tenke på andre som har så mykje mindre enn oss.
Og særs viktig at born og ungdom får gode haldningar til det å hjelpe andre og
ikkje berre tenke på seg sjøl..
Takk for at du skriv så flotte innlegg Spirea :)
Og takk for koselege kommentarar på bloggen min :)
Klem.

Linn sa...

Hei Spirea:)
Du er så god du:) dette er nok et viktig tema og skrive om:) vi lever i en materialistisk verden, det er noe vi alle er enige om. Men det er da en fort kan glemme de som lever anerledes, folk som ikke har noe annet en det som er høgst nødvendig, og de som kanskje ikke har det engang..jeg fikk sett det med egne øyne den gangen jeg var i Estland....hun jenta som bar på det lille barnet, vi sto der, og hun virket så " lita" og vi så " store".. Jeg ble kvalm, og følte meg rett og slett "fæl"...der bærer hun sitt barn, uten lue eller varme klær i kulden og leter søppel og tomflasker for og få mat...og vi sto der med lommene fulle..hvem kan snu ryggen til noe slikt? Ikke jeg iallefall, vi gav henne penger slik at hun skulle slippe og gå gatelangs med sitt barn. Hun ble sååå glad, hun gråt nesten...gudene vet hva fulle folk kunne ha gjort mot henne, det var jo lørdagskveld...nei dette er som sagt ett veldig viktig tema. Det er en berusende følelse og kunne gi til dem som ikke har, er du en som ikke føler deg rik? Så prøv det, du vil føle deg rik etterpå!
Jeg står ikke her og påstår at jeg er bedre enn noen andre, for det er jeg ikke. Men en har kommet langt hvis en prøver og være bevist.
Så derfor er jeg så glad for at du skriver om slikt, så vi ikke glemmer:)
Stor varm klem til deg Spirea:)

Aslak sa...

Dagens andakt!! Aslak

MittLilleHjerte sa...

Takk for at det finnes slike som deg skjønne Spirea:)
Du setter ord på ting og får en til å stoppe opp og tenke;)
Viktig tema vi ikke må glemme;)
Fin kveld til deg! Håper det står bedre til med deg;)
Uansett en storvarm klem fra Janne

Irene Sletvik sa...

Som min mormor sa så ofte til meg.. det er de små ting i livet man skal glede seg over. Flott innlegg:)

Fabelaktig sa...

Rikdom er ett godt liv, å våkne og ikke ønske seg noe mer enn det man har i dag. Så heldig er jeg at jeg er der :)

bentetove sa...

Det er så sant alt du skriver, vi lever i en overskuddsverden, spesielt her i Norge. Vi tar det som en selvfølge at vi skal ha alt.
Tuen takk for nok et tankevekkende innlegg!

maren sofie sa...

så bra skrivd!du r supergo på å ta opp viktie tema,takk ska du ha! klemmer fra maren

Ingar sa...

Et betimelig innlegg, Spirea! Ikke alle evner å se at vi lever i et samfunn som dyrker materialismen og hvor det stadig vil være en higen etter nytt, større og bedre. Vi blir fort en del av dette hvis vi ikke har andre referanser enn det vi ser rundt oss.

Som du selv avslutter innlegget med handler dette om hva som har grepet hjertet vårt. Dyrker vi først og fremst oss selv eller har vi sluppet til Guds kjærlighet i hjerte vårt. Vi er alle underveis, men vi bestemmer selv i hvilken retning!

Gud velsigne deg og dine, Spirea! Du utfordrer oss!

Unknown sa...

Noen ganger blir jeg nesten redd for å inn her å lese,for jeg vet du får meg til å kjenne etter.Også utfordrer du veldig ja!det er helt sikkert. Likte dette.Rett i fleisen,og det kan gjør vondt av og til,men nødvendig. Skal be for han i familien din jeg. Klemmer fra Silje

Fredrik sa...

Tommel opp!! :^)
Snart helg!Kult!!

Malin sa...

"Tenk hvis du mistet alt du har - og så fikk det tilbake igjen..."

Refleksjon på livsvegen sa...

Takk at du igjen ristar i oss!

klem

Sonja sa...

Takk,takk for alt du tar opp. Du er god!Fortsett å være frimodig,vi trenger å ristes litt i. Sonja

mann,53 sa...

Min fanesak,og du sier det godt. Vi ser ikke lenger enn til egne nesetipper. mann,53

Sissel Lindeman sa...

Flot skrevet og flot at du setter søgelyset på det her. Det er et viktig tema som jeg brenner for. Jeg har også venner som er mer opptatt av det materielle enn av det medmenneskelige. De går hen i en slags verden og blir der helt til de rives ned av uforutsette hendelser. Det ved jeg de ikke vil håndtere. Tak igjen for dine skriverier. Varm klem fra Sissel

Anonym sa...

Hørte om bloggen din på skolen. Har sittet og lest nokså mye. Fikk ikke lagt meg før 00.45 i natt =) Herlig blogg som jeg gleder meg til å lese enda mer på. =) Karina

Frk Elton sa...

Kjære Spirea! Tusen takk for omtanken din, det betyr uendelig mye :)
Godt skrevet!
Har alltid drømt om å dra ut på en slik hjelpetur og det skal jeg gjøre en dag! Skal ærlig innrømme at jeg til tider er materalistisk, prøve å tenke meg om men det er lett å la seg friste til unødvendigheter. Særlig med tanke på interiør interessen man har ;)
En tur ut i verden for å hjelpe vil sikkert gi så store inntrykk at de setter spor for resten av livet! Håper muligheten vil komme snart, hvis ikke skal jeg finne den :)
Håper du har en fin dag!
Klemmer

Katarina Eidsvåg sa...

Veldig bra innlegg!! Tror du tråkker på manges tær, men de tærne har godt av å få seg en smell ;-)
Mine også. Du er unik i bloggland. Ha en fin dag!! Katarina

Unknown sa...

Nok en gang syns jeg du er tøff: Du stiller oss til veggs littegranne. Jeg liker det!
Håper du har det bra? Utrolig spennende å høre om alle dine reiser. Har du reist veldig mye? Det koster jo mye penger? ;-) apropos materialisme! ;-) (nå trekker jeg bare litt i det altså!) Takk for et fint innlegg. Ha en fin kveld. Elena

Livets små øyeblikk sa...

Jeg har en trygg hverdag på alle mulige måter, to friske barn og en mann som er glad i meg, det er rikdom for meg.
Ellers tror jeg velstand og rikdom handler mye om perspektiv, har du lest dette innlegget; http://hm-bente.blogspot.no/2013/01/fdt-norsk.html

Fin onsdag til deg,
god klem og takk for fine ord du alltid legger igjen hos meg.
Setter veldig pris på besøkene dine:)

Annfrid sa...

Kjære Spirea.
Takk for du alltid får meg til å tenke og fundere over viktige ting i livet. Jeg kan lese og lese når jeg er på bloggen din, og stykke etter stykke treffer meg i magen. Det er så lett å være misfornøyd og jeg har mine klager som stadig kommer fram. Mens jeg heller burde være evig takknemlig for alle velsignelsene. Jeg har aldri vært i slummen å sett fattigdomen med egne øyne eller kjent på lukten bare sett film og bilder og hørt utallige historier. Men det er en ting som alltid slår meg når vi ser og høre fra de som virkelig burde klage, de er alltid takknemelige for noe. Jeg tror Gud har en plan med deg og bloggen din. Hilser deg med Jes 29.11.

Klem fra Annfrid

Maria D. sa...

Kjempe bra innlegg! Du tar opp utrolig mange gode temaer =)

Spirea sa...

Det er en god rikdom du har der, kjære deg :) Og ja, det handler alltid om perspektiv - helt enig med deg :) Selv er jeg litt i overkant opptatt av interiør, og kan godt bruke litt (for mye) penger på det av og til...men, som du sier...perspektiv - og jeg legger til litt bakkekontakt, det er ikke så dumt det heller ;)
Og ja, innlegget til Bente er lest og kommentert - veldig godt skrevet :)) takk for at du deler det!!
Mange klemmer til deg!

Spirea sa...

Takk! Det er ikke meningen å stille dere til veggs, men jeg skriver om det som engasjerer meg, og håper det treffer en eller tre der ute også ;) Godt du liker det, da ;) Jeg har det ganske bra - men sliten for tiden, overskuddet jeg hadde i få dager er borte. Det liker jeg ikke.
Og ja, jeg har reist mye, sett mye - det er lidenskapen min. Jeg er ikke slik at jeg MÅ ha 5 utelandsturer i året (slik jeg skriver om her) - men så mange som mulig og iallefall 2... ;) Og jada, jeg tar den - som du sier, apropos materialisme, så vet jeg at det også blir en form for materialisme, men jeg har god samvittighet. Så det så ;) God uke videre til deg - og takk for alle kommentarer fra deg! Setter pris på det :)

Ingrid sa...

Det var noen gode og viktige ord :)
Jeg får nok oppleve fattigdommen mer enn noen gang nå når jeg skal til Brasil (blandt annet i slummen).
Svar: Ja, her skjer det veldig mye :) Brasil-turen starter natt til lørdag! (Kofferten og sekken er opptatt, men du kan sitte i veska om du vil?)
Vikar-timene gikk kjempegreit :) Klem til deg også! :D
Ta til deg alle de fine kommentarene som folk skriver til deg! Du har virkelig fått noe av Gud som du formidler videre :)

Spirea sa...

Det håper jeg ikke at jeg gjør - trøkker på tær altså. Men å få noen til å tenke litt over hvor de selv står, og hva som er viktig for dem - ja, det håper jeg :) Takk, Katarina. God klem din vei

Spirea sa...

Takk, Annfrid. Ble veldig rørt av disse ordene - og for bibelverset du gir...det betyr veldig mye og noe ekstra spesielt for meg. Hvordan visste du det? Traff meg midt i hjertet med det. Takk. Ønsker deg en fin uke videre :) mange klemmer

Spirea sa...

Å, så spennende Ingrid!Brasil har jeg til gode å oppleve - men det kommer en dag :) det er jeg sikker på! (vel..nesten, iallefall...;)) Håper du får en nydelig tur, med mange gode, spennende og fine opplevelser. Jeg skulle så gjerne vært med i vesken ;) Godt å høre du har klart deg bra gjennom det hele - ikke uventet! :)
GOD tur til deg - og takk til deg for ordene dine. Og du? ja, det er virkelig mye fint folk skriver...jeg jobber med å prøve ta det til meg. Noen ganger leser jeg, og leser en gang til - men klarer ikke ta det inn. Men jeg håper Gud bruker meg om ikke annet... Klem din vei <3

marius sa...

bra artikkel.ser frem til mer om sex og samliv også.marius

Monica Serina sa...

Du får meg til å tenke. Du får meg til å lengte. Du får meg til å ønske.
Og det er en bra ting.
For ingenting er som å bli minnet på alle inntrykkene som jeg sitter igjen med fra Ecuador, som nå føles så utrolig langt vekke. Både i tid og avstand. Det var en bra, og utfordrende tur. Og jeg vil tilbake. Jeg lengter. Jeg ønsker at alle inntrykkene jeg fikk skal få større plass, for jeg strever litt for mye etter det som egentlig ikke betyr noe.
Og nå som jeg er utslitt av praksis, utfordringer og livet. Da trenger jeg påminnelser som drar meg opp og ut.

Takk for at du skriver. Jeg leser alt, selv om jeg ikke gjør meg så synlig om dagen. Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen: jeg beundrer deg Spirea! Takk for alt du deler :)
God klem til deg <3

Bustenellik sa...

Takk for en nydelig kommentar på Bustebloggen. Den trengte jeg i dag :-)
Ikke minst er jeg glad for at den førte meg inn hit, for jeg trengte også denne påminnelsen. Det minner meg forresten om et ord fra bordkalenderen vår, som jeg festet meg spesielt ved her forleden. Litt på siden kanskje, men dog har det sin sammenheng, verdens urettferdighet tatt i betraktning: Tenk om kirkeklokker kunne overdøve våpenlarm! Vi ber om det, i Jesu navn.
Jeg syns det var så fint skrevet, også tenker jeg som så at selv om man kanskje ikke har så mange materielle goder som kan komme andre til nytte, så har man i alle fall bønnen :-)
Jeg ønsker deg en fin kveld videre, og gleder emg til å følge deg videre.
Klem

camilla sa...

alltid så fantastisk å komme inn her og lese innleggene dine Spirea!!
ja tenk å ha den innstillingen...helt fantastisk!
Vi er virkelig heldige som har alt vi har,og har nok mye å lære av dem som ikke har det!og om vi tar litt av vårt og gir bort,blir det mye for dem...
Nei,det er så godt å bli satt litt ned på jorda av og til!man blir så fort revet med!
Tusen takk..du gir meg så utrolig mye!
ønsker deg en nydelig kveld...og har ikke glemt deg!!
mange gode klemmer!

salige lavendel sa...

Så sant og så fint skrevet! Det er trist at livet kan gå en forbi mens en er opptatt av å skaffe seg penger og gull og glitter...Vi trenger selvsagt materielle ting i tilværelsen også, men det triste er når penger/ting blir det man lever for i stedet for at penger/ting er et nyttig verktøy man bruker for å berike livet. Er ikke alltid så lett å finne riktig balanse, men det er helt klart de som er glad i mennesker og ikke ting som er de mest glade og harmoniske menneskene. Rikdom for meg er så mye...men høyt på listen er å ha tid sammen med mine kjære og å finne tid til frivillighetsarbeid, det gir dyp dyp glede begge deler! Takk for klemmene du sendte min vei tidligere i dag, jeg fanget dem alle sammen og sender deg noen klemmer tilbake =))

Unknown sa...

Hvor tar du alle de vakre ordene fra ? du skriver så rent og vakkert og sant... Samle på kjærlighet må da være det største og viktigste å samle på.

Tusen takk for gode ord inne hos meg også. Er titt og ofte inne å leser hos deg men ikke så flink med kommentarer, usj :)

Ønsker deg fine og gode dager og klemmer fra Monica

Anonym sa...

Av og til lurer jeg på hvordan en ung kvinne som deg, kan skrive så mye fornuftig og tankevekkende og ransakende til oss. Du rusker opp i vår avslappede velstand. Men det har vi bare godt av. Sammenlignet med mennesker i andre land, så sover vi oss gjennom livet. Tja, menge av vet egentlig ikke hva livet er.

Jeg har også reist mye og særlig Afrika, og har sett all den nøden du snakker om, ja, enda mer. Men jeg har også sett smilene, gleden, takknemligheten, troen og håpet. Det er noen fantastiske mennesker som går rundt og leker med en ståltrådbil.

Skulle ønske at mange ikke bare synes du skriver fint, men at noen kan ta tak i dette, og virkelig gjøre noe for et annent menneske, gjerne i et fattig land. Fadderbarn e.l. Da vil man bli enda rikere. For det er når man gir, at man får. Det er ved å glede andre at man selv blir glad.

Takk at du har skjønt det. Takk for historien om din afrikanske venn.

Gud velsigne deg og alle barn som har en ståltrådbil.
Klem M

Anonym sa...

Så viktig tema og så godt skrevet! Første turen vi tok for å jobbe noen uker i et fattig land sa min da 11 år gamle datter i et brev hun la på puten mi: Tusen takk mamma og pappa for at dere tok meg med på dette. Det er det beste so har hendt i mitt liv.. Forandret totalt hennes fokus, hun var eldst. Nå skal hun 21 åringen selv lede et team til 7 land i Asia i 4 mnd der de skal bl.a jobbe på barnehjem. Hun fikk et hjerte for mennesker den første turen.. forresten innlegget om meg har jeg ikke funnet på nett, men kan høre med avisen om de kan sende det på mail så kan eg maile det til deg :) HAr endret litt på mitt nåværende bogginnlegg da jeg fikk tenkt litt på: Ha er det å leve sin drøm.? Masse klemmer til deg <3

EIt pust i kvardagen sa...

Flott skrevet! Eg blei veldig inspirert! Og tenkjer sjølv på mine mange reiser til både Asia og Afrika,- der ein ser ting og opplev slum og fattigdom på nært hold. Det inspirerar meg til å skrive min historie om min tur på min blogg. :) Takk skal du ha. :)

Anonym sa...

gleder meg følge deg vider. tatjana :~)

Spirea sa...

Tusen takk, dette rørte meg :) Afrika er fantastisk ikke sant? ;) Takk igjen for trofaste og fine kommentarer :) klem til deg og Gud velsigne deg også !

Fabelaktig sa...

Som alltid, like fine tanker til ettertanke :)

God helg til deg, her skal jeg nyte en skikkelig deilig alenekveld hjemme før vi spenner på skia og drar til Beitostølen i morgen :)

klemklem

Katrine sa...

Du med all din spennende og viktige bagasje, både god og mindre god - jeg er ikke overrasket, bare enda mer imponert og stolt av deg. Takk for at du deler dine tanker, minner og historier. Takk for at du gjør oss alle til litt bedre mennesker både for andre og for oss selv.

Jeg har det siste året viet litt av min tid til de eldre på sykehjemmene, og alene-hjemme-sittende. Livsglede for eldre. Det utretter ikke mirakler eller noe i nærheten av hjelpearbeid, bistand og besøk hos mennesker som ikke har det så godt som flesteparten i dette landet, men det utgjør en forskjell der og da for de gamle. Farmor åpnet øynene mine for dette- hvor glad hun ble for besøk, utlodning, og tilstelninger i en hverdag på sykehjem der dagene var tilnærmet like.

Svaret på spørsmålet ditt er at vi fremdeles er tre i vår lille familie. Høsten har vært tøff, men det er mange grunner til dette, og vi velger hverandre når vi nå går inn i en ukjent og ny fremtid på Østlandet. Oppussing skal være vårt neste prosjekt - kanskje tar vi oss vann over hodet, men forhåpentlivis blir det både gøy og lærerikt.

Jeg ønsker deg en finfin helg. Jeg håper behandling i januar snart kan vise til bedring, og jeg håper dagene er lettere og lysere med solen uten. Nyt helgefri og familiekos. :-)

Lisette sa...

Interesant lesing, og det får du alltid hos deg;) Takk for besøk hos meg i blant og at du legger igjen fine ord. Frisk lørdag til deg,

Helén - Hjertesjel sa...

Takk, takk for at du deler med oss <3 Fantastisk!
Og takk for koselig besøk hos meg, velkommen igjen :)

Klem

Ursula Gjøsund Ukkelberg sa...

Hei kjære deg :-) Du skriver ofte slik jeg tenker, men jeg er ikke så flink å ordlegge meg og få det nedskrevet... Må si den fattigdommen du beskriver, opplever vi rett utenfor stuedøren vår nå. Tror hele familien får noe utrolig verdifullt med oss i livet. Igjen: Tusen takk for det du deler. Glad for bloggen din <3 Klem.

Renate sa...

Kjempe bra innlegg!
Vi brenner for mye av det samme, vi to ;)
God klem til deg!

EIt pust i kvardagen sa...

Hei igjen du.
Eg blei inspirert av innlegget ditt som sagt. :)
Eg har nemt deg i bloggen min under innlegget "Mitt India", og håpar det er greitt. :) Du inspirerar meg, og det måtte eg få med på bloggen min, hehe. :)

Linda Karin sa...

Hei min venn <3 Åh, hvor hjertens enig jeg er! Som misjonærbarn oppvokst i Kenya er jeg også så "heldig" at jeg har fått se slummen mange ganger. Det gjør noe med deg som person! Har selv ofte tenkt at alle burde ta en reise til slummen et sted. Se at livet her på jord består av mer enn egne behov i rike Norge. Jeg ber stadig om hjelp til å bevare mitt hjerte fra materialismen og være åpen for å gi rikelig til behov jeg ledes til! Vil gjerne høre Jesus oppsummere mitt liv en dag med disse ord fra Bibelen: "Da jeg var sulten ga du meg mat, da jeg var uten klær kledde du meg. Det du har gjort mot en av mine minste har du gjort imot meg." Takk for enda et innlegg som berører hjertet <3 Klem