torsdag 17. januar 2013

Ikke i kveld, kjære....

"Ikke i kveld, kjære" sier hun oppgitt - og snur ryggen til ham. Han blir liggende og stirre i veggen. Frustrert og lei seg. Avvist. Igjen. Han husker ikke sist hun tok initiativ eller med glede svarte ja.

Du har garantert sagt det. Eller hørt det. Mest sannsynlig kommer det an på om du er mann eller kvinne. Kvinner er gode på unnskyldninger. Unnskyldninger han oppfatter som avvisning.

En har vondt i hodet. En annen i ryggen. En tredje er sliten, føler seg uvel eller er for trett. En fjerde er sur for noe han sa for en uke siden. Hun "klarer ikke" når følelsene ikke henger med. Hver gang han spør finner hun en unnskyldning. For å slippe å være intim, slippe å være nær, slippe å vise seg, slippe å se, slippe å ta på og slippe unna mannen sin. Bak unnskyldningen ligger alt fra frykt, dårlig selvbilde, mangel på følelser og kjedsomhet -  til mangel på interesse. En unnskyldning - som hver gang driver dem lenger og lenger fra hverandre. Noen ganger - uten at de engang merker det...

Hun later som hun sover, men ligger og tenker tilbake. Det begynte med spenning. Spenning rundt det å dele livet sammen, det å utforske hverandre. Det seksuelle gikk som en lek, romantikken sto høyt i kurs og de higet etter å gi hverandre kjærtegn. Nå er alt forandret.

For mange begynner det slik, men ikke for alle. Noen har sår knyttet til det seksuelle. Noen har blitt forkynt at sex er noe syndig og skamfullt. Noen har rett og slett ikke behov. Noen snakker ikke om sex før de gifter seg, noen drister seg knapt til et kyss på kinnet - og når man så skal finne ut av det hele, knuses mannens skyhøye forventninger - og kvinnen syns sex er oppskrytt. Skuffelsene kommer fort nok.

Hun har bestemt seg for å snakke om det, og sitter nå overfor meg og snakker om forventninger. "Han vil ha sex så altfor ofte", sier hun. Selv klarer hun seg uten, men de få gangene hun gir etter - er hun distansert, og later som.... "Han blir så gretten", fortsetter hun - "og når jeg minner ham på at vi nettopp har hatt sex, blir han såret". Når jeg spør hva "nettopp" betyr, kommer det frem at det har gått 3 måneder siden sist....

Hvilke forventninger har vi til hverandre og til forholdet, og hva gjør vi når de forventningene vi har, ikke blir møtt, forstått eller tatt på alvor? Menn ER opptatt av det seksuelle - og det visuelle. Sånn er de skapt. Og menn vil føle seg avvist, såret og skuffet - om kona sier nei gang på gang. Og visste du at menn som stadig får et nei, veldig ofte reagerer med å bli irritert på hjemmebane? Han kan bli stille, tilbaketrukken, gretten og amper. Han blir ikke anerkjent slik han ønsker, han blir ikke sett - men tilsidesatt. Når den ene parten ikke klarer å glede seg over, eller ønsker sex over lengre tid, vil det også gradvis gå utover andre områder i relasjonen.

"Jo, men vi har jo tre barn som krever sitt - og når kvelden kommer er vi utslitt av å kjøre dem hit og dit, og så skal vi da ta fatt på egne aktiviteter og planer" sa hun. Enda en unnskyldning, tenkte jeg, og spurte om hun kunne rydde unna aktiviteter og lage avtaler med mannen i stedet? 

Hva er det som gjør at sexlivet går i utforbakke hos mange? Handler det ikke om unnskyldningene vi selv finner på? Handler det ikke om prioritering - og det å virkelig forstå at et ekteskap må pleies - på alle områder? Noen tror det er nok dersom det er fred i hjemmet og krangling avtar - men før eller siden vil undertrykte behov komme til overflaten. Mon tro hva som kommer først - mangel på intimitet - eller gnisninger mellom de to?

"Vi har helt forskjellige behov" sier hun oppgitt. Den mest uttrykte misnøyen ekteskapsrådgivere hører. "To forskjellige mennesker kan aldri ha samme behov til en hver tid, kan de vel?" spør jeg og ber henne snakke med mannen sin om det hele. "Jeg vet ikke om jeg tør" sier hun og rødmer....

Kommunikasjon. Alfa og omega. Ikke bare for å få en hverdag til å fungere, men også for å få et ekteskap - og et sexliv til å fungere. Snakk sammen. Vanskelig? Prøv. Men velg rett timing, vær ærlig, ikke gå i opposisjon, spør, lytt, kast deg utpå - og bestem deg for å gi. Ved å våge og ville kan man komme langt. Vilje til å se, vilje til å oppfatte - at avvisning aldri fører til noe godt. Det fører derimot til avstand...På tide å gjøre noe med det?
                                                            Klem,
Det kan virke som jeg generaliserer. Jeg gjør ikke det. Noen kvinner får også servert unnskyldninger kveld etter kveld. Men vi kvinner er dessverre best på dem. Vi mener behovet ikke er like stort som hos menn. Om det stemmer, er jeg jommen ikke sikker på. Vi er bare skrudd sammen litt forskjellig...
Så er jeg spent på å se om dette er et tema dere tør kommentere - eller om dette enda er for tabubelagt... ;)
73 kommentarer:

Tina sa...

Woohoo!! Juicy!! Jeg liker!! Mer "tabuinnlegg" :-) :-) Digger, digger! Sanne ord du kommer med. En stor takk fra Tina :-)

Anonym sa...

Dette er en av få kristenblogger jeg leser av og til. Til å ha kristen profil, er denne bloggen skikkelig kul. Og det er et komplimang fra meg. Stian, Arendal.

Aslak sa...

Du tør der andre stopper opp. Godt jobba. Aslak

lenapenas-verden sa...

Kan heilt klart kommentere dette tankevekkende innlegget ditt. Dette kunne vært meg den siste tida. Alltid ein unnskyldning, aldri opplagt, aldri tid. Mannen har tatt det opp gjentatte ganger, men eg føler vel at eg har komt inn i eit feil spor. Skal prøve å gi etter litt oftere og ta meir initiativ. Trur nok kvardagen vil bli litt enklere for alle då :) opp av grøfta igjen..takk for eit spark bak ;)

finfin torsdag videre!

Miriam sa...

Jeg er ikke gift (enda) men vil bare si jeg syns det er helt kanon at du tar opp dette! Sikkert mange som syns det er tabubelagt, men du våger og det er kult. En god klem din vei ♥ Miriam

Refleksjon på livsvegen sa...

Du er god!!

Takk at du vågar :-)

Viktig igjen!

Klem

Anonym sa...

For meg er dette enda et vanskelig tema, derfor velger jeg å skrive anonymt. Jeg er en av dine bloggvenner :-) Slik har vi hatt det i 6 år tror jeg. Det går 1 til 5 måneder mellom hver gang vi har sex. Vi har sklidd fra hverandre på mange områder disse årene. Det som er faren er jo at han får lyst til å sitte en time foran pc og se på andre damer, om du skjønner den tegninga.... Det er ikke greit i det hele tatt og jeg blir såret. Men han vet ikke hva han skal gjøre. Nå er ikke vi kristne men likevel er det vanskelig å snakke sammen om dette. Skulle tro noen kristne syns det er enda vanskeligere, kan hende spesielt fordi det har vært litt streng forkjynnelse om det. Kommunikasjon ja, det er ikke lett. Men jeg skal prøve. Du fikk meg til å gråte her nå. Gråte over at jeg ser hvilken retning dette har tatt. Ja det er på tide å gjøre noe med det. Hvis ikke ryker vel dette forholdet snart :( Takk spirea for at du våger.

Fredrik sa...

Har du en heldig mann eller? ;^) Bra innlegg! Fredrik :^)

mann, 53 sa...

DETTE trenger mange (kvinner!) å lese! Takk for at du forklarer på en flott og ekte måte :-) mann,53

Frk Elton sa...

Takk for at du tør, du må være den modigste jeg vet om ;)
Spikeren på hode denne gangen også :)
Klem

Katarina Eidsvåg sa...

Jeg skriver min første tanke: Gurimalla du er kul!
Og der stopper jeg ;p Klem, Katarina

MittLilleHjerte sa...

Hei Spirea:)
Så utrolig bra at du våger å dele et slikt tabulagt tema! Flott og jeg bøyer meg for deg!:)
Håper formen din er bedre. Iallfall masse god bedring skjønne deg:)
Klem Janne

Anonym sa...

Hei kjære Spirea! Jeg slenger meg på med en kommentar jeg også, men velger også å holde meg anonym, men vi bogges ofte og jeg takker for kommentar hos meg nylig!

Ulike behov for sex skaper absolutt konflinter i et forhold, hos oss er det motsatt, jeg vil gjerne 1-2 ganger i uka, mens for mannen min holder det med hver 2. måned!! Kan si at dette har ført til både tårer, frustrasjon og krangling dessverre.. Vi hadde ikke sex før vi giftet oss og jeg lurer på om vi ville giftet oss hvis vi hadde skjønt hvordan vi kom til å fungere i senga sammen... Dette er ganske sårt for meg.

Å ha små unger og lite kjærestetid gjør det ikke bedre, men det er SÅ viktig å sette av tid til hverandre, kommunisere om behov og ønsker i forhold til det seksuelle. Vi jobber med saken, og det er "greit nok", men vil jo gjerne at det skal bli bedre!

Å være trofast betyr ikke bare å ikke være utro og rote med andre. Det er også å holde seg til den man er gift/bor med. At en part klager over for lite sex betyr at man ikke holder seg til hverandre. Man gir ikke til den andre det den "har rett på", forstå meg riktig. At kvinner ikke har så lyst på sex har nok med hvordan hverdagen med jobb, husarbeid etc fordeles ja, men også hvor mye tid mannen bruker på å tenne kvinnen..

Jeg avslutter her og håper du skriver mer om dette temaet. Takk for alt du deler og tar opp i denne herlige bloggen din!

Fabelaktig sa...

hei fine du :)
Jeg er en sånn person som er høyt og lavt og over alt på fritiden og er lite tilstede når jeg er hjemme - og det ble jeg bevisstgjort på av mannen min for noen år siden og jeg er så glad for at han sa i fra. For siden den gang har jeg blitt flinkere til å virkelig være tilstede.

Ikveld har vi satt av tid til å sverme og fjase og da gir vi beng i at husarbeid og vask må gjøres. Når lå du sist på stuegulvet og fniset med mannen din? Jeg skal i kveld :)

takk for nok ett herlig innlegg.

Ønsker deg en nydelig torsdagskveld. Her skal kvelden tilbringes med mannen - det beste jeg vet *lykke*

smil og klem
-Maia

Med kjæleik til livet sa...

HEisan --- DU er så flink med ord ...

Takk for at du deler --- og ekteskapet er skummelt men eg ville ikkje vært det foruten ;)
Hjerteklem - monika

tikk takk for koselige ord på bloggen min - du skulle vert med og fått ein kopp kakao ;)

Anonym sa...

...traff meg med stor kraft i magen. Du har gjort det igjen,du får meg til å tenke. Litt ubehagelig denne gang men nødvendig.

Linn sa...

Hei Spirea:) dette....dette var BRA!!!!
At du skriver om dette, ja det er noe mange av oss kvinner trenger og høre/ lese. Og det er noen ganger enklere og svelge sannheten når den kommer fra ei dame. Så tusen takk, for ditt ærlige innlegg! Og jeg tror nok at det ofte ligger i selvbildet, men hvem er det som kan ødelegge ens selvbilde mere enn en selv? Tror du lite om deg selv, ja så blir du liten. Vêr stolt av hvem du er, vær glad for at du har en som elsker deg for den du er, og del kjærligheten:)
Takk nok en gang:)
Elsker bloggen din:)
Klem fra Linn:)
(Ps. Har vert litt fraværende pga helsa ikke spiller helt på lag om dagen, men kommer sterkt tilbake.)

Midnatsrop sa...

Tack för ännu ett sant, rakt och viktigt budskap. Det finns få som du Spirea. En god kommunikation i alla förhållanden gör att man slipper dessa problem. Önskar dig en god fortsättning på kvällen kära du. Mange goe klemmer fra meg !

Kort og Søm sa...

Ja, kommunikasjon er så viktig. I et forhold må man snakke om forventninger og ønsker, og prøve så godt man kan å møte hverandre.
ikke alltid like enkel, men du verden så viktig.

Bollene falt i smak, med kakao å drikke :O)

God bedring,
klem Fredrikke

Anonym sa...

Spirea, denne gangen har jeg ikke ord. Du er det tøffeste jeg vet om. Magnestisk at du skriver om dette. Elektrisk. Du er rå.
Men så viktig, så viktig. Det er jo bare SÅ mange som sliter med dette. Tenk om de alle kunne poppe innom bloggen din og suge til seg litt visdom.
Igjen bare en STOR takk til deg.
Klem M

Marguerite sa...

Tack för att du tar upp detta på ett så fint sätt,kära Spirea!!!
Det handlar om att både ge och ta i ett äktenskap och vårda kärleken.
Att SE den andre...
Kram till dig ifrån en lyckligt gift, (sedan 30 år), Marguerite!!!
Herren Välsigne dig och de dina!!!

Malys krok sa...

Viktig å se den andres behov i et forhold...
Takk for hilsen! God helg og god bedring til deg!
-Margit-

Fjordheim sa...

Ja det er viktig å tørre å være ærlig og åpen
overfor hverandre, på alle områder.
Mange ting som kan skape vanskelige følelser.
Du er så flink til å få frem viktige ting.
Ønsker deg ei riktig god helg :)
Håper det er bra med deg :)

Unknown sa...

Kult!et juicy et!;)jeg la merke til at du sa i intervjuet m dagen,at folk liker litt tabu-tema. vedder på mange liker dette.og kanskje er det flere menn som er heldige de neste dagene.du er et forbilde for mange og jeg tror du påvirker mer enn du vett . mange siljeklemmer ;)

rine-mor sa...

Kjære Spirea!! Takk for at du er lydis og deler med oss det som blir lagt på ditt hjerte!!! Du er virkelig en stor velsignelse for mange du!!! klem til deg fra meg <3

rine-mor sa...

Mente altså lydig!! (går litt fort her av og til) masse god helg :-)

Toril sa...

Modige, Spirea :)
Du har et så utrolig viktig poeng!
Takk for oppfordringen til å bruke
litt mer tid på kommunikasjonen! :)
Håper du har gode dager.
Du er GULL verdt! Gode klemmer!

Anonym sa...

Hei! Velger å kommentere som anonym her jeg også, som jeg ser noen andre har gjort...

Viktig innlegg som mange burde lese! Men for meg er det dessverre det motsatte som er tilfellet. Jeg gikk inn i ekteskapet med en innstilling om å være der for mannen min sexuellt, og med tanker om ha ofte og masse sex og ikke være en sånn som sa nei hele tiden, men så viste det seg at han egentlig ikke hadde et stort seksuelt behov. Vi har ikke vært gift i mer enn snart 6 måneder, og som regel går det greit, men det begynner å gjøre meg trist at han ikke er "interessert". Jeg trodde alle menn var "gale etter sex"! Selv om jeg vet at det ikke er sant, er det vanskelig å la være å tenke at det er meg det er noe galt med. Jeg hadde tenkt til å være ei som ikke sa nei no' særlig, men har endt opp med å ikke engang si ja. Det er alltid jeg som må ta initiativet (og når jeg prøver å la være å ta initiativet en stund, så tar han det ikke da heller...).

Skulle ønske jeg var en "vanlig" kvinne "uten sexbehov". Hvorfor må sex være så vanskelig? Og ja, vi har snakket sammen om det. Får se om vi får no' orden på dette nå etter forrige samtale :-) Håper i alle fall det!

Anonym sa...

Du er tøff:)) ser det er fleire menn som har kommentert og,du når enormt mange du,heilt fantastisk og det mange helst ikkje vil snakke om setter du på papiret,du er best:)
Kjenner meg litt igjen og ser det er viktig å dekke kvarandres behov på alle måter!
Håper formen din er bedre søte deg:)
Her går det litt opp og ned men prøver å sjå positivt på ting og glede meg over småting,viktig det!

Du er gull verdt:)
De beste klemmer fra Lillian

Anonym sa...

Hei!jeg har lest ofte her men aldri kommentert. Denne gang klarer jeg ikke dy meg. Sykt bra tema som selvsagt fenger mange. Jeg er mann og har en kone som du beskriver. Du har rett.for før eller siden BLIR det noe vondt ut av for lite sex. Vi klarer oss gjennom hverdagen,men sex snakkes aldri om lenger. Vi holder oss unna temaet. Det skjer svært sjeldent nå. Jeg holder på å eksplodere noen ganger. Føler meg tilsidesatt og misunner alle de som ser ut til å ha livlige koner. Synd men sant . Jeg håper kona mi leser her. Takk for bra blogginnlegg og for at du er modig. "Espen",39.

Anonym sa...

Glemte. Vil gjerne lese mer om dette med sex og samliv. Håper jeg kan utfordre deg der. Og jeg lurer på om du har erfaring med å snakke med par siden du har mye visdom om dette? Får en tanke om at du kan være familie eller par terapeut! Du trenger ikke svare,men har du råd å gi i min situasjon? "Espen" igjen

Photo-Me-Life sa...

Som jeg har sagt til deg tidligere, du er tøff, jeg digger deg:)

Anonym sa...

<3 mer,jeg vil ha mer!!

Venke Synnøve sa...

Du er tøff! Dette er nok noko mange har vore borti.
Me er småbarnsforeldre,og sex er av og til framandord,men så lenge ein har open kommunikasjon,tåle me det.
Bra tøft å skriva om slikt! Du er skikkelig kul,Spirea :)

Kristina, nord i bygdo sa...

Hei Spirea! Bøyer meg i støvet for deg altså, dette er SÅ bra skrevet! Er fullstendig enig at dette er eit tema som må meir på banen, og eg kjenner meg godt igjen i beskrivelsen din. Menn HAR ofte større behov for sex, og blir lett sure, ampre og trekker seg unna konene sine om dei ikkje får dekka behovet sitt. Sex er ei gåve i samlivet. Det fører oss tett innpå kvarandre, ikkje berre fysisk. Sex høyrer med i ekteskapet, òg gjennom travle tider (kanskje ekstra viktig når ein har små barn). Men ei forutsetning, for meg personleg, er at eg og mannen min har det godt ilag. At me tar oss tid til å samtale ilag og at eg føler meg sett slik eg har behov for. Det er ikkje nok å berre ha sex. Man må møte kvarandre og kanskje yte litt ekstra på området som betyr mykje for den andre.

Tusen takk igjen Spirea ♥

Sonja sa...

Hver gang jeg er innom hos deg forstår jeg hvorfor. Gang på gang treffer du. Du slår knallhardt noen ganger sånn som i dag. Knallhardt med likavel på en fin og ydmyk måte. Du virker ikke formanende selv om du nok ønsker å formane noen ganger ;-) Naturlig nok da. Men jeg syns du formidler så flott, så nydelig, så "spot on". Du er dritbra. Det skal du vite. Dritbra!! God helg. Sonja

maren sofie sa...

du sier tinga rett ut du spriea! og det digger jeg så! du er sånn rett fra levra dame og det er kult for da treffer du på en helyt spsiell måte!! gleder meg allti til å stikke innom deg her på bloggen og se hvafor noe du nå har skrivi om. kult :-) :-) me like. god helg til deg der på sør-landet. klemmer i bøtter og psann!! maren sofie

Øyeblikk sa...

Du er eit råskinn, Spirea! Og eg ser av kommentarane ovanfor at DET er eg ikkje aleine om å meina :) Rause innlegg har du, innlegg som får oss til å tenka oss om, reflektera over egne handlingar - og det er ein god ting. Takk for at du er til stades i bloggverda, du er ein ressurs!

Klem Eli

Øyeblikk sa...

Good to be back my friend, good to be back :-) Kjente at det klødde litt i blogge genet no, men det måtte visst ein liten faste måned til. Det satt langt inne dette innlegget da, kjem litt "ut av trening" når eg ikkje skriv jamnt kjenner eg. Tusen takk for vakre ord på mail, og ellers :) eg er rett og slett skikkelig glad i deg, du er unik du! Må jo berre elske blogging med tanke på nettverket ein bygger, tenk, utan blogging hadde eg aldri fått kommunisert med deg. Det er ei meining med alt :)

Ein klem til!

Anonym sa...

Her er det helt fulstendig omvendt. Altså her er det jeg som vil og han som er trøtt/ikke orker/ikke har lyst. Og sånn har det vært alle de årene vi har sammen. Jeg har på en måte resignert, og innfunnet meg med at sånn er han bare. Når folk snakker om dette temaet blir det (så godt som) alltid fremstilt som at det er det vanligste at det er mannen som vil og kvinnen som ikke vil (og det ER nok vanligst også). Men det gjør det bare ekstra vondt. For hva er det som er galt med MEG da, når det er omvendt her.

Takk for alltid fine kommentarer på bloggen min.

Denne gangen tror jeg at jeg kommenterer som anonym;)

amo sin blogg sa...

Du er ei flott og modig dame Spirea.
Takk for at du deler slike gode og tankevekkande innlegg.
Du har fått stor respons ser eg, så det tyder på at temaet fenger.

Takk for dei fine kommentarane du skriv hos meg.
God nattklem frå Anne-Mari

Ingar sa...

Dette var et tøft innlegg, Spirea! Og så viser det seg å være et så viktig tema for mange. Ganske tøft å lese flere kommentarer her. Når forventningene ikke blir møtt kommer det fort frustrasjon og tapsfølelser. Jeg tror de fleste par som har vært sammen noe år har vært i denne situasjonen i kortere eller lengre perioder, men det er ikke slik man vil ha det!

Du har belyst temaet godt, jeg ønsker bare å understreke kommunikasjon og tid. Den som vil mest må være villig til å bruke mye tid på partneren sin, vise at man setter han/henne høyt, at man ønsker han/henne det beste. Sex er ikke noe man skal ta eller kreve, det er noe man skal gi, som en gave. Og for mange er innpakningen og følelsen av å få like viktig som selve gaven! Uten god kommunikasjon lærer man ikke å pakke inn gaven riktig!

Ønsker alle fortsatt lykke til i samlivet!

Renate sa...

Tøff du er, Spirea!!
Kult og bra innlegg :)
Vi må kjempe for ekteskapene våre, alle mann, på alle områder - er så altfor mange som går fra hverandre for tida, synes jeg. Og det har til tider påvirket troen på mitt eget...men jeg har bestemt meg for å jobbe :)
Takk for de fine kommentarene du legger igjen!!
Jeg har gode dager :) i dag reiser jeg faktisk på husmorferie til ei venninne :)
Håper bihulene bedre?! God bedring, hvis ikke!
Klem

Ingrid sa...

Jeg er ikke gift enda, så har egentlig ikke så mye å si om emnet. Men det var utrolig bra skrevet og jeg tror nok du har helt rett. Begge parter må være oppmerksomme på den andres behov :)
Ønsker deg en herlig helg (Og ja, jeg skal gjøre noe gøy! ^^)

Forresten, jeg har et spørsmål! Jeg synes det er litt vanskelig å vite hva jeg skal gjøre for kjæresten min for å "varte han opp". Vi har jo ikke sex enda, jeg kan ikke kjøpe godteri fordi han har diabetes, og tradisjonelt er det liksom fort "gutteting" å kjøpe blomster og invitere på date... Har du noen gode ideer til hvordan jeg kan glede typen? :)

Anonym sa...

Så flott at du tør skrive om dette som er så viktig. Takk for hilsener inne hos meg. Du er tøff, Spirea, viktig å sette fokus på dette.

Ønsker deg ei fin helg

klem

Unknown sa...

Som du kan formidle. Blir dratt inn i historien du forteller og ser for meg alt sammen. Og så gjenkjennelig dessverre. Jeg er så alt for god på unnskydninger. Min kjære er ikke fornøyd og jeg ser jo hvordan han distanserer fra meg av og til. Må gjøre noe med dette, vet bare ikke hva eller hvordan. Kan ikke du skrive mer om dette, Spirea? Mer om det som har med vanskelige ting i ekteskap/forhold å gjøre? Om du klarer eller får idèer, that is...
Med ønske om god helg. Elena :-)

bevaremegvel sa...

Du er den tøffeste jeg vet om! Du skriver om det mange tenker men aldri ville skrevet på bloggen sin. Stor takk til deg :) Når jeg ser kommentarene over her tror jeg allerede du har hjulpet noen par, får håpe det, så du har en stor velsignelse i skrive-gaven din :)
Jeg og min mann var på ekteskapskurs allerede som nygift (hadde vært gift i en måned) og det var ikke for at vi hadde problemer, men rett og slett preventivt, for å ikke komme i disse fallgruvene som så mange sliter med. Der lærte vi betydningen av kommunikasjon. Etter det første kurset har vi vært på endel oppfriskningskurs, og jeg kan ikke få fullrost det nok. Vi har nok klart oss så bra mye på grunn av enkle teknikker vi lærte tidlig i ekteskapet.
Men når det er sagt, må det være en vilje hos begge til akkurat å kommunisere, og jeg sier ikke at det er enkelt. Det er akkurat som så mye annet i livet, det er hard jobbing.
Men nøkkelen er nok kommunikasjon. Takk igjen for innlegget ditt!
Fin fin fredag til deg du vakre!
Klem

Ole Jørgen sa...

Dette blogginnlegget skulle vore pensum i vidaregåande skule! Vi treng alle ei påminning om kor viktig samlivet er, og særleg kommunikasjonen. Det skulle i grunn vore påbode med kommunikasjonskurs i tida før ein giftar seg, slik at ein kunne unngå mange av startproblema som ofte dukkar opp, også på det seksuelle planet. Trur det hadde vore effektfullt!

Anonym sa...

Tenker du at vi damer bare skal gjøre det for å være greie med mannen vår? Hvorfor skal jeg føye han hele tiden og ts hensyn til hans ønsker?( det er IKKE misjonærstillingen!) hvorfor skal jeg få ukvemsord forfi jeg ikke jubler av glede hvergang? Hvorfor kan ikke hsn godta at jeg ikke vil og at det er narurens gang at man får mindre lyst med åra?

Spirea sa...

Takk, Ingrid - for at du tar deg tid til å kommentere og for fin tilbakemelding :) Du er god, du!

Til spørsmålet ditt. Hvordan glede typen - uten å kjøpe godteri eller blomster ;) Diske opp med god middag, leie film og gi han fotmassasje? Inviter ham med på en konsert eller teaterstykke? Skriv små fine lapper og legg dem rundt forbi hos ham - så finner han en og en over tid? Dra på tur til en by i nærheten - og utforsk hva den har å by på - inkluder restaurantbesøk. Ha en foto-dag sammen. Ta bilder av hverandre og sammen - og ram inn! En dag på spa sammen (litt dyrt da...)? (tro det eller ei, men mange menn elsker det - blant annen min !! Vi skal på spa-hotell om noen uker ;)) Skriv et kjærlighetsbrev der du sier alt om hva som er så bra med ham. Musikk, levende lys, dans, ...vær kreativ og tenk utradisjonelt!
Jeg vet jommen ikke helt, det er du som kjenner din kjære og vet hva han hadde likt - men her var iallefall noen forslag ;) GOD og GØY helg min venn <3 Ps. om andre leser dette, så kanskje andre også kan komme med idèer til deg her?? :) Klem

Spirea sa...

Ps. Nå kommer mannen min inn i rommet her - og jeg spør om han har lure tips. Jupp, litt maskuline greier sier han -ta ham med på gokart, ha en fotballkveld med ham (om han liker fotball da og om du ikke syns det er heelt forferdelig) og lag god kake, ta ham med på en kamp, skøytedate på isen, vannland....osv... ;)

Maria sa...

Takk for en fin kommentar på bloggen min! Selv om det er lenge siden jeg har kommentert, har jeg vært innom her og lest. Det er mye fint du skriver, og det er utrolig trivelig og sterkt å lese. Vi har det godt for tiden, selv om fagprøve for ham og praksis for meg tar mye tid nå på nyåret. Men vi har det godt. Prioriterer tid til hverandre, selv om det av naturlige grunner ikke blir så alt for mye (han jobber to timer unna der vi bor i ukene, og er hjemme i helgene). I dag var vi to på kino, men resten av dagen har vært tilbragt med familie og venner. De må også få sin del av kvalitetstid med oss.

Dette var et flott innlegg som snakker så sant. Det er ikke første gang jeg har hørt dette bli snakket om, men likevel er det et problem som så ofte oppstår (slik jeg har forstått). Det er kanskje tabu å snakke om det ut ifra egen erfaring, men ikke om man vet om noen som har det slik, etc. Jeg og mannen min er ulike også på det seksuelle området, men da er det viktig å jobbe for å strekke seg litt lenger for den andres skyld slik at den andre også kan strekke seg for din skyld. Kommunikasjon, tillitt, kjærlighet, hengivenhet, trofasthet og lojalitet. Så må man være bevisst på nettopp dette når årene går og barna kommer til/vokser opp/flytter ut. Synes du setter ord på utfordringene på en god måte, og selv om det er (store) variasjoner - er dette en tekst man kan overføre til sin egen situasjon slik det passer.

Anne-Lene sa...

Nå har jeg lest på denne bloggen i over 4 måneder og jeg har lest ALT. Absolutt ALT. Suger det til meg. Det er som om du forteller om meg noen ganger. Også her. Samtidig som det er vondt å lese dette er det sant og det får meg til å stoppe opp og tenke. Jeg syns vi skal strekke oss for hverandre, periodevis klarer jeg det bare ikke og det er lov. Men jeg vil, og det er godt utgangspunkt, ikke sant? :-) jeg vil følge deg videre på veien. Du sier det vi ofte kan tenke. En annen sa det så bra over her at dette burte vært pensum på videregående. Jeppjepp det er jeg enig i. :-) Anne-Lene

Livets små øyeblikk sa...

Jeg stiller meg i rekken bak resten av gjengen her og sier at du er knallgod:) Takk til deg for at du gang på gang utfordrer meg til å kjenne litt på egne tanker og meninger!
Når det gjelder innlegget så tror jeg alt i et samliv handler om kommunikasjon og åpenhet - også sex.

Ha ei god natt og en fin søndag,
varm klem:)

Spirea sa...

....og en hel del menn ;) Takk til deg også, du mann på 53 :)

Spirea sa...

Takk for din ærlighet og for at du våger å sette ord på noe som er vanskelig. Du er god! <3 Og så beskriver du trofasthet på en flott måte! Takk skal du ha. Og ja, det kan hende - etter uventet mye respons på dette innlegget at det blir mer om dette... ;) Vi får se. Klem din vei

Spirea sa...

Takk for at du forteller! Og for at du beskriver noe som også er vanlig - men som ikke snakkes fullt så mye om. Nemlig det motsatte. Jupp, når jeg tenker meg om, burde jeg kanskje tatt utgangspunktet i nettopp det - men slik ble det ikke. Denne gang. Jeg forstår dine følelser og tanker, men det er ikke noe galt med deg. Jeg syns det er bra dere har snakket om det - jeg håper dere gjør det igjen. Og igjen. Og en gang til. Så løsner det gradvis. Lykke til kjære deg <3 Mange klemmer!

Spirea sa...

Takk Espen for dine tanker. Flott å se så mange menn komme på banen her nå.
Om jeg har erfaring i å snakke med par? Ja. Om jeg har mye visdom? Vet jommen ikke ;) men takk.
Råd? Ta deg tid med din kone. Snakk med henne, sett ord på hvordan du har det og hva det gjør med deg. Lytt til hva hun har å si og prøv å forstå. Jeg tror alt kan bli bedre når man prater sammen. Lykke til Espen. :)

Spirea sa...

Det er ingenting galt med deg. Den tanken er ikke god å bære, jeg skulle ønske den kunne forsvinne fra hodet ditt. :) Joda, det er kanskje mest vanlig at mannen har mest lyst, men som jeg har kommentert til en annen - så er det også nokså vanlig med det omvendte. Tro meg, det er ikke "uvanlig" det du forteller :) Jeg håper dere kan snakke sammen - eller få hjelp til å snakke sammen om dette. Å resignere kan være vondt det også...iallefall om det fører til fortvilelse og slike tanker du bærer på. Men det er ikke noe galt med deg.
Jeg ønsker dere masse, masse lykke til. Klem din vei <3

Spirea sa...

...og det du understreker her er så viktig.Takk! Jeg vet du er eldre enn meg - og jeg vet og merker også at du bærer på mye visdom. Vi "unge" har mye å lære av dere som har gått foran - derfor elsker jeg kommentarer fra nettopp dere (så vel som de unge - men som sagt, dere bærer på en stor kunnskap og visdom...!) Takk for at du deler. :)

Spirea sa...

Kjære deg. Når jeg skriver et innlegg som dette, er det helt klart at det oppfattes og leses på tusen forskjellige måter. Du kan tolke det slik du vil, mens en annen tolker det helt annerledes. Jeg skal prøve å svare på det du spør om, og skal samtidig innrømme at du har gitt meg en utfordring.. ;)
Vi damer skal ikke bare ha sex for å være "greie med" mannen vår. Jeg skulle ønske vi kunne gjøre det fordi vi har lyst - men ikke minst også fordi vi faktisk elsker den andre - og av den grunn strekker oss for ham, fordi han igjen strekker seg tilbake ( i gode forhold i det minste...). Det blir feil for meg å skulle "gi etter" gang på gang om han ikke gir tilbake - om du skjønner. Men elsker man hverandre, så ØNSKER man å gi, da ØNSKER man å strekke seg...Eller tar jeg feil?
Hvorfor skal du føye han hele tiden og gi etter for hans ønsker? Er dèt noe du mener jeg skriver om i dette innlegget? Ikke heeelt... Jeg mener ikke at den ene skal føyes hele tiden, ei heller skal man "gi etter" hele tiden - og iallefall ikke dersom det går på akkord med hva du syns er ok og trives med. DET blir helt feil og det skal respekteres. Men menn ønsker seg ofte litt spenning - kanskje litt mer enn "misjonærstillingen" som du nevner...Men om du ikke kan, vil, ønsker - så snakk med ham om det - og forklar ham hvorfor. Det finnes utallige grunner for at vi kvinner ikke alltid klarer å gi ham den spenningen han ønsker - men husk at han er ingen tankeleser...At du får ukvemsord for at du ikke jubler av glede hver gang - vet du, det syns jeg høres usunt ut. Det skal du ikke godta. Han må respektere at du ikke alltid har lyst når det passer ham - og får du ukvemsord, ja, da sier det seg selv at din lyst dabber av mer og mer. Hvem ønsker å ha sex med en som kommer med vonde ord?
Jeg håper dere kan snakke sammen om dette - for dette hørtes ikke helt bra ut. Jeg håper dere kan få hjelp til å snakke sammen, dersom det er vanskelig på tomannshånd. Sender du meg en mail, kan jeg fortelle deg hvor og hvordan dere kan få hjelp - om du vil, og om du ikke vet. En ting jeg vil du skal ta med deg. Dette innlegget var ikke ment som kritikk til kvinner som ikke vil - ei heller til menn. Det var ment som en liten vekker, og som et lite dytt - for å kunne få det bedre og til å tenke gjennom hvor landet ligger hos den som leser.....OG for å forstå at fraværende sex kan føre til gnisninger - og gnisninger kan føre til fraværende sex. Beklager om du opplever meg som "formanende" - det var ikke min hensikt. :) Ønsker deg og dere lykke til. Klem din vei <3

Spirea sa...

Takk for overveldende respons på et innlegg jeg trodde ville få lite respons... Takk for alt dere deler, for at dere er ærlige, åpne og for at dere tør - dere også. At det er en del anonyme kommentarer er ikke rart - ei heller at en del menn kommer på banen. Innlegget KUNNE vært skrevet "omvendt", og ved alle deres kommentarer har jeg fått mange nye idèer til nye innlegg. Takk for inspirasjon. Jeg har sagt det før og sier det igjen: dere holder meg gående - med deres innspill får jeg nye tanker mange ganger.
Jeg har prøvd å svare der det er spørsmål. Ikke like lett alltid det...
Ønsker dere alle gode dager fremover- og gode samtaler med deres respektive! klemmer fra Spirea

Unknown sa...

Så fine svar spirea! Hva med bowling eller klatrevegg-date? Eller bål og pinnebrød ute i skogen eller ved sjøen. Det er faktisk koseligt selv om det er vinter det.
Bare noen få forslag fra ei til :-)

Celia sa...

Om man är gift har man ju lovat varandra allt, allt mitt är ditt, allt ditt är mitt. Alltså är min kropp inte min längre utan hans. Och eftersom min man älskar mig kommer han ta väl vara på den. Och tvärtom. det är min skyldighet att se till min mans behov och min man till mina. Därmed får man offra sig för den andra och underordna sig varandra. Så enkelt egentligen, men inte på något vis lätt. Jag tror det kallas kärlek, om jag minns rätt. Kärleken är tålig och mild, söker inte sitt... Min önskan är att alla kunde få uppleva den!
Tack för ett bra inlägg. Igen!
Kramar

Sissel Lindeman sa...

Du har fået mange fine svar her og der er mange som åpner ikke. Du innbyr til tillit. Godt innlegg og jeg vil bare gi deg honnør for dine svar tilbake til dem der spør om saker. Så fikk jeg det for meg at fortelle deg at du ikke må slite deg ut, du gir og gir og det er viktig å få tilbake. Jeg håber du tar hensyn til dig selv. Varme klemmer her fra Jylland. Sissel :-)

Hjem & Glede sa...

Kjære vakre Spirea!
Jammen er du en fantastisk person!
Takk for at du blogger!

Håper du har fine dager,det fortjener du.
Varm klem
Camilla.

camilla sa...

hei kjære deg...:)Og enda et utrolig bra innlegg fra deg Spirea!!:)Tror det er så viktig at noen tar opp alt dette..og du får sagt det på en fantastisk måte!!:)Vet at flere og flere oppdager deg:)Har hatt venner og kjente av meg som sier de har funnet veien til bloggen din...og syns den er knallbra!!!:)og det er den!!
håper du har det bra?Tenker på deg:)
Og sender mange gode klemmer din vei:)

Anonym sa...

Takk for svar. Vi hadde en flott samtale i går om dette, jeg og kona. Det gikk heldigvis rolig for seg. Jeg tror noe løsnet og jeg har håp om et bedre samliv fremover. Jeg har forstått vi må bruke mye tid sammen. I kveld skal vi ut og spise og snakke videre. Takk til deg. "Espen"

Anonym sa...

Igjen et vakkert og reflektert innlegg fra deg! Tøft at du setter fokus på dette emnet - du har vekket en del følelser og tanker hos meg ihvertfall :-) Takk for bloggen din - du har en himmelsk måte å skrive på - det går rett i hjertet :-)

Linda Karin sa...

Så flott innlegg! Noe mange kan kjenne seg igjen i, jeg inkludert. Snakket nettopp med en venninne om emnet, vanskelig tema syns jeg siden det er en hårfin balansegang mellom det som kvinne å gi av seg selv uten at man skal sitte igjen og føle seg utnyttet/overtrampet. Men øve på å gi fordi man elsker mannen sin og ser hvor utrolig stor betydning det har for ham! Det er lite snakk om dette, du er modig! Du er så flink til å formulere og formidle :) Takk for hilsen på min blogg, kjempekoselig! Jeg har ikke vært innom deg på en stund, jeg er faktisk travel på en veldig positiv måte slik du lurte på ;) Er på ferie med mann og barn i Thailand, travelt med tre små men det er helt fantastisk å være her..gir mye god familietid :D

Linda Karin sa...

Så flott innlegg! Noe mange kan kjenne seg igjen i, jeg inkludert. Snakket nettopp med en venninne om emnet, vanskelig tema syns jeg siden det er en hårfin balansegang mellom det som kvinne å gi av seg selv uten at man skal sitte igjen og føle seg utnyttet/overtrampet. Men øve på å gi fordi man elsker mannen sin og ser hvor utrolig stor betydning det har for ham! Det er lite snakk om dette, du er modig! Du er så flink til å formulere og formidle :) Takk for hilsen på min blogg, kjempekoselig! Jeg har ikke vært innom deg på en stund, jeg er faktisk travel på en veldig positiv måte slik du lurte på ;) Er på ferie med mann og barn i Thailand, travelt med tre små men det er helt fantastisk å være her..gir mye god familietid :D

Jesus er svaret! sa...

oioioi...som du imponerer kjære spirea!!
jeg bare blir slått av beundring over ditt mot. Fortsett sånn. som du skjønner er det mange som trenger å snakke om tabutemaer, og ikke minst det at mange strever med de samme tingene, men ingen sier det.
Er det ett omeråde Gud utfordrer meg på så er det sex. Har man ett dårlig srlvbilde er veien til ett godt samliv lang. Dessverre.
Men samtale er viktig....
Syns allikevel det er ett tema som det ikke finnes gode svar på. Vi er alle så forskjellige, og er det ett omeråde man er sårbar er det på det seksuelle.
jeg tror virkelig Gud skapte det for at det skulle være noe som knyttet mann og kvinne sammen og ikke skapte krangling og "gnisninger". Hvorfor har det da blitt sånn som det er for mange av oss?
Jeg er kone til en vidunderlig mann, og en ting vet jeg, det er at mye dreier seg om å virkelig la seg elske....
noe jeg tror er vanskligst for kvinnen...hvordan kan han elske meg?jeg som veier for mye eller har ført fire barn eller aldri har tid til å trene?

Når det er sagt så lever vi i ett samfunn som kveler kvinnens skjønnhet...ja- du leste rett. kveler kvinnens skjønnhet.
For vi skal alle se like ut. det er liksom en standard og passer man ikke inn i den er det ikke bra nok...

Nei...dette ble mye, men er ett tema jeg brenner for.
og du ga meg ett spark bak spirea...både når det gjelder å være mer ørlig på min blogg og når det gjelder å ta noen sjanser i forhold til mannen min. Det verste som kan skje er at man blir avvist...og det gjør vondt...men det går an å leve med....

Hva om man ikke blir avvist.....??

klem iris

Anonym sa...

Først av alt takk for dette viktige innlegget! Har nylig oppdaga denne fantastiske bloggen din.

Må bare få kommentere her, her om dette viktige temaet (!), at det er ganske ofte omtalt i samlivslitteratur etc. at det å bli med på sex -bare for å "gi" til den andre, når det er sånn at ein føler det vanskelig, det er det som er mest negativt for å få eit bedre sexliv sammen. Eg kjenner iallfall at det gjelder for min del, at "mekanisk sex", ikkje er løsningen. Det å elske sammen trur eg ikkje er forenlig med å trosse sin ulyst. Eg trur mange kvinner vil føle seg degradert og ydmyka om dei "gir" sex til mannen sin, fordi han vil, når det trosser egne følelser. Det er sikkert mange andre som bare har mindre sexbehov enn mannen sin / kona si - som sikkert skulle vært meir på hugget, ta meir initiativ osv. for å tilfredsstille den de er gift med -det er jo fantastisk når det er sånn.

Men eg trur det er ganske mange som strever med ulyst, problemer med forholdet/intimiteten, problem med sin egen kropp osv. då er det ingen god medisin mot problemene å "tvinge seg". Men heller, som du skriver, jobbe for å komme nærmere kvarandre. Forstå kvarandre. Snakke sammen. Bruke tid sammen. Og jobbe for å kunne komme til det intime, nære. Men å presse seg når ein kjenner ulyst og ubehag ved nærheten trur eg ikkje akkurat er piff for intimiteten og forholdet. (iallfall det eg har lest ein del ganger når eg har hatt behov for råd om desse tinga :) Igjen, takk for fin blogg som eg får masse av å lese. Og takk for at du skreiv om dette viktige temaet.