onsdag 8. februar 2012

Sterk nok til å være svak

Jeg snakket med en god venninne i dag. Det var noen uker siden sist nå, og fra da til i dag har det skjedd mye. Hun ga meg mye av det hennes hjerte er fylt av. Sorg, fortvilelse, depresjon. Hun gjennomgår uendelig mye vondt i livet sitt.
Jeg ble sittende etter samtalen og tenke. Jeg fikk et nytt perspektiv på min egen situasjon, og det hadde jeg godt av. Min farmor på 94 år sier alltid "det kunne vært verre", og det har hun rett i.
En ting min venninne sa, bet jeg meg merke i. "Jeg har prøvd å være sterk så altfor, altfor lenge, så nå knekker jeg bare sammen".

Så altfor mange av oss tror at det å være sterk handler om stå oppreist midt i stormen. Vi skal helst ikke rikke oss en millimeter til den ene eller andre siden når det blåser som verst, men stå stødige, slik at de rundt oss kan se at dette klarer vi. Vi klarer det helt alene. Sannheten er at når det stormer og blåser som verst, er det best å ikke stå oppreist, men å legge seg ned og søke tilflukt. Da får ikke vinden så kraftig tak i deg, og du blåser ikke bort. Faren for å skade seg blir mindre.

Vi signaliserer at livet er ok, vi skjuler oss bak sminke, klær, et vakkert, velstelt hjem, en nypolert lekker bil, en bra jobb. Noen mennesker strever med å opprettholde fasaden, til enhver tid - "det går bra" sier vi med et smil når noen spør, også vet vi samtidig at det er løgn som nettopp kom ut av munnen.
Stoltheten er vond å knuse, å vise seg svak er et ikke-tema. Å være svak er for mange negativt ladede ord.
Vi skal helst klare å være mødre, fedre, ektefeller, kolleger, venner, søsken, døtre og sønner - vi skal fylle så mange roller, og når livets bølger slår så hardt som bare det, så skal vi fortsatt klare det, med et smil om munnen og si "dette går fint"...men det gjør jo ikke det. Men vi later som, og vi håper i det lengste.

Å være sterk er å våge å være svak. Å være sterk er å tillate deg selv å gi slipp på kontrollen og la noen andre overta - for en stund. Å være sterk er å vise hvem du er, hva du sliter med og be om hjelp.
Å være sterk er å ta i mot den hånden som rekkes mot deg for å hjelpe. Å være sterk er å gi slipp på stoltheten, fasaden, løgnen - og innrømme at du trenger en hånd å holde i, du trenger noen som kan hjelpe deg et skritt videre. En som akkurat nå kan være ditt lys, din vei, og din sannhet. En som vet hva som er best for deg når du selv ikke klarer å se. En som kan ta i mot dine tårer.

Jeg har mange, mange ganger prøvd å være sterk og stå oppreist midt i stormen. Og jeg har klart det, til en viss grad. Helt til jeg knekker, fullstendig utmattet og må bøye unna. Da ligger jeg der, langflat og slått til bakken. Stormen ble for tøff. Kanskje skulle jeg lagt meg ned for lenge siden? Kanskje skulle jeg satt meg på kne og hvisket en bønn? Kanskje skulle jeg tatt i mot de hendene som ble rukket mot meg, litt tidligere? Kanskje skulle jeg latt tårene få renne?

Å gråte er ikke et tegn på svakhet. Helt siden fødselen, har gråt vært et tegn på at du lever.

Å være sterk - er å våge å være svak. Våger du å legge deg ned midt i stormen?

Da først, kan man begynne å orientere seg og finne veien videre - en vei som sakte men sikkert snirkler seg oppover....
                                                               Klem,
post signature

Gud skal kjempe for deg.
Du skal hvile.
  2 Mosebok 14, 1422 kommentarer:

jesuskvinne sa...

Sant atte, vet ikke hvor mange ganger, og til hvor mange, jeg over årene har sagt at sann styrke vises i evnen til å innrømme svakhet. Vi er skapt for fellesskap og vi trenger hverandre. Men det krever sin mann og kvinne for å svelge stoltheten og innrømme at akkurat nå trenger jeg noen som er sterke for meg, det er så mye enklere å være sterk for andre... Vi trenger alle en trygg havn og favn å søke til, slik er det bare. Nydelig vers til avslutning, godt å minnes at Gud kjemper for oss, vi trenger ikke klare alt selv.

Anonymous sa...

Å, så fint skrevet og så veldig sant. Det er en stor hemmelighet her, nemlig at den som er sterk, er den som våger å være svak. En klok mann, Jens Petter Jørgensen, har skrevet en bok som heter; "Sterk nok til å være svak". Den handler om akkurat det du forteller så fint. Tusen takk.
M

heidi sa...

Dette kan jeg virkelig skrive under på. Så sant og så viktig. Stor klem fra meg til nydelige deg.

Mie fra Mies Mirakler sa...

et av mine favorittsitater er: "Pride be damned, I have my happiness to think about!" Men ikke alltid like lett å leve etter ;) *♥*

Merethe sa...

Takk for alle innleggene dine som gir meg varme, trøst, glede og som er til ettertanke!! Jeg gleder meg til hvert nytt innlegg :)

Og takk for dine koselige kommentarer, jeg er desverre ikke så flink til å sende kommentarer igjen-men jeg følger med her hos deg!!

God Bless!

Kjærlig hilsen Merethe

Kristin sa...

Vet du, disse innleggene er et ordentlig høydepunkt i hverdagen for meg! Når jeg ser at det har kommet et nytt innlegg "sparer" jeg det til jeg har tid til å lese det, og grunne på det! Og jeg får ALLTID noe igjen:) Tusen takk for at du deler!

A worshipping heart sa...

Nydelig skrevet! Det er noe som alle burde bli minnet på, for det er så lett å tro at alle andre fikser alt, og at man derfor må det selv også. Hvis bare vi alle var flinkere på å være svake ville det gjøre det til et enklere valg. Jeg har nok lenge vært der selv, men har den siste tiden lært meg å være svak, og merker allerede hvor mye fortere det da går å komme seg videre. Tar det steg for steg :) Takk for at du satt ord på det på din måte!

Klem, Ida

Kristina, Nord i bygdo sa...

Så fint dette var. Du skriver veldig bra om eit viktig tema. Be blessed ♥

Tomas sa...

Time to give in ;-) Slenger meg med på følgerlista. Godt innlegg igjen.

Mia sa...

Det er så sant, så sant!! Og du forteller det på en veldig fin måte. Håper alt står bra til med deg, tenker på deg og ber for deg! Må bare få dele desse gode ordene med deg: "For du er vår herlige styrke, i din godhet gir du oss kraft. Salme 89.18"

Klem Mia

Tankenesmor. sa...

Jeg får ikke nok av dine tekster. De fortsetter å snakke til meg og de fortsetter å være utrolig gode. Du får frem noen flotte sannheter om oss mennesker.

Ha en nydelig dag der du tørr være deg på alle måter. Du er kjærlighet.

Varm klem

Mie fra Mies Mirakler sa...

Nå har jeg lagt inn et lite fasitbilde ;) så da får du nok se harepusene :) *♥*

Joy sa...

Jag älskar det du skriver - dina ord träffar direkt hos mig och jag är så enig om att du får fram styrkan och sannheten hos dina läsare. ♥

Tusen tack för koselige ord hos mig - det värmer.
Ha en vidunderlig dag! Varma kramar Joy

Spirea sa...

Kjære alle sammen, jeg skulle ønske jeg klarte skrive kommentarer tilbake til dere alle, men dessverre er energien ikke helt på topp...Men tusen, tusen takk for alt dere skriver, og alt dere mener og deler. Tusen takk for alle oppmuntringer! Jeg blir så veldig,veldig gla for hver eneste en av dere som bruker tid på å skrive noen ord, og for hver eneste en av dere som leser bloggen min. Dere er en skjønn gjeng alle sammen! Ønsker dere en (snart) god helg! Mange klemmer fra Spirea

Tomas, Joy, Ida og Kristina: Velkommen som følgere! :)

Jesus er svaret! sa...

Tusen takk vennen min. Det var til stor oppmuntring.

Røsslyng sa...

Utruleg fint skrive, igjen! OG veldig veldig viktig. Veit om fleire som eg skal dela denne teksten med! Klem:)

Gunhild Sofie sa...

Sant og viktig! Å vise svakhet er som ein skatt i ei leirkrukke, du ser ikkje skatten skin før krukka har sprekker. Takk for fine kommentarar hos meg, og god helg til deg;-)

Bibbi sa...

Så nydelig skrevet. Dette skal jeg ta med meg neste gang det stormer, jeg skal legge meg ned.
Fortsatt god helg til deg, og takk for din fine kommentar i min blogg.
Klem fra Bibbi.

Monica Serina sa...

Sterk nok til å være svak. En utfordring jeg har lyst til å hive ut vinduet, tråkke på og stenge ute. Jeg likte svært godt bilde ditt på sterkheten som vi tror vi har. Stå oppreist i stormen. For det er nettopp slik det føles. Å være svak er vanskelig, og ofte vondt. Derfor er det godt at noen har sagt det; sterk nok til å være svak. Og så er det godt med tekster som din, som forteller det til oss enda en gang, enda tydeligere! Det var fint og nydelig skrevet!

Anonym sa...

OMG nå fikk jeg hakeslepp... Jeg skrev før i dag et innlegg på min egen blogg, der jeg blant annet skriver at nå legger jeg meg ned sammen med Jesus i båten og sover, midt i stormen. For en "flink pike" er det vanskelig - det er da alltid noe man må GJØRE.. Dette innlegget ble en utrolig bekreftelse fra Herren for meg. Takk Gud! Og takk Spirea... ♥

Barbro sa...

Disse ordene traff meg veldig: "Å gråte er ikke et tegn på svakhet. Helt siden fødselen, har gråt vært et tegn på at du lever." Takk.

Unknown sa...

Sanne ord, som treffer meg hardt. Ikke alltid lett å se det slik når det gjelder seg selv. Men desto viktigere og tenke igjennom og ta til etterretning.