tirsdag 21. februar 2012

Velger du kjærligheten?


Nok en gang sitter han alene igjen på kjøkkenet. Tårene renner. Han er redd og fortvilet. Hun har tatt bilen og stukket av. Hun orket ikke mer av maset hans. Orket ikke snakke om det som likevel ikke kan løses. Det er for sent. For mye har bygd seg opp, for mye er uoppgjort, for mange ord har såret og satt seg fast. Det har gått for langt.

Han løp etter henne da hun dro. For tredje gang denne måneden. "Kan vi ikke prøve å snakke sammen?" ropte han, idèt bildøren smalt. Hun sendte ham et skarpt blikk, et blikk fullt av oppgitthet, irritasjon og sinne. Han gikk sakte tilbake, kikket inn til barna i frykt for at de hadde våknet av krangelen deres, og knakk sammen, oppløst i tårer.

Nå var det bare å vente på at hun kom tilbake. De hadde vært gift i 7 år nå, men noe gikk galt langs veien. Gode ord har gått over til sårende ord. Varme blikk er gått over til skarpe blikk. Oppmuntring er gått over til kritikk. De klarer ikke finne tilbake til gleden de delte da de giftet seg.
Han har begynt å se så mange feil ved henne. Hun er lei av at han ikke forstår. De river hverandre ned, i stedet for å bygge opp.
Begge begynner de å trekkes mot andre. Andre som kanskje kan forstå, som kanskje har noe av det de savner hos hverandre. Det er lett å søke anerkjennelse andre steder, det er lett å bli betatt.

Hun kommer tilbake etter flere timer. I stedet for en omfavnelse og et ydmykt blikk som ber om tilgivelse, sier hun hardt, at denne gangen er det nok. Nå nytter det ikke mer, ekteskapet trenger å fikses - eller avsluttes. De står på valg.

Hvilket valg tar de? Det gjenstår å se.

Jeg har selv vært i vanskelige, usunne forhold. Forhold som river ned den du er. Det er lett å bli blind og ikke se, det andre ser, lett å bli døv for det du innerst inne vet - om du lytter til hjertet ditt. Jeg så ikke da - men heldigvis i tide, og jeg gikk. Men noen ganger er det verdt å kjempe, viktig å kjempe, viktig å ta vare på det dere har. Et ekteskap inngått i kjærlighet.
Det er mye vondt å se mellom ektefeller. Det er så mye som ikke snakkes om der hjemme, så mye det er vanskelig å sette ord på, så mye som har gått galt. Så mange som lurer på hvorfor de enda holder sammen. Så mange som syns det er en bragd om de har klart å holde sammen i over 5 år. Og kanskje er det det, for noen?

Gud gråter. Han ser, hvordan de kaver, hvordan de stikker hverandre, hvordan de rakker ned på hverandre og sårer hverandre. "Kom til meg, dere som strever" - roper han, i håp om å nå inn. "Jeg vil gi dere hvile, jeg vil hjelpe dere videre - om dere lar meg!" Hvordan kan Gud hjelpe med noe som helst? undrer de seg. Dette må vi da klare alene.

Gud er den som kan bygge opp igjen det som er knust. Gud er den som kan lege hjerter som er revet i filler. Gud er den som lærer oss om tilgivelse og hvor viktig det er. Gud er den som kjemper, mens du hviler. Gud er den som kan snakke med deg - i drømme, ved å gi deg bilder, ved å gi deg nye tanker, ved å gi deg ord - og fortelle deg og lære deg den veien du skal gå. Gud er kjærlighet, og av Ham har vi mye å lære.

Men Gud har også satt mennesker på jorden. Det finnes hjelp å få hos andre mennesker, noen å dele det vonde med. Gud sier ikke at vi skal sitte på rompa og ikke gjøre noenting. Vi må selv hente frem viljen til å fikse. Men Han er en medhjelper vi kan klynge oss til, som kan veilede oss langs veien.

Velger du kjærligheten?


                                                            Klem,
post signature


♥ Minner om innspurten på gave-gi-bort

19 kommentarer:

Anonymous sa...

Jeg er stum. Meget godt skrevet. Du tegner gode bilder av noe som er vondt, MEN SOM KAN BLI BRA IGJEN. Måtte alle som sliter, lese dette. Måtte de få hjelp, - både fra Gud og mennesker. Og det er aldri for sent for hjelp. Takk for alt du tar opp. Gud velsigne deg.
M

Maria sa...

Ja, det er sant at kjærligheten er et valg. Men det er godt at vi kan åpne oss for Agape-kjærligheten. Uten den hadde jeg ikke vært lykkelig i mitt ekteskap! Men detmå også vilje og arbeid til som du så fint beskriver.
"Avstand kommer av seg selv. Nærhet må man arbeide for."
God klem fra meg til deg!

Lises hjertegleder sa...

Du skriver rett i hjerte, <3

Hos oss i Nøkkeldalen sa...

takk for fin påminnelse om at ein kan søke hjelp hjå Gud i stort og smått, og i det daglige innafor husets fire veggar! syns óg den illustrasjonen nederst i innlegget om eit lykkelig ekteskap består av to gode tilgiverar var så flott! håpar du har ein fin dag! klem

Anonymous sa...

Det er en sjeldenhet med denne bloggen din.Du skriver fra hjerte til hjerte og tar opp tema som mange viker unna.Du skriver allsidig og jeg er sikker på at du treffer værtfall ett hjerte hver gang.Denne gangen traff du mitt. Derfor skriver jeg og anonymt i dag.Det er som du har kikket inn i hjemmet vårt. Takk for oppmuntring på en vond dag. Klem-klem

dagdrømmeren sa...

Du skriver inderlig godt. Kjent og nært for mange dette.
Å tilgi er ikke enkelt. Men den som lærer det, opplever å forstå noe ved livet som er befriende og nærende. Jeg vet hvor godt det er for meg selv å tilgi andre. det er som å leve med blanke ark til en hver tid. Ingenting som har skjedd betyr noe, bare det som skjer akkurat nå. Det er herlig!

Takk for et flott innlegg
Og tusen takk for kommentaren hos meg. Jeg er så inderlig enig: Slike små skaper liv og røre. Det er aldri et kjedelig øyeblikk :) Ser for meg barna dine som fisket i doen, hihi, det har ikke mine prøvd ennå! I melposen har de vært, hoho :)
De er bare herlige! og gir mye å skrive hjem om :)

Ønsker deg en god dag
Klem Tonje

Jesus er svaret! sa...

Stum her og....du er begavet min venn!

Recipe for Joy sa...

Så nydelig skrevet. <3

Koslig at du fant veien inn til meg og la igjen noen ord.
Det setter jeg pris på. :)

Ønsker deg en fin dag. Klem

Maren Sofie sa...

Tom for ord. Takk.

Tankenesmor. sa...

Hei. først må jeg takke deg for dine tilbakemeldinger, oppmuntringer og hjertegode ord. Jeg vil takke deg for at du leser og forstår. Og så må jeg takke deg for ordene du skriver her på bloggen din. Det du deler av deg selv, om dine tanker,. Tekstene dine inspirerer, de skaper tanker og vekker følelser. Jeg beundrer deg.

Tusen takk for deg.

En varm og god klem fra meg til deg. Ønsker deg en vakker kveld

sigrid sa...

Sterkt skreve!
Etter snart 25års ekteskap veit eg kva det vil seie det vi ein gong lova: I gode og vonde dagar!
Så er det godt at vi har ein himmelsk Far som ser også når alt er svart. I eit ekteskap må ein både gi og få, kjærleik og tilgivelse.

Takk for at du tek opp vanskelege tema, det er viktig!!

Fabelaktig sa...

Ett sterkt og vakkert innlegg!
Jeg har valgt kjærligheten alltid, men ikke når den går mot meg og ødelegger meg. Jeg var forlovet med en mann i 4 år og fant han i seng med bestevenninne. Da går man videre...

Takk for god klem inne hos meg, det har vært en tung dag så det trengtes.
Ønsker deg en finfin lillelørdag!
klemklem

Spirea sa...

Tusen takk for alle kommentarer - og tusen takk til dere som er så ærlige om livene deres og deler litt visdom. Det gjør inntrykk og jeg setter umåtelig stor pris på det!

Fabelaktig: Jeg kjente bare hvor vondt jeg fikk inni meg av det du har gått gjennom. Det der er noe av det mest knusende man kan gjøre mot et menneske - og for et tillitsbrudd av to du var gla i. Jeg er opprørt og lei meg på dine vegne. Gla du har gått videre i livet...

Ønsker dere alle en nydelig helg :)

Beate Kristin sa...

Hei og tusen takk for hyggelig kommentar! Dette var veldig fint (jeg er også en ivrig troende)! Ønsker deg en herlig torsdagskveld!!!

klem, Beate

Blåbærtua sa...

Tusen takk for kommentar inne hos meg,du har så mange fine tanker og du skriver så bra.
Glede meg til å lese meir:)

Klem

Bibbi sa...

Flott innlegg og viktig tema. Takk for titten inne hos meg også. Du er flink til å oppmuntre :)

Askeladden sa...

Takk for flott kommentar:-). Jeg har gjort en feil. Jeg har lagt deg til i blogglista mi bare. Men jeg VIL være følgeren din. Men vet ikke om jeg klarer å legge deg til med touch tlf.:-\

Kristin sa...

Den gikk rett i hjertet:) Takk! Go klem til deg!!

ingrid-urdal@hotmail.com sa...

Tusen takk:D
Jeg har vert innom bloggen din før, og synes den er kjempebra! Har lagret den i favorittene mine:)
sv: Enig med deg: klar for vår og sommer... Men herlig å se at noen i hvertfall nyter snøen;)