lørdag 11. februar 2012

Ufortjent nåde

I går kom mannen hjem med blomster til meg. Nydelige roser, i duse farger. Jeg tror jeg så ut som et spørsmålstegn da han rakk dem mot meg. Jeg fortjente dem jo ikke? Før jeg fikk formet spørsmålet, sier han med et stort smil "du fortjener de og jeg er glad i deg".
Jeg fikk klump i halsen. De siste dagene har jeg vært alt annet enn kjærlig, hengiven og snill. Overskuddet mangler, lite søvn og en sykdom som tærer. Jeg blir da en variant av meg selv jeg ikke liker, en sinna-sliten-og irritert-kone og mamma, og jeg har hatt en samvittighet så svart som bare det, og følt meg mislykket og utilstrekkelig.
Også blir jeg møtt med kjærlighet tilbake....?!

Jeg faller ofte i livet. Gang på gang ramler jeg og slår meg. Gang på gang gjør jeg det jeg ikke vil, sier det jeg ikke vil, går dit jeg ikke vil. Jeg strekker ikke til, og jeg snubler i det som bare er blitt rot.

Nåden er større enn mine fall. Hver gang jeg trør feil, vet jeg at det er en som tar i mot meg. Jeg faller ned i Guds armer, og der er det trygt å være. Der kan jeg komme med alt som gikk galt. Uten å møte harde ord, uten å møte fordømmelse. Bare være meg.

Når jeg får nye venner, tar det lang tid før jeg åpner helt opp. Jeg trenger å kjenne meg trygg og være sikker på at det jeg deler blir ivaretatt og møtt på en god måte. Jeg trenger å være sikker på at dette er venner som kan ta i mot det jeg sier. Det som ofte skjer, er at jeg får tilbakemeldinger som "det hadde jeg aldri trodd" eller "det synes ikke på deg".
Et menneske er aldri bare det du ser.

For noen, er det viktig å fremstå som om livet går på skinner, at alt tilsynelatende er perfekt. Fasaden, den er det viktigste å opprettholde i livet.
Jeg har vært der selv, hvor fasaden ble daglig polert og pusset på. Jeg kjempet for å opprettholde et ytre som sa noe om at jeg var "vellykket". Jeg ble heldigvis ikke værende der altfor lenge, slik at jeg grodde fast i det, men jeg har vært der og vil aldri mer tilbake.

Guds nåde er det som holder meg oppe, ikke en kunstig anerkjennelse fra mennesker som tror jeg er vellykket når de ser meg. Det er ikke lenger viktig å fremstå som en som hele tiden har kontrollen.For en fasade er jo bare det ytre, noe du kan pynte på når som helst. En fasade vil før eller siden, uansett gå i tusen knas. Guds nåde varer evig.

Jeg har hatt perioder i livet mitt der jeg har vært borte fra Gud. Jeg har aldri klart å gi helt slipp på troen min, til det har jeg for mange opplevelser av hans nærvær. Men jeg har hatt kamper i livet mitt som har vært så tunge og tøffe at jeg har vært overbevist om at han umulig kan være gla i meg lenger. Jeg har prøvd å skjule meg for ham, ikke ønsket fortelle, selvom jeg innerst inne har visst at han har sett meg hele tiden. Jeg har flere ganger gitt etter for det jeg vet var galt, jeg har overhørt hans stemme som har hvisket advarsler i øret mitt, og hoppet inn i noe som ble destruktivt for meg. Jeg har vært full av frykt, fortvilelse, mismodighet.
Jeg har min historie om å famle, prøve finne den rette veien, snuble og slå meg - og i all min skam, fortvilelse og frykt, bli møtt med nåde - en kjærlighet så stor og ufortjent....

Han står der foran deg i dag, med utrakte hender og sier "kom, jeg hjelper deg opp - og vi skal klare dette sammen", selv når du har vendt ham ryggen. Han er full av nåde, tilgivelse, kjærlighet...ingen fordømmelse, harde ord og nedlatende holdninger.

En av mine favorittsanger er "Amazing Grace". Og her har du den, i en litt nyansert versjon.
Og med det ønsker jeg deg en dag der du ser i nåde til dem rundt deg - vi er ikke perfekte, noen av oss, uansett hva fasaden måtte påstå....

                                                                   Klem,
post signature
15 kommentarer:

Anonymous sa...

Nydelig.
M

Marianne sa...

Det er så sant og jeg kan til de grader kjenne meg igjen av det du skriver, men uansett man sier og gjør ting man egentlig ikke vil, det bare skjer,forferdelig men sånn erdet med alle tror jeg. Paulus taler jo også om dette og eneste løsning er at Jesus skal fri oss, vi kan ikke frelse oss selv,så uansett å møkkete man kan føle seg etterå ha gjort noe man egentlig ikke vil, ja da må vi bare våge å stå i Nåden istedet for å gjemme oss,forkaste den.Ha en velsignet dag,ikke gi opp Min nåde er nok for deg er Herrens ord:)

Linda M sa...

Du skriver så fint og så ærlig. Jeg kjenner jeg blir helt rolig inni meg av måten du skriver på. Tusen takk :)

Gotteriogsann sa...

Vakkert skrevet.
Jeg sitter her og tenker at det var akkurat da du mest fortjente blomsterbuketten. Heldig er du som har en sånn mann.
Heldige er vi som har en sånn kjærlig far, som gir oss kjærlighet og nåde, uansett, bare fordi han elsker oss.

Tusen takk for hyggelig hilsen hos meg i går. Det betydde virkelig mye for meg.

Ønsker deg og dine en riktig så god lørdag.

Klem fra Heidi

sigrid sa...

Nydeleg!
Tusen takk at du deler!!


Stor klem og god morsdag :-)

Cecilie sa...

Husker dette sitatet fra den gang jeg var ung og pen (nå, kun pen): "Elsk meg mest når jeg fortjener det minst for da trenger jeg det mest."

Kjærligheten dekker over en mengde synder og den er aldri basert på våre prestasjoner. Ikke bare trenger vi Guds nåde, vi trenger også andres nåde og barmhjertighet- for vi feiler alle... Jeg er enig med mannen din, du fortjener det! Og han er jammen med vis og god som kommer med blomster på slike dager! Du er velsignet!

Ikke bare kjenner jeg meg godt igjen i hva du skriver (her er det til tider mer monster-mamma enn mønster-mamma) men ble også utrolig glad og faktisk rørt på dine vegne. Fortsatt god helg til deg og dine! Og GRATULERER med morsdagen (i morgen)! DU er det viktigste menneske i noens liv. Kjempeklem

Røsslyng sa...

Så god tekst å lesa igjen. Kjenner veldig att mykje du skriv! Den ekle kjensla ein har når ein blir ei irritert kjeftemamma sjølv om ein eigentleg ikkje vil det, og det ikkje gjer nokon glede for nokon. Takk for at du deler! Igjen eit innlegg som mange burde lest:)

Maria sa...

Vet du hva? Vi har opplevd omtrent det samme!:) I dag har jeg vært litt sliten, men samtidig hatt mye som skulle gjøres. Og ble rett og slett stressa og sur av det. Og gjett hvem det gikk ut over? Mannen min i telefonen mens han var på jobb!
Men gjett hva han hadde med seg hjem? En langstilket rød rose. Kjente jeg nesten ble skamfull, men også veldig rørt! :)
Det er godt at den ubetingede kjærligheten finnes, som ikke krever noe igjen. Ellers ville det vært ute med meg..
Gratulerer med morsdagen! Husk at du er en god nok mor også på de dagene du har lite overskudd!!

Janne Tove sa...

Har lest ein del her inne hos deg - og eg syns du skriv fint om mange viktige tema - mykje rørande og viktig. Takkar for at du deler og for fine ord hos meg. Eg håpar det er greit at eg legg meg til som fylgjar hos deg slik at eg kan lese litt meir av det du skriv etter kvart.
jannetove

Randi Linnèa sa...

Kjenner meg godt igjen. Hadde aldri klart meg uten nåden og den ubeskrivelige kjærligheten. Så godt det er å lese slike blogger som er så ærlige med livet sitt. Er lei alt som blir påtatt og platt.
Nb. ser ut som du enda har problemer med følgerfunksjonen? min venninne får ikke til å bli følger.

Anonymous sa...

Jeg fant bloggen din i dag, og alt jeg kan si er Takk! for at du skriver! Du har satt spor i hjertet mitt :)

G

Siw sa...

Sterk video! Takk for det du deler!

Spirea sa...

Tusen takk for alle skjønne kommentarer! Jeg har tørket tårer og smilt, og er så utrolig takknemlig for tilbakemeldingene deres. Dere inspirerer meg til å skrive videre - og å dele videre. Takk for alt dere gir tilbake!
Takk også til dere nye følgere - jeg er overveldet. Velkommen hit!

Spirea sa...

Kjære deg, takk for gode ord! Et av målene mine er å være litt motvekt til alt som er overfladisk og "platt" her i livet... ;)
Og ja, jeg har problemer med følgeren! Utrolig irriterende. Følg-knappen øverst på siden funker ikke. Eneste som funker er den følgeren på venstre side (der med alle bildene). Jeg tror jeg skal få skrevet dette ned et lurt sted, så folk vet det. Takk for påminnelsen! :)

silje sa...

:) så nydelig skrevet og det gir oss alle e tankevekker... ja det var da du fortjente d mest å få blomster.. for en hærlig mann du har.. ta vare på hverandre og lev i nuet:) ha ei fiiin uke:)