torsdag 29. november 2012

Se opp!


Da jeg satt på et venterom nylig, la jeg merke til at alle som satt der, kikket ned. Enten i en avis, et ukeblad eller på mobilen. Når jeg er i byen og rusler, legger jeg merke til det samme. Folk kikker ned. På fortauet, på "noe" de ser i veikanten, eller på mobilen sin. Det er sjeldent folk kikker opp og møter blikket. Det hender jeg også er sånn. Særlig på dårlige dager. Da kikker jeg ned, og håper folk leser "ikke tilgjengelig" på meg. Men jeg prøver å snu det. Og her er årsaken.

For en stund siden gikk jeg en tur i lysløypen. Jeg hadde en vanskelig dag og jeg gikk med bøyd hode. De få gangene noen passerte, kikket jeg enda lenger ned, eller tok frem mobilen. Mens jeg gikk der i min fortvilelse, begynte jeg å små-mumle til Gud. Gjentatte ganger hørte jeg helt klart: "Se opp!". Jeg stoppet opp og utbrøt "what?". Jeg klarte ikke forstå hvorfor jeg skulle se opp, hva slags svar var det?

Men siden det var det jeg hadde hørt, så fikk jeg vel gjøre det. Sannheten er at jeg ikke så noe veldig spennende i det hele tatt....

MEN jeg så solen, som presset sine stråler frem gjennom trærne. Jeg la merke til hvor blå himmelen var og hvordan skyene så ut som små hjerter. Jeg så et ekorn som spratt fra tre til tre. Et fly lagde skystriper, og fikk meg til å drømme meg bort. Og der fremme så jeg barn som lekte - og jeg hørte dem le.

Min lille rusletur fikk plutselig en annen dimensjon. Fordi jeg valgte å løfte blikket, så jeg noe annet enn det grå og triste. Nå var derimot smilet kommet frem, og jeg forsto effekten av "se opp". For når vi går slik og ser ned, er fokuset vårt utrolig smalt. Vi er opptatt av oss selv, i egne, og kanskje triste tanker. Ved å løfte blikket, brytes tankene og erstattes av nye. Plutselig var jeg ikke lenger midt i en lei fortid, eller i bekymring for fremtiden  - jeg var her og nå - i dette øyeblikket.

Nå prøver jeg å tvinge meg selv til å kikke opp. For på den måten blir jeg minnet om at det finnes mer enn grå asfalt, mer enn en fortauskant og mobiltelefon. Det finnes mer enn det som er vanskelig, mine bekymringer - og mer enn hvordan livet ser ut akkurat i dag. Også blir jeg mint om at når jeg kikker opp, så er det en der som møter det famlende blikket mitt. En som ønsker at jeg skal feste blikket på Ham, slik at Han kan vise vei og gjøre mine skritt stødige. En som vet om alle tankene jeg kaver med, og en som rekker ut en hånd og griper min. Jeg blir mint om at jeg aldri er alene, og at det finnes håp.

Hva ser du - når du velger å kikke opp - i stedet for ned? En ting er iallefall sikkert. Du får mer - ut av livet - ved å se opp....    
                                                                Klem,
post signature

      Hjertespor Adventskalender: Vi nærmer oss første søndag i advent. Hver søndag frem til Jul, 
er det gavedryss her hos meg. Heng med og sjekk bloggen min om få dager igjen....


                            

54 kommentarer:

♥ Helen sa...

Kloke gode ord fra deg som alltid.

Aslak sa...

Takk!! :-) Aslak

Miriam sa...

Å som jeg kjenner meg igjen i det der!! Viktige, sanne ord dette. Jeg tror vi alle skulle sett mer opp, både fysisk men også åndelig. Gode deg, jeg takker Gud for denne bloggen og deg. Miriam

Anonym sa...

et ♥ tilbake til deg for alt du gir av visdom, sårhet og godhet

amo sin blogg sa...

Godt sagt !
Har ikkje tenkt over det, men ser at dette må vere
ein god leveregel :)

Ynskjer deg ei fin adventstid :)
Klem frå Anne-Mari

Unni sa...

Enda et knakandes godt innlegg!! Jeg har gledet meg, og nå smiler jeg. Så gøy med kalender hos deg også!! Jeg henger med. Er eksamen overstått?Unni

Malys krok sa...

Takk, takk og takk for ditt gode innlegg! Takk også for at det finners en som alltid går med på veien!
Klem!

-Margit-

Malin sa...

Ja, og så slipper du jo å gå deg på lyktestolper og sånt;) Ha en fin helg Spirea;)

Anonym sa...

Bare for å si jeg var her
Ta godt vare på deg selv, du er dyrebar.
Klem :)

Anonym sa...

Dette ga meg mye.

Photo-Me-Life sa...

Ai som jeg kjente meg igjen, det der er typisk meg.... Spesiellt på dårlige dager hvor jeg ikke vil at folk skal lese meg, noe jeg føler de gjør. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg må dra opp mobilen å liksom late som jeg er "opptatt" for å slippe møte blikk.......

Refleksjon på livsvegen sa...

Skjønne Spirea takk at du deler. Det er godt eksamen er over. Kvil deg!
Klem i natta ;-)

Ingar sa...

Og hvis man har musikk på ørene i tillegg til å se ned har man jo virkelig meldt seg ut... Dette var en viktig påminnelse både for hverdagsliv og åndelig liv!

Ønsker deg Guds fred, hvile og gode dager fremover!

Toril sa...

Takk!! Viktige ord i en hektisk tid :) du er god du! Ønsker deg fine dager, kjære deg. stor klem herfra :)

katarina eidsvåg sa...

Så sant dette er.vi trenger en slik påminnelse.og dette satt ting i perspektiv.så ofte jeg går i egen verden uten å være klar over alt jeg da går glipp av.takk for nok et fint innlegg! Klem,katarina

Unknown sa...

Wow! For en oppdagelse du har gjort!sånn en viktig en,og så nydelig av deg å dele med oss. Jeg håper du senker dine skuldre etter eksamen nå. Vet hvor sliten du er. Ta vare på deg selv!klemmer fra Elena :)

Bente sa...

Jeg har oppdaget det..men det topk litt tid ;-)
Jeg er glad i å fotografere..og begynte med å ta bilder oppover også..ikke bare bort eller ned. Jammen blir det fine bilder også.
Oppover er godt!
Håper dagene dine er gode.

loftkroken sa...

Nydelig Spirea ♥
Mammaen til ei venninne av meg er blitt tatt for å være overlegen,for hun går med hevet hode hver dag :)) Har ingen grunn til å gå med bøyd hode sier hun,herlig :))
Takk for skjønn oppmuntring Spirea venn og JA jeg savner deg ♥
MASSE skal jeg si deg :))
Ha en skjønn dag med løftet hode :)

Klem Bente

Englepappa/ Ole JN sa...

Amen! Vil berre tilføye: Av og til kan ein bli ganske oppløfta av å sjå ned også, viss ein gjer det på riktig måte: For eksempel når ein ligg på magen og studerer maur og småkryp i skogen... (Sjølvsagt mykje betre viss ein gjer det saman med nokon, og då er vi vel nesten tilbake til det du skriv om...)

Linda Karin sa...

Ord som gikk rett inn i sjelen.. så sant det du skriver! Elsker måten du setter ord på dine tanker og opplevelser, du er til stor velsignelse!

Lykkemisjonen sa...

Godt skrevet, du er så flink til å sette fokus på viktige ting i livet, og måten du gjør det på er så vakker! Takk for at du deler av din hjertevarme <3

Anonym sa...

Vakkert innlegg!

Hjem & Glede sa...

Å skjønneste du!
Ja,du har helt rett...
Så koselig med innlegg fra deg igjen!
Ja,rart det der hvordan vi ofte ser ned ja..
Klart vi går glipp av masse ved å bare se ned eller på mobilen....
hi,hi...sjerpings på gang!

Å i dag har vi fått snø her og det til selveste adventshelgen...jeey...en julehøne som meg liker jo det vet du!
Og da pynter vi jo da....hi,hi.
En gledelig helg ønskes deg og håper det gikk bra på eksamen om du er ferdig da...

Fryd og klem
Camilla.

Sissel Lindeman sa...

Ja, det du sier her spirea er viktige ord. Man kan godt bli tatt for å være litt oppesen, men det er bedre enn å gå glipp av alt det der man ikke ser når man kikker ned. Jeg har en slig tendens til at gå og kikke ned de dager der jeg ikke har det godt. Men jeg skal ta til mig dette, og huske det til neste gang. Takk igen for dine ord. Varme klemmer fra Sissel

Rikke sa...

Veldig godt skrevet. Dette vil jeg gi videre til en venninne som for tiden subber rundt og er lei seg. Hun kikker alle andre steder enn opp. God helg til deg og dine! Rikke Løw

MittLilleHjerte sa...

Skjønne Spirea:)Du har så rett i det du skriver..:)
Og jeg må faktisk selv ta meg i det når jeg er ute å går med barnevogna, at jeg må slutte å se på mobilen!Den har jo tatt helt kontroll på meg:) Jobber hardt med det nå. Du skriver så flott synes jeg.
Tusen takk for koselig kommentar inne hos meg. Så gøy å høre at du også elsker Spania. Vi har kjøpt oss leilighet i Torrevieja, par km nord for Torrevieja sentrum. Men 600 meter til stranden, Det er en drøm som har gått i oppfyllelse ja:)
De varmeste klemmer til skjønne Spirea:)

Fredrik sa...

Artig vinkling på det å få med seg ting i livet. Bra!! :^) God helg, Spirea! Fredrik(som reiser til sør-amerika om 12 timer!)

Anonym sa...

<3

Underberget sa...

Takk for alt det fine du deler! En god og varm klem til deg!

Sonja sa...

Så gla for å se deg igjen her! Og som vanlig med et innlegg til ettertanke. Jeg må si jeg syns du er så tøff som deler om så mye personlig jeg. Vet ikke om jeg hadde våget. Du er flott! det håper jeg du vet, jeg kjenner ingen bloggere som gir på en så spesiell måte som deg.
Ha en avslappende helg. Ettersom jeg forstår er eksamenen din overstått. Sonja

Unknown sa...

Så sant alt du skriver. Jeg har faktisk aldri tenkt på det sånn men det er jo faktisk sånn det er...vi må fokusere mere på det positive selv om det er dager som er vannskelige.
Håper du har bedre dager og du skal vite at mine tanker går ofte til deg(selv om ikke jeg kjenner deg).
Tusen takk for alltid fine kommentarer hos meg, det setter jeg sååå stor pris på :)
Ha en fin helg, søte :o)

Klem fra Camilla

Mor Inger`s hus sa...

Du skriver så levende.
Og vi ser altfor lite opp - og går dermed glipp av lyset og alt det vakre.
For en bra avgjørelse du tok da du sa opp jobben. Jeg hadde heller ikke holdt ut med en slik sjef.

Takk for hyggelig kommentar hos meg.

Klem fra Inger

Tina sa...

Å jeg blir så glad hver gang du deler noe her.noe treffer midt i hjerte,andre treffer i magen,også er det noe som treffer i samvittighet eller som om du skriver til meg.som dette.jeg er som dette.tilsynelatende veeldi opptatt. Ny måte å se ting på.liker det. God helg.hvil deg nå.klem

Med kjæleik til livet sa...

se opp - se fram ;)
takk for alle gode koselige ord du legger igjen på bloggen min - søte du ;)

klem - monika

VeroNot sa...

Takk Spirea! Din oppfordring er god! Jeg skal iallefall se opp :-)
Ha en fin kveld søte deg! Klem fra meg og takk for gode ord på bloggen min! :-)

Linn sa...

Kjære, kjære Spirea:):):): du er ett svært sjeldent og unikt menneske! Vet du det? Hvis noen sier noe annet, da skal du barelukke ørene for de negative ordene, for du er BRA!!! Glem aldring det!
Jeg er enig med deg, se opp!!! Jeg merker hvor mye glede en kan se bare ved og møte blikket:):)
Idag merket jeg det;) jeg ble tante i går, og da ble jeg veeeeeldig glad;) så når jeg var på jobb idag, så gikk jeg og smilte og lo hele dagen, møtte alles blikk med ett smil, og vet du? Selv de som så litt små lei ut, de slo om til ett smil de og:) så bare det at jeg møtte de med ett smil, ja kanskje det gjorde dagen deres til en bedre dag?:)
Så jeg er absolutt med på den, SE OPP:):)
Ønsker deg en fin kveld videre kjære du:)
Stor klem fra Linn:):):)

Anonym sa...

Hei skjønne deg:)
Så herligt at du er ferdig med eksamen og kan nyte adventstiden,det er ei fin tid:)
Så vakkert innlegg for jammen er det sant og ein ting som eg tenker på er at visst vi går tur og passerer et menneske sjølv om me ikkje kjenner personen så er jo et hei eller et smil egentlig ein fin gest,men ser fort at ein heller ser ein annen plass eller ned og eg hihi på mobilen:)

Ønsker deg ei flott adventshelg og så koselig med gavedryss hos deg;)
God klem fra Lillian

mann,53 sa...

Igjen viktige ord. Vi har så lett for å glemme og overse det viktigste i livet. Ha en god helg.

EIt pust i kvardagen sa...

Hei. Kjempefint innlegg, kjemepflotte ord og tankar! Det skal eg huske å ta med meg, og tenke på, særleg når eg har ein "dårleg" dag. Du skriv s fint, likar å lese det du skriv.
Tusen takk for fine kommentarar på bloggen min, seg må igjen sei at det varmar meg veldig. Er så kjekt å kome inn å sjå at du har lagt igjen nokre ord til meg! You make my day! :)
Håper at du har det bra i dag, og at førjulstida blir fin. Nyt første helga i advent.
Stor klem.

Katrine sa...

- og en annen ting med å se opp er å møte et smil. Eller dele et smil, og se hvordan andre mennesker lyser opp. Det er fint. MEN det krever litt energi og vilje.

Gratulerer med velgjennomført eksamen! Du har gjort ferdig en bragd, og kan være stolt av deg selv. Jeg håper du er det, og nå bruker de neste dagene til å få på plass overskudd, og se slitenheten forsvinne bort. Jeg har vært både lei og sliten, og møtt en del motstand i forbindelse med en overstått eksamen denne uken. Derfor lar jeg ikke presset og arbeidet knekke meg helt denne gangen - jeg vil være hel når jeg er ferdig! Klar for latter, kos og aktiviteter som gir overskudd og glede igjen.

Torsdag er dagen, så helgen benyttes til lesing, men i spedd små gleder. Jeg vil takke deg for fine ord som varmet meg rett i hjertet da jeg leste dem. Du er en god venn - en hemmelig venn, men en ekte venn. Jeg liker deg. Jeg ønsker deg en varm og lun desember helg! Spirea, du er finfin! :-)


Ursula Gjøsund Ukkelberg sa...

Utrolig fint å lese. Setter stor pris på bloggen din, klem <3

Unknown sa...

Fantastisk!dette er jo så sant !jeg kunne vært gladere om jeg bare hadde tenkt på å ha sånn et perspektiv på det. Vi får mye igjen for å heve hodet.
Lar meg inspirere av din evne til å snakke m gud og bli så kjent m han. Du må være en vakker sjel,en guds kvinne. God helg. Klem,silje

Livets små øyeblikk sa...

Enda et innlegg til inspirasjon hos deg, du er så god:)
Jeg er ikke så flink til å møte blikket til andre, men jeg ser opp. Jeg ser rundt meg etter øyeblikk som kan foreviges - enten med kamera eller i tankene. Det er mye vakkert rundt oss - om vi bare ser - det er helt sant det:)

Ønsker deg en fin kveld og en strålende første søndag i advent.
God klem
Hanne:)

Anonym sa...

Så skjønn historie. Og så så sant som det er. Der oppe finnes Jo Skaperen av alle ting. Og Han ser meg. Fantastisk. Og Han vender våre tunge dager til dager hvor lyset skinner og gir OSS mot.
Bra å bli minnet om dette nå I den mørkeste tiden. Om alltid å se opp.
Tusen takk, og se opp I kveld også.
Klem M

Anonym sa...

En av mine favoritt sanger lyder: jeg løfter mine øyne opp til fjellene,hvor skal min hjelp komme fra? Min hjelp kommer i fra Herren,himmelens og jordens skaper.
Han ser. Han møter oss når vi ser opp. Det er det smarteste vi kan gjør. Å se opp mot himmelen og å se opp mot hverandre. Takk for viktige og sanne ord. Kari Lindal

Kristine sa...

Takk for kommentar på bloggen min. Jeg ble nysgjerrig, kjente ikke deg og bloggen din, og nå har jeg vært her inne og lest. Her var det jammen mye godt - og viktig! Dette innlegget tror jeg at jeg skal legge bokmerke til, for jeg trenger å bli minnet om nettopp det - å se opp, ikke ned. Tusen takk! :-)
Ønsker deg en strålende adventstid. :-) Hilsen Kristine

Rine-mor sa...

Takk for påminnelsen...særlig i disse hektiske tider :-)
Klem Rine

Fabelaktig sa...

Hei søte deg!
Da rakk jeg endelig innom her igjen vet du. Hvor ble tiden av?
Jeg ser at jeg ikke rekker å besøke alle like ofte som jeg burde/skulle/ønske, men jeg blogger jo mest for min egen del - det er bare fryktelig stas at jeg har verdens fineste lesere, slike som deg.

Takk for ett nyelig innlegg!
Ikek tenk på at du skylder meg en mail, jeg vet du sender meg gode tanker ganske så ofte *smiler*

Jeg håper din første søndag i advent har vært aldeles nydelig!
Stor og god klem fra Frøken Fabelaktig!

Øyeblikk sa...

Eg er ikkje flink til å møta blikk... då føler eg meg så blottlagt. I allefall når eg er "rundt forbi" og ikkje i kjent miljø. Kan fort ta på meg ei travel mine, gjerne den strenge, og absolutt det "ikkje tilgjengelig" blikket. MEN om ein møter omgivelsen med eit smil, ja det skal ikkje meir til altså, så får ein veldig mange smil tilbake - det er verdt eit forsøk :-)

Klem Eli

Unknown sa...

Så sant så sant...hvorfor de ned? :) takk for på minnelsen om de små ting som er så vikige i livet og i hverdagen :)
'
Tusen hjertelig takk også for de koselige ordene inne hos meg :)

Ønsker deg en flott uke med mange gleder !

Nyt dagen klem Monica

Charlotte sa...

Dette innlegget likte jeg veldig! Det ga meg mye. takk! Charlotteklem

Kristin sa...

Definitivt noe å tenke på! Igjen, du sier så mye godt :) Gleder meg hver gang over nytt innlegg, Spirea!

Tusen takk for kommentaren din på min blogg, hyggelig at du stikker innom og gir meg enda flere gode ord! :) Prøver å se etter hint fra Gud, men er ikke så lett syns jeg.. Ikke stress med noe mail, ta det når du får tid :) Håper du har gode dager!

Klem klem :)

Huldra sa...

Som en ivrig hobbyfotograf som elsker å knipse øyeblikk, ser jeg mer enn gjerne opp. Man mister jo fort øyeblikkene om man går og titter på skotuppene sine, eller mobilen man kan se på når som helst. Sant? :)

Anonym sa...

Spirea - Fant din blogg ved å søke etter et vers til ei skjønn jente. Tanken var å gi mitt kjære tantebarn noen ord om hvor stor pris jeg setter på henne. Du skriver fantastisk flott, så jeg vil heller gi henne linken til din hjemmeside. Klem fra ei som skjønner at ord har større betydning enn en tror. Stor klem til deg.