fredag 31. mai 2013

Separate (sove)rom

En dør lukkes. Hun kryper ned i sengen og pakker dynen rundt seg. En ny dør lukkes. Han setter seg på sengekanten og hviler hodet i hendene. Trett, trist og ensom. To lukkede dører, to mennesker med samme ring, i samme hus, på hvert sitt rom, i hver sin seng. To lukkede dører, to lukkede hjerter.

"Vi deler ikke lenger seng" sa hun og kikket ned. "Det er ikke interessant å være nær lenger...". Hun sitter og fikler med en hårtust, og jeg merker hun er ukomfortabel. "Vi har mistet interesse for hverandre" fortsetter hun og jeg registrerer en tåre i øyekroken. "Hva skal til for å snu det?" spør jeg forsiktig.

Det ble bare sånn. Alt skled ut og sakte men sikkert drives de fra hverandre. "Hva mer enn sengen er det dere ikke deler?" spør jeg. Hun vrir seg på stolen, før små, korte ord settes sammen til beskrivelser. "De små samtalene om dagen som gikk, nærheten, små kjærtegn, varmen, tryggheten av å ha den andre der, høre pusten, hjertet som slår..." sier hun. Det går opp for henne at hun savner det. Det som nå er borte.

En ny dør åpnes og han titter inn på sin kjære som sitter og leser en bok. Han sniker seg oppi sengen hennes og smiler ertende. For to timer siden klemte og kysset de hverandre kjærlig god natt og ønsket hverandre gode drømmer. Så lukket de dørene, fornøyde, lykkelige, klare for å sove godt - hver for seg. Men noen ganger, sniker de seg inn, som nå.

"Siden vi har hvert vårt rom, sover vi bedre og er mer uthvilt. Det gir energi i en travel hverdag med små barn, og det fører til sjeldnere krangling" sier han og smiler. Han er uten tvil lykkelig. "Også holder vi på spenningen..." gliser han....

Separate soverom - for et lykkelig og et ulykkelig par. Begge deler mulig. For det handler i bunn og grunn ikke om delte soverom - men om delte liv. Hvor mye involverer du deg i din kjære, og hvor mye tillater du din kjære å involvere seg i deg? Lever dere side om side, eller er dere flettet i hverandre - som to trær der røttene har grodd sammen over tid? Hvilke rom i ditt hjerte deler du fra og hvilke har du lukket?

Det er mange der ute, som bak sine fire vegger og utad-ok-ekteskap, ikke lenger deler soverom. Og det er ikke bare grunnet spenning, snorking eller behov for ro. Det har sklidd ut - på både ett og syv plan i samlivet deres. Det er ikke bare soverommene som er separate. Det samme er interesser, kommunikasjonen, mål, behov, drømmer og visjoner. Det spriker i flere retninger. Livet leves ikke lenger samkjørt. Noen lukker dørene til sine rom. I hjemmet - og i hjertet. Er det kanskje på tide banke på - eller å åpne opp?

                                                                                Klem,
 Takk for all omtanke og for gode ord i en vanskelig tid. 
         Det har vært mange tanker, følelser og ord, og dagene har gått i ett.... 
             De verste vindkastene har likevel roet seg, og livet leves videre.  
Ser frem til å finne hvilepulsen igjen 
og gleder meg til en helg der bloggbesøk og svar på mail skal prioriteres. 
God helg alle sammen!
59 kommentarer:

Unknown sa...

Hei spirea! Skal si du kan dette med å utfordre! SÅ flott at du er en sånn som tør å ta opp slike ting som dette. Og vinklingen din likte jeg, for her dømmes ikke dem med separate soverom ned og hjem. Det er faktisk mulig å ha det bra tross det, men i svært mange tilfeller tror jeg nok at det tærer mer enn det gir. Og i mange tilfeller er nok grunnene av slik karakter du nevner på slutten her. Takk for et flott innlegg om samlivet. Håper du har det bedre, har tenkt så mye på deg. Klemmer fra Elena

Anonym sa...

Dette var godt skrevet!

Petrus og Petrine sa...

Du rører innert i hjerteroten.. Som bare du kan med dine ord og tanker.
Det å stoppe opp i hverdagen og holde fast på de gode øyeblikkene så man ikke mister hverandre.

Takk og takk !
De varmeste klemmer og beste tanker til deg !
Nann Karin

Refleksjon på livsvegen sa...

Igjen rører du..
Så viktig å sette fokus på.

klem

Anne sa...

Innom for å gi deg en god klem...
Et viktig og flott innlegg igjen ..takk.
Ønsker at solen skinner på deg og at du vil få en strålende helg !

molar85 sa...

Kjempe flott innlegg. Du belyser noe som er så viktig.

Etter Oleander engelen våres gikk bort gikk det virkelig opp for meg hva jeg har. Hvor fantastisk mann jeg har og hvor heldig jeg er som får tilbringe min tid med han. Vel har vi utfordringer vi som alle andre, men nå kjemper vi sammen og ikke hver for oss. Vi er på vei i samme retning med et felles mål.
Jeg har aldri før satt pris på livet og familien min på samme måte. Livet mitt har to tidsregninger. Før og etter Oleander. Vanskelig å forklare, men virkeligheten blir så mye mer virkelig og kjærligheten er blitt så mye mer klarere.

Håper du har det bra og at vindkastene som fremdeles regjerer stilner.
Godhelgklem fra megAnonym sa...

Fint og viktig. Takk for et godt innlegg. Igjen. Klem

Malin sa...

Vi er definitivt flettet i hverandre. Men jeg hadde forsåvidt ikke hatt noe i mot å ha egen seng på eget rom - han snorker;p

Bibbi sa...

Jeg tror de fleste som har havnet der ikke aner hvordan de skal finne veien tilbake. Hvordan de rent praktisk skal begynne å dele, ikke bare senga, men livet, igjen. Men det finnes en fantastisk kraft i å begynne å si gode ord. Man føler kanskje ikke at man mener det, men ved å begynne å så gode, varme ord inn i ektefellen, vil lukkede dører langsomt begynne å åpne seg.
Som alltid et bra innlegg fra deg, Spirea. Tusen takk, og en riktig god helg til deg :)

maren sofie sa...

synst du skqiver kanonbra jeg. du setter ord på ting folka ikke snakker om. d her kjente jg mg igjen i men som de lykklige. heldivis!! vikti å ikke leve separate liv. takk og glad for å se dg blogge.klemm

Anonym sa...

Vakkert innlegg! Trengte lese dette og ramlet tilfeldig over det.Flott blogg også! marianne,34

Sonja sa...

Dette rørte meg faktisk. Fordi det traff så inni granskauen. Takk, takk, takk. Ps. Tenker på dere. GOD KLEM til deg fra meg

Ingeborg sa...

Fellesskapsfølelsen er bare så viktig:) Og du, kondolerer med din svigerfar, jeg har ikke fått det med meg før nå. Godt du føler det går framover.

God helg og klem til deg:)

ralfefarfars paradis sa...

Du skriver så godt og minner meg på at det som er rett for noen- ikke er det for andre. Håper du finner hvilepulsen..selv så gleder jeg meg ekstra til sommerferie i år- det skal bli godt kjenner jeg. Håper du får ei fin helg. Klem fra meg

Randi sa...

Takk for fine, viktige og gode ord. Skal ta det med meg.

God helg til deg kjære Spirea!

Fjordheim sa...

JA det er viktigere å være nær enn å dele alt.
Kjenner godt til litt av det du skriver.
Har vært gift i snart 30 år og har opplevd både nærhet og fravær av nærhet-
Heldigvis mest nærhet på alle plan. Er nok blitt litt som de gamle trærne med
lange røtter som er tvinnet inn i hverandre :)
Vondt å lese at din svigerfar er flyttet, selv om det er godt at han fikk slippe.
Har visst ikke vært så aktiv på bloggen i det siste jeg heller så jeg har ikke fått
med meg det før nå. Håper det går bra med dere alle.
Ønsker dere Guds fred og velsignelse over dagene som ligger forran.
Klem fra meg :)

amo sin blogg sa...

Godt og tankevekkjande innlegg.
Eg syns du er modig som tek opp alle dei flotte emna.
Du greier å sette ord på alle slags situasjonar.
Flinke Spirea ♥
Takk for koselege kommentarar hos meg.
Klem frå Anne-Mari

Anonym sa...

Dette var alvorlig og tankevekkende. Vet det er slik for noen, og vi er forskjellige. Men når nærheten blir borte og livet ikke lenger deles, da er det vel smertefullt og sårt. Trist å tenke på at mange har det slik.
TAkk at du minner oss om dette. Men det går alltid en vei tilbake, for den som våger å snu.
Må du få en god hvilehelg og finne roen og glede deg med dine. så blir det til og med sol.
Klem M

Unknown sa...

Veldig godt sagt! Det er viktig å dele liv.Tenk på dem som faktisk deler sengen men ikke livet. Jeg er sikker på at det gir en falsk trygghet for mange. Flott at du setter ord på ting ikke alle andre gjør eller tør.Hos deg får jeg det jeg ønsker,ærlighet og gjennomtenkte ord. God helg. Siljeklem

Anonym sa...

God veldig tidlig morgen kjære spirea :)
Som alltid et tankevekkende innlegg fra deg. Jeg kan trygt si at vi er nok som to sammenokste trær. Så mye motgang som vi har opplevd så har vi klart å snakke oss gjennom ting og holder nå sterkere sammen enn vi noen gang har gjort. Grunnen til at jeg er oppe så ekstremt tidlig nå er fordi jeg ikke har min kjære ved siden av meg i senga. Han er på kielbåten med jobben sin og uten han det så sover jeg dårligere :)
Håper det går bra med deg. Har skjønt at du har hatt det tøft. Håper dagen din blir god <3
God klem fra meg :)

Anonym sa...

Du tar så opp viktige tema og det er virkelig til ettertanke❤tusen takk for at du deler med oss!
Håper det går bra med deg tross det har vært ein del stormer og tøffe tak,du er god og ønsker deg det beste:)
Vi har solgt nå og er klar for å starte på nytt og det kjenner eg at me alle trenger her uten at eg skal oppgi alle årsakene til at vi flytter så er det nøye overveid og det har pågått i mange år ønskene om å bryte opp!

Nyt lørdagen og håper sola skinner på deg!
Klem fra Lillian

Tina sa...

Dette er noe av det jeg liker aller best med denne bloggen Den tar opp viktige ting!Tema som ikke snakkes om så ofte. Jeg har forresten fått med meg at flere rundt meg ikke deler seng lenger.Syns det er rart og det er lett å tro at noe er galt,men utfra din vinkling her,så trenger det jo ikke være det. Å dele liv er viktig.Selv syns jeg det er fint å dele rom og seng også ;)
håper du får fin helg. god klem fra Tina

Flisan sa...

Rørende og godt skrevet !! Tiden leger alle sår - klisje men sant. Håper du har det bra :-)

Aslak sa...

Flott innlegg! Viktig tema. God helg. Aslak

Anonym sa...

Fnatastisk nydelig blogg jeg fant her i går. Jeg blir truffet mange ganger og jeg gråter av alt du har delt, du er helt utrolig tapper og tøff. Stå på, ikke gi deg med bloggingen selv på de dagene du har lyst å gi deg. Kan hende du syns dagene er tunge og det ikke er lett å blogge, men ikke gi deg, vær så snill. Tenk på den ene (som meg!!) som blir truffet og får noe fra oven på denne måten. Takk.

Bratte Bakka sa...

:D

Klem!

Miriam sa...

Hei ! Elsker at du vinkler det fra to sider. Dette var bra syns jeg. Tusen takk for enda et flott innlegg. Håper du får en fin helg og at det går litt bedre. Varm klem fra Miriam

Unni sa...

:) Flott innlegg om samlivets knirk eller ikke-knirk. Jeg som har vært gift i over 30 år nå, mener at noe av det som gjør at vi enda holder sammen er nettopp det at vi har delt. Vi har ikke hatt mange separate rom. Ingen av oss har lukket seg for den andre. Og det er en fin ting. Du er reflektert syns jeg, til å være i slutten av 30 årene som det står i profilen din. Levd liv gjør underverker og gir visdom. God natt. Unni (fra Kristiansand)

Anonym sa...

<3

Winkel's Crazy Ideas sa...

Hei Spirea, en blogg til ettertanke, full av kloke ord og ekthet. Jeg kommer garantert tilbake :-) Pam

Nadine sa...

Lovely. Spot on, girl. Thinking about you all. Hugs, Nadine.

MittLilleHjerte sa...

Hei flotte Spirea:)
Så utrolig bra tema du beskriver her. Det er helt klart mange som det berører og skildringen din er så fin. Det skal liksom se så pent ut på utsiden, så er det helt annerledes innenfor husets fire vegger...
Så trist at dagene dine har vært tunge den siste tiden og vil gi deg en god bedringsklem!:)
Ps. Blir så utrolig glad når du er innom og setter stor pris på kommentarene dine<3
Stor klem fra Janne

Katarina Eidsvåg sa...

Helt supert innlegg! Du skriver knallbra! Også om et viktig tema. Tror du treffer mange denne gangen (også). Ha en fin-fin søndag. Klem fra Katarina

Unknown sa...

Hei Spirea! Jeg har lest kun dette ene innlegget og kjenner ikke til denne bloggen fra før. Legger meg til som følger og vil ønske deg lykke til videre. Jeg skal lese mer for å sette meg litt inn i det du formidler. Ha det godt!

Klem, Anne <3

Unknown sa...

Hei !

Ble overrasket når fortalte meg at jeg hadde sluttet å være følger hos deg. Det visste jeg ikke- og vet ikke hva som har skjedd. Klart jeg vil følge deg- du skriver jo helt fantastisk :) Har lagt meg til igjen og håper jeg får bli der nå:)
Mai måned har vært hektisk for meg så har ikke fått vært så mye rundt som jeg har villet- hos dere andre bloggerne. I går så feiret vi 7 års bryllupsdag og vi er som flettet inn i hverandre. Tross snorkingen hans så vil vi ikke ha separate soverom :)
Et nydelig innlegg du har skrevet- nå igjen :)

Holder på å rydde klesskap nå- søsteren min kommer snart og hun får med seg det jeg ikke vi ha lenger, i tilfelle hun vil ha noe av det :) Så jeg får fortsette så jeg er ferdig når hun kommer. Men måtte bare svare deg, for det var viktig ;)

Ønsker deg herlige dager

Gode klemmer fra Monica

Hjem & Glede sa...

Hei skjønne hjertegode Spirea!
Tusen takk for dine skjønne spor....blir alltid like kry og glad jeg når du er på "besøk".
Ville innom med en varm GOD klem til deg....... sånn....

Ha en så flott uke som du kan!

Varm klem
Camilla.

Trina sa...

Hei kjære Spirea. Denne likte jeg godt. Så fint at du tar opp diverse sider ved samlivet. Jeg gleder meg allerede til neste innlegg.
klemmer fra din nye følger Trina

Berre Kristin sa...

Takk for flott innlegg, eg skriv visst om litt det same idag:) Og takk for kjekk kommentar på forrige innlegg. No har eg lest meg opp igjen her, er heilt elendig på blogging for tida. Men vart veldig glad av innlegget der du skreiv at du no var friskmeldt! Smilar stort på dine vegne, må dagane berre bli betre! Men veit ikkje om det er noko meir som er vanskeleg, som eg ikkje har fått med meg. Uansett sender eg ein god klem til deg! Stå på, eg heiar på deg!

Livets små øyeblikk sa...

Tankevekkende og viktig. Et samliv er noe man skal jobbe med fra start til slutt, den dagen man blir lat glir det fort ut.

Sender deg varme tanker og gode klemmer
har vært lite blogging på meg også siste uken men nå har jeg endelig fått satt meg ned, kjekt å besøke bloggene jeg leser igjen:)
God ny uke til deg:)

Marguerite sa...

Väldigt bra inlägg Spirea!!!
Ja,man kan ha skilda sovrum av olika orsaker utan att "glida ifrån" varandra...
I bland går Kalle eller jag in i ett annat rum och lägger oss, beroende på vem av oss som snarkar...
Konstigt,,,det gjorde man aldrig förr!!!???
Det har kanske med åldern att göra,Ha,haha!!!
Önskar dig en fin och Välsignad vecka!!!
KRAAAM!!!

Tania sa...

Bra innlegg og så flott skrevet sett fra begge sider. Tror og håper jeg aldri vil ha eget soverom..
Fin blogg du har, jeg må lese meg litt nedover:-)

Takk for koselig kommentar og besøk.
Ønsker deg en god uke
Tania, også fra Sørlandets Perle:-)

Med kjæleik til livet sa...

tjo hooo ---- håper vindkasta har roa seg ned og att du har fått senka skuldrene ;)

min skulder er nyopperert og eg håper eg går nye tider i møte - uten smerte og tabletter -- som har vert min kvardag i nesten 3 år no


og DU --- ein hobby er bra å ha --- monikaklemma

Med kjæleik til livet sa...

ps... eg snorker verre enn ein gris sier min mann - så eg skulle sikkert hatt eit som som var polstra ;)

Toril sa...

Takk for at du belyser et så viktig tema, kjære deg.
Ber om at hvilepulsen din skal være like om hjørnet.
Takk for koselige hilsener, du varmer hjertet mitt!
Gode klemmer din vei :)

Celia sa...

Det här är helt sant. Vi kan ibland få frågor om varför vi inte sover i samma rum alltid, men vad gör man när maken snarkar ;) Bättre att få sova gott än att ligga och lida och bli sura på varandra. Kärleken ser ut att hålla längre så också :)
Tack Spirea för dina uppmuntrande ord inne hos mig. Har haft lite brist på datorer och internet här hemma, men nu hoppas jag att det blivit bättre. Önskar dig en riktigt skön dag med sol både i hjärtat och utanför dörren,
kramar från Pensionatet

Linda Karin sa...

Tankevekkende innlegg! Jeg har alltid tenkt at det å dele rom/seng er en viktig regel for et sunt og godt ekteskap. Men med årene har jeg jo forstått at folk av ulike grunner velger å sove hver for seg. For min del føles det veldig tomt de få gangene mannen ikke er hjemme. Men kanskje det fungerer for noen, for en kort periode pga småbarn/nattevåk/jobb o.l. Over en lengre periode syns jeg det er veldig rart, klare ikke riste av meg tanken om at det da er noe som skurrer i forholdet på flere plan slik du skriver litt om.

Tusen hjertlig takk for en nydelig pakke i posten <3 Endelig fikk jeg hentet den! Og gårsdagen var en perfekt dag å hente den på. Jeg var sliten, nedfor og trengte en oppmuntring. Nydelig kort, papir, og ikke minst innhold! Den kom akkurat i rett tid og fikk frem smilet igjen :) Klem

Beate sa...

Alltid spennende å se hvilket tema du tar opp. :)
Jeg har det bra. Men er litt i ett sluttevakum. Vi har solgt huset i dag, jeg har hatt noen dager i den nye jobben for å sette meg litt inn i ting, og ellers er jeg begynt på avslutninga.. Å ja, jeg elsker å preike :)
Håper det går bra med deg <3

Anonym sa...

Ligner litt slik vi har det. Vi har ikke samme fokus. Jeg syns barna våre er viktigst. Han syns sex skal være viktigst. Finner vi ut av det? Vet ikke. Vimå begge være villig til å forandre oss. Alt godt til deg♡lene

Unni sa...

Gleder meg til neste innlegg og håper du har det bra. Bloggen din er godt likt i mine kretser, det skal du vite.
Fin kveld til deg. Unni

Frk Elton sa...

Hei du vakre menneske :)
Du er heller ikke glemt, tenker stadig på deg og håper du har det bra! Nyter knaskje solen og sommeren?
Tankevekkende innlegg du har her, skal forstå at noen velger slik men da har de valgt det selv. De som ikke har hatt ett bevisst valg har det neppe bra! Vet hvor mye parforholdproblemer kan tære på ett menneske og bryte det sakte ned. Håper de finner sin styrke til å endre seg og livet sitt!
Ønsker deg fine dager :)
Klemmer

molar85 sa...

Trodde virkelig at jeg hadde lagt meg til som følger men den gang ei..
Men nå er det ordnet :)

Ønsker deg en fin kveld

Mange klemmer fra meg <3

Karen sa...

Hei...
Nå har jeg hatt bloggen din åpen på I-paden i to dager, og lest i ledige øyeblikk innimellom alt sammen :) En fantastisk reflektert, spennende og tankevekkende blogg! Slike trenger man i en rutinepreget hverdag. Godt å flykte til litt givende lesestoff fra tid til annen :)

Ønsker deg en fin dag!
*onsdagsklemmer*

camilla sa...

Hei kjære gode deg:-) ! Ja nå er jeg nygift:-) har vært travle men gode dager. Har tenkt på deg! Skulle ønske det var noe jeg kunne gjøre for deg. ..er så vondt å høre. ..
Håper likevel du har det bra...sender deg mange gode klemmer!!! :-)
Og som jeg har sagt før..ikke stress!!:-) ta godt vare på deg selv min gode venn. God klem

Med kjæleik til livet sa...

berre innom for å avlevere ein klem - monika ;)

camilla sa...

Hei igjen skjønnas!:-) tusen takk! :-) ja..må innrømme at jeg svever litt for tiden:-):-) er fantastisk å være nygift! :-) hehe.nei..dessverre. ..google translate er en fantastisk ting! ! Hihi:-) håper du får en nydelig helg!!!:-) 1000 klemmer til deg!!:-)

Mandelhjärta sa...

Ser at du har fått mange klemmer... ;) og jeg er også innom for å gi deg en riktig god og varm bamseklem - av flere grunner.
Takk for gode ord og omtanke som du legger igjen hos meg! Det varmer godt! :)
Må dagen bli god!

Familien Gravås sa...

Dette var fint å lese for et par som endelig har begynt å sove på samme rom igjen! Med kolikkbarn i hus har det vært nødvendig å bo på hvert sitt rom for en periode, og det er ikke før vi har begynt å dele samme seng igjen at jeg innser hvor mye jeg savnet det.

En helt annen ting: jeg jobber med hagen vår for tiden, og har lett mye etter en hekkplante som er skikkelig robust og tåler en støyt. Hver vinter blir nemlig området hvor hekken skal stå fullstendig overlesset av snø, og det er få planter som tåler mange brukne grener og en så tung bør. En plante skiller seg imidlertid ut - nemlig SPIREA! Selv om den skulle bli kuttet helt ned, kommer den alltid til hektene igjen - enda tettere, sterkere og finere! Mon tro om du også har hørt om denne planten som på så mange måter ligner deg selv? :) Ønsker deg alt godt! Ha ei fin helg.

Spirea sa...

Tusen takk - kan virkelig forstå at to rom er helt nødvendig med et kolikkbarn. Jeg håper det har stabilisert seg!

Og jeg må bare kommentere det du skriver om Spirea (med stor S selvsagt ;)) - hekken. Robust, kommer alltid til hektene igjen og reiser seg...Mm-mm, jeg vet.....Derav navnet mitt ;) Takk for at du skrev dette, det var faktisk til stor oppmuntring og artig å lese. Ønsker deg en nydelig sommer :) klem

Spirea sa...

Takk alle, for all tilbakemelding på dette innlegget! :) Jeg leser hver eneste kommentar flere ganger og setter utrolig stor pris på dem alle :) klem til alle