onsdag 24. desember 2014

Et glimt av et liv


Utenfor Rimi står ei jente og selger julekort. Hun kan ikke være mer enn 15 år. Kledd i en slitt kjeledress og hjemmestrikket lue. Der står hun, med store alvorlige øyne som ser ut som de kan fylles av tårer når som helst. Jeg smiler forsiktig og sier "hei" i det jeg passerer, uten å kjøpe et eneste julekort. Uten å stoppe opp. Tidligere har hun stått her og solgt romfolkets magasin. Heller ikke de har jeg kjøpt. Hun bøyer hodet i det jeg passerer....og for hundre og fjortende gang dette året, lover jeg meg selv at jeg skal gjøre noe godt for denne jenta....

Oppgitt over meg selv og min tilkortkommenhet, alle visjoner og "tomme løfter", kommer jeg hjem og slenger meg på sofaen. Der ligger jeg og leser gjennom dagens dose julekort. I år som i fjor smiler mennesker mot meg, og jeg smiler tilbake. Vakre, glade mennesker og koselige, gode ord.

Ett julekort utmerker seg i bunken. Livet har ikke rom for nedturer, bare oppturer. Alt som presenteres kunne vært klippet ut av en overfladisk, amerikansk feelgood-film. Absolutt alt er til de grader perfekt - bortsett fra mine egne tanker, de er alt annet enn fromme. Jeg ligger faktisk der og rister på hodet, over et julekort fra mennesker vi er gla i. Hva er det som går av meg? Jo, jeg lengter. Lengter etter ærlighet - etter et ørlite glimt av livet, slik det faktisk er. Hva kommer det av - at vi har behov for å pynte på fasaden? Hva gjør at det koster så mye å si at året ikke har vært total lykke fra ende til annen? Hva kommer det av at barna våre presenteres, i en alder av 5, 8 eller 11 år, som om det er medisinstudiet neste? Hva er det som gjør at vi bare vil vise frem det fine og det flotte? Er vi ikke hele mennesker, der "opp og ned" går hånd i hånd? Nei, vi pynter som bare det, selvom sannheten er mer enn god nok. Vi gjør oss bedre enn vi er. Og noen ganger kommer vi med direkte løgn. Ekteskapet går kjempebra, sier vi, men vet at det halter på flere områder. Barna gjør det så bra på skolen, sier vi, men nevner ikke lese - og skrivevansker, dårlige karakterer eller mobbing. Jobben er topp, sier vi, men nevner ikke det dårlige miljøet, kjip lønn eller stresset den medfører. Når alt kommer til at presenterer vi nokså mye fra livet vårt, som er alt annet enn sant.

Min irritasjon har snudd.  Jeg synes oppriktig synd på disse menneskene, som har behov for å skjule seg bak skryt og selvhevdelse. Skjule seg bak den plettfrie fasaden de velger å vise frem, og som er så til de grader fantastisk at jeg blir helt satt ut.

Et julekort, et glimt av et liv. En jente som selger dem, et glimt av et liv. Hvordan er ditt liv denne julen? Og hvilke glimt velger du - eller våger du, å vise frem? Jeg rusler en tur bort til Rimi igjen. Der står en ung jente, og viser et glimt av sitt liv. Livet slik det faktisk er - for noen av oss. Sårbart, vanskelig og utfordrende. I hendene holder hun et knippe med vakre, perfekte julekort.....

                                                                                          Klem,


♥ Mer enn noen gang, har jeg igjen fått erfare at "julemåneden" er full av kontraster. 
Mens noen av oss lever gode liv, der dagene fylles med latter, glede og fine stunder - er det mange mennesker som nok en gang gruer seg til jul - og kan hende går noen du kjenner gjennom 
sin livs største krise akkurat nå. Tenk om vi alle, uansett hvor på skalaen vi befinner oss, kunne klare å være ekte, hele mennesker som tar del i hverandres liv, men som også våger å gi noen glimt av egne liv, helt uten fasader og løgn. Da tror jeg faktisk Gud hadde smilt....

 Jeg ønsker alle en velsignet, fredfull jul !

24 kommentarer:

Katarina Eidsvåg sa...

Dette var virkelig til ettertanke. Du skriver så vakkert. Klarer få frem et budskap som får meg til å tenke og noen ganger svelge hardt. Jeg strekker heller ikke alltid til og det er vondt, men slik er livet. Jeg håper mitt nyttårsforsett blir holdt, det er nemlig å prøve se mennesker litt mer. God Juleklem til deg Spirea. Mange klemmer fra din venn, Katarina

Anonym sa...

♥ ♥ ♥

Fjordheim sa...

I fjor orket jeg ikke å skrive julebrev. Ikke fordi det var så mye
som var "galt" i vår familie. Men følte ikke at jeg hadde så
mye positivt å komme med, og dermed ville jeg ikke skrive noe.
Blir jo feil å ikke kunne skrive det som ikke er helt perfekt også.
Men vi gjør liksom ikke det. Skal ikke "plage" andre med våre problemer.
Har noen fra Romfolket her i distriktet også. Gir de litt penger noen ganger.
De fleste av oss har det jo bra, sett i forhold til mye av verdens befolkning.
Fikk en melding i dag om ei som hadde fått beskjed fra legen om
at hun hadde en kreftrype som ga henne 10%sjanse for å overleve.
Så det er enkelte som må gjennom tøffe ting. Godt vi kan be, vi er så maktesløse
ellers. Men Gud har all makt, så da får vi bare overlate alt til han.
Ønsker deg og dine ei velsignet god julehøytid :)

Anonym sa...

Dette grep meg. Min jul er vanskelig i år. Jeg blir mye alene. Takk for at du skriver om livet slik det er. Takk for at du viser at du heller ikke er perfekt. Takk for at du gir av deg selv. Takk for denne bloggen. Takk for at du er tilbake. Mange klemmer fra en medblogger som velger undertegne anonymt nå.

Tina sa...

Kjenner meg igjen i tankene dine. Jeg er møkklei alt fasadespill som finnes overalt. Jeg bodde et år i Italia, der var det helt annerledes. Mye mer ærlighet. Hvorfor skal vi hige så etter det "perfekte" her hjemme egentlig? Jeg følger deg helt og syns også en del julekort kan være skremmende perfekte i historiene om året som gikk. Jeg syns ikke det er så slemt at du tenkte sånn, det er jo faktisk litt synd på dem som har det sånn. Vi får håpe at noen som leser dette innlegget føler seg litt truffet og kanskje tenker etter ;-) Selv syns jeg dette var treffende iallfall. God Jule klem til deg fra Tina

rinemor sa...

Ønsker deg og din familie en fredfull og velsigned julehøytid. Klem

Venke Synnøve sa...

Ojj..så kjekt å lese frå deg igjen! Eg er kje så ofte i bloggverden lenger,men nå såg eg deg igjen!
Nei,ingen leve vel perfekte liv,sjølv om julekorta er fine.
Ha ei fin jul vidare!

Sissel Lindeman sa...

Nei men hei!! Der var du jo igjen! Hvor fint at se dig endelig. Jeg har ofte kigget innom din blog for å sjekke oppdateringer men du har vært borte. Tak for at du er tilbage. Jeg har savnet dig. Dette innlegg var litt sårt og det fikk meg til å tenke på hvordan jeg selv fremstiller mig overfor andre. Det ga meg en viktig selvransakelse. Og julekortene er så ymse, det kan man absolut si. Noen er ekte og nære, andre overfladiske og platte. Og noen et sted der midt i mellom.
Tak for alt du dele,r jeg er så på nett med dig og deler så mange av dine tanke. Tusind tak, du er gull verdt.
Varme hilsener fra Jylland,
Sissel.

Kristin sa...

GOD JUL og takk for alle dine fine innlegg! Jeg gleder meg til fortsettelsen.
Kristin

Toril sa...

Amen! Så utrolig enig! Vi må være sterke nok til å tørre å være svake. Noen må gå foran og tørre å snakke sant om hvordan livet er... Håper jule di er god, kjære deg! God klem :)

amo sin blogg sa...

Nydeleg og reflektert innlegg.

Ønsker deg gode juledagar vidare.
Klem frå Anne-Mari

Kort og Søm sa...

Du har så rett, livet består ikke bare av oppturer.

God jul til deg,
klem Fredrikke

Anonym sa...

Takk for dette. jeg kjenner meg truffet på en dritvond måte men jeg har sikkert godt av det. fortsett å skriv om slikt som dette er du snill for det trengs at vi blir litt rista i.

Englepappa/ Ole JN sa...

Ja, det er fristande å pynte på fasaden. Ikkje alltid så kjekt å vise andre menneske dei dårlege sidene, eller det ein strevar med. Men så er det kanskje noko med kva for eit forum ein vel, også? Julekorta er jo ei helsing, ein slags statusrapport og eit ynskje om ei god jul til dei vi sender til. Eg forventar ikkje at dei som sender julekort til meg, fortel alt slik det er... Og så er vi med i ei bibelgruppe, der vi deler levd liv, både det som går bra og det som går trått. Der forventar vi, og får, ærlegdom og opne svar. Og når eg og kona samlar saman trådane for dagen, og deler tankar og liv, er det nok andre og ærlegare svar som kjem fram enn når eg snakkar med naboen over gjerdet...

Slik må det vel kanskje også vere, sjølv om eg forstår, og deler, ynskjet ditt i innlegget. Verda treng meir ærlegdom!

Ynskjer deg og dine ei fortsatt god jul!

Anonym sa...

Utrolig gripende og tankevekkende.
Rører meg dypt.
Ga meg noen gode idéer

Petrus og Petrine sa...

Nok et godt og følelsesmessig godt innlegg. Jeg liker de, veldig. Jeg er en tenker og en som føler og du treffer kjernen i dette. Nå kommer litt mer personlig svar, men:

I mange år har jeg gruet meg til jul. Det har vært en tid som har virket som et forstørrelsesglass på sorgen jeg hadde over å ikke høre til eller ikke å ha barn. Nå har dette gått over, men jeg glemmer ikke, så jeg forsøker å gi det lille ekstra, gi smilet, gi penger eller matpakker til de som ikke har. Ikke fordi det kan fjerne smerten fra de, ikke fordi jeg kan redde dem fra deres sorg eller vansker, men fordi jeg vet at det å bli sett midt i alt det vonde kan være en glede som varer lenge....
i år har vi i månedene før jul ært med et sykt familiemedlem som vi fikk ha oss i julen <3 og alt annet er skjøvet i bakrgrunnen. Derfor har vi ikke fått frem mer enn juletre. Vi har ikke pyntet med nisser, engler eller andre ting, vi har ikke sendt julekort til alle vi kjenner og vi har i liten grad vært på julebesøk. Det har vært godt og nødvendig for oss å lene oss tilbake, roe ned ( også på grunn av sykdom) og være med de som vi har nære.

maren sofie sa...

så mangen fine komentarer her å lese også. og så fint innlegg denne gangen også. tusen takk fo alt du deler spriea. du e goe!!!! Jg har også allti grudd for jula og synst det er synd at så mangen av oss skal tesynelatende ha den perfkte jul.sånn er det jo ikke for alle. og livet er ikke et prefekt julekort heller. det var fint å lese dette. jeg håper du også dine har en skjønn jul sammen. masse klemmer fra maren sofie

Aslak sa...

Der var du tilbake. Så bra. Flott innlegg. Håper du og familien har det bra. Gratulerer med forøkelsen. Glad for å se deg skrive igjen. God Jul. Aslak

Beate sa...

Så glad for at du er tilbake!! :) Her er huset tomt etter at julegjesten har reist hjem. I dag blir det bare avslapping på sofaen med strikketøy og en ny bok, men jeg håper ikke det bare blir sofa og strikk resten av jula..
Ønsker deg gode juledager sammen med dine <3

Linda Karin sa...

Vil bare si god jul til deg, håper du også har gode juledager med din heldige familie! Takk for dine spor <3 Juleklem

Jesus er svaret! sa...

Hurra!!! Spirea som jeg har savnet innleggene fra deg som bare rører meg så dypt. Dette utfordret meg skikkelig...går alltid forbi de med blader og de som tigger og vet ikke hvor jeg skal gjøre av meg...for det føles ikke rett å bare gå forbi...men jeg gjør det likevel..
Og du setter ord på så mye av det mitt hjerte lengter etter...en ærlig og åpen kultur der det er like "kult" og si hvordan man virkelig har det som at huset er perfekt, ekteskapet er perfekt eller barna er perfekte!!
Du skriver på en måte som får meg virkelig til å tenke etter. For de fleste er juletiden en berg og dalbane av gode og vanskelige øyeblikk...det er realiteten selvom man ser noe annet på face og insta!!

Heier på deg og digget livstegnet fra deg!!
klem iris

Ingar sa...

Godt å se at du er tilbake på bloggen med nye innlegg og gode refleksjoner! Ønsker deg og dine fortsatt gode romjulsdager!

Anonym sa...

Godt nytt år fine spirea! Jeg gleder meg til å følge bloggen din i 2015! klem fra Gunnhild

Med kjæleik til livet sa...

der var du ja --- så godt nytt år og eg gleder meg til 2015 sammen med bloggen din også ;)
smil fra monika