fredag 21. desember 2012

På tiltalebenkenFor to timer siden prøvde han å sjekke meg opp med en billig replikk. Nå satt han der og så på meg med tårer i øynene - og lurte på hvordan jeg klarte tro på en Gud som tillot så mye vondt...

Jeg og min venninne var ute i byen en sen lørdagskveld. Vi hadde tatt "pub til pub"-skoene på, klare for å ut. Ikke for å feste, men for å snakke med folk om tro og tvil. Og det var slik jeg møtte ham.
Han satt seg ned med oss, uten å ha blitt invitert, og med sjarmknappen skrudd på. Vi kom raskt innpå tema som verdier og tro. Litt brisen, litt ekstra åpen. Da jeg sa jeg var kristen, ristet han på hodet og himlet med øynene. Hvordan kunne jeg være en av "de folka der"?. I hans øyne en haug av idioter. Jeg lyttet. I dypet av hans irritasjon lå en svært trist historie.

Vokst opp i en kristen familie. Lykkelig barndom. Foreldre fulle av kjærlighet - til alle de 4 barna, men også til Gud. Han gikk på søndagsskolen og 6-år gammel var hans overbevisning og tro sterkere enn noe annet. Så skjedde det som snudde opp ned på livet hans. Det som ikke skulle skje. 12 år gammel mistet han begge foreldrene i en bilulykke.Tro ble til tvil, tvil til forvirring, forvirring til fornektelse, fornektelse til hat, til bitterhet, til sinne. "Forklar meg hvordan du kan sitte her og fortelle meg at du tror, på en Gud som tillater så mye vondt? - og hvordan kan dere kristne tro at det finnes en mening med alt som skjer?". Han satte harde øyne rett inn i mine. Overfor meg satt en mann som krevde svar - og for tusende gang siden den dagen som 12-åring, plasserte han Gud - og oss kristne - på tiltalebenken.

Noen ganger, i møte med mennesker, lønner det seg å ikke bare ha levd på livets overflate. Jeg har min egen historie å bære. Da jeg for 15 år siden gikk gjennom en av de største krisene i mitt liv, opplevde jeg noe av det samme. Mennesker sa at "dette var det nok en mening med". Den gang ble jeg såret og lei meg. I dag rister jeg det av meg. Å få høre det, når man er dyp sorg - er som å rive ut hjertet og frata et menneske alt håp. Finnes det mening i å miste dem man er gla i brått og brutalt, overgrep, mishandling, små barn som dør, krig, fattigdom og sult? Jeg ser ingen mening i absolutt alt som skjer og jeg syns det er leit når noen, kristne eller ikke, kommer med slike ord. Og Gud? jeg tror Han gråter - over alle dem som sier det er "hans verk" - eller at "dette har Gud en mening med".

Gud tillater noen ganger smerte og prøvelser i livene våre - men ikke for å straffe oss. Min erfaring er at Han ønsker forme meg, gjøre meg sterkere, mer avhengig av ham - på den måten. Jeg ville vært mye svakere, uten Ham. Han har aldri lovet oss at vi skal gå gjennom livet uten sorg og smerte. Men han har lovet å være med oss gjennom alt det vanskelige. Han har heller aldri sagt at det er en mening i alt som skjer. Det er virkelig ikke det. Hvordan kan dine prøvelser i dag, snu om på livet ditt? Hvordan kan du klare å bli sterkere av det som rammer deg, fremfor å falle til bakken og bli der? Det finnes en som er med gjennom alt - det finnes en som har sett din smerte, din sorg, dine fall - hver eneste gang. Og Han forlater deg aldri, Han svikter deg aldri - han er med deg hele tiden. DET er hva han har lovet.

Hadde jeg trodd at det var Gud som påførte meg alt det jeg har vært gjennom, da hadde jeg oppriktig talt hatet Gud. Men jeg tror ikke det. For den Gud jeg kjenner er en kjærlig Gud, som gråter over alle dem som gjør mennesker urett og over alle dem som blir påført smerte. Noen ganger griper Gud inn og stopper alt. Andre ganger ser Han med fortvilelse på at vi mennesker fraskriver oss ansvar - for deretter å klandre Ham.

Gud er på tiltalebenken i mange menneskers liv. Noen ganger tenker jeg at det er VI som bør på tiltalebenken. Det er vi som svikter, det er vi som bedrar og det er vi som hugger løs på hverandre. Det er VI som roter til egne liv. Og skylden, den legger vi på Gud. En Gud som gråter.

Jeg delte min historie med mannen der på puben. Og jeg ga ham mine tanker - omtrent som jeg har skrevet her. Han reiste seg og gikk derifra. Uten et ord, bare tårer. Jeg satt igjen - helt tom.

Dagen etter ringte han meg. Han ville bli med i kirken....

                                                                  Klem,
post signature

♥ Flere har bedt meg skrive enda mer om troen min. Derfor dette innlegget - og flere kommer. Noen ganger aner jeg ikke helt hvorfor jeg legger ut enkelte innlegg - som dette- ...men jeg antar noen der ute trenger det.
                  ♥ Ny kalenderluke åpnes søndag ettermiddag.... Følg med :)
59 kommentarer:

Katarina Eidsvåg sa...

Dette var sterk lesning. Takk for at du delte dette, du er sykt god på å sette ting i perspektiver. Fikk meg til å tenke. Fin fredagskveld til deg, Spirea!! Klemmer fra Katarina

Unknown sa...

Jeg mente det før. At det var en mening med alt. Det var helt til jeg mistet mamma. Da fant jeg ingen mening i noe lenger. Viktig og utrolig fint skrevet. Elena

Miamor sa...

Så viktig og du finner så gode ord til å beskrive både sorger og gleder..
Takk for trivelig kommentar på bloggeb min. Husker ikke om jeg skrev at jeg leste intervjuet med deg i Dagen. Fint og viktig! Var litt stolt.følte jeg kjente deg! Juleklem og Guds velsignelse

Photo-Me-Life sa...

Nok en heftig og flott historie. Jeg prøver jo også å si til meg selv at det er faktisk en mening med alt, selv om noe kan virke nokså urimelig der og da. Det er en ting jeg ikke har funnet noen mening med, det er 18 oktober 2011...Når jeg kom som første person til ett ulykkested hvor jeg fant en 18 år gammel døende jente inni bilvraket. Hun døde i armene mine å akkurat den biten der gjør meg egentlig sint, sint fordi det var urettferdig, hun hadde hele livet foran seg, en familie som forgudet henne, å der står jeg å kan ikke redde henne å jeg er den eneste der?
Hva var meningen med det? Den har jeg aldri funnet svaret på. Men mye annet dritt som skjer har jeg funnet svaret på. Alt som skjer i livet ditt og mitt er med på å forme meg og deg som person. Som regel kommer det noe godt ut av alt. Klem

Anonym sa...

Sterkt! Takk!

Aslak sa...

Dette var fint å lese. Du møter mange mennesker og havner i spennende situasjoner . God jul.Aslak.

Anonym sa...

Spirea, du er utrolig til å fortelle, slik at det rører hjertet. Men det du opplever, fordi du er ærlig, fordi du vil fortelle om hvem du tror på, fordi du vil dele håp og tro og glede, det rører også. Fortsett å vær ærlig, fotsett å del din tro. Det er så mange som trenger en tro, men som ikke finner den. Det er så mange som lengter etter Gud, men vet ikke hvor Han er. Så fortsett, du, gode Spirea.
Ikke slit deg ut de siste førjulsdager. Husk "å se opp".
God jul.

Klem M

Sissel Lindeman sa...

Ja, det her var noe å tenke gjennom. Du sier ting slik at vi bliver nødt at tenke nøye gjennom så mye. Og for det vil jeg takke dig. Og takk for at du deler av levd liv. På den måten når du inn til mennesker. Jeg sier som M her over. Fortsett å dele om hvem du tror på. Om ikke det er dem innlegg som får mest kommentarer, så vær du sikker på at mange suger til seg det du deler. Igjen takk her fra nabolandet. Må du ha en flot Jul. Varme klemmer fra Sissel

Anonym sa...

Janne Tove sa...

En tankevekker...At man blir sterkere gjennom motgang har jeg virkelig fått erfare og det er jeg takknemlig for. Takk for at du deler akkurat dette :)

Frk Elton sa...

Kjære gode Spirea :) Du skriver så utrolig bra!
Du gir meg og mange flere så mye viktig å tenke over, måten du skriver på gjør at det du tar opp virkelig glir inn under huden!
Takk for at du deler så mye av deg og takk for koselig kommentarer :)

Håper du får en flott jul :)
Klemmer

Ingrid sa...

Jeg utfordret meg selv i dag, til å fortelle en blogger hvor godt jeg liker bloggen deres. Og da tenkte jeg med en gang på deg og din blogg, som er min absolutte favoritt.
Du skriver så enormt, utrolig bra. Det er jordnært, aktuelt og gripende. Takker deg igjen og igjen for at du deler historier og tanker fra livet ditt som jeg og andre kan lære av :)
Ønsker deg ei God Jul!

Marie sa...

Rett til hjarte...
Det er nok mange som har tankar som denne mannen. Tenker at sangen "Ingen er så trygg i fare", det står ikkje "trygg for fare"...

Vil ønskje deg ei god og velsigna jul :)

Klem :)

rine-mor sa...

Fantastisk at DU Spirea var der akkurat da!!! Ønsker deg en fredfull jul og tar med meg denne mannen i mine bønner :-)
Goklem fra Rine-mor

MittLilleHjerte sa...

Kjære Spirea:)
Så godt du skriver og jeg får masse tanker i hodet mitt når jeg leser dette sterke innleget ditt!:)
Takk for at du deler! Du er bare helt fantastisk og jeg gleder meg hver gang til å lese innleggene dine<3
God jul til skjønne deg!
Klem Janne

Malys krok sa...

Så godt at du var der, så fint at han ringte deg, så bra at Gud er der for oss alle!

Tusen takk for bursdagshilsen!

Ønsker deg og dine en velsignet jule høytid! -Margit-

Fredrik sa...

For en som meg, som driver med evangelisering, var dette noe som traff blink så det suste. Kanonbra skrevet! Sånn er det. Vi kan bruke eget liv til å formidle Guds kjærlighet. Takk. hilsen Fredrik :^) Og god jul!!

Unni sa...

Nydelig, bare nydelig! Hvor ofte er dere ute slik? SÅ bra, så deilig å lese en slik historie. Klem fra Unni

Miriam sa...

Spirea, Spirea. Jeg VIL snart høre at du skal skrive bok!! Og jeg er ikke alene om å ønske det. Du skriver så knakende godt. Dette vil jeg lese for venninnene mine på julefest i morgen. Syns det sa så mye om Gud og om det å bli møtt på en kjærlig måte. Si sannheten i kjærlighet, har jeg lært meg. Der tror jeg du er god. Jeg er spent på hvordan det går med ham? Vet du noe? Sender et ønske om en fin jul for deg og dine. Håper sykdommen din er på bedringen? Og jeg håper alle prøvelser roer seg for deg. Tusen takk for denne bloggen. Godeste jul til deg. Miriam - klemmer

Janet sa...

<3 <3 <3

V.L. sa...

Du sier du Ikke alltid vet hvorfor du skriver det du gjør. Denne var til meg. Historien hans ligner min. Tårer drypper og jeg vet innst inne at du sier sanne ord. Jeg har fått noe å tenke på i jula. V.L..

Anonym sa...

Takk gode du!
Har nettop opplevd noe meningsløst selv, så dette var gode ord!

Tina sa...

Du får meg alltid til å se ting fra andre vinkler. Du skriver så levende. God jul! Tina

loftkroken sa...

Gode du ♥
Ønsker en velsignet høytid for deg ♥

Takk igjen for det du har delt ♥

Varme klemmer

Bente

Malin sa...

Har du hørt denne: http://www.youtube.com/watch?v=yQx39GLTCRA tenkte på den da jeg leste innlegget ditt. Bjørn har kjønt det han...

Malin sa...

*skjønt

Malin sa...

Og så må jeg selvfølgelig ønske deg og dine en veldig fin jul Spirea. Du er fin du:)

Askeladden sa...

Du har fått en award fra meg. http://www.askeladden-askeladden.blogspot.no/2012/12/award.html

amo sin blogg sa...

Er innom for igjen og takke for godsakene.
Eg har lagt link til deg i innlegget mitt idag.

Ynskjer deg og dine ei god og fredfull julehelg !
Klem frå Anne-Mari

nina sa...

Hei! Leste om deg i Dagen og har blitt "værende her" siden. Din blogg skiller seg ut. Alt du våger sette ord på imponerer meg. Så mye som rører seg på innsiden hos oss mennesker. Det tar du tak i. Tror det er som du skriver her,at vi har satt Gud på tiltale-benken og klandret han for alt som er vanskelig. Vakkert innlegg igjen. Er så glad Dagen skrev om deg. Her er det godt å "være". God Jul. Nina. Bergen.

Unknown sa...

Herlighet!! :-o akkurat detta diskuterte jeg og en kompis i går. Han mente alt var skjebne og hadde en mening. Jeg blei sur,for jeg mista min beste venninne for ett år siden og syns det var helt meningsløst. Er d sånn at vi skal lete etter hensikten?! jeg finner den sjelden. Men noen ganger kan jeg på ting som "lærepenger" og at det faktiskt tar en mening. Men langt i fra alltid. Viktig tema du tar opp .skal vise det her til kompisen min for du sier det så bra. Også vil jeg få ønske deg god jul. Klem!!

Anonym sa...

Hei Spirea!!! Har dessverre ikke fått blogget så mye i det siste. Men er så glad for at du er innom!!! Og så fint å lese dette! Du er et flott forbilde! Og forklarer nettopp sånne ting som vanlige mennesker tenker mye på og ikke forstår om Gud. Så bra!!! Ønsker deg en fantastisk fin jul!!!!!

mvh Beate

nadine sa...

It's been such a long time! I've been busy,and blogging rolled off. Sorry for not commenting more. This was a wonderful story,telling us a lot about yourself,seeking brokenhearted people out there,and Gods' tears for us. His mistaken manhood. Enjoy Christmas,my friend. May He bless u all! Huggies, Nadine

Unknown sa...

Tankevekkende innlegg! Du skriver så fint.

Sv; Takk for kjempekoselige kommentarer på bloggen min! Er så hyggelig at du er innom <3 Eksamenene mine føltes ut som at gikk bra, men jeg får ikke resultatene før 4. og 8.januar, så jeg får bare vente og se :-)

God jul til deg og dine også! Mange klemmer herfra <3

Linda Karin sa...

Selv om historien på mange måter er trist, så blir jeg så utrolig inspirert og gledes til tårer. Er så fantastisk å lese om hvordan du bruker din frie vilje til å være Guds redskap. At du lytter til hans hjerte, deler hans sorg og drømmer og er villig til å gå! Elsker måten du er til stedet og betjener mennesker rundt deg gjennom Guds ledelse, jeg blir bare så utrolig inspirert! Har en drøm om å leve på lignende vis, gjør så godt jeg kan! Det vil jo si at jeg drømmer om å bli mer lik Jesus, det er vel det vi begge higer etter ;)

Tusen takk for hyggelig kommentar på min blogg!
Ønsker deg også en fantastisk velsignet julehøytid med familien. Du er god!
Klemmer fra Linda :)+

Ingar sa...

Dette var en historie til mange av de som spør "Hvorfor?", Spirea! Og de er det mange av! Vi har nok alle våre erfaringer eller kjenner noen som har gjennomgått dype livskriser. Det var et sterkt eksempel du delte her, og du fikk være med å formidle en Jesus som sier "Kast på meg alt som tynger", i stedet for å ekspedere han med "en mening med alt" frasen. Alle som opplever livskriser fortjener medmennesker som bryr seg og evner å vise medfølelse. Det er Kristi sinnelag! Og det er hans komme vi skal feire nå!

Ønsker deg, familien din og alle lesere på denne flotte og hjertevarme bloggen en riktig god og velsignet Jul!

Sonja sa...

Dette tror jeg mange trenger lese. Veldig fint og sterkt om tro og tvil og synet på Gud. Nå må du finne ro og hvile julen! Sonja

mann,53 sa...

Jeg tenkte som han før jeg ble kristen selv. Gud var bare en som tillot masse dritt i verden. Jeg klandret han for alt. Nå ser jeg det som du skriver. Han er nok trist for alt vi mennesker tuller med og han er ikke kraften bak alt det onde. Mange ganger glemmes at det finnes onde makter også som vi lar oss påvirke av . Igjen et flott innlegg. God jul!

A worshipping heart sa...

Hei :)

Igjen - fantastisk formulert innlegg, der du får frem hjertet ditt i det du skriver. Takk for at du setter ord på ting på den måten du gjør!

Og takk for kommentar hos meg for en stund siden. Har hatt en travel førjulstid på jobb, så da er det ikke alt jeg har rukket å ta tak i.
Men jeg håper du går en fredfull og fin juletid i møte! Der du kan slappe av, gjøre ting der Gud får fylle deg med den han er, og at du får både merke og se alle hans velsignelser!

Juleklem fra Ida

Tonje sa...

Sitter på tog på vei hjem til grimstad. Leser de siste innleggene dine og får "chills". Du skriver helt herlig. Vil bli medlem her men gjør det senere. Vanskelig fra mobilen. Håper du har en fin bitte lille julaften. Varm klem fra tonje

Spirea sa...

TAKK for gode ord! Og for oppmuntring ifht bok ;) ...den som lever får se! Si sannheten i kjærlighet, ja - det er viktige ord. Jeg har selv tatt et kurs som heter det (Teleios). Det var knallbra. Og til det du spør om. Jeg vet dessverre ikke hvordan det går med ham i dag, for jeg har flyttet fra byen der han bor. Men det som skjedde etter at han ble med i kirken, var at han ble med enda en gang i kirken...og enda en, og slik fortsatte det. Vi ble gode venner - og han fant tilbake til sin tro. Da jeg flyttet fra byen, var han aktiv i en menighet og en glad mann :) Herlig ikke sant?
Som du skjønner er det gått en stund siden denne historien...
Klem til deg, og GOD JUL! <3

Spirea sa...

Takk for din åpenhet. Må ha vært uendelig vondt og tøft å oppleve dette. Slikt ser jeg på som meningsløst. Om det skulle vært en mening, må det ha vært at du var der, slik at hun ikke var alene da hun døde. Ellers? jeg finner ikke meningen i at noen på 18 år dør på den måten. Men du kan være sikker på at det finnes dem som helt klart ser en mening i det... Og ja, alt som skjer er med på å forme oss - det er sikkert. Og vi kan velge hvordan vi vil håndtere det....
Sender en klem til deg <3

Spirea sa...

Jupp, den har jeg hørt ;) og kan forstå assosiasjonen din. Takk for link- har nettopp hørt på den en gang til! Han får frem mye viktig.
Ønsker deg også en fin jul, min venn <3

Spirea sa...

Tusen takk <3 <3 du er god du!

Anonym sa...

Åååå skjønneste deg,så tankevekkende innlegg og så flott at du kan være til hjelp og velsignelse for andre,du er god og har virkelig ei oppgave du,nesten sånt at du skulle skrive ei bok:)men er så glad for bloggen din så må ikkje skrive bok altså,hihi:)

Ønsker deg ei god og fredlig jul,håper den blir fin for både deg og familien din!
Gla i både deg og bloggen din:)
Klem fra Lillian

Englepappa/ Ole JN sa...

Dette var eit viktig tema! Det er viktig å understreke at det ikkje er meining i alt vondt som skjer, og at Gud er med oss heile vegen, også gjennom det som er vondt. Av same grunn likar eg ikkje at orda "han/ho hadde englevakt" bli sagt når nokon overlever noko farleg. For kva då med dei det ikkje går bra med? Har dei ikkje englevakt, dei då? Eg trur Gud er med oss heile vegen, både når det går godt og når det går galt!

God jul til deg, Spirea!

Hjem & Glede sa...

Kjære herlige Spirea!

GLEDELIG JUL!

Takk for at du er den du er!

Juleklem fra Camilla.

Anonym sa...

Tusen takk for at du skrev dette.. Det var akkuratt det jeg trengte i den perioden jeg er i for tiden.
Du er et virkelig et forbilde! Og jeg tror du lever midt i Guds vilje for livet ditt i hvordan du bruker det!

Celia sa...

Tack Spirea det var viktiga ord du skrev. Hur många är det inte som hålls borta från Gud för att de håller fast vid tron att det är Gud som styr och ställer i denna onda värld.
Du får gärna berätta hur det gick för honom sedan.
Önskar dej en underbar jul tillsammans med din familj. Många kramar! Snart ska jag börja knapra på min slickepinne av choklad ;)

VeroNot sa...

Tusen takk for en ny historie til ettertanke.
Og TUSEN TAKK for gaven jeg fikk i posten i dag!
Servietter ligger på bordet, fyrstikkene er gjemt bort fra lille prinsessas åsyn, den nydelige julepyntet henger på treet og boksen er fylt med deilige julekaker! :-) Takk igjen! :-) Klemmer fra meg til deg! Men store, gode ønsker om en velsignet julefeiring.

Unknown sa...

Tusen takk for en sterk og oppmuntrende historie!
Gud velsigne deg rikt!
Klem Pia

Unknown sa...

Jeg tenker også at det er så sant, så sant det su skriver om at det ikke er en mening med alt som skjer. Det som jeg synes er trygt i det meningsløse er at GUD kan SNU alt til det GODE! Så det som er meningsløst kan FÅ mening, Gud kan bruke det til noe godt. Det gjør ikke smerten og sorgen mindre, men det gjør den bærbar. Sammen med Gud.

Spirea sa...

Veldig fint sagt, Pia <3

Spirea sa...

Jeg liker heller ikke det, englepappa! Syns det blir helt "feil". Godt sagt! :)

ynde sa...

Ønsker god jul til deg - kos deg med alle dine nærmeste! Og tusen takk for alle koselige kommentarer du legg igjen hos meg, me blogges! Klem Kjersti

Anonym sa...

Ekte og så godt skrevet! Og sannhet <3 Synes det er så bra at du fokuserer på sannheter om Gud, men også sårbarheten hos oss mennesker. Gud velsigne deg !! Ønsker deg en god jul og et velsignet nyttår <3 med mange nye spennede muligheter. Takk for hyggelige kommentarer hos meg, det varmer <3 klemmer

Kristine sa...

Dette innlegget er jeg utrolig glad for at du la ut. Det er godt skrevet, og det setter ting litt i perspektiv. Jeg trenger det av og til, å få litt perspektiv på ting. Jeg har klandret Gud selv, mange ganger. Men jeg vet det ikke er han som påfører meg smerte.
Ønsker deg og dine en god og velsignet jul!

Jesus er svaret! sa...

Nydelig!!

Anonym sa...

Dette traff meg midt i hjertet, tusen takk for denne bloggen, du har en sånn varme og skriver så nydelig.