torsdag 13. september 2012

Når en blogg blir allemannseie...

Tanker. Følelser. Blir til ord som skrives ned - som stikkord. I nattbordskuffen min ligger en liten skriveblokk. Det samme i vesken min. Kommer idèene må de skrives ned, enten det er på natten - eller på farten. Stikkord blir til tekst som redigeres flere ganger. Det tar tid for en perfeksjonist. Så skal bilder på plass. Fra tanker - til ferdig innlegg går det minst 3 dager.

Jeg har nå lagt ut nærmere 100 innlegg. Mye svært personlig, hentet fra eget liv, egne dyrekjøpte erfaringer, opplevelser, tanker og følelser. Det koster meg mye å dele, men jeg gjør det likevel. Litt av grunnen til det, kan du lese mer om her.

På venstre side av bloggen min har jeg valgt å markere at jeg har copyright på alt som skrives. Det betyr at alt som skrives på bloggen er mitt, jeg har enerett og det er ikke lov å endre eller ta noen av tekstene mine. Jeg gir dem heller ikke bort, sånn uten videre. Noen bilder er også egne, mens noen lånes fra google (så lenge de ikke er copyright-merket, vel og merke).

For en stund siden tok jeg er enkelt søk på nett etter noe som hadde med egen blogg å gjøre. Jeg fikk meg noen ganske store overraskelser. Det viser seg at flere bloggere har "lånt" noen av mine innlegg, uten å spørre meg om tillatelse. Et innlegg fant jeg på en svensk blogg, et annet på en dansk, noen på norske og noen er og utgitt på Facebook. Det som opprører meg, er at disse velger å ikke linke til meg eller nevne bloggen min i det hele tatt. Noen har til og med valgt å undertegne med eget navn - og noen gjør teksten om - i 2-3 setninger, slik at det kanskje føles litt mer lovlig å bruke den. Historien er likevel den samme - og den er min.

Jeg føler meg overkjørt. Og det har eskalert de siste to ukene, da jeg også fant et innlegg som omhandler meg og jenta mi - om vårt samspill, om det å være mamma, om det å være gla i. Innlegget var undertegnet med et annet navn. Det gjorde meg utrolig trist. Hvordan kan noen andre våge å sette navnet sitt under dèt? Hvordan kan noen sette sitt navn under noe som er mitt, mine ord, følelser, tanker? Jeg forstår det ikke - for meg er det helt utenkelig å rappe noe fra andre på den måten. Det oppleves simpelt - og lite originalt. Jeg sitter maktesløs og ser det skje - og vet samtidig at vi som blogger, vi risikerer slikt som dette...Dessverre.

På den annen side - det finnes noen fantastisk fine lesere der ute, som også sender meg mail og spør om å få låne en tekst - som skal brukes på alt fra en konferanse til i kirken - eller gjengis på egen blogg. Jeg sier stort sett ja, så lenge jeg vet hvem som bruker det, hvor det brukes og i hvilken sammenheng.   Jeg syns også det må være uproblematisk å linke til en blogg, uten å si fra til eieren. Engasjement setter jeg svært høyt, jeg er selv et engasjert menneske -  og når ivrige mennesker vil dele noe som har truffet dem, da blir jeg glad - og det er med på å drive meg videre.

Men jeg kan faktisk ikke forstå hvorfor noen mennesker ønsker å leve som kopier av andre. Jeg kan ikke forstå hvorfor noen må ta andres idèer eller tanker, for å få oppmerksomhet. Jeg kan heller ikke forstå hvordan noen syns det er greit å leve på en løgn...

Jeg er sint, skuffet og lei meg. Ikke minst er jeg såret og jeg syns dette er langt over streken av hva jeg kan godta. Jeg kunne valgt å henge ut noen, jeg kunne valgt å linke til alle dem som har tatt noe som er mitt - men jeg har ikke tenkt meg ned på et slikt nivå. Det får holde med dette innlegget. Men dere har klart å ta piffen fra meg....

Hva mener dere andre om dette? Har du opplevd noe lignende? Har du funnet igjen bilde av barnet ditt et annet sted? Bilde av stuen din? Noe du har designet? Huset ditt? Maleriene dine? Bildene dine? Diktene dine? Tekstene dine?

Jeg er lei meg i dag - og dessverre har dette ført til at jeg har helt mistet lysten til å skrive.....
                                                           
post signature93 kommentarer:

Ole Jørgen sa...

Dette var leit å lese. Aldri kjekt å bli stelt frå. Har litt dårleg samvit for ting som eg har lånt sjølv, særleg bilder. Bør nok skjerpe meg litt der, ja... Eg hugsar endå kor skuffa eg var første gongen eg oppdaga at den elevteksten eg hadde sitte i lang tid og retta og kommentert, var henta frå ei tekstdelingsside på internett. Det var inga god kjensle, det heller!

Dette med åndsverk og låning er komplisert, og eg har forståing for dei som ynksjer å vise fram gode tekstar dei har funne. Men eg har derimoot inga forståing for dei som set eige namn under.

Takk for viktig påminning! Greit å ha bakhovudet for framtidige blogginnlegg.

Miriam sa...

Åh, nå ble jeg lei meg på dine vegne. Likte ikke dette i det hele tatt. Så simpelt å stjele, for det er jo det det er. :( Jeg håper virkelig noen og en hver går i seg selv nå. Jeg har sett et av dine innlegg på en annen blogg. Det var uten link og uten ditt navn under. Jeg tenkte det var godkjent av deg men når jeg tenker etter, er det jo rart å ikke skrive at innlegget er hentet her fra. Ikke mist piffen for lenge. Vi trenger deg, du er unik i bloggverden. Det hører jeg mange si. Mange klemmer fra Miriam

Aslak sa...

Simpelt. Bare simpelt. Forstår din frustrasjon. Gi det tid og kom tilbake til oss. Aslak

Anonym sa...

Hei! Ja dette var noe å tenke gjennom. Jeg tror mange kan bli fristet til å dele noe de syns er bra men man bør da jommen meg spørre først. jeg kan forstå at det er sårt når noe blir tatt fra deg og misbrukt på denne måten. til og med når noen skriver under med annet navn?? er det mulig??
jeg blogget for et par år siden. skrev dype tekster og opplevde det samme som deg ved en anledning. jeg tok det opp med vedkommende men det endte i vonde eposter frem og tilbake. jeg ga meg. så tro meg jeg forstår veldig godt. dette er en viktig og bra påminnelse til dem der ute.
mvh Birgitte K.

Marguerite sa...

Detta var bland det värsta jag hört!!! Vad är det för människor???
Jag har aldrig upplevt något liknande,,,(men det är väl heller ingen som vill ha det jag skriver,ha,haha)!!!
Jag vet inte vad man ska kunna göra åt det...
Det gör mig verkligen ont,Spirea,,,men låt INTE detta hindra dig ifrån att dela med dig av allt,som har en sådan välsignad betydelse för så många människor!!!
Sluta inte skriva,för då har de "vunnit",,,och du vet vad vi har att kämpa emot,,,inte kött och blod,utan andemakter och väldigheter i himlarymden,,,som det står i Bibeln...
Stå på i Jesu Namn,,,Han är den som har all makt i Himmel och på jord,Han kommer att välsigna dig och ge dig upprättelse!!!
KRAAAM!!!

Unknown sa...

Vet du hva jeg legger mest merke til i dette innlegget? Du har ikke skrevet "klem" over navnet ditt...Vet ikke om det er bevisst, men jeg kan tenke meg det sier noe om hvordan du har det. Du er så raus med klemmene ellers... Jeg syns dette var leit. Å blogge innebærer en risk, men som dette bør det ikke vær. Håper den/de som har tatt fra deg leser her og forstår at det føles som et overtramp. Mange gode klemmer din vei fra Silje (som forøvrig elsker bloggen din)

Anonym sa...

Nei, jeg har ikke opplevd dette, men vet at andre har det. Jeg regner med at du har gitt beskjed til hver enkelt?

Jeg lurer på hvor mye folk vet om blogging og rettigheter. Vet folk at de stjeler eller tror de at det er lov? Blogging er jo ikke noe folk lærer om på skolen og mange av oss lærer av hva andre gjør. Vi har en jobb å gjøre for å gjøre folk etisk bevisst her, tenker jeg. Vi må si ifra når vi oppdager kopier. Samtidig ER det mulig å reblogge, så det er ikke klare retningslinjer alltid. Jeg skjønner at det er forvirrende.

Jeg skjønner også at du er skuffet, men jeg håper at skuffelsen din ikke fører til at du slutter å skrive! Vi er mange som liker tekstene dine, vet du!

Jeg har laget bloggskole, der jeg tar opp mange grunnleggende spørsmål om blogging, lenking osv. Bloggskolen er en blanding av ren informasjon og temaer som kan diskuteres. Ta gjerne en kikk!

https://lammelaartanker.wordpress.com/category/bloggskole/

Anonym sa...

På tie å gi meg te kjenne. Eg les bloggen din mykje og ofte. Men eg gir ikkje lyd. Nå vil eg, for å sei at du ikkje må gje deg. Være så snill, denne bloggen trengs. Eg vettkje om du har tenkt på å gje deg hell, men eg håpe ikkje det. La ikkje slikt tull få vinne øve deg. Det e jo et kompliment at nogen vil ha tekstene dine, men det ska ikkje ver sånn her. Være så snill, heve deg øve det og gå videre selv om atte det ikkje er lett. H.G

Spirea sa...

Jeg har gitt beskjed til de fleste. Noen har da lagt til en link, etter krav fra meg. Noen har dårlig samvittighet og har tatt kontakt med meg, før jeg en gang visste om dem - og det syns jeg er bra. Andre har ikke svart, og det står fortsatt deres navn under innlegget. Får meg bare ikke til å forstå det. Ikke i det hele tatt.
Så flott at du starter opp en bloggskole med info - den skal jeg ta en titt på. Det er som du sier, ikke like lett å vite om alle lover og regler, men å kopiere er ikke tillatt når man klart og tydelig markerer det. Syns uansett de fleste burde kjenne på samvittigheten at dette er over grensen...men noen har jo ikke grenser, dessverre...

Takk for innspill :)

Lene Megan sa...

Jeg forstår din vrede og skuffelse. Personligt har jeg ikke oplevet, at nogen har stjålet af min tekst og mine historier, men jeg har heller ikke søgt efter det. Måske findes det også. Hvem ved?

Det er virkelig trist, at andre føler at de kan stjæle og gøre andres til deres eget. Det er jo så fint at finde inspiration og lade sig påvirke og måske i kølvandet skrive sit eget om samme emne, MEN jeg synes virkelig, at man skal linke til den blog, hvor man har fundet inspirationen og kreditere den oprindelige forfatter. Vi bliver jo alle betaget af historier og ord og meget af det, vi skriver, er det samme, MEN emnet bliver personligt og til noget unikt, når det møder de hænder og det hjerte, der fører pennen.

Trist!

Men søde du, ikke lade din vrede og skuffelse standse dig. Som andre skriver, dine ord og din blog trængs, og i virkeligheden kan du tage det som en stor kompliment, at andre vil stjæle fra dig. Det er fordi du berører noget og skriver sådan, at det er værd at stjæle. Paradoksalt.

Selvfølgelig har man copyright på de ting, man forfatter. Eller de billeder, man tager. Vi skylder hinanden at linke, at kreditere og skrive, hvor vi finder vores inspiration, ikke mindst hvis vi kopierer direkte.

Op med humøret. Keep going. Du er flot og det er der åbenbart nogen, som finder fristende i en sådan grad, at de bare må stjæle. Fordi de ikke har fundet sig selv. Fordi de ikke kan mærke sig selv. Men det kan du! :)

Stor klem.

loftkroken sa...

Dette var svært svært irriterende å høre Spirea :(
Hva i alle dager får noen til å gjøre det da ????
Hadde de linket til din blogg i det minste ? Hmmmm
Slikt tar piffen og gleden :/
Sier som Aslak over her,gi det tid og kom tilbake til oss ♥

Varme klemmer Bente

Anonym sa...

Jeg har opplevd at folk har hatt blogg og forlangt å få vite når andre lenker til dem. Det mener jeg er en urimelig forventning. Å bli lenket til er en kompliment og når en lenker til andre er det meningen at den som bli lenket til skal få automatisk melding om det. Slik jeg forstår det skal dette være "nok".

Det jeg ofte gjør i tillegg er å bruke bloggeren sitt navn som tag (søkerord/merkelapp), slik at dersom vedkommende søker etter navnet sitt skal mitt innlegg dukke opp og personen kan eventuelt gi et motsvar.

Så bra at du har fått kontakt med noen av dem! Fortsett med det. Jeg støtter deg!

Anonym sa...

Det er en meget stor forskjell mellom å legge ut noe som andre har skrevet og kalle det ditt eget eller å legge en link og omtale en annen blogg. Det første er å stjele, det andre er faktisk å beundre. At det vi skriver på bloggene våre blir spredt til andre, kan vi nok nesten ikke unngå, det inngår i det å publisere en tekst. Så lenge det legges link, og at det oppgis at det er din tekst, så er dette egentlig et kompliment til deg, om at det du har skrevet er så bra, at man ønsker at andre også skal lese det. Det du beskriver her, er noe helt annet. Det er wanabee bloggere, som ikke kan eller tør skrive selv, og som kopierer andres tekster og legger dem ut som sine egne. Det er plagiat, det er brudd på lover og regler. Selv om blogging som media er relativt nytt, finnes det mange regler vi som bloggere må forholde oss til.
Jeg håper du ikke mister motet, men tar pennen fatt igjen. Du har en nydelig blogg, og du har virkelig noe å dele med verden.
Stor klem og oppmuntring!

Underberget sa...

Uff, så forferdelig irriterende. Skjønner veldig godt at du er både sint og lei deg. Å stjele andres tekster er simpelt tyveri og at noen har signert med eget navn er bare helt utrolig frekt! Jeg synes du skriver så flott og jeg setter veldig stor pris på bloggen din. Håper du vil fortsette å skrive! Sender deg en god og varm klem!

Jesus er svaret! sa...

Kjære vennen min. Nok ett slag i ansiktet ditt...kjære vennen min. Jeg skjønner godt at det oppleves vondt, og at du kjenner at du bare har lyst å la vær å skrive. Men Spirea, jeg støtter deg uansett hvilket valg du tar. Som jeg tror jeg har nevnt før, hva med å ta en pause? Gi deg selv litt tid til å tenke på andre ting, og bare la den hvile litt.
Men mest av alt vil jeg si at de skattene du deler fra ditt hjerte, vi trenger deg. Vi trenger din røst og dine historier. Om det bare skulle vært noe som gjorde at du fortsatte, så gjør det for oss som beundrer deg og trenger Hjertespor!
klemmer fra Iris, husk at du alltid kan sende mail og.

Linn sa...

Hei kjære deg:) Jeg har full forståelse av at du blir sint, frustrert og oppgitt over dette! Det er en uskreven regel, at en alltid skal spørre først! Alle som er oppdratt på folkelig vis vet dette! Du stjeler heller ikke hjemme hos folk, og dette er på sitt vis tyveri dette også!
Men jeg håper du finner styrke til og fortsette for alle oss andre, for du ER strek jenta mi:)Du gir oss mye med innleggene dine!!! Jeg reflekterer annerledes over ting etter jeg fant din blogg, du gir oss leserne mye!:):)
Jeg tror det krever mye fra deg og orke og fortsette, men ved og gjøre det så tror jeg du viser alle de folka der ute som bedriver med dette, at DU ikke gir deg! Jeg tror du bare blir sterkere, for jeg tror ikke dette er enkelt for deg..Og du skal vite at jeg støtter deg uansett!!!:):)<3<3<3
Stor og varm klem fra meg til deg vennen:):):):):):)

---Glem aldri, DU ER STERK----

Malys krok sa...

Nå har jeg lest dine siste innlegg og tårene kommer! Du skriver så utrolig godt og levende! Og så er det så godt å lese om din tro til Gud! Tusen takk! Mye er allerede sagt om det siste du skriver om, og det er jo virkelig synd at noen "tar seg tilrette". Håper du ikke slutter å skrive her likevel... Det er mange som trenger deg og dine ord her inne! Også jeg! Takk du gode! -Margit-

Refleksjon på livsvegen sa...

Skjønne gode Spirea!!
Gjer meg vondt når du vert behandla slik!!!
Vert alltid så glad når eg ser at du har nye innlegg..
men i dag var det SÅ trist å lese at andre stjel,
er faktisk det dei gjer...
Vonar du ikkje mistar skrivelysta heilt!
Du betyr SÅ mykje for SÅ mange!
♥ Stor varm klem ♥

Malin sa...

Huff! Så dumt at folk bare ar seg til rette! håper at du likevl vil fortsette å skrive, for du skirver så vakkert. Og det du skriver om er så viktig!

klem, Malin

Beate sa...

Skjønner godt du er skuffet! Det minste man kan gjøre når en låner, er å fortelle hvor det er lånt! Dessverre er det ikke alle som bryr seg! Jeg ser ofte bilder jeg ser er lånte bilder, ikke så ofte lånte tekster. Kanskje må vi bloggere bli flinkere til å passe på hverandre.. Jeg håper ikke dette får ta blogglysten fra deg. Du har så mye godt å komme med <3

salige lavendel sa...

JA, jeg har opplevet ALT det der, mangfoldige ganger!Ikke nok med at mange har stjålet bilder av meg og laget billige kopier - men de SELGER det faktisk fra både Epla og bloggbutikker...ja, tro det eller ei! Jeg blir skuffet og lei meg jeg også, så jeg skjønner hva du føler her tror jeg. Men jeg håper du får tilbake skrivelysten likevel! Jeg pleier å ordne opp ved å sende en mail til tyvene, og det ordner seg alltid. Men det er jo ikke alltid man har tid eller ork til å bale med det heller...det er jo litt ubehagelig.

Tina sa...

Nehei, er det mulig? Nå får jeg hake-slipp her altså. Jeg skjønner ikke hensikten med å ikke linke, ikke si hvem som har skrevet. Jeg skjønner derimot at mange får lyst til å ta dine innlegg. Selv har jeg veldig lyst å dele et av dem som handler om å bli fri. Tror det heter eketskapelig valg eller noe. Ville delt det på jenteklubben i så tilfelle. Er det greit tror du?
Jeg syns det er hårreisende at noen kan sette eget navn under dine ord. Det forstår jeg bare ikke.
Jeg håper du blir værende her, men jeg skjønner du er lei deg. Gir deg en god og varm klem her fra Bergen jeg

Kort og Søm sa...

Joda..det har hendt meg.
Noen har brukt mine bilder uten lov,
ikke greit i det hele tatt.
Jeg har full forståelse for dine reaksjoner.
Tekst og bilder som er andres kan man bare ikke fremstille som sine egne, det er simpelt gjort.

Håper du får lyst til å skrive igjen,
du skriver så fint.

klem Fredrikke

Anonym sa...

Så trist..at noen kan gjøre sånn. Bloggen din er så fin. Takk for det du deler og håper du fortsatt vil gjøre det.

Klem

Frk Elton sa...

Så trist! Fatter ikke at noen regelrett kan stjele andres ord el bilder og utgi det som sitt!! har ikke opplevd det selv. har aldri leter etter noe heller da.. men kan forestille meg det føles forferdelig!
Forstår at du blir lei og mister lysten til å skrive, ta deg en pause, det kan jo gjøre godt :)
Uansett hva må du huske at vi trenger din vakre, reflekterte stemme!
Du setter hjertespor i alle som leser deg :)
Du er viktig!

Klemmer

Spirea sa...

Det er helt i orden Tina :) Takk for at du spør - og takk for dine fine ord. God klem tilbake

Katarina Eidsvåg sa...

Dette var ikke noe greit syns jeg, Spirea. Jeg forstår så godt hvordan du har det. Jeg har opplevd noe lignende og det gjør bare vondt. Man føler seg ribbet til skinnet. Noe så personlig som blir tatt vekk og satt et annet navn på. Ikke bra, ikke bra. Jeg håper du kommer deg over dette. Syns det er flott du tar det opp som eget innlegg her, for dette er noe vi bør tenke oftere over.
Klem, Katarina

Bente sa...

Helt uakseptabelt! Jeg forstår sinnet ditt. Og skuffelsen.
Jeg tenker at i verden finnes det noen som jukser. Bestandig. I det hele tatt vil det alltid være noen som doper seg i tour de france..
Ikke la jukserne ødelegge for deg og oss.
Sender den god trøsteklem!

hvorfor ikke... sa...

Huff, dette er ikke morro. Vi bloggere bør passe på hverandre, som Beate sier, og tipse hverandre hvis man oppdager noe sånt! Håper blogglysten vender tilbake igjen, tross alt. Men jeg forstår deg veldig godt! Sånt er IKKE greit!
Varm klem fra Torunn

Unknown sa...

Kjære Spirea, dette syns jeg er irriterende å lese. Altså innlegget er viktig og bra, men jeg blir så irritert på dine vegne, over mennesker som kan ta seg slik til rette. Jeg blir sint også, for jeg syns det ikke er så lenge siden jeg leste du hadde fått kjip mail også. Hva handler dette om? ene og alene om misunnelse tror jeg. Noen liker så godt det du skriver at de skulle ønske det var eget verk. Det er jo i hovedsak et kompliment til deg dette, men jeg fatter du syns dette var å trøkke på det som er ditt.
Uff, så dumt dette.
jeg kan ikke annet enn å sende deg en lang og god klem og håpe du ikke lar dette ødelegge for mye for deg.

Renate sa...

Så utrolig dårlig gjort!! Skjønner godt at du er skuffet, og at du mister bloggelysten!
Sender gode og varme tanker og klemmer din vei!

PS Koselig å høre at øredobbene falt i smak :)

Anonym sa...

♥ ♥ ♥

Anonym sa...

Nå er jeg helt målløs. Hvordan klarer noen mennesker å sette navnet sitt under noe de selv ikke har laget, og rett og slett ta æren for noe andre har slitt i dager med for å forfatte?

Hvordan klarer noen å leve med løgnen om at "dette har jeg stjålet", men vil ikke si det til noen. Simpelt. Usympastisk. Sjofelt.

At noen også klarer å stele dine opplevelser med din skjønne datter og gjøre det til sitt eget, er det mest råeste og simpleste jeg har hørt. Vedkommende burde skamme seg langt ned. Fy, så råttent og simpelt.

Hvordan skal bloggere overleve? Ved å ta vare på hverandre, oppmuntre hverandre, være gode mot hverandre og stå på for hverandre. En blogger deler jo av sjela si, av livet sitt, - noe som av og til kan være veldig vanskelig. Og et menneske er skjørt. Så vær forsiktig med hverandre. Trå varmsomt så du ikke skader noen.

Kjære Spirea. Stå på. Ikke forlat oss. Du er unik, for oss og for Gud. Fortsett å spre dine tanker til oss.

Det er synd på mennesker som stjeler.

Stor klem M

Anonym sa...

Du har helt rett til å være sint, lei deg.. De skulle jo i det minste skrevet navnet ditt. Men anyway, det vil alltid komme et eller annet som vil forstyrre eller prøve å rappe de en har laget, men bare fortsett å skriv for det du skriver er til oppbyggelse, oppmuntring. Det finnes mange andre som setter pris på dine innlegger.

Så STÅ PÅ. God bless. Gud vet hvem dem tilhører. =)

Livets små øyeblikk sa...

En av de større interiør/mamma-bloggerne på blogspot fikk en gang flere av sine innlegg direkte kopiert og gjengitt på en utenlandsk blogg. Den utenlandske bloggeren utga innleggene for å være sine og som bilder av sitt hjem og sine barn. Denne bloggen ble rapportert og litt etter var den borte. Å gjengi andre sine personlige tekster som egne er ikke bra. Å hente inspirasjon fra andre synes jeg er helt greit, men skal man bruke andre sin tekst (eller bilder) spør man først.

Jeg har ikke opplevd å finne egen tekst eller bilder hos andre men jeg har heller ikke målrettet letet så jeg vet ikke om det er gjort. Alle bildene mine er lagret med et copyright-symbol i bildenavnet men jeg har jo ikke noen garanti for at noen det blir tatt hensyn til. Jeg passer også på å poste bildene mine med så lav oppløsning at de ikke kan brukes i større størrelser.

SIer som flere andre over her, fortsett slik du har gjort. For oss som virkelig setter pris på deg er innleggene dine til stor inspirasjon og ettertanke:)
Varm og god klem
Hanne:)

maren sofie sa...

Noen ganger syntes jeg du minnr om hu sinnabloggern(linnea myhre) å d er positivt asså ;)syntes så mange kristene blir så alt for fromme men ikke du. Syntes du har en go balanse der. Drit når noen tar ditt men ikke gi dg. Vi trenger dg.klem fra maren

Toril sa...

Utrolig urettferdig å behandle dine livserfaringer
og egenfølte opplevelser som noe de selv har kommet med..
Skjønner godt at det kan oppleves som overtramp!
Du skulle skrevet en bok du, Spirea.. Samlet all visdommen
og livserfaringen din, så folk kunne lest det med DIN stemme!
Du som person, dine standpunkter og din ærlighet er med på
å gi tekstene dine liv og enorm påvirkningskraft.
Stå på, skjønne deg! Må Gud velsigne og beskytte hjertet ditt.
Klemmer i fleng fra meg :)

amo sin blogg sa...

Uff, så leit.
Det er nokre menneske som har fått utdelt " frekkhetens nådegave ", og eg
trur det er lite me kan gjere for å verne oss mot desse :(
Eg tenkjer ofte at ved å blogge så har eg gjort meg sjøl til offentleg skue.
Ganske skremande?

Eg sender deg varme tankar og klemmer Spirea <3
Anne-Mari

Ingar sa...

Jeg har ikke så mye åndsverk å forsvare og har ikke opplevd dette selv, men dette må være bloggerens mareritt! Vi lever i et copy-paste samfunn hvor det ser ut som grensene for uakseptabel og ulovlig kopiering stadig flyttes.

Kjære Spirea! Du er skuffet, og din reaksjon over dette er helt naturlig. Du har gitt beskjed, og det er helt rett. Men så ber jeg deg om å se på dette som et nytt angrep på den tjenesten du har fått av Gud. Ikke la skuffelsen endre din tjeneste, dette gjør du for Gud, ikke mennesker. Men så skal du også vite at vi som leser bloggen din føler med deg og samtidig ønsker for alt i verden at dette ikke skal sette deg tilbake, fordi bloggen din er til velsignelse for så mange av oss. Må Gud bevare hjertet ditt og fortsatt velsigne deg, din familie og tjeneste!

broderhilsen Ingar

Monica sa...

Så leit, og utrolig frekt. Skjønner veldig godt at du er skuffet og lei.
Ønsker deg en fin helg.
Smil og klem fra Monica

Heidi sa...

Ikke gi opp!!

Camilla Malvine sa...

Åh, så teit! Skjønner frustrasjonen din! :(

Kristina, nord i bygdo sa...

Dette var trist å lese Spirea. Dette er jo å stjele og det har jo alle lært at ein ikkje skal gjere. Som blogger er me ganske sårbare. Kan jo umulig klare å følge med på og kontrollere at andre ikkje stjeler bilder og tekster fra bloggane våre, men vi har ein viss tillit til at folk respekterer copyrightloven. Som du seier så bruker du masse tid på å bearbeide og få frem tekstane dine og gjere dei så gode som mogleg. Skjønner derfor at du er veldig skuffa over at andre da kan gjere eit lettvint "klipp og lim" og adoptere teksten som sin egen. Uansett er det jo falskt det dei formidler og det vil nok bli gjennomskua av dei som leser det. Det er ikkje deiras tekst og det skinner gjennom. Akkurat som norsklærere er flinke til å finne ut om eleven har funne ein tekst på nettet eller skrive den sjølv. Den som jukser ender alltid opp som taper, når alt kommer til alt.

Det du skriver og formdiler er sant, ekte, levd og dyrebart erfart. Me merker så godt at dette er fra hjerte- dine hjertespor. Det vil ingen andre kunne formidle med samme ekthet. Me vil ha orginalen, me vil ha DEG kjære Spirea. La derfor ikkje dette få trykke deg ned meir, men hev deg over det og fortsett i same spor. Du velsigner så mange.

Stor og god klem fra din kjære bloggevenn ♥

Sissel Lindeman sa...

Dette gjør meg vondt. Du er den siste som burde få slike slag mot deg. Jeg håper så inderlig du klarer å heve deg over dette. Vi behøver dine ord og innlegg. At nogen kan få seg til det her, det kan jeg virkelig ikke forstå. Jeg har ikke opplevet det selv, men hører om flere slikt sker med. Ikke slut med å skrive er du snill, tenk bare på hvor mange tilbakemedinger du får. Det sier mye. Også antall følgere du har. Jeg ønsker deg en god helg der du får hvilt deg og kommet deg over det her. mange varme klemmer, Sissel.

Fredrik sa...

Ikke la dette knekke deg. Opp igjen!! :^) God helg, og sier som de andre: hev deg over frekke mennesker. Fredrik.

Anne sa...

Kjære deg ..
Nå ble jeg så lei meg.
Tenk at noen kan behandle deg ..skjønne deg ,på en sånn måte .
Finner ikke ord..
Tenk at noen vil være tjent med å ta fra deg dine innerste tanker og gjøre de til sine .
SIMPELT ..rett og slett.
Ikke gi deg ,vær så snill..
Jeg skjønner din frustrasjon..men du er SÅ viktig for så uendelig mange.
Ønsker deg bare alt det beste og mange varme klemmer.

Elise sa...

Du er ikke her men jeg klemmer ditt kinn.
en klem jeg sender med silkemyk vind.
Åpne et vindu, sett deg å vente....
Den vinden du kjenner er klemmen jeg sendte.

Klem fra Elise

Anonym sa...

Kjære Spirea, livet er fullt av skuffelser. Jeg har vært borte i dem selv. De vil stjele livskraften og gleden vår. Bruk skuffelsen til å bli sterkere. Hvorfor kopierte de innholdet ditt. Fordi det er kjempebra!!! Kanskje du burde lage en bok av alle blogginnleggene dine? Du er veldig flink til å sette ord på ting, og det er mange som ville bli oppmuntret av den. Men også helt enig med deg, man bør alltid linke tilbake!!! Ha en flott dag og fortsett og gjør det du gjør, for det er bra. Når man gjør det som er rett, møter man alltid motstand :)

klem, Beate

Midnatsrop sa...

Älskade Spirea, jag blir så heligt vred, när jag läser ditt inlägg och ser hur orättvist du blir behandlad...Hur kan människor göra så här på din bekostnad, det är för mig ofattbart...Men jag vet i mitt hjärta att Herren ser med stränga ögon på det som sker, och jag har en stor stor övertygelse om att du skall få upprättelse. Förlåt mig för jag inte svarar förren nu, men jag har varit upptagen av annat under en tid. Men du finns alltid i mina böner och Herren kommer att giva dig kraft och styrka att fortsätta att dela med dig av vad som ligger på ditt hjärta. Giv inte upp, vi är många som vet vad som är äkta eller falskt, ty det som du skriver går genom märg och ben, och det andra är endast avundsjuka kopior, som försöker få mer uppmärksamhet. Vi som är födda av Anden, märker skillnaden. / Håll ut, håll ut säger Herren, Herren...Jag är dig nära och står vid din sida...Jag skall förlossa dig ur våldsmärkarnas hand, säger Herren, Herren. / Jag önskar dig en välsinad fortsatt helg med dina kära. Mange, mange klemmer fra mig och var vid gott mod !

Maria sa...

Off, så trist å lese!:(
Skjønner godt du blir sint og skuffet når noen stjeler noe som er så personlig for deg!
Men det er sant som flere skriver over, at det er DIN blogg vi vil lese, det er fra DEG vi vil høre om dine hjertespor!!
God klem til deg

ralfefarfars paradis sa...

Huff og huff...egentlig skulle du bare lagt ut link til dem det gjelder, da hadde de kanskje tenkt litt til neste gang. Man kan jo håpe at de ikke vet bedre- og som deg kan jeg ikke skjønne hvilken glede som ligger i å legge frem noe som sitt eget- når det er stjålet...og det at du ofte skriver om veldig sårbare og følsomme ting- gjør det nesten verre...man får en kald og kynisk følelse...og man kan virkelig spørre seg selv om hva som er den indre drivkraften til disse menneskene. Det hadde vært helt merkelig for meg- om jeg skulle ta bilder av noen andre sitt hus- for så å påstå at det var mitt eget...nei- hvis det er snakk om voksne folk så burde de absolutt vite bedre- så får vi håpe at de alle sammen leser dette og kjenner etter om det virkelig er heelt greit det de har gjort. Håper du klarer å legge dette bak deg og huske på alle dem som trenger å lese det du skriver- ikke for å stjele- men for å tenke og reflektere over livets dybde- og ikke bare det som er på overflaten. Du har en (opp)gave!! Stor klem til deg;)

Spirea sa...

Takk for alle gode ord, for all støtte, alle tanker og meninger, oppmuntring og for engasjement. Takk også til deg som fikk følgertallet mitt til å runde 300. Utrolig! - jeg kjenner meg så ydmyk og tårene har rent når jeg har lest alle de fine ordene deres her...Tusen takk, dere er utrolig fine mennesker alle sammen! Takk også for alle mail - jeg har ikke opplevd maken noen gang....Jeg svarer dere alle - når jeg bare finner roen litt...

Jeg er nokså offline, - bruker lite tid på nett, og er i tenkeboksen.

Må dere ha gode dager. Klem, Spirea

Unknown sa...

Du har fått mange gode ord her. Jeg vil bare joine gjengen og si jeg heier på deg. Jeg vil IKKE at du slutter å blogge fordi noen tullinger har gått hen og trøkket på deg. IKke gi deg hvær så snill.
Klemklem fra Elena

Nadine sa...

I just don`t get it. This is sad, really, so sad. What have we become? Thiefs? I can imagine your disappointment, and I feel for you. You let your guard down, chose to share those deep feelings, processes and extremely reflective thoughts. Your life with God is just admireable. I do hope you`ll ask God what to do next, and I´m sure He`ll give you the right answer. I hope He`ll tell you to continue. Not to stop. We need your voice in a world of pink and glam. Wishing you the best sunday tomorrow. Be blessed. Nadine

Ragnhild sa...

Jeg vil ikke at denne bloggen legges ned. Derfor legger jeg meg til som følger for å vise deg at du ikke må gi deg. Jeg vil lese mer!! (Har lest nesten allt!) Ragnhild.

Berre Kristin sa...

Veldig trist å lesa, men godt å lesa kommentarane under, og dei mange riktige og støttande orda om kor viktig bloggen din er! Godt at du har teke kontakt med dei som har gjort dette, og i alle fall fått litt oppreisning hjå nokon. Verkar for meg ubegripeleg at nokon skal ha interesse for å utgje seg for å vere andre, men kanskje dei merkar kor sterke og gode tekstane dine er, og vil ha æra sjølv... Synest du er kjempeflink som held ut, og held fram med å publisera så kloke og velformulerte og ekte tekstar. Merkar sjølv at eg ikkje er så kjempemotivert eller orkar å bruka så mykje tid på bloggen min, og difor skriv eg litt "i hurten og sturten", noko som eigentleg ikkje kjennest rettferdig overfor lesarane mine. Men likevel kjem du med gode og motiverande kommentarar, som gjer at eg får lyst til å skriva meir og betre neste gong :) Du har ei viktig oppgåve med bloggen din, det er tydeleg! Håpar du ikkje let dette knekka deg, men trur eigentleg du kjem styrka ut av denne situasjonen også, "kjenner" eg deg rett. Har ikkje fått med meg at tekstane mine er brukte andre stadar utan løyve eller henvisning, men er jo mogleg det har skjedd. Håpar ikkje det...

Hos oss i Nøkkeldalen sa...

hei kjære deg, dette skjønnar eg fodt at går inn på deg, så utruleg frekt å stjele noko som er så personligt!! må vere ein ubehagelig følelse ja... Ønsker deg alt godt, og håpar du får tilbake lysta til å skrive! stor klem

Ingeborg sa...

Så leit å lese, for det du deler med oss er så personlig, og da må det være sårt at andre stjeler fra deg, det er jo dine ord, dine tanker. Må bare si: Så bra at du skriver om dette også, delt skuffelse gjør den kanskje mindre?

Fin ny uke til deg, klem:)

ynde sa...

Hei, så mange svar du har fåttt - kjempeflott!! Eg kan ikkje fortelje deg noko som ingen andre har skrevet over her, men eg ønsker at du vil fortsette å blogge! Sant som Beate skriv, at det vert kopiert fordi det er bra det du skriv ☺ bruk den tid du treng i "boksen" ;) Klem Kjersti

Sonja sa...

Ble sint jeg nå. På dine vegne. Og på alle andres vegne som opplever dette. Helt utrolig at noen kopiere andre slik. Men det er dessverre ikke bare i blogglandia dette skjer. Jeg har venninner som ikke tør være seg selv, som ikke tør gå i de klærne de vil eller gjøre noe litt utenom det vanlige. For tenk om noen syns de blir for spesielle. Sukk! Jeg syns "spesielt" er bra, og jeg liker når noen skiller seg litt ut. Din blogg skiller seg ut, det samme gjør tekstene dine. Derfor tar folk dem fra deg, rett og slett fordi du er så god. Jeg håper du forstår det?? At du ikke bare blir lei deg og såret, men forstår at hvor god du faktisk er. Jeg elsker bloggen din selvom jeg ikke kommenterer så mye. Du har hjulpet meg med mye i livet mitt. Og jeg har ikke en gang samme tro som deg ;-) Fin uke til deg. Sonja

Anonym sa...

Bra du la ut dette sånn at folk tenker seg om.. Ønsker deg fred i hjerte og tanker, ordene dine når mange! <3 klem fra meg

Anonym sa...

Kjære Spirea. Nå må du bare hvile deg godt. Les gjerne om igjen alle de gode og oppmuntrende og støttende kommentarene du har fått. Det er SÅ mange som setter stor pris på deg og alt du formidler. Du er et lyspunkt for mange av oss. Du er en veiviser for andre. Du er en rådgiver for flere. Og du er en som gir oss alle noe midt i vår hverdag, enten den er grå, rosa eller mørkeblå. Takk at du finns.
Hvil deg masse. Samle krefter. Og må du bli ledet til hvilens vann og at noen kan gi deg noe å drikke der.
Klem fra M

Jill Kristin Ø.Remme sa...

Så utrolig frustrerende! Men er redd slike mennesker vil der alltid være. Men at dem ikke tenker over konsekvensene er veldig rart for storsett så blir en oppdaget, og gjør dem det med en ( som med deg) gjør dem det sikker med flere og jeg tror folk merker på sikt at da blir ikke bloggene demmes helt ekte.....

La meg til som følger på bloggen din men så ut som bildet mitt ikke kom opp, får sjekke senere:)


Vel vel ikke la dem ødelegge skrive gleden din, folk som kjenner igjen skrivestilen din og ser vil alltid skjønne at det er ditt arbeid:))

Maren Sofie sa...

Innom for å si atte jeg håper du snart er på banen igjen. Tenker på deg også håper jeg dagene dine er goe. Savner allerede det du skriver. Er allti så spent på hva som kommer next. Ta vare på deg selv disse dagene søte deg. :-))KLemmer fra Maren

Beate sa...

Bare innom med en klem

Monica Serina sa...

<3

Hjem & Glede sa...

Bare innom for å ønske deg en god kveld....
Varm klem Camilla.

Wenche H sa...

Jeg savner deg og håper virkelig du snart er tilbake Spirea <3
Mange Mange klemmer Wenche i HOÅH

Fabelaktig sa...

Hei søte deg,
takk for alle de varme og gode ordene du legger igjen hos meg - du er underbar!

Jeg skulle så gjerne besøkt deg oftere, men tiden strekker dessverre ikke til. Vit at jeg setter umåtelig pris på dine besøk *hoppende glad*

Jeg blir sint og jeg blir skuffet når jeg leser dette du har opplevd. USJ! Sender deg en mail istedet...

Ønsker deg en fin weekend. Jeg har endelig litt alenetid, mannen jobber sent og jeg sitter med en chablis, Love actually og laptopen min *lykke*
-Maia

Balsfjord og Malangen historielag sa...

Utrolig kjipt at noen holder på sånn!! Det hadde jeg faktisk ikke trodd om folk, men mulig jeg er naiv. Og mulig jeg burde sjekke om noen av mine tekster lever fritt et annet sted...

Huff!
Håper virkelig du fortsetter skrivinga på bloggen. Vi er mange som setter veldig stor pris på at du finnes.
Klem.

Sissel Lindeman sa...

Jeg savner dine innlegg! Håper du hører af deg igjen om ikke så alt for lenge. Tenker på deg. Må du ha gode dager. Varme klemmer, Sissel

Joy sa...

Hei söta Spirea, nu var det evigheter sedan jag var inom hos dig. Med ny jobb, så har jag verkligen nedprioriterat bloggen i min vardag. Tyvärr har dygnet bara 24 timmar, och familjen betyder mest för mig så de får all min lediga tid.

Så otroligt trist och läsa om att folk inte kan respektera andra, utan måste kopiera. Det är en sak att inspireras men att kopiera rätt av är inte OK.

En stor varm kram från mig, och jag hoppas du får en fin avslutning på helgen. :)

Kristin sa...

Åh, Spirea! Dette var trist å lese! Noen mennesker altså, det er fælt hvordan folk skal stjele slik... Håper du har det fint! Ønsker deg en fin og rolig søndag :) Du er god!
Klemmer :)

Eli-Anne sa...

Leit å se at det er så lenge siden forrige innlegg. Håper du snart vil skrive igjen, du har en nydelig blogg som treffer så mange hjerter. Mitt inkludert. Du har fått meg til å tenke nøye over dette med tro, du har fått meg til å tenke positivt i en sykdomsperiode og du har fått meg til å se de små tingene i de store. Jeg håper, håper du ikke lar deg knekke av mennesker som gjør deg urett. Kom tilbake! Vi trenger deg. Legger meg til som følger. Eli-Anne

EIt pust i kvardagen sa...

Uff, dette er trist å høyre. Så utrulig frekt gjort av folk! Det kan lett ta piffen frå kvar og ein. Eg hååååpar likevel virkelig at du IKKJE velg å slutte å skrive på bloggen din. Du er fantastisk! Du skriv så bra, og eg set veldig pris på å lese innlegga dine. Eg håpar virkelig at folk vil skjerpa seg og ta til ettertanke, gjerne får litt dårlig samvittighet for kva dei har gjort!

w sa...

Hei kjære deg

Det var trist å lese. Det er så dårlig gjort av de som gjør sånt. Jeg føler virkelig med deg.

Ønsker deg en fin dag, tross alt.
Stor klem

Unknown sa...

Kom tebage, kom tebage te oss!! :) :) :)

Beate sa...

Savner deg! Håper du bestemmer deg for å komme tilbake!

Unknown sa...

Jeg har opplevd det samme. Jeg søkte på slankeoperasjon og fant en blogger som hadde lånt min tekst. Til og med at dette var unikt for denne persjonen og oppleve og at hun ikke hadde vært borti noen andre som hadde opplevd lignene. Jeg ble så lei meg og frustrert. For jeg ønsker jo å fortelle min historie og alt jeg har vært igjennom for at andre skal kunne kjenne seg igjen og ikke føle seg ensomme. Men ble så paff når jeg så hvordan min tekst ble brukt.
Jeg skjøner så godt hva du føler...
MEN kjære vakre nydelige deg. Du må aldri slutte å skrive. Du er et lys i mørke, og mennesker der ute trenger mennesker som deg som tørr å gi vanskelige temaer en stemme. Du er et friskt pust i blogglandia. For (jeg syntes) at det finnes så mange bloggere der ute som er store bloggere, men som ikke har blogger på langt nær så meningsfulle som bloggen din. Du er reflektert og godhjertet. Jeg beundrer deg. La aldri noen få ta fra deg den stemmen du har fått. Det er en gave :)

Anonym sa...

Jeg tenker mye på hvordan du har det. Er fast leser her. Tror du er typen til å heve deg over alt dette tullet men kanskje du tar deg en velfortjent pause. Men kommer du tilbake? Det tror og håper jeg! Hilsen fra Britta som inkluderer en god klem og klapp på skuldra.

Jesus er svaret! sa...

Savn.....

Katrine sa...

Du er savnet!
Jeg ønsker deg en god høstferie, ferie i litt varmere strøk med fine mennesker, og avslapning.
Fineste, fine Spirea. Nyt! :-)

Kate E. sa...

Ny følger her. Nydelig blogg. Kate E.

Frk Elton sa...

Du skal vite at du er dypt savnet!

Klem

Anonym sa...

Gode Spirea. Håper du har en fin høstferie og kan glemme alle oss for en liten stund, hvile og samle krefter.
Men du vet, så håper vi at Gud legger noen nye og gode tanker ned i deg. Det er ikke det samme i bloggverden uten deg. Du er unik.

God høstklem fra M

ralfefarfars paradis sa...

Hei Spirea. Savner deg her inne og håper du kommer tlbake til oss. Stor klem fra meg.

Malin sa...

Savner innleggene dine! Håper at du kommer tilbake en dag.<3

Camilla Malvine sa...

Savner innleggene dine! <3

Øyeblikk sa...

Hei Spirea. Eg er ikkje overraska, dessverre... Har sett det om igjen og om igjen. Har ikkje sett egne "verk" på avveie, men kven veit? Husker også at eg såg Silje med bloggen SiljeVaniljeis blei "hengt" ut på ein amerikansk blogg der dei valgte å verkelig rakka ned på hennas valg om å ha ein tavlevegg på soverommet. Utan å linka, og berre stygge ord. Trasig. Trist. Patetisk.

Blir lei meg når eg les det du skriv her. Slik er diverre mange menneske. Dei orkar ikkje legga energi ned i ting, men vil gjerne ha merksemd og skryt, så lett då å kopiera andre. Om enn med ein liten bismak vil eg tru?

Eg saknar også innlegga dine. Varmen din. Omtanken din. Klokskapen. Dei velskrivne orda. Eg håper at du finn att gnisten til å skriva. Til å dela. Me er mange som er så glad i deg og Hjertespor bloggen :-) Men det hjelper å ha litt bloggpausar. Det har eg merka sjølv. Me er her me veit du, når og om du finn att lysten til å skriva. Eg håper at du har det godt på andre arenaer i mellomtida.

God klem <3 Eli

Sonja sa...

Vær så snill å kom tilbake. Jeg har ikke helt samme tro som deg, likevel er du blitt min ukentlige åndelige input. jeg savner det veldig. Håper du har det bra der du er og at vi snart ser dine innlegg igjen her inne. Ingen andre bloggere er som deg, du formidler så fantastisk dypt, ærlig og reflektert. Du har en dybde og livserfaring jeg sjelden ser andre steder. Kom tilbake, Spirea!!!

Tankenesmor. sa...

over 90 kommentarer og mennesker som gråter når du forteller at du ikke vil skrive mer. Jeg er blant dem og vil fortelle deg at jeg trenger dine ord, dine setninger og dine historier! Men når det er sagt du vakre og kloke menneske, så kan jeg forstå om du tar avstand. Jeg unner deg ikke å få røvet fra deg deler av deg selv og livet ditt.

Jeg må jo si jeg kan forstå at mennesker velger å stjele dine ord og setninger. Ingen skriver som deg, ingen setter ord på en tilværelse slik som deg, og da er det fristende å stjele disse ordene. Mennesker klarer sjeldent setter ord på det selv. Men det betyr ikke at det er rett av dem.

Jeg må jo innrømme at jeg har linket til bloggen din på facebook, for å kunne dele dine flotte historier med mine venner. Jeg håper ikke dette har såret deg på denne måten, for det var ikke min hensikt. Min hensikt var å hylle deg.

Kjære du, som har inspirert meg til å skrive, holde ut, stå på og leve videre. Dine ord gjør så mye godt. Tenk på alle dem som faktisk ikke stjeler ordene dine, men som lever med dem sammen med deg.
Jeg tror det er flere enn meg som kan fortelle deg at du er verdifull. Mye mer verdifull enn noen andre tyver og skurker er.

En stor, varm, kjærlig omfavnelse fra tankenesmor, som tenker masse på deg og ønsker deg en vakker og smilende tilværelse.

Takk for at du er ærlig! <3

Spirea sa...

Overveldet over å se all den respons dere gir her. Fullstendig overveldet og føler meg ekstremt ydmyk. Jeg vil bare takke, takke dere alle for alt dere har gitt og gir meg i en tid der jeg ikke har hatt så mye å gi tilbake...Men nå er jeg snart skikkelig på plass igjen - og kommer sterkere tilbake :)

Og til dere som lurer på om det er ok å legge ut innleggene mine på Facebook? Ja, gjør gjerne det - det setter jeg bare stooor pris på :)) <3 Setter også stoor pris på alle dere som omtaler bloggen min - og linker til den!! (det jeg ikke liker er når noen stjeler... ;))

Gleder meg til å besøke dere alle igjen!

Sender dere alle en god og lang klem

tonje boganes sa...

Dette var leit å lese, Spirea. Jeg ville heller ikke hengt dem ut, det er jeg enig med deg i, men jeg ville kontaktet dem det gjaldt og gitt beskjed til dem om at jeg ikke likte at de brukte mine tekster til eget bruk uten å spørre om lov først. Dårlig gjort at noen kan tillate seg å "stjele" slik!!

Kanskje du kan få en lås på siden din som gjør at det blir vanskeligere å bruke tekstene dine. Jeg hadde det tidligere. Tror Jorid, Noe på hjertet, har en oppskrift på hvordan en kan legge på kopisperre på bloggen.

Klem til deg min venn