onsdag 13. juni 2012

Ord som setter spor


10 år gammel og på vei hjem fra skolen. En eldre elev kommer syklende bak meg og roper ut hva han syns om utseendet mitt, kroppen min. Som å vri en kniv rundt i magen på meg. Nedlatende, destruktive ord. Jeg husker hvor lei meg jeg ble og hvordan jeg ble stående og kikke i speilet og granske meg selv da jeg kom hjem. Hadde han rett? Dagen etter skjedde akkurat det samme, og dagen etter der....og etter der igjen.

15 år senere er jeg midt i 20 årene, og jeg sliter med dårlig selvbilde. Det har tatt lang tid å riste av ordene jeg hørte som liten. Oppmerksomhet fra gutter eller komplimenter fra dem rundt meg, hjelper ingenting. Jeg kan ikke en gang si at gode ord gikk "rett inn og ut igjen". Sannheten er at de aldri gikk inn, de prellet av, jeg trodde mennesker løy for meg - og jeg ble en skeptisk jente med liten tillit til mennesker. I en sårbar fase tok jeg også mange feil valg, ett av dem var å impulsivt kaste meg inn i et forhold som tilslutt ødela meg, og som jeg brukte år på å komme meg opp igjen etter. Nye ord hadde knust meg og revet meg ned. Kritikk, spydigheter og misnøye - blandet med det jeg trodde var kjærlighet, ble bare vondt og kaotisk. Ord kan slå som knyttnever - og igjen sto jeg foran speilet og kjente ordene slå meg innenfra. Nedlatende ord om eget utseende og kropp. Jeg var ikke bra nok, jeg så bare feil og jeg sammenlignet meg med de andre jentene, som i mine øyne, var så mye flottere og finere enn meg.

Det er på denne tiden i livet mitt at jeg påbegynner mange prosesser. Og det lureste jeg har gjort noen gang, var å våge å ta den telefonen til min veileder, våge å ta det første skrittet som kostet meg så mye. Våge å åpne opp og fortelle sannheten. Ett ledd i prosessen, var å endre synet på meg selv. Veilederen min brukte mye tid på å forklare meg at før jeg klarte det, før jeg ble rausere mot meg selv, før jeg kunne akseptere den jeg er - og se meg selv slik Gud ser meg, så ville jeg heller ikke klare å elske andre.

Og han hadde rett. Enda kan jeg bli mint om de vonde ordene som ble sagt til meg da jeg var barn - og som voksen. Enda kan jeg stå foran speilet og være misfornøyd fra topp til tå, og snakke nedlatende til meg selv. Men så har jeg lært meg til å tvinge meg selv til å snu tankene og minne meg om hvordan Gud ser meg, og når jeg klarer å se meg selv i lys av hans kjærlighet, da mykner hjertet mitt - overfor meg selv og overfor andre. For Gud elsker betingelsesløst. Han har skapt deg og meg slik han ønsket å ha oss, ikke som en kopi av andre eller som  en "Ken" eller "Barbie" - men slik du er, unik, enestående, bra nok og vel så det. Vi er mesterverk alle sammen.

Den siste uken har jeg tenkt mye på hva ord kan gjøre med oss, og på hvordan jeg selv bruker mine ord. Det er så lett å såre, så lett å si noe man angrer på, så lett å si for mye - eller for lite. Så mange ganger ord burde blitt sagt, men ikke ble det. Kanskje fordi man ikke tør, redd for reaksjonen enda ordene er gode... Og så mange ganger ord ikke burde vært sagt, men de ble det likevel. Selv er jeg av den spontane, utadvendte typen - og noen ganger sier jeg det jeg tenker på der og da, litt for direkte, litt for ærlig - andre ganger holder jeg igjen. Begge deler kan påvirke min relasjon til den det gjelder - på godt og vondt, for ord setter spor - ord fører med seg mange følelser.

Ord kan sette seg fast, bli værende og gnage. Helt til den som forårsaket smerten sier nye ord, som "unnskyld", "jeg mente det ikke" eller "jeg er gla i deg". Dèt er ord som er livgivende, forløsende, forsonende og som åpner opp for nye muligheter og nye sjanser. "Vennlige ord er som dryppende honning - søte for sjelen og sunne for kroppen" - står det i Bibelen (ordspr.16,24). Videre står det følgende "den som vokter sin munn og tunge, holder seg borte fra trøbbel"(ordspr.21,23).

Jeg skulle ønske at ordene vi legger vekt på, er ord som bygger opp, fulle av godhet for hverandre. Og jeg skulle ønske at vi våget å sette ord på alt det gode vi tenker om hverandre. I stedet er vi blitt mer og mer redde for reaksjoner på de gode ordene, enn vi er på de vonde. Men la oss prøve - la oss virkelig prøve å gi hverandre ord som er sanne, ekte og som gir oppmuntring og glede.
Og har vi ikke noe godt å si om andre, så lar vi det heller være...syns du ikke?

                                                                  Klem,
post signature


58 kommentarer:

Elise sa...

Kjære deg, det er veldig viktige ord du deler med oss i dag. Det er så lett å si det som kan skade i stedet for det som bygger opp. Jeg vil så gjerne bli flinkere til å gjøre og si det gode istedet for det som er vondt. Takk for dine ord.

Klem fra meg:)

Hos oss i Nøkkeldalen sa...

hei kjære deg! det var godt å "sjå" deg igjen, tenkte veldig på deg i går korleis det gjekk med deg, sidan det har vore "stille" her sidan forrige innlegg som eg skjønnar gjekk inn på deg!
Eg kjenner meg VELDIG igjen i det du skriver idag, både som barn og litt som voksen! Det er så utrulig trist at ord fra nokre få personar kan ha så makt over kva ein tenker om seg sjølv! Du ser forresten veldig veldig pen ut på det profilbildet, og kjenner eg blir litt overraska av at du har fått sånne bemerkningar! Det er godt å høyre at du har fått tatt tak i desse tankane og at dette går bedre no. Samme her:)
tenk om me alle kunne bruke berre gode ord mot kvarandre! her i bloggverden føler eg (ja, stort sett da...) at det er veldig masse positive ord og eg kjenner det gjer godt og er med på å bygge ein litt opp! og du er iallefall veldig flink til å spre kompliment og gode ord her i blogglandia, og tusen takk for det!! :)
stor klem

Marguerite sa...

Kloka,fina Spirea!!!
Tack för allt gott du delar med dig av!!!
Vi har väl alla upplevt,mer eller mindre,sådant som du berättar om...
Men när jag blev frälst och Jesus fick flytta in i hjärtat,ser man mer och mer, genom Hans ögon,på andra människor...
Men visst händer det att tungan kan skena iväg.....
Men vi får förlåta såsom Han har förlåtit och älska vår nästa!!!
Tack för detta ditt inlägg!!!
Herrens välsignelse är med och över dig!!!
Ha en fin och skön Onsdag!!!
KRAAAM!!!

Anne sa...

Kjære gode Spirea..
takk for nok en viktig påminnelse.
Takk for alle dine gode ord..
Det er urolig hva noen få ord kan ødelegge..
la oss alle bli bedre med å spre de GODE ORD !
Ønsker deg en fin junidag!
god klem fra Anne

Anonym sa...

Sitter her med tårer i augene eg,ord har så stor makt og kan ødelegge så masse,eg veit det så godt kor sårandes det kan være og det er ikkje lett å la det prelle av,så mykje bedre gode ord og et smil kan gjøre med ein.
Eg blei mobba i 9 år og eg merker at eg er ikkje den som er mest rusta til å ta imot negativitet og slikt,blir kanskje lettare såra enn eg burde men det er ikkje lett når ein blir tråkka på i mange år,ser det har ødelagt masse for meg,men eg har lagt bitterhet bak meg,men såra ligger der,sjølv om de blir legt på ein måte.

Så eg blir så enormt glad over fine og gode ord på bloggen min,er så viktig med det positive,det kan gjøre så veldig godt:)ser ute i den kvardagen o kor godt det er å gi komplemang og oppmuntring,folk blir jo så glade:)
Tusen takk for den du er,du er bare så utrulig god:))
Mange klemmer fra Lillian!

Anonym sa...

Jeg er SÅ enig med deg. Jeg jobber med mange små og sier ofte til de, at vi sier det som gjør noen bra. Har vi ikke noe godt å si så sier vi ikke noe heller.
Er så fort gjort å si noe som er vondt for andre og veldig vanskelig å ta det tilbake det vi har sagt.
Koselig og oppbyggende blogg du har <3

Sissel Lindeman sa...

Kjære Spirea, omsider var du der igjen! Jeg har ventet på nytt innlegg og vært ofte innom her hos dig.
Har vært bange for at du skulle trekke deg unna og slutte med bloggingen. Vær så snill å ikke gjøre det, du skriver så godt og til eftertanke for oss alle. Og du gjør det igjen. Vondt å høre at du har opplevd mange gange å kjenne at ordene slår. Men jeg tror og forstår at du også har opplevd mye legedom. For de ord du udgir er som honning. Tusen takk igjen for alt du deler med oss. Jeg lærer og forstår så mye mer når jeg leser dine innlegg.Takk for at du finnes. Må Gud velsigne deg rikelig. Mange klemmer fra Sissel

Maren Sofie sa...

Å så deili at akkurat disse ordene kom i dag!! jeg trådde skikkli feil i forrige uke oven for en god venn a meg. Det gikk så galt alt sammen og ting ble sagt som ikke skulle vært sagt. Men så er det jo veldi fint når man blir goe venner igjen dah!! :-) jeg ble mobbet mye som liten siden att jeg er fosterbarn og ikke hadde vanlig kontakt med mine biol. foreldre. Det har satt sine spor hos meg men jeg har hatt så mye kjærlighet runndt meg at jeg har klart meg bra tråss alt! Jeg syns du er så bra ei dame. Digger bloggen din jeg. Mange klemmer til deg fra meg også ønsker jeg deg en skjønn dag :-)

Anonym sa...

Så sant. Dette var et flott innlegg å lese på en onsdag morgen, Spirea! Takk. En boost til å ville si og gjøre godt i dag - og dagene fremover. Det er så viktig å si de gode ordene man har når man har sjansen! Kanskje det er akkurat når du sier dem, at den personen trenger dem. Hvorfor vente med å spre glede, sant? :)

Ønsker deg en herlig dag fylt av glede, Spirea! Du er dagens dose med honning :)

Anonym sa...

Flott innlegg til ettertanke! Jeg velger å skrive anonymt her nå men sendte deg en mail i forrige uke. Har du sett den? Har et sterkt ønske om tema som jeg håper du kan belyse med dine tanker og kloke ord. Kan du skrive noe om det å bli forelsket i en annen når man er i et forhold? Hadde satt stor pris på det. Hvis noen kan ta opp slikt noe, så må det være deg. God dag ønskes deg!

Anonym sa...

Skrev nettopp en kommentar her men den ble ikke publisert. Er det noe galt med kommentarfeltet ditt? det jeg skrev var at jeg har sendt deg en epost i forrige uke med temaønske. Har du sett den? er det noen som kan sette ord på det jeg håper på, så må det være deg. Om ikke du husker mailen min eller har lest den så ønsker jeg meg altså et innlegg om det å falle for en annen når man er i et forhold. Jeg tror du kan belyse det med din klokskap og dine tanker. Vil du? Ellers takk for enda et flott innlegg til ettertanke. Du er sabla bra! Ha en fin dag!!

Fredrik sa...

Bare innom for å gi deg en virtuell klapp på skulderen og be deg stå på. Vi trenger sånne som deg som setter ord på vanskelige ting. Ikke gi deg. Hilsener fra Fredrik

Anonym sa...

Thank you for sharing this. It is so true, how we need to be wise with our words; for no one who is born of the Spirit has the right to be offensive in the Kingdom of God.
Blessings, Mandy

Maria sa...

Takk, Spirea!
Godt å høre fra deg igjen. Har gått og sett fram til enda et innlegg. Jeg håper du har det etter forholdene bra!
Som vanlig setter du ord på viktige ting! Ord kan slå i hjel og ord kan bygge opp. Kan enda huske negative ting noen har sagt om/til meg, men heldigvis husker jeg også fine komplimenter! :)
Du er alltid så full av gode ord og komplimenter. Det har gjort inntrykk på meg ved ordene du har skrevet til meg. Du er en som bygger opp andre! Takk!
God klem til deg

Spirea sa...

Hei! Jeg vet ikke om det er noe galt med kommentarfeltet mitt, men vet det er noen som sliter litt innimellom. Men så bra du skrev om igjen da :) Og ja, jeg både husker deg og jeg har lest mailen din, og tusen takk! Jeg har bare hatt så mye å tenke på i uken som gikk at jeg ikke har klart å svare på alle mail. Beklager! Når det gjelder tema du ønsker jeg skal ta opp, så lurer jeg på om du har lest mitt innlegg som heter "Ekteskaps valg"? Jeg skriver om det å forelske seg i en annen enn den man er gift med der. Men det er nok mye mulig det kommer et innlegg om disse tingene igjen. Vær gjerne enda mer konkret i ønsket ditt ;) Og takk for komplimenter og tilliten din!! Ønsker deg en fin dag videre :)

salige lavendel sa...

Takk for koselig hilsen og de gode klemmene =)Ja, det er skummelt hvor stor makt ordene har - både positivt og negativt. Fint å bli minnet om det du skriver om i dag. Synes du er flink til å tenke ut fine temaer å skrive om - du er GOD! Og så tror jeg du er en som klarer å bruke dine egne vanskelige opplevelser til å gjøre litt ekstra godt mot andre. Håper du har en god kveld!! (Mailer deg så snart jeg får litt ro til å sette meg ned. Har hatt så masse besøk i det siste, og da settes alt litt på hodet en stund. Men bra å leve litt fra denne "påhodet" vinkelen også i perioder, hihi.)Sender deg gode klemmer tilbake.

Unknown sa...

Hei og tusen takk for kommentar på bloggen min.
Jeg er ikke så mye på nett om dagen. Bruker tiden på andre ting og blogger bare når jeg har lyst og velger det besvisst.
Så godt å se at det er så mange som blir berørt av bloggen din. Den betyr mye for mange.
Du skriver fra hjertet om det som berører deg og da berører du også andre.
Takk for at du bruker de gode skriveferdighetene dine til å bygge opp.
Jeg skal sjekke ut at det ligger riktig adresse på sol og glede.
Klem

Anonym sa...

Så flott du våger å fortelle om dine opplevelser, selv om de er veldig såre. Men nettopp det du setter ord på er en stor påminnelse til alle oss, som av og til slenger med leppa.

Men ikke minst kanskje en liten påminnelse til alle mammaer om å følge med på barna sine. Har noen sagt noe dumt til de i dag, tro? For får foreldre vite dette når det skjer, så kan jo mange vonde år være unngått.
Gud velsigne deg og din veileder. TAkk at du er så modig.
Klem M

Anonym sa...

bare for å si du er i tanker og bønn.
Resten lar vi være til detr er mer krefter.
Take good care! Blessings and prayers.
Kjempeklem fra Cecilie

Refleksjon på livsvegen sa...

Takk!

Men innimellom må ein seie vanskelege ting også..

Når det er nødvendig!

Men ein må ikkje bryte kvarandre ned..

Stor klem

loftkroken sa...

Tusen takk igjen kjære Spirea ♥
Kjempeviktig tema du tar opp!

"Ordet fra munnen og stenen fra hånden kan ikke kalles tilbake "
Ord lever videre,så man bør absolutt veie det man sier.Skulle skaden være gjort tror jeg på å be om tilgivelse ♥ Du verden så godt å høre god ord, dagen kan bli reddet :))Så SPRE UT :))
"Den som kvikker opp andre blir oppkvikket selv" :)

Ta vare på deg selv kjære ♥

Klemmer Bente

Miriam sa...

Så fint at du tar opp disse viktige temaene! Jeg suger alt til meg av det du skriver, syns du sier mye bra. Skulle ønske vi klarte å la være å såre hverandre og skade hverandre med ord. Noen ganger er det fordi vi ikke liker hverandre at man skader hverandre, men noen ganger sårer man hverandre fordi man liker hverandre så innmari godt også og følelsene er "på tur". Jeg hadde en episode for noen måneder siden der jeg og en guttevenn såret hverandre så veldig. Det viste seg at det hele bunnet i at vi egentlig er veldig glad i hverandre og kanskje forelsket rett og slett ;-) Litt rart hvordan ord fører med seg følelser som du skriver :-) Takk skal du ha igjen Spirea. klemm fra Miriam

VeroNot sa...

Tusen takk for fine ord fra deg. Håper du har en fin dag og at du nyter sommeren! Å tørre å være seg selv er det tøffeste den personen gjør. Og DU er kjempe tøff i mine øyne! Takk for at du minner oss på å være snill med hverandre! Mange gode klemmer til deg min blogg venn! :-)

Katarina Eidsvåg sa...

Bare innom for å si at jeg er så glad for at jeg fant denne bloggen. Alt du skriver om er så viktig. Dette med selvbilde og hvordan man blir preget av ord underveis....Ja, det tror jeg vi er mange som dessverre har erfaringer på. Håper dagene dine er litt bedre nå og at du har kommet deg over det tullete greiene du skrev om i forrige innlegg. Du er toppen! Katarina :0)

Love Peace Pionies sa...

Viktige ting du tar opp. Det er utrolig å tenke på hva ord kan gjøre. Du gir utrolig mange gode ord, som gjør godt!:)

Blir spennende med lekehytta deres. Hems høres jo kjempegøy ut! Kanskje får vi sett den her..?:)

klemmer til deg

Maria sa...

Eg har fått ord slengt mot meg sjølv. Eg var ein del av "tapargjengen" på barneskulen. Eg lata som om det ikkje gjekk inn på meg, men når eg var heime eller åleine kjende eg på smerta. Eg skulle vere sterkare enn mobbarane. Hadde eg ikkje hatt venene mine, så hadde det nok vore mykje verre. Nokre av dei har slitt meir enn meg i seinare tid. No likar eg å treffe på dei som var ekle, fordi eg vil vise dei at dei ikkje knekte meg. Men det sjølvbiletet dei var med å danne hos meg tok mange år å bli kvitt.

Så godt eit innlegg! Og heilt ærleg trur eg kanskje at det forhaldet du var i smerta vondare enn medelevar sine ord. Det er noko heilt anna med ord frå ein du har tillit til og som du trur du elskar. Dei orda sit mykje djupare, og eg veit du ikkje er den einaste som har vore utsatt for noko slikt.

Du er flott, Spirea! Kjære, gode du! Eg er utruleg glad i deg og for det du skriv - berre fortsett! (PS: hadde vore utruleg kjekt å treffe deg ein gong. Det ville eg satt stor pris på.)

Anonym sa...

Fint du tar opp dette. Kjenner meg så igjen i hvordan ord kan bryte ned. Men Gud er den som bygger opp igjen. Syns du skriver så fint om det å se seg selv i Guds lys. Tenk om vi kunne sett hvordan han så på oss?! Jeg tror vi ville blitt overveldet av kjærlighet for den kjærligheten kan vi ikke fatte en gang.
Takk for denne bloggen. Jeg har nettopp oppdaget den! Hilsen en venninne av en venninne ;-)

Lillekatt sa...

For et gjennomtenkt og fint innlegg ( i den grad et går ann kalle det fint?).... Deilig med slike innlegg som setter igang tankekverna!

Tusen takk for veldig koselig kommentar inne hos meg! Bra du la igjen en hilsen, så jeg fant deg også! :-)

Ha en herlig dag!

Mari sa...

Fin blogg! Følger deg videre. Har selv blogg som er "lukket", men jeg har sendt deg en mail med invitasjon inn :-) Varm klem fra Mari

Katrine sa...

-og nettopp derfor vil jeg skrive til deg i dag. Du tøffe, fine, vakre Spirea! Du som sprer rundt deg med glede, nydelige ord og kunnskap. Du som har vært gjennom svært dårlige tider og vært langt nede. I dag er det du som står oppreist, klok og vis på hva livet kan bringe. Du er en av de fineste personene jeg vet, selv om jeg ikke kjenner deg, så er du med meg. Du er en av de ytterst få englene som vandrer rundt på jorden, og som det er enda sjeldnere å møte. Du fyller mennesker med godhet, og jeg håper så inderlig at ordene og hilsnene du får igjen - nå, endelig kan gi deg glede og tro på at du er verdt noe. Du er bra!

Lykke og jeg ønsker deg en torsdag utenom det vanlige - en torsdag til å minnes med glede. :))

Humlehagen sa...

Takk for titten på bloggen min!Så koselig å kikke innom her hos deg - du skriver om mange tema som jeg også er så opptatt av!:)Og dette med ordene..ord kan redde et menneske, men ord kan også ødelegge livet for noen..det er virkelig noe å tenke på!Herlig blogg, jeg blir gjerne følger!:)Ha en flott dag videre!Hilsen Else Britt:)

Fabelaktig sa...

Fine, kloke og gode Spirea.
Du skriver så godt og tvinger oss alle til å tenke seg om.
Ord setter dype spor, det vet jeg alt om :) både positivt og negativt.

Fin torsdag!
I dag skal jeg ta med mannen min på Rent, musikalen! Gleder meg masse. Datenight er så kos!

klem

Anonym sa...

Må bare si tusen takk, you made my day ;) Du skriver om alt som treffer mitt hjerte! Jeg trur Gud har planlagt det for meg at jeg skulle komme innom denne bloggen, tusen takk for at han brukte deg.
Amen !

Unknown sa...

Fine og kloke ord du skriver <3 det er alltid en høyere mening tror jeg, en grunn til at vi skal lære forskjellige ting. Vi har alle vår utvikling og våre erfaringer. Tror heller ikke vi er alene vi har alltid noen med oss fra åndeverden. Motvind gjør sterk og klok- selvom det er godt med medgang.
Takker for koselige ord på bloggen min og ønsker deg en praktfull kveld og helg :)

Klem fra Monica/Fru Sjøakersperler

Ingeborg sa...

Ja, sånn er det, ord setter spor. Så mye jeg skulle ønske jeg IKKE hadde sagt, så mye jeg skulle ønske jeg HADDE sagt.
Jeg vet jeg er blitt flinkere til å dele de gode ordene, jeg håper og tror jeg er blitt flinkere til å tenke over de negative ordene, holde igjen, gjøre dem mildere om mulig.
Jeg er en grubler, utad virker jeg kanskje blid og fornøyd, men av og til er det bare et skall, ord kan ha gjort meg lei meg, trist, men jeg viser det ikke. Gode ord har jeg derimot lært å takke for, men i perioder tviler jeg på dem, kanskje som et resultat av hva jeg har erfart.
Nok en gang et godt innlegg på bloggen din fra deg Spirea, og du er i hvert fall raus med gode ord.

Varm klem fra meg:)

Unknown sa...

Noen ganger aner man virkelig ikke hvor stor tyngde det ligger i våre ord. Si fine ting til hverandre og OM hverandre, det gjør godt for mange andre enn bare den du sier det til eller om. Du høster virkelig hva du sår, så det er viktig å så gode ting. Du kjære deg er helt fantastisk flott, tenk at jeg var så heldig å finne deg. Du aner virkelig ikke hva det har gjort for meg <3

Tankenesmor. sa...

Tårene mine triller nå nedover kinnet. Du rører bestandig noe inni meg. Du skriver fantastisk og innlevende. Du drar oss med inn i livet og det er vakkert, på samme tid som det er litt smertefullt. Jeg kan kjenne hvordan det var, noe som gjør at budskapet ditt virkelig når ut og frem. Tusen takk for dette vakre innlegget! Du er god! God klem til deg og ønsker deg en vidunderlig helg!

SV: Tusen takk, nok en gang for å løfte dagen min. Jeg ønsker deg en virkelig vakker dag og helg. Samt sommerferie kanskje? Hva er planene dine i ferien?

KRUSEDULL sa...

God morgen kjære deg!
Tusen takk for alle dei gode orda du legg igjen inne hos meg! Dei er så oppløftande! Det er ein velsignelse å ha blitt "kjent" med deg her inne!Eg gler meg til å bli enda bedre kjent med deg! Eg er så imponert over at du klarar å vere så åpen her inne! Du er så modig synes eg! Å tørre gi så mykje av seg sjølv krev stor styrke! Eg kjenner meg igjen i mykje av det du skriv fordi eg sjølv har ei tung bagasje med meg, men som eg dag for dag har klart å komme styrka ut av etter kvart. Eg veit og korleis det er å bli mobba. Det er utruleg vondt!! Takk for at du er så åpen! Eg sett slik pris på bloggen din! Skulle nesten ønske du budde her i nærheten slik at eg kunne stikke innom deg med bollar og kaffi:) Så kunne vi sitte der å dele erfaringar og løfte kvarandre opp. Føles rart å skrive noko slikt til ein du egentlig ikkje kjenner, men eg føler at eg kjenner deg likevel! Ønskar deg ei nyyyydeleg helg, skjønne deg!

MittLilleHjerte sa...

Tusen takk for at du deler Spirea. Det er helt utrolig hvor ord kan ødelegge! Viktig at man sprer positivitet og lar det gro i stedet:)
Ønsker deg en fin dag!;)
Stor klem fra Janne

Nadine sa...

Poppin' by in a rush, just to wish you the best weekend and holiday ahead. Hoping you´re well and all. Thanks again for the very best post. Wishing you joy and peace. Nadine :^)

Monica sa...

De vanskelige ordene.., så mye vi skulle sagt, og så mye vi skulle hatt usagt.
Dine innlegg rører meg alltid, gjør også at jeg må tenke og reflektere litt, og kanskje gå i meg selv ;)
La oss spre gode og positive ord! Om vi ikke kan si noe pent, kan vi holde munnen vår lukket...
Ønsker deg en riktig fin helg, og tusen takk for dine flotte kommentarer inne hos meg! Du sprer glede, og gjør meg glad ;))
Smil og klem fra Monica

Anonym sa...

Takk for svar. Håper du kommer med et slikt innlegg igjen. Har lest ekteskapsvalg og det var så bra. Bare enda mer rundt tema er hva jeg ønsker meg, hva man gjør, hvordan man forhindrer, hvordan jobbe med tankene og stoppe alt. Og det atte det er så vondt å elske den man er gift med og samtidi like en annen så innmari godt. Takk. God helg til deg!! :-)

Ole Jørgen sa...

Takk for gode ord på bloggen min, slike ord set gode spor! Håpar du får ei god helg, du også!

Toril sa...

Så morsomt at innlegget handler om ord som setter spor.. For det var nettopp det jeg ville skrive til deg; at dine gode ord setter gode, fine spor i hjertet mitt! En utrolig god start på lørdagen å lese de koselig hilsenen fra deg... Du er en virkelig gledesspreder du kjære, søte Spirea. Ønsker deg en herlig ferie med dine, måtte den gi bøttevis med påfyll av energi og pågangsmot.. Du er GOD, og jeg setter virkelig pris på deg i bloggeverden! ;) Stor klem fra meg :)

w sa...

Takk for at du deler kjære deg:)
Jeg kjenner meg så alt for godt igjen i det du skriver. Og som jeg har nevnt for deg i en Mail, er jeg i gang med en prosess om å godta meg selv fullt og helt:) Og det er sant som du sier, kan vi ikke elske oss selv, kan vi heller ikke elske andre fullt ut.

Jeg har fortsatt en pc som ikke fungerer, men håper å få den snart i bedre form;)
Ønsker deg og dine en velsignet helg:))

Stor klem fra W

Anonym sa...

Så flott blogg! Det du skriv her kan hjelpe andre i same situasjon slik at dei vert inspirerte til å gjere slik som du har gjort, å lage ein veg ut av det vonde.

Spirea sa...

Skal se om jeg får til noe... ;) God helg til deg også!

Frk Elton sa...

Tusen takk for at du deler dine ord Spirea :)
Er såå glad jeg fant bloggen din, du skriver så godt og om viktige temaer få vil "snakke" om! Jeg beundrer deg virkelig din evne til å uttrykke gjennom ord! Stå på vi trenger deg!

Klemmer

Lene Megan sa...

Det er et utrolig vigtigt tema, du skriver så fint om her. At vælge sine ord med omhu. At være en i sit ord. Det er blevet en af mine kæpheste og jeg forsøger at tænke på det. Når jeg taler, skriver og tænker.

Ønsker dig en dejlig søndag med gode ord. Klem.

Anonym sa...

Spirea, jeg er sååå enig! Jeg er selv en person som har lett for å gi komplimenter og strør de gjerne rundt meg. Det er helt naturlig, synes jeg. Men jeg har jo også skjønt at for mange mennesker sitter det mye lengre inne. Og jeg synes det er så trist. Tenk så glad man egentlig blir av små fine ord :) Ha en fiiin søndag!

Myke minutter sa...

Det er et ordtak på engelsk som sier at "sticks and stones can break my bones, but words can never hurt me"... På et vis stemmer det selvsagt ikke at ord ikke kan gjøre skade, for det kan de jo selvsagt. Men jeg tror dette ordtaket er ment for at man skal si til seg selv at til syvende å sist er det en selv som styrer om dumme eller ubetenksomme ord fra andre skal gå inn på en... For det er ikke alle en møter i livet som vil en vel, og sånn er det bare, dessverre. Ønsker deg og dine en fortsatt super søndag! :) Klemmer

Marie sa...

Eg har prøvd litt sjølv korleis det svir...
Heldigvis har eg alltid hatt ein overbevisning om at Gud var med meg og at Han elska meg akkurat slik som eg var og eg hadde trygge gode foreldre som bakka meg opp.

Eg kjenner fleire som har veldig dårlig sjølvbilde og som er skeptiske til alt som blir sagt botna i erfaringar dei har hatt tidleg i livet. Dei klarer ikkje å tru det gode som blir sagt, men kjem nokon med eit sleivspark sug dei det til seg.
Forferdelig vondt å ha det slik, det veit eg for eg har vore der sjølv.

Fint at du tar dette opp, me kan nok tenke oss om nokon kvar om korleis me ordlegg oss i møte med våre medmenneske.

God klem frå Marie

Anonym sa...

Dette blir helt på siden, men jeg må bare spørre deg. Leste det forrige innlegget der noen spurte deg om hva du syns om samboerskap også svarte du at det ikke var aktuelt for deg. Jeg skal innrømme det stakk meg, er selv samboer og kristen, og lurer bare på om du ser ned på oss som er samboere? Kjente jeg ble redd for å bli dømt faktisk, har så enormt respekt for deg og alt dette som du deler. Håper du vil svare :-) takk.

therese sa...

Heidu! Så fine kommentarer du hadde lagt igjen på bloggen min, jeg ble kjempeglad! :) nå har jeg sittet og lest mange innlegg på din blogg, du skriver så ekte! Kjenner meg spesielt igjen i dette innlegget, Gud har gjort mye med selvbildet mitt de siste årene..og det er en helt fantastisk følelse å oppdage hva PappaGud syns om en! Det gir en også mulighet til å la andre få se det samme om seg selv på en helt annen måte:) Har ikke vært borti dette med følgere før, men nå prøvde jeg å bli din "følger", så da er jeg kanskje inne i det? Haha, jeg er ikke særlig avansert på dette med blogging..Gud velsigne deg, gleder meg til å lese mer her inne! :)

salige lavendel sa...

ITALIA - åh, din heldiggris altså!! =) Unner deg virkelig det. da er det ikke så farlig om sommeren er kald og gufsen her, du glemmer alt når du er i Italia vet du. Vi skal dit neste år sammen med lillesøster og mannen hennes. Har aldri vært der før, så gleder meg veldig. Håper du deler noen erfaringer når du kommer hjem...og litt bilder. Har forstått at det er uendelig mye å se der og at man bør planlegge litt på forhånd. GOD TUR, men jeg håper jeg får mailet deg før det =) Vi har bryllupsdag i dag og har en litt ekstra koselig kveld - min kjæreste mann og jeg. Har spist god mat og dessert og har flere kalorier å se fram til ...Tror jeg må ha en ekstra lang tur med lille vovsen min i morgen, hihi. Ha en kos kveld kjære deg, og takk for at du tar deg bryet å legge igjen koselige hilsener hos meg.

Anonym sa...

Tack för detta. Det är till stor hjälp för mig. Gud välsigne dig.

Øyeblikk sa...

Eg er SÅ enig med deg! Om me ikkje har noko fint å seia så hald det for deg sjølv :) Ord kan vera så destruktive... Og det er rart kor godt dei negative orda festar seg, kor godt ein huskar dei. Eg har også ein slik episode, men då i frå ungdomstida når me nett hadde flytta halve landet og eg var full i hormonar. Då fekk eg slengt i meg at eg var så stygg, ligna på ei ku - så dei kalla meg berre Dagros. Dette fekk eg via-via, aldri direkte frå dei som sa det til meg. Men den dag i dag, altså 24 år etter... så blir eg sint og lei meg når eg høyrer namnet på denne personen nemnt. Og sjølvtilliten min vart knust i fillebitar.

Jaja, eg er godt gift og har fått to flotte barn, så eg klarar meg fint. Men jammen er det viktig at me blir minna på dette, Spirea.

God tur til varmare strøk - nyt livet og familien din :-)

God klem!

Spirea sa...

Kjære deg, så fint at du spør meg sånn at jeg kan forklare litt :) Og så fine ord du gir meg forresten, tusen takk. Nå skal du høre..jeg skrev vel at det er "utenkelig" for meg å være samboer, men jeg vet jo at dette er noe som diskuteres over store deler av kristen-Norge, og mange mener det er helt ok. Jeg tror rett og slett at vi må finne ut hva vi selv tror, hva vi selv mener, og så stå for det. Jeg ser absolutt IKKE ned på samboere, ei heller dømmer jeg mennesker på noen som helst måte. Og jeg kan fortelle deg at jeg en gang var på møte i en menighet, der det ble opplyst fra talerstolen at de ikke så positivt på at samboere deltok på møtet, da de mente dette var "helt feil". Jeg reiste meg opp (fra 3 benk), gikk ut - og smallt med døren. Så hissig og uenig var jeg i det som ble sagt. Dagen etter dukket jeg opp hos pastoren og sa nøyaktig hva jeg syns. Hehe...det gjorde jeg altså, selvom jeg selv ikke var/er eller har vært samboer - og må nok fortsatt si at jeg ikke kunne gjort det. Men det er min overbevisning. Du har din. Var dette oppklarende? Håper det. God klem til deg - fra meg som har like stor respekt for deg :)